Στα τηλεοπτικά παρασκήνια του France2. Φωτογραφία από το λογαριασμό facebook της καμπάνιας του Macron.

Σήμερα πήραμε επιτέλους μια μεγάλη ανάσα. Επιτέλους μπορούμε να αισιοδοξούμε. Ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι η αρχή της μεγάλης υποχώρησης του δεξιού και αριστερού εθνολαϊκισμού.

Ας αρχίσουμε όμως από τα κακά νέα. Ο ένας στους τέσσερεις Γάλλους ψήφισε την ακροδεξιά Le Pen. Η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα ντροπής για τη Γαλλία. Για τη Γαλλία που αγαπάμε, για τη Γαλλία που θαυμάζουμε, για τη Γαλλία του Διαφωτισμού, για τη Γαλλία της Επανάστασης. Ας ελπίσουμε ότι ο Macron θα βγει τελικά πρώτος σ’ αυτόν τον γύρο, έστω και με λίγα εκατοστά. Συμβολικά έστω. Δεν θέλω να δω την Le Pen να λερώνει κι άλλο μια τόσο αγαπημένη χώρα.

O Μακρόν είναι μακράν ο καλύτερος υποψήφιος γιατί είναι συνολικά ο περισσότερο φιλελεύθερος.

Αλλά τα καλά νέα είναι περισσότερα και σημαντικότερα. Ο φιλελεύθερος Macron μπήκε στο δεύτερο γύρο και ελπίζουμε ότι θα συντρίψει τη Le Pen. Βέβαια και πάλι ο μεγάλος αριθμός που θα τη στηρίξει, έστω ηττημένη, θα μας πληγώσει. Αλλά ο Macron θα είναι νικητής. Και θα είναι νίκη και για τη Γαλλία (είναι μακράν ο καλύτερος υποψήφιος γιατί είναι συνολικά ο περισσότερο φιλελεύθερος) αλλά κυρίως μεγάλη νίκη για την Ευρώπη – άρα και για την Ελλάδα.

Θα είναι όμως μεγάλη νίκη και κατά του αριστεροδεξιού εθνικολαϊκισμού. Όχι μόνο γιατί θα συντριβεί στο δεύτερο γύρο, στις 7 Μαΐου, αλλά γιατί το δημοκρατικό τόξο έδειξε σήμερα ότι δεν διαπραγματεύεται. Και ο δεξιός Fillon και ο αριστερός Hamon δήλωσαν, χωρίς υπεκφυγές, αμέσως ότι θα στηρίξουν στον δεύτερο γύρο τον Macron.

Όσο για τον «κομμουνιστή» Mélenchon… επιβεβαίωσε το ποιος πραγματικά είναι και τι αντιπροσωπεύει. Δεν είχα καμία αμφιβολία – ας τον χαίρονται όσες/οι τον στήριξαν: ο «κύκλος των χαμένων τσαβιστών».

[Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας έχει ήδη καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν Μακρόν, εξευτελίζοντας έτσι τον Mélenchon και τους συντρόφους του στην Ελλάδα. Ακόμα και οι τροτσκιστές (που άσκησαν σκληρή κριτική στον Macron) ζήτησαν να καταψηφισθεί η Le Pen.]

 

//O Αριστείδης Χατζής είναι Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. To post που αναδημοσιεύουμε με την άδειά του, εδώ.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top