Τόσες πολλές μάσκες καθημερινά πηγαίνουν στο καλάθι των αχρήστων. Πράττουμε σωστά; (Φωτογραφία: cleanspacetechnology.com).

    Τα βουνά ιατρικών αποβλήτων που σχετίζονται με τον Covid-19 συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Γεγονός που προκαλεί την ανησυχία του ΠΟΥ. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, 87.000 τόνοι ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού έχουν διοχετευθεί ανά τον κόσμο από τα Ηνωμένα Έθνη μεταξύ Μαρτίου 2020 και Νοεμβρίου 2021, ώστε να βοηθήσουν τις πιο φτωχές ιδίως χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

    Αποτέλεσμα: πάνω από 140 εκατ. συσκευασίες για τεστ, ικανές να δημιουργήσουν 2.600 μετρικούς τόνους μη μολυσματικών απορριμμάτων (κυρίως πλαστικών) και 731.000 λίτρα χημικών αποβλήτων (το ισοδύναμο του ενός τρίτου μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων) έχουν αποσταλεί. Εξ αυτών, περίπου το 97% των πλαστικών απορριμμάτων των τεστ έχει αποτεφρωθεί.

    Τα μολυσμένα ιατρικά απόβλητα είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και η απόρριψή τους σε ανεξέλεγκτες χωματερές απελευθερώνουν τοξίνες.

    Ωστόσο, τα μολυσμένα ιατρικά απόβλητα είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και η απόρριψή τους σε ανεξέλεγκτες χωματερές, η υπαίθρια καύση τους ή η μη ελεγχόμενη αποτέφρωσή τους απελευθερώνουν τοξίνες στο περιβάλλον συνιστώντας δευτερογενή πηγή μετάδοσης ασθενειών. Συν τοις άλλοις, μια άλλη μελέτη προβλέπει ότι η ίδια η διαδικασία επεξεργασίας και κατασκευής πλαστικών θα έχει ως αποτέλεσμα εκπομπές που θα αντιστοιχούν στο 15% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Όσο για τα 8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που έχουν διατεθεί παγκοσμίως, έχουν παράξει 144.000 επιπλέον τόνους απορριμμάτων σε σύριγγες, βελόνες, φιαλίδια και κουτιά. Αυτοί οι δεκάδες χιλιάδες τόνοι ιατρικών αποβλήτων στους οποίους αναφέρεται η έκθεση του ΠΟΥ αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα του όγκου των αποβλήτων που σωρεύεται παγκοσμίως, καθώς δεν προσμετράται ο εξοπλισμός που δεν έχει διανεμηθεί από τον ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, 11 εκατ. επιπλέον τόνοι ιατρικών αποβλήτων έχουν παραχθεί από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων οι 34.000 έχουν ριχτεί σε θάλασσες και ποτάμια, μολύνοντάς τα. Μάσκες έχουν βρεθεί κρεμασμένες σε ψάρια, καβούρια και χελώνες ή στο στομάχι πιγκουίνων, ενώ τα μικρά ψάρια πεθαίνουν από ασφυξία καθώς μπαίνουν στα λαστιχένια γάντια.

    Δεδομένου ότι μόνο το 2020 είχαν παραγγελθεί περισσότερες από 2 δις μάσκες μιας χρήσης, «ακόμα κι αν το 1% απ’ αυτές έχουν απορριφθεί με λάθος τρόπο ή διασκορπίστηκαν στη φύση, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα 10 εκατομμύρια μάσκες το μήνα να διασκορπίζονται στο περιβάλλον», έχει αναφέρει η WWF. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το βάρος κάθε μάσκας είναι περίπου 4 γρ., αυτό συνεπάγεται τη διασπορά τουλάχιστον 40.000 κιλών πλαστικού στη φύση. Όλος αυτός ο όγκος των ιατρικών αποβλήτων βάζει σε σκληρή δοκιμασία τα συστήματα διαχείρισής τους παντού στον κόσμο, πόσω μάλλον που 3 νοσοκομεία στα 10 δεν διαθέτουν σύστημα διαλογής αποβλήτων (60% στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες).

    Ο ΠΟΥ συστήνει την παραγωγή μασκών που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές ή να μπορούν να μπουν σε κομπόστ (Φωτογραφία: cloudfront.net).

    Για τη μείωσή τους, ο ΠΟΥ θεωρεί αναγκαία τη βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης απορριμμάτων υγειονομικής περίθαλψης, και προτείνει διάφορες λύσεις, όπως τη δημιουργία μικρότερων συσκευασιών φιλικών προς το περιβάλλον και κατασκευή εξοπλισμού από ανακτήσιμα, ανακυκλώσιμα ή βιοδιασπώμενα υλικά. Συστήνει την παραγωγή μασκών που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές ή να μπορούν να μπουν σε κομπόστ. Όσο για τα γάντια, τα οποία αποτελούν αναλογικά και το μεγαλύτερο όγκο των αποβλήτων, θεωρεί πως δεν χρειάζονται κατά τη χορήγηση του εμβολίου.

    Τα θετικά self-tests τα πετάνε στον πράσινο ή τον γκρι κάδο και όχι στους μπλε της ανακύκλωσης.

    Καθώς γίνεται πλέον μαζική χρήση των self-tests, η διαχείρισή τους πρέπει να είναι η εξής:

    – Αν το τεστ είναι αρνητικό, το βάζουμε σε πλαστική σακούλα και το πετάμε στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι) μαζί με τα άλλα αστικά απόβλητα.

    – Αν είναι θετικό, το πετάμε μαζί με τα άλλα αναλώσιμα, σε σακούλα καλά κλεισμένη μέσα σε κλειστό κάδο του σπιτιού και στη συνέχεια σε δεύτερη σφραγισμένη σακούλα που πετάμε στον πράσινο ή γκρι κάδο. Όχι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης ούτε στις αποχετεύσεις.

     

    Διαβάστε ακόμα: Covid-19. τι εννοούμε όταν λέμε ότι η νόσος θα γίνει ενδημική;

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top