«Για όσους (όπως εγώ) θεωρούν ότι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο 2010-2019 ήταν όχι απλώς καιροσκοπικός αλλά πολιτικά ανήθικος, η χθεσινή ημέρα ήταν μια μέρα ικανοποίησης. (Εικονογράφηση: Vladimir Radibratovic)

Οι Αμερικανοί ονομάζουν «κουτσή πάπια» τον πολιτικό που παραμένει στην εξουσία αν και ο διάδοχός του έχει ήδη εκλεγεί για να τον αντικαταστήσει. Αλλά χαρακτηρίζουν έτσι και τον πολιτικό για τον οποίον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Στην περίπτωσή μας, από χθες, κουτσές πάπιες είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως, αν και η ήττα του πρωθυπουργού είναι συντριπτική, ο ίδιος δεν κινδυνεύει να χάσει τη θέση του στο κόμμα μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εδώ που βρίσκεται εξαιτίας του αρχηγού του. Χωρίς αυτόν θα πέσει στα τάρταρα. Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει έναν πολύ δύσκολο μήνα. Νομίζω μάλιστα ότι αυτή η εβδομάδα, μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, θα είναι η χειρότερη, η εβδομάδα των παθών. Διότι θα ολοκληρωθεί η συντριβή του κόμματός του – που κατάφερε, για πρώτη φορά απ’ όσο θυμάμαι, να βάψει μπλε ακόμα και την Κρήτη.

Για όσους (όπως εγώ) θεωρούν ότι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο 2010-2019 ήταν όχι απλώς καιροσκοπικός αλλά πολιτικά ανήθικος, η χθεσινή ημέρα ήταν μια μέρα ικανοποίησης. Αλλά δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε.

Καταρχάς θα σας παρακαλέσω να προσθέσετε στον ΣΥΡΙΖΑ τις ψήφους των spin-offs του παρανοϊκού 2015 (Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης, Καμμένος, Μαριάς). Θα φτάσετε τότε στο 31%. Το μπλοκ του καταστρεπτικού 2015 έχει χάσει περίπου το 1/4 από το 39-41% των δύο εκλογών του 2015. Αυτό είναι καλό αλλά δεν είναι αρκετό. Σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες συνεχίζει να το στηρίζει.

Δεν έχω καμία αμφιβολία για την ποιότητα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια (καιροσκοπική και πολιτικά ανήθικη).

Από την άλλη, το «εκσυγχρονιστικό» κομμάτι του ελληνικού πολιτικού συστήματος (αλλοίμονό μας…) συγκεντρώνει γύρω στο 42%. Καλό αλλά ούτε κι αυτό είναι αρκετό. Δεν θα είναι εύκολες οι ερχόμενες εκλογές. Γιατί αν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί και μάλλον με αρκετή διαφορά, οι εφεδρείες του θα είναι ισχυρές. Και επειδή δεν έχω καμία αμφιβολία για την ποιότητα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει στη συνέχεια (καιροσκοπική και πολιτικά ανήθικη), δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Ακόμα κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη διάθεση και το σθένος για μεταρρυθμίσεις, πώς θα αντιμετωπίσει τον πανίσχυρο συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ και παλαιοκομματικών λαϊκιστών της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής;

Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια. Δυο λόγια ακόμα για τα χθεσινά αποτελέσματα.

Τα καλά νέα:
– Η πτώση της Χρυσής Αυγής
– Το 9+% και οι “lame duck” εθνικές εκλογές
– Η αυτοδιοικητική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ
– Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξατμίστηκαν
– Το Κίνημα Αλλαγής αύξησε τις δυνάμεις του
– Η Ένωση Κεντρώων επανήλθε στα κυβικά της

Τα κακά νέα
– Η ισχυρή Χρυσή Αυγή στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Ορισμένα αποτελέσματα αποτελούν ντροπή για τις συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες. Πρώτος και χειρότερος ο Δήμος Αθηναίων.
– Οι σταυροί σε όλα τα κόμματα. Οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει πόσο σημαντικές είναι οι Ευρωεκλογές και ποιες/οί μπορούν να μας εκπροσωπούν στο Ευρωκοινοβούλιο
– Ελληνική Λύση
– ΜέΡΑ25
-Η εξαφάνιση του Ποταμιού

Κάτι ακόμα. Δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη απάτη από το ιδεολόγημα της Αριστεράς που εκπροσωπούσε μονοπωλιακά τον λαό και διατηρούσε εξ επιφοιτήσεως το «ηθικό πλεονέκτημα». Την περίοδο 2015-2019 την πληρώσαμε λίγο ακριβά, αλλά τουλάχιστον στην τιμή περιλαμβάνεται και ο εξευτελισμός αυτού του ανόητου ιδεολογήματος.

//O Αριστείδης Χατζής είναι Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. To post που αναδημοσιεύουμε με την άδειά του, εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: «Εμφύλιος» τέλος, καιρός να ξαναγίνουμε κανονική χώρα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top