Το ΟΑΚΑ ως πεδίο μάχης.

Τι ανίκητη; Απάλευτη δεν λες καλύτερα; Ο μέσος χουλιγκάνος θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως guinea pig (κοινώς: πειραματόζωο) για να διαπιστωθεί πόσα μικρογραμμάρια φαιάς ουσίας περιέχει ο εγκεφαλικός του θάλαμος. Αν και δεν χρειάζεται η επιστημονική πιστοποίηση: ελαχιστότατα.

Ο χθεσινός τέταρτος τελικός στα πλέι οφ του μπάσκετ δεν τελείωσε ποτέ. Ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής στα χαρτιά, ενώ προηγουμένως είχε αποδείξει πως θα κατακτούσε το πρωτάθλημα στον αγωνιστικό χώρο και μάλιστα με εμφατικό τρόπο. Ήταν σφόδρα πιθανό το -35 που βαραίνει την ιστορία του Παναθηναϊκού, χθες να καταρριπτόταν.

Τι κατάφερε η μειοψηφία των χουλιγκάνων του Παναθηναϊκού; Να υποθηκεύσει το αγωνιστικό μέλλον της ομάδας.

Υπό το βάρος (;) αυτής της εξέλιξης, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού αποφάσισαν να κάνουν ρημαδιό το ΟΑΚΑ. Η εικόνα που καλύτερου κλειστού γηπέδου που διαθέτει η χώρα, σήμερα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Δεκάδες σπασμένα καθίσματα, διάφορες άλλες φθορές στους λοιπούς χώρους, ενώ η μυρωδιά από τα καπνογόνα δεν έχει φύγει ακόμη. Τι κατάφερε αυτή η μειοψηφία των χουλιγκάνων; Να υποθηκεύσει το αγωνιστικό μέλλον της ομάδας.

Η διοίκηση της ομάδας τους, βασικά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, έχει αποφασίσει τη νέα σεζόν να προχωρήσει σε γενναία αναδιάρθρωση του ρόστερ και με τον Αταμάν στον πάγκο να ξεκινήσει μια νέα πορεία. Μόνο που ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει κατά φαινόμενα με -2 βαθμούς στο πρωτάθλημα. Σαν να λέμε: με χάντικαπ που είναι υπέρ του Ολυμπιακού, καθώς στο τέλος του δρόμου μπορεί να του εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας στο επόμενο πρωτάθλημα.

Αν ενδιαφέρονται για όλα αυτά οι οπαδοί του Παναθηναϊκού; Οι υγιώς σκεπτόμενοι ναι, αλλά αυτοί δεν έχουν τη δύναμη, ως φαίνεται, να επιβάλλουν τη θέλησή τους να βλέπουν αγώνες σε πολιτισμένο περιβάλλον και υποτάσσονται στη σιδηρά θέληση των λίγων. Δεν συμβαίνει μόνο με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Παρόμοια περιστατικά βίας έχουν καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις ομάδες. Είπαμε: η ηλιθιότητα του μέσου χουλιγκάνου είναι ανίκητη.

Αντί, όμως, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να καταδικάσει απερίφραστα τα χθεσινά επεισόδια δίχως «ναι μεν, αλλά», το ποστάρισμα που έκανε στα social media λίγα λεπτά μετά την οριστική διακοπή του αγώνα, ήταν ένα μνημείο στρεψοδικίας.

Αν οι διοικήσεις δεν καταλαβαίνουν πως τέτοια γεγονότα είναι… σφαίρες στα πόδια τους, τότε καλά να πάθουν. Θα τους συμβούν κι άλλα στο μέλλον.

Πώς γίνεται να θέλεις να εκλογικεύσεις κάτι που δεν έχει λογική; Σε ένα παιχνίδι που ο αντίπαλος είναι 30 πόντους μπροστά, είναι γραφικό να μιλάς για διαιτησία. Αλλά ακόμη κι αν οι «γκρι» αδίκησαν τον Παναθηναϊκό, είναι αυτός λόγος να γίνεται το ΟΑΚΑ πεδίο μάχης; Αν οι διοικήσεις δεν καταλαβαίνουν πως τέτοια γεγονότα είναι… σφαίρες στα πόδια τους, τότε καλά να πάθουν. Θα τους συμβούν κι άλλα στο μέλλον. Κι άλλα και χειρότερα.

Εχει αποδειχθεί από την ιστορία πως οι χουλιγκάνοι αναλαμβάνουν δράση όταν μια ομάδα είναι σε φάση αποδρομής και διάλυσης. Ας θυμηθούμε τους οπαδούς του Ολυμπιακού επί εποχής Σαλιαρέλη. Η ομάδα ήταν ένα αγωνιστικό ράκος, ενώ οι οπαδοί λειτουργούσαν ως κράτος εν κράτει. Ποτέ μια ομάδα που πηγαίνει καλά δεν θα θυσιάσει την πορεία της για κάποιες άφρονες συμπεριφορές. Η ίδια η διοίκηση θα κάνει το παν να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα.

Είναι εντελώς περιττό να πούμε ότι η βία στα γήπεδα δεν εξαλείφεται με ευχολόγια. Το λέμε χρόνια και προκοπή δεν είδαμε. Προφανώς οι διοικήσεις των ομάδων έχουν λόγο και αντικειμενική ευθύνη. Ακόμη κι αν πλέον δεν μπορούν να ελέγξουν ολωσδιόλου τους ακραίους της εξέδρας, σίγουρα μπορούν να βάλουν «τοποτηρητές» στις «επικίνδυνες» θύρες για να ελέγχουν τα πάντα.

Το γιατί δεν το κάνουν (ή το κάνουν πλημμελώς) είναι δύσκολο να απαντηθεί. Πιο εύκολα βρίσκεις την απάντηση σε μεγάλα φιλοσοφικά ερωτήματα παρά σ’ αυτό. Το αποτέλεσμα; Δείξε τι συνέβη χθες και βγάλτε συμπέρασμα. Γι’ αυτό, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να στείλουμε τους χουλιγκάνους στα εργαστήρια προς εξέταση. Ισως έτσι καταφέρουν να προσφέρουν κάτι και στην ανθρωπότητα, αλλιώς με τίποτα…

ΥΓ: Ένα παράδοξο που δεν έχει πραγματικά καμία λογική: η ΚΑΕ Παναθηναϊκός πάλεψε και κατάφερε να κάνει το ΟΑΚΑ δικό της «σπίτι» για τις επόμενες δεκαετίες. Και τώρα, φυσικά, ως ιδιοκτήτρια θα κληθεί να πληρώσει για τα σπασμένα που προκάλεσαν οι οπαδοί της. Τρελό; Ολότελα.

 

 

Διαβάστε ακόμα: 10 πράγματα που μπορεί να διδάξει ο Μπαρτζώκας σε έναν μάνατζερ ή επιχειρηματία.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top