Νομίζουμε πως ακουγόμαστε πολιτικά ορθοί όταν χρησιμοποιούμε τον χαρακτηρισμό «άτομα με ειδικές ανάγκες» ή «άτομα με αναπηρία». Κι όμως, αυτό που πρέπει να λέμε -με σεβασμό στους συνανθρώπους μας- είναι «ανάπηροι». Ο φυσίατρος και παραολυμπιονίκης, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και ο σκηνοθέτης, τετραπληγικός και ακτιβιστής Αντώνης Ρέλλας μιλούν στο Andro και μας βοηθούν να καταλάβουμε γιατί.
Δεν είναι μόνο το μικρό όνομα που έχει τη σημασία του. Το επίθετο σας αποκαλύπτει πιθανότατα την καταγωγή σας, το επάγγελμα των προγόνων σας και άλλα στοιχεία. Με αφορμή το 8ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ανδρίτσαινα, ο Δημήτρης Κιουσόπουλος συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας Δρ. Ξενοφώντα Τζαβάρα και τον φιλόλογο Ανδρέα Ρουμελιώτη.
Μην ψάχνετε ομορφιά, χαρακτήρα, καλούς τρόπους ή ακόμη και χρήματα από το επίδοξο έτερον ήμισυ. Ο κορυφαίος επενδυτής είναι αμείλικτος: «Να έχετε χαμηλές προσδοκίες για να κρατήσει ο γάμος σας».
Γιατί κουβαλάμε παιδικά τραύματα και εθισμούς; Γιατί υπάρχει γενικευμένη τοξικότητα στις μέρες μας και πώς το άγχος μπορεί να μας καταστρέψει τη ζωή; Ο δρ. Gabor Maté γράφει για όλα αυτά με έναν εναλλακτικό τρόπο. Από πολλούς θεωρείται «ροκ σταρ» σε θέματα ψυχικής υγείας, ενώ 1.4 εκατ. followers στο Instagram τον ακολουθούν πιστά.
Aς το παραδεχθούμε: δεν είμαστε όλοι σαν τον πασιφιστή Μαχάτμα Γκάντι. Τι κάνουμε, όμως, όταν εμπλακούμε σε έναν καβγά και δεν θέλουμε να χάσουμε την gentleman ταυτότητά μας; Θέλει τρόπο και όχι απαραίτητα -μόνο- δυνατές γροθιές.
Είναι η πιο συνηθισμένη εμμονή στα social media, μια μορφή ήπιας ψυχοπάθειας. Όχι μόνο δεν αφήνεις ήσυχο το πρώην έτερον ήμισυ, όχι μόνο δεν επιτρέπεις στο παρελθόν να ησυχάσει, αλλά το κυνηγάς με πείσμα και άλογο πάθος παρακολουθώντας κρυφά κάθε του κίνηση. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να πεις μόνο αυτό: «Get a life».