Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να ευθυγραμμίστηκε με την εντύπωση που είχε η ελληνική κοινωνία για κάποιους υπουργούς του (Φωτογραφία: Menelaos Myrillas/ SOOC).

Κι αν είσαι και ζευγάς με την αράδα σου θα πας. Αν είσαι, δε, υπουργός θα έρθει η στιγμή που θα πέσει πάνω σου ο πρωθυπουργικός πέλεκυς. Οι ανασχηματισμοί είναι μια μορφή αρένας. Προσφέρουν άρτο (ο θεωρητικά κατάλληλος αναλαμβάνει το αρμόζον υπουργείο) και θέαμα (οι καρατομήσεις και οι αναβαπτίσεις δίνουν και παίρνουν).

Ο προηγούμενος ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν στις αρχές Ιανουαρίου -δηλαδή πολύ πρόσφατα- και περιλάμβανε συνολικά 56 υπουργούς και υφυπουργούς (προφανώς δεν μετακινήθηκαν όλοι). Ο αριθμός είναι το θέμα στον σημερινό; Τι 56 τι 57. Όχι, τα πρόσωπα είναι που καθορίζουν την αξία της κριτικής. Επί του πρακτέου: έχουμε να πούμε αρκετά, για πρόσωπα που απέρχονται ή αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκιο.

Η γενική αίσθηση, σε αντίθεση με το Μαξίμου που αναφέρει πως τούτος ο ανασχηματισμός δεν ήταν τιμωρητικός, είναι πως είδαν πάγκο (ή υποβαθμίστηκαν) οι υπουργοί που αποδείχθηκαν «λιποβαρείς». Μέσα σε μια εβδομάδα ο μέχρι πρότινος χαλκέντερος και εσχάτως επιτελικός και με μάνικα, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έμεινε με την μάνικα στο χέρι. Αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα μετά πολλών επαίνων.

Αν ήταν τόσο καλός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τότε γιατί δεν κατάφερε να προστατεύσει και τον εαυτό του ο κ. Χρυσοχοϊδης;

Πάνω του είχε στηριχθεί όλη η φιλολογία περί «νόμου και τάξης». Αποδείχθηκε, όμως, στην πορεία πως είναι άλλο πράγμα οι υψιπετείς διακηρύξεις κι άλλο η σκληρή πραγματικότητα. Αν ήταν τόσο καλός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τότε γιατί δεν κατάφερε να προστατεύσει και τον εαυτό του ο κ. Χρυσοχοϊδης; Για να αποδειχθεί άλλη μια φορά πως ο μεγάλος αντίπαλος ενός πολιτικού είναι η οίηση.

Υπουργείο αλλάζει και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Εχουμε, άραγε, καμία αμφιβολία για το πώς αποτίμησε τη δράση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέποντας όλη την Ελλάδα να γίνεται καμίνι; Προφανώς και όχι. Όσο προβλέψιμη αποδείχθηκε η δουλειά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (είχε δυσκολίες αλλά και εύκολα φιρμάνια για το πότε θα μπορεί κανείς να μετακινείται στο δρόμο), άλλο τόσο δύσκολο είναι να προλάβεις με σχέδιο τη φωτιά. Η μετακίνησή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη θέση του υφυπουργού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και τιμητική αποστρατεία.

Ο Βασίλης Κικίλιας, καίτοι ιατρός ο ίδιος, φάνηκε ουκ ολίγες φορές να λειτουργεί ως ουραγός στα θέματα που προέκυψαν στην πανδημία.

Ο Βασίλης Κικίλιας, καίτοι ιατρός ο ίδιος, φάνηκε ουκ ολίγες φορές να λειτουργεί ως ουραγός στα θέματα που προέκυψαν στην πανδημία. Το ότι παραμένει στο υπουργικό σχήμα ίσως έχει να κάνει με το γκελ του στους ψηφοφόρους και διάφορα άλλα θέματα lifestyle που δεν άπτονται άμεσα της πολιτικής. Αν θα τα καταφέρει στο υπουργείο Τουρισμού; Τώρα που τελείωσε η «καυτή» καλοκαιρινή περίοδος δεν θα έχει πολλή δουλειά. Επομένως, θα τα καταφέρει αρχικά στο ρελαντί.

