Aυτή η φωτογραφία αποδεικνύεται ιστορική. Την είχε αναρτήσει ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Facebook έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Στην περίπτωση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κανείς πως ο ιδρυτής του Facebook «τόλμησε» ποτέ οτιδήποτε. Ακόμα και στο «κατέβασμα» των λογαριασμών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ από το Facebook και το Instagram, η απόφαση Ζάκρμπεργκ δεν ήταν αποτέλεσμα «τόλμης» και αλλά υπολογισμών και «ζυγίσματος».

Η καθαρά προσωπική απόφαση του, (γιατί κακά τα ψέματα, όλες τις σπουδαίες αποφάσεις των εταιρειών του, κι ειδικά του κολοσσού του, του Facebook, ακόμα και σήμερα τις παίρνει ο ίδιος ο 36χρονος απ’ τη Νέα Υόρκη), να «κατεβάσει τον διακόπτη» και να κλείσει το ένα από τα 2-3 μεγαλύτερα «μεγάφωνα» του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την επίθεση των οπαδών του στο Καπιτώλιο, ήταν μια απόφαση πιο ιστορική και κρίσιμη για την συνέχεια του κόσμου κι απ’ αυτή την ίδια την εισβολή στον «ναό» της αμερικανικής δημοκρατίας. (Γι αυτό και μας αφορά όλους).

O «πρόεδρος που έβγαλαν τα κοινωνικά δίκτυα», έφτασε 13 μέρες πριν την λήξη της θητείας του, να μην έχει κανένα ενεργό λογαριασμό.

Αυτό φάνηκε εντονότερα λίγες ώρες μετά όταν κι ο Τζακ Ντόρσεϊ, ο επικεφαλής του Twitter, του αγαπημένου Μέσου του Τραμπ ανακοίνωσε πως ο λογαριασμός @TheRealDonaldTrump είχε «παγώσει», σίγουρα μέχρι την λήξη της θητείας του και την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά πιθανότατα και «για πάντα».

Το ίδιο συνέβη και με τους λογαριασμούς του Τραμπ στο Twitch, το οποίο ανήκει στην Amazon, ακόμα και στο Youtube, που ανήκει στην Google. Λογαριασμό στο TikTok έτσι κι αλλιώς ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε, αφού είχε φροντίσει να πλήξει την λειτουργία του κινεζικού κοινωνικού δικτύου στην Αμερική, ως μέρος του οικονομικού πολέμου που είχε κηρύξει με την μεγαλύτερη οικονομία του Κόσμου (όπως αναμένεται να επικυρωθεί και επισήμως, ότι έγινε μέσα στο 2020 η κινεζική, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ για πρώτη φορά σε Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν). Άρα ο «πρόεδρος που έβγαλαν τα κοινωνικά δίκτυα», έφτασε 13 μέρες πριν την λήξη της θητείας του, να μην έχει κανένα ενεργό λογαριασμό, σε κανένα από τα μεγάλα, πανίσχυρα, κοινωνικά δίκτυα του κόσμου.

Αυτό βέβαια συνέβη, έστω και την 11η ώρα, αφού κατάφερε να υποδαυλίσει μια «τέλεια καταιγίδα». Ο συνδυασμός των μηνυμάτων μίσους του το πρωί πριν από την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος των εκλογών του Νοεμβρίου από το Κογκρέσο (που εδρεύει στο Καπιτώλιο), που ουσιαστικά θα αποτελέσουν και «ορισμό του hate speech» για τα επερχόμενα «κριτήρια» που οι πλατφόρμες θα χρειαστεί να αλλάξουν σε όρους χρήσης και αλγόριθμους, μαζί με την «πολύ βολική» για τις αλλαγές, νέα πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ήταν που έκανε τον Ζάκερμπεργκ να νιώσει επιτέλους ικανός και έτοιμος, ή πιθανότατα πιο ισχυρός, κι από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, και τελικά να «του κλείσει τα μικρόφωνα», αποκλείοντας τον οριστικά μέχρι να παραδώσει την εξουσία.

