Oχι, με αυτή την έκφραση δεν χτίζεις αυτοπεποίθηση.

Καθώς οι κοινωνικές νόρμες έχουν ως βασικό στόχο να «πακετάρουν» τη συμπεριφορά μας, η αυτοπεποίθηση (που συνήθως ισοδυναμεί με το θράσος) έχει αναδειχθεί σε αναζήτηση ενός είδους Γκράαλ. Γεγονός που σε οδηγεί σούμπιτο στο συμπέρασμα ότι το εγχείρημα ποτέ δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο στις μέρες μας. Απόδειξη όλοι αυτοί οι ταλαίπωροι σύμβουλοι «life coatching». Πριν από αυτήν την αστεία επινόηση του 20ου αι., οι άνθρωποι ήταν απλώς ο εαυτός τους.

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου προϋποθέτει το να γνωρίζεις σε τι συνίσταται. Το να άγεσαι και να φέρεσαι από τυπάκια που γράφουν μαλακιούλες στα sites σε στυλ Κοέλιο περί «προσωπικής ανάπτυξης» σε μετατρέπουν σ’ ένα έρμαιο που το έκαναν να πιστεύει ότι η αυτοπεποίθηση λύνει όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της γρίπης και της στύσης.

1ος μύθος: η αυτοπεποίθηση είναι ένα χάρισμα

Καλά, δεν το συζητάμε, είναι γνωστό τοις πάσι. Αν το μούλικο κατουράει την νταντά, αυτό σημαίνει ότι διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα και θα προκόψει. Τυχαίνει όμως κάποια ροζ ανθρωπάκια να έχουν αναπτύξει αυτό το χαρακτηριστικό τόσο νωρίς που έχουν πλέον ξεχάσει πότε σταμάτησαν να φοβούνται ακόμα και τον ίσκιο τους. Και συχνά φροντίζουν να το λησμονήσουν.

Κλασικές περιπτώσεις: Φανταστείτε ένα παιδί που το σπίτι του είναι μια κόλαση. Καθώς υποφέρει, θα αναγκαστεί να αυτοεπιβεβαιωθεί και να ανεξαρτητοποιηθεί, ώστε να μπορέσει να στηριχτεί στα πόδια του το νωρίτερο δυνατό. Έτσι πάει.

Φέρτε στο νου σας τώρα ένα άλλο παιδί, γλυκούλικο και χαϊδεμένο απ’ τους γονιούς του. Ο μικρός, αν δεν είναι τελείως ζώον, γρήγορα θα καταλάβει πως τον βολεύει να αναπαράγει την ίδια συμπεριφορά με φίλους, φίλες και λοιπούς. Θα αναπτύξει έτσι ένα χάρισμα που θα τον κάνει γοητευτικό (το οποίο όμως έχει ημερομηνία λήξης).

Ή, για να το πω διαφορετικά. Εν αρχή ην η μητέρα, με την οποία είμαστε ένα. Μετά έρχεται ο πατέρας, αυτός ο Άλλος που θα μας χαρίσει αυτοπεποίθηση, αυτήν την εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας μόλις έρθουμε αντιμέτωποι με τον έξω κόσμο.

Η γοητεία δεν είναι εγγενής και η αυτοπεποίθηση είναι αποκλειστικά προϊόν της εμπειρίας. Αν αυτή απουσιάζει, πάπαλα. Συμβαίνει ό,τι ακριβώς και με την ευτυχία: όχι στόχος, όχι δράση, όχι ευτυχία.

Ομολογουμένως, πρέπει να προστεθεί εδώ ένα στοιχείο: Η εμπειρία πρέπει να συνδυάζεται με θετικό πνεύμα, ήτοι ανοιχτό, φιλοπερίεργο, αισιόδοξο. Ειδάλλως, έτσι και είστε ένας κλειστός κρετίνος, ζηλιάρης, με παρωπίδες, έχετε ατυχήσει από χέρι.

2ος μύθος: Το άθλημα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές

Πρόκειται για τεράστιο ψέμα. Λοιπόν, για πείτε, περί τίνος πρόκειται; Για θράσος, για επιβεβαίωση, αίσθηση χιούμορ, εγωισμό, γαλήνη, ανεμελιά, ειλικρίνεια, τόλμη, ακεραιότητα; Μπούρδες. Εξαρτάται από τον άνθρωπο.

Ακριβώς. Ανάλογα με την προσωπικότητα του καθένα, ο τρόπος με τον οποίο βγαίνει προς τα έξω η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας είναι κάθε φορά διαφορετικός. Για να γίνει μια τούρτα σοκολάτα, υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές όσο και υπέροχες συνταγές.

Αυτό το οποίο πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπ’ όψιν είναι πως υπάρχει θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του έχω αυτοπεποίθηση και βγάζω αυτοπεποίθηση. Όλο το ζήτημα είναι να έχετε χεσμένο τον τρόπο με τον οποίο τη διατυμπανίζουν οι άλλοι και να αφοσιωθείτε στον εαυτό σας.

Για να κάνει κάποιος πραγματικότητα τα όνειρά του, πρέπει να περάσει από δύο στάδια: να ξέρεις πού θέλεις να πας και να πας. Κανένα από αυτά δεν έχει σχέση με την αυτοπεποίθηση. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Για να σπάσεις τη ρουτίνα και να βρεις αυτό που γουστάρεις πραγματικά, πρέπει να βουτήξεις σε μια ζώνη αβεβαιότητας. Και το άγνωστο δεν είναι διόλου βολικό.

Αν το καλοσκεφτείς, όλες εκείνες τις φορές που έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, είναι γιατί τα πράγματα έχουν μπει στον αυτόματο. Γιατί πλατσουρίζουμε σε γνωστά νερά. Όπως με το θερινό καμάκι. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι πως, όταν βγαίνεις από τις συνήθειές σου, ταρακουνάς λίγο τη ζωούλα σου, κάνεις καινούργια πράγματα, τότε αποκτάς αυτοπεποίθηση. Εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου να πάει παρακάτω, να ρισκάρει.

 

Διαβάστε ακόμα: Από τον Σωκράτη ως τον Ναβάλνι – μια ιστορία των δηλητηριάσεων.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top