Χωρίς καμιά εξήγηση, η αστυνομία αποφάσισε ούτε λίγο ούτε πολύ, να κλείσει όλες τις εισόδους / εξόδους επί της Ηρώδου Αττικού, επ ’αόριστον.

Έχουμε αρθρογραφήσει κατ’επανάληψη για το αλαλούμ στην Ηρώδου Αττικού που ανοίγει και κλείνει σαν φυσαρμόνικα ανάλογα με τις αποφάσεις της αστυνομίας. Δεν είναι μόνο οι οδηγοί και οι περίοικοι που ταλαιπωρούνται αλλά και όσοι Αθηναίοι επιλέγουν μια από τις τελευταίες εστίες πρασίνου για να κάνουν έναν περίπατο, καθώς μαζί με τον δρόμο κλείνουν κάθε τρεις και λίγο και οι πόρτες του Εθνικού Κήπου επί της Ηρώδου Αττικού.

Ούτε λόγος βέβαια για τους εκατοντάδες τουρίστες καθημερινά που κάνουν τον περίπατο τους από το ξενοδοχείο τους στο Σύνταγμα μέσα από τον κήπο και, ακολουθώντας έναν τουριστικό οδηγό, φτάνουν ως την έξοδο απέναντι από το Προεδρικό Μέγαρο για να δουν την αλλαγή φρουράς των Ευζώνων. Βρίσκονται σαν «φυλακισμένοι» πίσω από τα κάγκελα και κοιτούν με απορία και λύπη τους βαριεστημένους αστυνομικούς που πίνουν φρέντο ακριβώς απέξω.

Σήμερα ασχολούμαστε ξανά με το πρόβλημα ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής που συνέταξαν επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα. Ο λόγος; Η αστυνομία αποφάσισε ούτε λίγο ούτε πολύ, να κλείσει όλες τις εισόδους / εξόδους επί της Ηρώδου Αττικού, επ’αόριστον!

Ο Εθνικός Κήπος είναι χαρακτηρισμένος δημόσιος ιστορικός τόπος, ανοικτός στους πολίτες εδώ και πάνω από 100 χρόνια .

Παραδόξως το κλείδωμα της εισόδου δεν σχετιζόταν με την επίσκεψη του ζεύγους Μακρόν, που είχε αποχωρήσει τέσσερις ημέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις συνέπεσε με την αρχή των κινητοποιήσεων των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής στην Αθήνα.

H πρωτοβουλία των κατοίκων ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες στις 12/9, όταν ο Εθνικός Κήπος στο ύψος του καφενείου έκλεισε «μέχρι νεωτέρας». Οι περίοικοι επιχείρησαν να μάθουν τους λόγους που ξαφνικά κλειδώθηκε και αυτή η είσοδος (η τελευταία που έμενε ανοιχτή από την Ηρώδου Αττικού) και αν έγινε στα πλαίσια κάποιου σχεδιασμού ή συγκεκριμένου μέτρου που σχετίζεται με την ασφάλεια της περιοχής ή ειδικά του Μαξίμου.

Η είσοδος του Κήπου απέναντι από το Προεδρικό Μέγαρο είναι μονίμως κλειστή. Δεκάδες τουρίστες σταματάνε εκεί αναγκαστικά, κάθε μέρα.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή η ΓΑΔΑ που έκλεισε την πρόσβαση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που έδωσε την εντολή, δεν παρείχαν καμία ουσιαστική πληροφορία, όπως μας ανάφεραν κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η υπηρεσία του Εθνικού Κήπου του Δήμου Αθηναίων θέλει να ανοίξουν οι προσβάσεις αλλά ενώ είχε κάνει αίτημα στην ΓΑΔΑ να ανοίξει και την πιο κάτω είσοδο, απέναντι στο Προεδρικό Μέγαρο, τελικά βρέθηκε με όλες τις εισόδους της Ηρώδου Αττικού κλειδωμένες.