Ποιος έχει την εξουσία, στον καιρό των σόσιαλ μίντια στον κόσμο μας, τον τόσο φαινομενικά δυστοπικό, και απρόβλεπτο;

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο μεγάλο θέμα, που θα απασχολήσει φιλόσοφους, πολιτικούς αναλυτές, ειδικούς της οικονομίας και κάθε άλλο επαγγελματία της σημειωτικής για τουλάχιστον μια γενιά εφεξής. Ποιος είναι πλέον αυτός που κυβερνά τον κόσμο; Ποιου οι αποφάσεις επηρεάζουν και προκαλούν μεγαλύτερες αλλαγές στον πλανήτη και την ανθρωπότητα, και ποιος κουβαλά στις πλάτες του μεγαλύτερο βάρος για αυτές; Ποιος έχει την εξουσία, στον καιρό των σόσιαλ μίντια στον κόσμο μας, τον τόσο φαινομενικά δυστοπικό, και απρόβλεπτο;

Κάπως έτσι ο Τραμπ έμεινε με δεμένα χέρια στα social media (AP Photo/File).

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, παραμένει ένα 36χρονος που δεν τελείωσε καν το πανεπιστήμιο στα μάτια έστω και ενός ανθρώπου στον πλανήτη; Δύσκολο να αρνηθεί κανείς πως η αμφιλεγόμενη ιδιοφυία του 4ου πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη (η περιουσία του σύμφωνα με το Forbes είναι κατά κάτι μεγαλύτερη από 100 δισεκατομμύρια δολάρια), που ελέγχει τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του παγκόσμιου ιστού, είναι τόσο σημαντική και επιδραστική στον κόσμο μας, που από το μυαλό του και το πληκτρολόγιο του, περνάνε μερικές από τις κρισιμότερες σκέψεις και αποφάσεις για την ανθρωπότητα.

Σε αντίθεση με τους αλγόριθμους της Google, της μεγαλύτερης και σημαντικότερης online πλατφόρμας (και «αποθήκης πληροφοριών» για όλους και για όλα λόγω μεταξύ άλλων του gmail) στον πλανήτη, που επηρεάζουν τις αναζητήσεις μας και τις διαφημίσεις που θα δούμε, οι αλγόριθμοι του Facebook, τους οποίους ξεκίνησε να γράφει σε κώδικα και να σχεδιάζει ο ίδιος ο Μαρκ, κι ακόμα και σήμερα επιβλέπει όλη τους την εξέλιξη και τις διαδικασίες, έχουν να κάνουν με μια σειρά από ενημερώσεις, εικόνες και κείμενα που μας επηρεάζουν βαθύτατα και μας αλλάζουν την κοσμοθεωρία μέρα με τη μέρα.

Η τετραετία Τραμπ, προκάλεσε πολύ μεγαλύτερες αλλαγές στον κόσμο και την λειτουργία του απ’ όσες η δεύτερη του Μπαράκ Ομπάμα.

Η απόφαση του Facebook, του Twitter και του YouTube να κλείσουν τον λογαριασμό ενός παγκόσμιου ηγέτη, του πλέον ισχυρού και επιδραστικού προέδρου της Αμερικής δηλαδή, δεν είναι μια «παραδοχή ήττας» ή «λαθών» από μεριάς των κοινωνικών δικτύων όπως θα μπορούσαν να ισχυριστούν κάποιοι. Ας μην ξεχνάμε το «λάθος» του Facebook, το 2015 και 2016, όταν η Oxford Analytica, αποδειδειγμένα επηρέασε τα αποτελέσματα των εκλογών σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο με διαφημίσεις και βίντεο και στοχευμένες αναρτήσεις υπέρ των επιτελείων που την είχαν προσλάβει για να προκαλέσει συγκεκριμένες σκέψεις και αντιδράσεις στους «αναποφάσιστους» ψηφοφόρους που μπορούσαν να εντοπίσουν και να «οδηγήσουν» μέσω αλγοριθμικών αλληλουχιών.

H σημερινή απόφαση να σταματήσουν να προβάλλονται τα λόγια και τα μηνύματα του Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι «διόρθωση» αυτού του λάθους. Αλλά μια αποδοχή της ευθύνης και μια παραδοχή της δύναμης που έχουν πια ως Μέσα τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και μια ξεκάθαρη «συμφωνία» με τις πλευρές των αρχών που τρομοκρατήθηκαν από την ρητορική μίσους και την τρέλα που εμφανώς περιμένουν να συνεχιστεί ως την παράδοση της εξουσίας από τον Τραμπ, πως η νέα εποχή των κοινωνικών δικτύων θα περιλαμβάνει και μια ξεκάθαρη «αστυνόμευση» και πιο σαφή «λογοκρισία», ακόμα και των ηγετών του κόσμου.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση το ερώτημα δεν είναι αν πρώτα έγινε το αυγό ή η κότα. Η απόφαση ήταν το αποτέλεσμα της «επώασης» του «αυγού του μίσους». Ο κόσμος είχε αλλάξει από τα μέσα της δεκαετίας του ’10, όταν οι Ρώσοι κι οι Κινέζοι κατάλαβαν πως μπορούσαν πλέον να διεισδύσουν στις κοινωνίες των αντιπάλων τους πιο εύκολα απ’ ότι στις οικονομίες τους, και να τις επηρεάσουν μέσω των αλγόριθμων των κοινωνικών δικτύων. Όταν τα bots και τα trolls έγιναν επιδραστική πραγματικότητα, κι όταν οι followers και το «social media αποτύπωμα» μετατράπηκαν σε μέγιστη αξία, οικονομική αλλά κυρίως, εξουσιαστική.