Ο Χάρης Θεοχάρης ήταν πάντα βέβαιος, πάντα έτοιμος, πάντα σίγουρος για τον εαυτό του. Να, όμως, που δεν θα έπρεπε. Αλλη μια αποχώρηση κεντρογενούς στελέχους (μετά τον Χρυσοχοΐδη) από το υπουργικό σχήμα. Είναι το δεύτερο καλοκαίρι που η τουριστική κίνηση υφίσταται κλυδωνισμούς λόγω της πανδημίας, κάτι που προφανώς δεν είναι στο χέρι του κάθε υπουργού, όμως έδωσε την ευκαιρία για αλλαγές.

Το θέμα, τώρα, είναι το ποιοι έρχονται (πάλι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γύρισε στον πάγκο και τι είδε; Αλήθεια, είδε κυρίως τον Αθανάσιο Πλεύρη; Από όλο το στελεχικό προσωπικό του κόμματός του διάλεξε έναν πολιτικό της ακροδεξιάς πτέρυγας, και μάλιστα για το πιο σημαντικό υπουργείο των ημερών μας, το υπουργείο Υγείας.

Εκεί που χρειάζεται ένας υπουργός συναίνεσης (η κόντρα με το νοσηλευτικό προσωπικό τώρα θα φουντώσει), τοποθετήθηκε ο Αθανάσιος Πλεύρης που έχει λυμένο το ζωνάρι του.

Εκεί που χρειάζεται ένας υπουργός συναίνεσης (η κόντρα με το νοσηλευτικό προσωπικό τώρα θα φουντώσει), τοποθέτησε έναν προϊστάμενο που έχει λυμένο το ζωνάρι του. Ίσως ο πρωθυπουργός πόνταρε στο ότι ο -μάλλον άσχετος με την ατζέντα του υπουργείου- Πλεύρης θα συμβουλεύεται τον κολλητό του φίλο, πρώην υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη (ο οποίος παραμένει Υπουργός ανάπτυξης). Ευτυχώς που στη θέση του υφυπουργού τοποθετήθηκε η πνευμονολόγος Ασημίνα Γκάγκα. Είναι μια ελπίδα για να βγει κάτι καλό από αυτό το υπουργείο.

Ενδιαφέρουσα είναι η τοποθέτηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Μετρημένος και χαμηλών τόνων, ο κ. Αποστολάκης, πάντως, είχε δεχθεί εμμέσως τα πυρά του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν είχε γίνει υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είχε δεχθεί τη θέση ως εν ενεργεία στρατιωτικός. Τώρα, φυσικά, είναι εν αποστρατεία, αλλά η εντύπωση μένει.

[Update: Μετά και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε εμμέσως πλην σαφώς αποστάτη τον Ευάγγελο Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για “εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με τη πρόφαση της δήθεν συναίνεσης”, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να υπουργοποιηθεί].

Εν τέλει, τί μας λέει αυτός ο ανασχηματισμός; Πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέτρησε πεπραγμένα και αποτελέσματα και έβγαλε το συμπέρασμα ότι κάποιοι υπουργοί του δεν τραβούσαν. Το κακό είναι ότι βρίσκονταν σε καίρια υπουργεία κι αυτό μέτρησε στη συνολική εικόνα της κυβέρνησης. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως έπρεπε να τους είχε στείλει νωρίτερα στον πάγκο.

 

Διαβάστε ακόμα: Δύο χρόνια πρωθυπουργίας Μητσοτάκη. Γι’ αλλού ξεκίνησε, αλλού ο ιός τον πήγε…

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top