fb5b07329414

Ο Νικ Καλάθης κατάλαβε πως τα παπούτσια του Σπανούλη είναι πολύ μεγάλα για τα πόδια του. Credit: Fiba.com

Έρχονται στιγμές που πραγματικά συμπονούμε τον Θεό των ορθόδοξων, κι αυτό γιατί κατανοούμε τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται όταν θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο από τους περιούσιους λαούς του, αναφορικά με το ποιος από τους δύο θα στεφθεί νικητής στο γήπεδο του μπάσκετ. Τουλάχιστον, παλιότερα τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, κι εμείς οι Έλληνες το γνωρίζουμε πολύ καλά. Γιατί δεν είναι δυνατόν να ξεχάσουμε τους δύο αγώνες που δώσαμε εναντίον των Γιουγκοσλάβων στον περιφανή θρίαμβό μας στο ευρωπαϊκό τουρνουά του 1987.

Αλλά εκείνη την εποχή ο Θεός ήταν σίγουρος για την επιλογή του από την έναρξη του τουρνουά: κάτι το ότι η διοργάνωση γινόταν στον ευλογημένο μας τόπο –αν και ο Γκομέλσκι, τότε προπονητής της ΕΣΣΔ, αποκάλεσε την ηλιοκαμένη χώρα μας Μαυριτανία , κάτι το ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο ευλαβικός και ευσεβής Χρήστος Σαρτζετάκης, κάτι το ότι ο Νιόνιος ο Σαββόπουλος έγραφε ως απάντηση στο «Final Countdown» το «Να μας έχει ο Θεός γερούς» (ε, και ο Θεός θέλει τη δέησή του), κάτι το ένα, κάτι το άλλο, συν το ότι οι Γιουγκοσλάβοι τότε δεν ήταν και τόσο orthodox brothers, αλλά περισσότερο θιασώτες του αυτοδιαχειριζόμενου κομουνισμού –και ως γνωστό, ο Θεός των ορθόδοξων όλα τα ανέχεται εν τη μεγαθυμία του, αλλά τους αυτοδιαχειριζόμενους δεν τους συμπάθησε ποτέ–, «τσίμπησαν» οι Γιουγκοσλάβοι του Ντράζεν Πέτροβιτς, του Βλάντε Ντίβατς, του Ντίνο Ράτζα και άλλων «διαστημικών» μπασκετάνθρωπων δύο ήττες από την Ελλάδα του Νίκου Γκάλη, του Νίκου Γκάλη και του Νίκου Γκάλη.

Και να ο κόσμος της Θεσσαλονίκης (στη Νύμφη του Θερμαϊκού κάναμε το φοιτητικό μας, για εκεί θα μιλήσουμε), ποτάμι ορμητικό στους δρόμους να ρέει προς το προξενείο της Ομοσπονδίας των Λαϊκών Δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας (ή κάπως έτσι), για να φωνάξει μέσα σε ιερή παραζάλη «Κούρμπα, κούρμπα Γιουγκοσλάβια» (ή κάτι τέτοιο).

Στον ελληνικό Τύπο θα διαβάσετε πως όλα πήγαν καλά και χαλάλι τα 800 χιλιάρικα που έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, για να πάρουμε τη wild card και να πάμε στην Ισπανία…

Όμως, ο Θεός σημείωσε την ανάγωγη συμπεριφορά μας το 1987 και, αποδεικνύοντας και πάλι στους λιγοστούς άπιστους πως μια αιωνιότητα δική μας είναι ένα δικό του λεπτό (και πως, ναι, μέσα σε έξι και μόνο μέρες δημιούργησε το σύμπαν και όλα τα ζωντανά… και την έβδομη ραχάτεψε), έφτασε το 2014 για να αποδώσει δικαιοσύνη. Μπορεί στο γήπεδο να ήρθαν αντιμέτωπα orthodox brothers και να ένιωσε λίγο πως ένα από τα δύο brothers θα έπρεπε να φύγει με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο, όμως η «κακιά» λέξη «κούρμπα» θα έπρεπε να τιμωρηθεί. Και τιμωρήθηκε.

Φυσικά, τα υπόλοιπα που θα διαβάσετε στον ξένο Τύπο, για την ήττα της εθνικής Ελλάδας από τη Σερβία στο χθεσινό παιχνίδι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στερούνται κάθε σοβαρότητας. Φυσικά, δεν θα τα διαβάσετε στον ελληνικό Τύπο, οι εκπρόσωποι του οποίου θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σας πείσουν πως όλα πήγαν καλά και χαλάλι τα 800.000 ευρώ που έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας για να πάρουμε τη wild card και να πάμε στην Ισπανία.

Δεν φταίει ούτε ο κόουτς Κατσικάρης που κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει μια καταπληκτική παρέα (γενικά μιλώντας, εμείς οι Έλληνες είμαστε τύποι για καταπληκτική παρέα) ούτε ο Γιάννης ο Μπουρούσης που στην άλλη του ζωή μπορεί να γίνει σέντερ, αλλά σε αυτή ουδεπόποτε, ούτε ο Νικ ο Καλάθης που κατάλαβε πως τα παπούτσια του Σπανούλη είναι πολύ μεγάλα για τα πόδια του ούτε που οι παίκτες μας έβαλαν σχεδόν τα κλάματα, γιατί οι Σέρβοι ήταν κακά παιδιά και μας έπαιζαν δυνατά, ούτε, ούτε, ούτε. Για όλα αποφάσισε ο καλοκάγαθος Πατέρας που βρίσκεται στους ουρανούς και έδωσε σοφή λύση στη διαμάχη ανάμεσα σε δύο αδέλφια, σε δύο ορθόδοξα αδέλφια.

ΥΓ.: Δεν προλάβαμε να επεξεργαστούμε το μήνυμα που έστειλε ο πανάγαθος με την ήττα της έτερης Εθνικής, εκείνης του ποδοσφαίρου, από τους ορθόδοξους Ρουμάνους. Μήπως η μητέρα του Χολέμπας είναι καθολική, ρωτάμε εμείς με νόημα;

Διαβάστε ακόμα: «Ride-άρoντας» με τον Ιάσονα Ευσταθίου

 

Τα καλύτερα στιγμιότυπα του αγώνα:

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top