O Πούτιν δεν εμφανίστηκε επιθετικός προς τη Δύση όπως περίμεναν οι ξένοι αναλυτές (Φωτογραφία: Mikhail Mettsel / TASS).

Αν τυχόν στοκάρατε μακαρόνια, αλεύρι, χαρτί υγείας (ανυπερθέτως αυτό…) και άλλα χρειώδη σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου, μάλλον θα πρέπει να σκεφτείτε λύσεις για να μην σας χαλάσουν οι προμήθειες. Αν πάλι αναζητούσατε το κοντινότερο καταφύγιο στο κέντρο της Αθήνας, είναι γνωστός ο λαϊκός μύθος ότι κάτω από την Αθήνα υπάρχουν στοές που οδηγούν στο πουθενά, καλύτερα να κλείσετε τραπέζι σε κάποιο εστιατόριο.

Όχι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν κήρυξε σήμερα (9/5) τον πόλεμο στη Δύση όπως περίμεναν πολλοί αναλυτές ότι θα έκανε με αφορμή την 77η επέτειο από τη νίκη του σοβιετικού στρατού επί των ναζί το 1945. Η «Ημέρα Νίκης», όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, μόνο νίκη δεν προσέφερε στον ρώσο μονάρχη.

Μιλώντας μπροστά σε 10.000 ρώσους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία, ο Πούτιν δεν έβγαλε άχνα περί γενικευμένου πολέμου.

Μιλώντας μπροστά σε 10.000 ρώσους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία, ο Πούτιν δεν έβγαλε άχνα περί γενικευμένου πολέμου και ούτε προέβη σε κάποια βαρυσήμαντη ανακοίνωση έξω από τα καθιερωμένα. Αντίθετα, προσπάθησε να δικαιολογήσει τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία βαφτίζοντάς την ως αναγκαίο και έγκαιρο μέτρο και λέγοντας πως ήταν «η μοναδική σωστή απόφαση που μπορούσαμε να λάβουμε».

Έριξε, δε, την ευθύνη για την τωρινή κατάσταση στη Δύση λέγοντας πως: «Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να μας ακούσουν. Είχαν διαφορετικά σχέδια και το είδαμε. Σχεδίαζαν μια εισβολή στα ιστορικά εδάφη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας… Η Ρωσία έκανε μια προληπτική απόκρουση στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ».

Μάλιστα, χαρακτήρισε τον πόλεμο «ιερό». «Η υπεράσπιση της πατρίδας, όταν αποφασιζόταν η μοίρα της, ήταν πάντα ιερή», είπε ο Πούτιν, μιλώντας για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. «Και τώρα, πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς. Για την ασφάλεια της πατρίδας μας – της Ρωσίας».

Χαμογελαστός, αλλά η ψυχή του το ξέρει (Φωτογραφία: Sputnik/Reuters).

Υπάρχουν λέξεις-κλειδιά στην ομιλία του Πούτιν που δείχνουν πως δεν αισθάνεται κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στη Μόσχα, Μαξ Σέντον, σημείωσε την απουσία οποιασδήποτε συζήτησης για νίκη, γράφοντας στο Twitter: «Η μεγαλύτερη απούσα από την ομιλία του Πούτιν, ωστόσο, ήταν οποιαδήποτε αναφορά στη ”νίκη”. Εκανε λόγο για τα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούσαν ηρωικά στο Ντονμπάς, αλλά δεν ανέφερε τη Μαριούπολη ή άλλα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία».

Ο Πούτιν έκανε λόγο για θύματα της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ηταν μια σπάνια αναφορά σε νεκρούς.

Ο Roland Oliphant, ο οποίος είναι ανώτερος ξένος ανταποκριτής στην Telegraph, σημείωσε πως ο Πούτιν προσπάθησε να φανεί συγκινητικός κάνοντας ειδική μνεία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ οι δικαιολογίες για τον τρέχοντα πόλεμο ήταν τελετουργικές επαναλήψεις όλων όσων έχουμε ακούσει πριν. Από την άλλη, όμως, αναγνώρισε τους θανάτους και τους τραυματίες που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σε μια σπάνια αναφορά στα ρωσικά θύματα στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι «ο θάνατος καθενός από τους στρατιώτες και αξιωματικούς μας προκαλεί θλίψη για όλους μας και ανεπανόρθωτη απώλεια για τους συγγενείς και τους φίλους». Επίσης, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε νόμο που «θα παρέχει ειδική στήριξη στα παιδιά των νεκρών και των τραυματιών συντρόφων».