Πλέον, η συλλογή υπογραφών και η προσπάθεια να λάβει κάποια δημοσιότητα το θέμα θεωρείται η η μόνη ελπίδα των Αθηναίων -κατοίκων, εργαζόμενων και επισκεπτών- για να αποκατασταθεί η ελεύθερη πρόσβαση στον Εθνικό Κήπο και η λειτουργία του άξονα λεωφόρου Αμαλίας-Ηρώδου Αττικού που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη ζωή του Κήπου.

Για όσους τον χρησιμοποιούν καθημερινά, για να περπατήσουν στη δουλειά τους ή για να βγάλουν βόλτα τα παιδιά τους, για όσους τον επισκέπτονται περιστασιακά για να ανασάνουν από την φασαρία του κέντρου ή να αθληθούν, για όσους τυχαίνει και περνάνε από το σημείο και ανακαλύπτουν τη μαγεία αυτού του ιστορικού κήπου – η ελεύθερη, καθημερινή και απρόσκοπτη πρόσβαση στον Εθνικό Κήπο είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας.

Η ανακοίνωση μπροστά στην τελευταία είσοδο / έξοδο του Κήπου από την Ηρώδου Αττικού που έμενε ανοικτή μέχρι πρόσφατα.

Ακολουθεί η επιστολή. Αν συμφωνείτε με το περιεχόμενό της, υπογράψτε εδώ.

Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Υποστράτηγο Νικόλαο Στεφάνου Τόσκα

ΚΟΙΝOΠΟΙΗΣΗ:
Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Δημήτριο Αναγνωστάκη
Δήμος Αθηναίων
Υπηρεσία Εθνικού Κήπου

25/9/2017

ΘΕΜΑ: Επιστολή διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της πρόσβασης του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ από την ΗΡ. ΑΤΤΙΚΟΥ

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Απευθυνόμαστε στο Υπουργείο σας για να ζητήσουμε την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης στον Εθνικό Κήπο από την Οδό Ηρώδου Αττικού.

Ο Εθνικός Κήπος είναι χαρακτηρισμένος δημόσιος ιστορικός τόπος, ανοικτός στους πολίτες εδώ και πάνω από 100 χρόνια και αποτελεί τοποθεσία όπου συγκεντρώνονται επισκέπτες από όλη την Αθήνα, την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της Ελλάδας.

Η είσοδος στο ύψος του καφενείου του κήπου (δίπλα στην Προεδρική Φρουρά), ήταν η τελευταία που είχε μείνει ανοιχτή επί της Ηρώδου Αττικού, καθώς οι άλλες δύο έχουν κλειδωθεί εδώ και χρόνια. Η τελευταία αυτή πρόσβαση έκλεισε στις 12 Σεπτεμβρίου για αδιευκρίνιστους λόγους και για ακαθόριστο χρονικό διάστημα, με εντολή από τη ΓΑΔΑ.

Ως πολίτες της Αθήνας, δεν έχουμε πια τη δυνατότητα να διασχίσουμε τον Κήπο από το Παγκράτι προς το Σύνταγμα, τη Βασ. Σοφίας και το Ζάππειο, άξονας που είναι ζωτικός για την κυκλοφορία των πεζών -εργαζόμενων και επισκεπτών- ποδηλατών, αλλά και για τους αθλητές και τις οικογένειες με μικρά παιδιά, σε αυτό το ιστορικό σημείο του κέντρου της Αθήνας.

Ο αποκλεισμός αυτός έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών της Αθήνας αλλά και στην εικόνα που δίνεται στους ξένους επισκέπτες, καθώς εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στο ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει, συμβάλει στον αποκλεισμό του Κήπου από τον ιστό της πόλης, παρακωλύει την καθημερινή του χρήση από τους πολίτες και τους επισκέπτες της Αθήνας και ενισχύει περαιτέρω την χρήση των αυτοκινήτων.

Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τον αυθαίρετο αυτό αποκλεισμό της πρόσβασης προς τον Εθνικό Κήπο και αιτούμαστε την άμεση αποκατάστασή της, με το άνοιγμα τουλάχιστον της μίας εισόδου στο ύψος του καφενείου του Κήπου.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Γερμανία της Μέρκελ τα καταφέρνει με τους πρόσφυγες 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top