©Benjamin Boccas

Αν ο Hollande έβαζε καμιά εικοσαριά κιλά και άφηνε τα μαλλιά του μακριά μέχρι τους ώμους, θα μπορούσε να ποζάρει σαν τον αληθινό Καζανόβα, που σημειωτέον δεν ήταν και κούκλος. ©Benjamin Boccas

Αγαπητοί, αρκετά με τον Francois και τα ελαφρώς ανόητα φερσίματά του. Αν και τον καταλαβαίνω… Δεν είναι κακό να στοχεύεις σε όλο και νεότερες ηλικιακές ομάδες, όταν έχεις να κάνεις με τα σπορ ή με το σεξ. Η συμπεριφορά όμως αυτή αποπνέει μια σχετικά δυσάρεστη μυρωδιά, είναι κάτι για το οποίο οι πραγματικοί άντρες δεν συλλαμβάνονται ποτέ επ’ αυτοφώρω. Οι γόητες ήταν πάντα οι αποδιοπομπαίοι τράγοι σε βιβλία, θεατρικά έργα, ποιήματα και ταινίες, από την αρχή της ιστορίας και τον Πάρη της Τροίας. Κάποιος αποκάλεσε αυτή τη στάση «το πιο αποκρουστικό είδος αρρενωπότητας». Λίγο σκληρό, θα συμφωνήσω, όμως αν βγεις έξω θα βρεις πράγματι διάφορους τύπους των οποίων ο μόνος σκοπός στη ζωή τους είναι η κατάκτηση. Αν και εξαιρετικά γελοίος ‒και ήταν αστείο να ακούς τον Sarkozy, μια ακόμη κωμική φιγούρα, να αποκαλεί τον Hollande γελοίο‒ δεν είναι και γλοιώδες ερπετό. Αν και ο Δάντης τοποθέτησε τους γυναικοκατακτητές στον όγδοο κύκλο της Κολάσεως, νομίζω πως ο Φλωρεντίνος βάρδος τους αδικεί. Δεν είναι όλοι ψυχροί υπολογιστές και σεξουαλικοί εκμεταλλευτές, κάποιοι μάλιστα είναι ωραίοι τύποι, που αγαπούν τις γυναίκες και δεν επιζητούν την καταστροφή τους. Η περίπτωση Καζανόβα, για παράδειγμα.

Αδιάφορη φιγούρα, αλλήθωρος, κοντός, με αρχή καράφλας και κοιλίτσα, ακριβώς όπως όλοι σχεδόν οι μεγάλοι γόητες του παρελθόντος!
0_21bfe_5e85b878_L.jpg-original

Ο Τζιάκομο Καζανόβα.

Ο Καζανόβα όχι απλώς θαύμαζε και σεβόταν τις γυναίκες, αλλά είχε αναγάγει την ευτυχία τους σε σκοπό της ζωής του. «Τις έγδυνε σαν να ήταν ανώτερές του», έγραψε ένας από τους βιογράφους του. Αν ο Hollande έβαζε καμιά εικοσαριά κιλά και άφηνε τα μαλλιά του μακριά μέχρι τους ώμους, θα μπορούσε να ποζάρει σαν τον αληθινό Καζανόβα, που σημειωτέον δεν ήταν και κούκλος. Ο Τζιάκομο δεν κατέστρεψε ποτέ καμία γυναίκα και η μόνη του αμαρτία ήταν πως ήταν τρελός για τον έρωτα. Ένας άλλος μεγάλος κατακτητής και ο ωραιότερος άντρας της Ρώμης, ο Dado Ruspoli, φερόταν στις αναρίθμητες ερωμένες του με ευγένεια και σεβασμό και, όπως και ο άλλος Ρωμαίος ευγενής, ο Roffredo Gaetani, είχε την ικανότητα να αγαπά βαθιά και με πάθος. Και ο Dado και ο Roffredo ήταν πολύ καλοί μου φίλοι και δεν τους είδα ποτέ να φερθούν άσχημα σε μια γυναίκα ή να την διαβάλουν. (Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί τον Φουστάνο, το μεγάλο Αθηναίο γυναικοκατακτητή και τζέντλεμαν, ο οποίος τύχαινε ταυτόχρονα να είναι μέγας ιππέας εξ ου και τα αστεία περί «καβαλάρη» όποτε αναφερόταν το όνομά του στα μεγάλα σαλόνια. Ήταν πολλοί οι μεγάλοι γόητες στην Αθήνα τότε, όλοι με άψογους τρόπους, βουτηγμένοι στην κολώνια και με άπλετο χρόνο στα χέρια τους. Δυστυχώς οι περιουσίες τους εξανεμίστηκαν μαζί με την ομορφιά τους, καθώς λίγες περιουσίες αντέχουν όταν κάποιος προσπαθεί να αποπλανήσει γυναίκες επί οκτώ ώρες κάθε μέρα).

rizzonews1

O Willy Rizzo.