Η τετραετία Τραμπ, προκάλεσε πολύ μεγαλύτερες αλλαγές στον κόσμο και την λειτουργία του απ’ όσες η δεύτερη του Μπαράκ Ομπάμα, κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στις, πολλές φορές εξωφρενικές, πολιτικές αποφάσεις του δισεκατομμυριούχου με το πορτοκαλί μαλλί, αλλά ακόμα περισσότερο, στο πως αυτές προήλθαν και κυρίως, στο πως επικοινωνούνταν και επιβάλλονταν αυτές οι αποφάσεις (συχνά μέσω Twitter).

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ βρέθηκε να αποφασίζει για πράγματα που μόνο αυτοκράτορες και δικτάτορες αποφάσιζαν ιστορικά. (Marcio José Sánchez/AP).

Ο Ζάκερμπεργκ, ένας άνθρωπος που θυμίζω πως ανάμεσα στην διοίκηση μιας από τις μεγαλύτερες και πιο πολυσύνθετες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου, κατάφερε να μάθει μανδαρίνικα (να μιλάει κινέζικα) σε μόλις έναν χρόνο, είχε επίγνωση του ρόλου του ως επιδραστικής προσωπικότητας για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας πριν καν γίνει 30 ετών. Κι αυτό είναι κάτι που, κανένα παιδί που έγραφε κώδικα, δεν είχε να αντιμετωπίσει ποτέ στην Ιστορία.

Η αμερικανική αυτοκρατορία έφτασε στο τέλος της.

Όσο πανέξυπνος και μοναδικός και σατανικός (όλα επίθετα που έχουν χρησιμοποιήσει κορυφαίοι συνεργάτες και υπάλληλοι του όλα αυτά τα χρόνια στο Facebook) κι αν είναι, ο Ζάκερμπεργκ παραμένει ένας άνθρωπος που ονειρεύτηκε να φτιάξει ένα «εργαλείο», ένα «Μέσο, μια «εξέλιξη της εφημερίδας», ένα μικρόκοσμο τέλος πάντων. Και βρέθηκε να ελέγχει τον κόσμο όλο. Να αποφασίζει για πράγματα που μόνο αυτοκράτορες και δικτάτορες αποφάσιζαν ιστορικά.

Κι αν η αμερικανική αυτοκρατορία έφτασε στο τέλος της, και τα πράγματα παγκοσμίως είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και σύνθετα για τους μελλοντολόγους και τους αναλυτές για να κάνουν ακριβείς εκτιμήσεις για όσα θα ακολουθήσουν, αυτό στο οποίο κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει, είναι πως οι άνθρωποι που αυτή τη στιγμή έχουν την μεγαλύτερη εξουσία στον κόσμο, δεν είναι άνθρωποι που εκλέχθηκαν από ένα σώμα ψηφοφόρων, ή κυβερνούν ένα κράτος, αλλά παιδιά που ονειρεύτηκαν έναν διαφορετικό κόσμο, και σε αντίθεση με τους 20άρηδες των 60s και των 70s επέβαλλαν όντας νέοι τις αλλαγές τους στον κόσμο. Και τώρα βρίσκονται μπροστά σε τεράστια διλλήματα, ηθικά, πολιτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά, κι αποφάσεις που τριαντάρηδες είχαν να πάρουν απ’ τον καιρό του Μεγαλέξανδρου και των αυτοκρατόρων.

Αλλά σάμπως, οι επικεφαλής των social media, και των τεχνολογικών κολοσσών, τι διαφορετικό είναι, από σύγχρονοι αυτοκράτορες;

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς αλλάζει ο κόσμος ενώ όλοι ασχολούνται με τον κορωνοϊό.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top