Πιο δημοφιλή

Ίσως μετά από χρόνια να έχει γίνει ένα ακόμη ανθρώπινο παραμύθι. Κάποτε υπήρξε ένας ιός που λεγόταν κορονοϊός, θα λέει ο μπαμπάς στο παιδί του για να τον βάλει να κοιμηθεί. Και θα του εξηγεί, όπως στο βίντεο, τα λάθη που έκαναν οι άνθρωποι στους εαυτούς τους και το περιβάλλον αναζητώντας μια ταχύτερη και πιο πλούσια ζωή. Κι όμως, την ίδια στιγμή ξεχνώντας πως έχαναν τα σημαντικότερα που συνιστούν την ουσία της αληθινής ζωής. Ως τη στιγμή που που εμφανίστηκε ο ιός. 

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Πώς θα είναι η ζωή από τις 4 Μαΐου και μετά; Θα το ξεπεράσουμε το σοκ ή θα μάθουμε να ζούμε με το διαρκές άγχος της νόσου; Τι γίνεται με τις ανθρώπινες σχέσεις και τα παρεπόμενα της καραντίνας; Ο ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και συγγραφέας Νίκος Σιδέρης μιλάει για τις κρυφές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής εν μέσω πανδημίας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Πριν από τον κορονοϊό δεν θέλαμε να ακούμε τη λέξη «ρουτίνα». Τώρα που μας έλειψε λόγω της καραντίνας είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε την αξία της στη ζωή μας. Είναι ένας οικείος τόπος που μας αρέσει να επισκεπτόμαστε κάθε μέρα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Εν μέσω πανδημίας ανθεί το sexting. Έστω και από απόταση, τα social media έχουν γεμίσει με γυμνές ή προκλητικές φωτογραφίες χρηστών. Τι είναι αυτό που μας ωθεί να δείξουμε σάρκα αφού δεν μπορούμε να την προσφέρουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι ημέρες της καραντίνας βαίνουν προς το τέλος. Είναι, λοιπόν, η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε ανοιχτά με τον εαυτό μας, να μην μας ενοχλήσει ακόμη και μια μορφή πλήξης, αλλά να δούμε όλη αυτή την κατάσταση ως βατήρα για καινούργια άλματα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ξεκίνησε σαν ράδιο αρβύλα αλλά πλέον σοβαρές μελέτες αναζητούν θετικά στοιχεία στη νικοτίνη εν μέσω πανδημίας. Τα στατιστικά των νοσούντων καπνιστών δίνουν επίσης κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Είναι βέβαια πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οφέλη του καπνίσματος -που εξακολουθεί να καταστρέφει τους πνεύμονες- στη μάχη με τον κορονοϊό.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Eίχε και τα καλά της η καραντίνα και θα τα καταλάβουμε όταν τελειώσει. Αποκτήσαμε ελεύθερο χρόνο, βλέπαμε σειρές, μέναμε αξύριστοι, τρώγαμε σπιτικά σουβλάκια, παίζαμε με τα παιδιά μας. Σε λίγο όλα αυτά θα είναι παρελθόν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

William Grover-Williams και Robert Benoist: ελάχιστα γνωρίζουμε τους δύο κορυφαίους οδηγούς του Μεσοπολέμου. Το πάθος τους για περιπέτεια και η ζέση τους να χτυπήσουν καίρια τις γραμμές των ναζί τους οδήγησαν να γίνουν ονομαστοί σαμποτέρ. Ο Βασίλης Χαρίτος γράφει γι' αυτές τις δύο ηρωικές μορφές που αξίζει να θυμόμαστε.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Αρκεί να έχουμε απόσταση δύο μέτρων ή μήπως την ώρα της άσκησης πρέπει να απομακρυνόμαστε ακόμη περισσότερο; Γιατί το να τρέχεις δίπλα σε κάποιον είναι πιο ασφαλές από το να βρίσκεσαι πίσω του. Τι δείχνει μια νέα μελέτη που έρχεται από τις Κάτω Χώρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Πράγματα που μας μαθαίνει ο κορονοϊός και ο εγκλεισμός στο σπίτι. Τι σημασία έχει στη ζωή μας ο ιδιωτικός χώρος και γιατί τρελαινόμαστε μέσα στους τέσσερις τοίχους τους οποίους, μάλιστα, έχουμε χρυσοπληρώσει;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τι μπορείς να πεις σε ένα παιδί όταν βλέπει πως τριγύρω του ο κόσμος καταρρέει και ζει υπό το κράτος του φόβου; Πώς του κάνεις... ένεση αισιοδοξίας για το μέλλον;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τι συμβαίνει στην Ιταλία; Γιατί βιώνει με τέτοια σφοδρότητα τον ιό; Ποια είναι τα ψυχικά τραύματα που επιφέρει και τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα; Ο έλληνας Διδάσκων Αναλυτής της Ιταλικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, που μένει μόνιμα στη Νάπολη, δίνει απαντήσεις στον Πέτρο Δεμερτζή.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top