Να σημειωθεί πως η Μόσχα δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία για τις απώλειες μεταξύ των στρατευμάτων της από τα τέλη Μαρτίου. Τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας, Μπες Ουάλας έκανε λόγο πρόσφατα για 15.000 νεκρούς.

Εν τω μεταξύ, ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι εναέριες παρελάσεις που είχαν προγραμματιστεί για τους σημερινούς εορτασμούς έχουν πλέον ακυρωθεί στις περισσότερες μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα λόγω «συννεφιασμένου καιρού».

Ο Πούτιν μίλησε μπροστά σε 10.000 στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία (Φωτογραφία: Kirill Kudryavtsev / AFP).

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Βαίνουμε προς μια λύση του ουκρανικού ζητήματος; Είναι στα σχοινιά ο Πούτιν και σκοπεύει να τερματίσει τις εχθροπραξίες; Ολα αυτά θα ήταν άτοπα και άκαιρα να λεχθούν. Όντως, το ότι δεν έκανε λόγο επίσημα για πόλεμο στην Ουκρανία και δεν μίλησε για πυρηνικά όπλα, συνιστά μια ευτυχή αναδίπλωση. Σε αντίθετη περίπτωση, τώρα θα μιλούσαμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση.

Από την άλλη, όμως, όλοι οι διεθνείς αναλυτές σημειώνουν πως δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποιος σχεδιασμός του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ο δημοσιογράφος του CNN, Νικ Ρόμπερτσον, σημείωσε ότι «ελάχιστες» νύξεις υπήρχαν στην ομιλία του Πούτιν για τα μελλοντικά βήματά του στην Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος προσπάθησε να πείσει τους συμπατριώτες του ότι ο πόλεμος που διεξάγει είναι αμυντικός.

Ο Πούτιν άφησε πολλά παράθυρα ανοιχτά και άλλα που δεν τόλμησε να τα ανοίξει. Περιορίστηκε να θυματοποιήσει τη χώρα του, να κάνει ηρωικές αναφορές στους παππούδες των σημερινών στρατιωτών που νίκησαν τον ναζισμό του Χίτλερ, προτρέποντάς τους να πράξουν αναλόγως σήμερα.

Για τον στρατιωτικό αναλυτή του βρετανικού Sky News και πρώην γενικό επιτελάρχη της Βρετανίας, Λόρδο Ντάνατ, ο Πούτιν αποδείχθηκε προβλέψιμος και στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά του ΝΑΤΟ. Αυτό που ήθελε να περάσει στο εσωτερικό ακροατήριο ήταν ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι επιθετικός από τη μεριά της Ρωσίας.

Κατά τον Ντάνατ, αυτό που είπε με έμμεσο τρόπο ο Πούτιν στους Ρώσους είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια «σημαντική και αναγκαία αμυντική επιχείρηση για να δείξει στο λαό της Ρωσίας ότι είναι μεγάλος ηγέτης και θα υπερασπιστεί τις αξίες τους. Εξ ου και η προσπάθεια να πείσει ότι οι Ουκρανοί στο Ντονμπάς σχεδίαζαν με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ μια εισβολή για να επιτεθούν στη Ρωσία».

Με άλλα λόγια δεν προέκυψε κάτι συγκλονιστικό από την πολυδιαφημισμένη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Να θυμίσουμε βέβαια ότι με βάση τον αρχικό του σχεδιασμό, ο Πούτιν σκόπευε η παρέλαση να είναι θριαμβευτικά νικηφόρα, έχοντας εδώ και ημέρες ή και εβδομάδες επιτύχει τους μαξιμαλιστικούς στόχους του στην Ουκρανία. Αυτό όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά το τέλος του πολέμου δεν βρίσκεται καν στον ορίζοντα.

 

Διαβάστε ακόμα: Ursa Minor. Φωνή ουκρανική καταραμένη.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top