Τι κάνω λοιπόν εδώ; Προσπαθώ να δικαιολογήσω τους γυναικοκατακτητές και μαζί τους τον αστείο Hollande; Ναι και όχι. Δεν έμοιαζαν όλοι οι μεγάλοι γόητες που γνώρισα με τον Errol Flynn. Ο Willy Rizzo, ένας φωτογράφος που πέθανε πρόσφατα, με τον οποίο έκανα παρέα στο Παρίσι τη δεκαετία του 50, ήταν πολύ κοντός, με μισόκλειστα πάντοτε μάτια, και έμοιαζε με παπά χωρίς ράσο. Οι κατακτήσεις του όμως άφηναν πίσω πολλούς φίλους του που ήταν απίστευτα όμορφοι και πολύ πιο glamorous και πλούσιοι από αυτόν. Εμφανιζόταν στους αγώνες πόλο, όπου άκαρδοι και λάγνοι απατεώνες παραμόνευαν μέσα στις κομψές τους μπότες και τα blazers, κι όμως κανείς δεν μπορούσε να του παραβγεί. Φόρα σε έναν άντρα μια στολή πόλο, ή μια στρατιωτική στολή, και ακόμα και οι Hollande και Sarkozy αυτού του κόσμου θα μοιάζουν glamorous. Κι όμως ο Willy κέρδιζε πάντα τις πιο όμορφες γυναίκες. Ο παλιός μου μέντορας, ο Porfirio Rubirosa, ήταν ταυτόχρονα όμορφος και μέγας γυναικοκατακτητής, κι ας κορόιδευαν τα «νέγρικα χαρακτηριστικά του», αυτοί που τον ζήλευαν. Ο Rubi ήταν ο απόλυτος γόης, αλλά η γοητεία του ήταν αυθεντική, όχι γλοιώδης, και οι γυναίκες τρελαίνονταν γι’ αυτόν, κυρίως για σεξουαλικούς λόγους, καθώς εκείνος προτιμούσε να συζητάει με τους άντρες φίλους του για σοβαρά ζητήματα.

Μια άλλη μεγάλη ειρωνεία σε σχέση με τους γυναικοκατακτητές είναι ότι ο μεγαλύτερος από αυτούς, ο Don Giovanni, μια μυθική φιγούρα που λέγεται ότι αποπλάνησε 1003 γυναίκες μόνο στην Ισπανία, ήταν εν μέρει το δημιούργημα ενός άλλου μεγάλου γόη που δεν έμοιαζε καθόλου με τον Don. Ο Lorenzo Da Ponte, ένας Βενετο-Εβραίος, εξορίστηκε από τους Ιεροεξεταστές ως ανήθικος καθώς αποπλανούσε γυναίκες αριστερά και δεξιά. Συνέχισε, φυσικά, και όταν βρέθηκε στη Βιέννη, όπου συνάντησε τον Mozart και έγραψε το λιμπρέτο του Don Giovanni. Παραδόξως, έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Μπρούκλιν, παραδίδοντας μαθήματα ιταλικών σε δεσποινίδες της καλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης.

Ο Giscard d' Estaing.

Ο Giscard d’ Estaing.

Υπάρχει ο σωστός και ο λάθος τρόπος να φέρεσαι σε μια γυναίκα. Άλλοι άντρες τον κατέχουν και άλλοι όχι. Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση του Giscard d’ Estaing, του πρώην Προέδρου της Γαλλίας ο οποίος κάποτε, συνοδευόμενος από την ερωμένη του και πολύ καλή φίλη της γυναίκας μου, Catherine Schneider, τσάκισε τη Φεράρι του πάνω σε ένα φορτηγό που κουβαλούσε γάλα στις έξι το πρωί. Ο Giscard θεωρούσε τον εαυτό του γόη, αλλά ήταν τόσο γόης όσο κι αριστοκράτης. Δηλαδή καθόλου. Ο πατέρας του είχε αγοράσει μια έπαυλη με το οικόσημο των D’ Estaing, c’ est tout, όπως λένε και οι Γάλλοι. Ως Πρόεδρος της Γαλλίας δέχτηκε να τον σερβίρουν πρώτο στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε στην Margaret Thatcher, στο Elysée. Όταν το περιβάλλον της Thatcher σχολίασε το γεγονός, δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι ως Πρόεδρος ήταν ανώτερος από μια πρωθυπουργό. Ναι, όμως εγώ θυμάμαι ότι, ως καλεσμένοι σε δείπνο του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών με τη νεότατη γυναίκα μου, υποχρεωθήκαμε να περάσουμε στην τραπεζαρία πριν τον τότε Πρόεδρο Georges Pompidou, γιατί, όπως εξήγησε, τα νιάτα προηγούνται: «la jeunesse d’abord». Ο Giscard θα έπρεπε να εξηγήσει στους σερβιτόρους πως οι κυρίες προηγούνται. Ένας πραγματικός αριστοκράτης αυτό θα έκανε.

Αλλά ας επιστρέψουμε στον Hollande. Είναι ένας γόης μικρού βεληνεκούς που έχει αναρριχηθεί στο Πάνθεον των μεγάλων εραστών λόγω της θέσης του. Το μόνο κοινό που έχει με τους μεγάλους γυναικοκατακτητές είναι η εμφάνισή του. Αδιάφορη φιγούρα, αλλήθωρος, κοντός, με αρχή καράφλας και κοιλίτσα, ακριβώς όπως όλοι σχεδόν οι μεγάλοι γόητες του παρελθόντος.

Τρέχα γύρευε, που λένε και στο Μπρούκλιν.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top