Στο Βερολίνο οι γυναίκες θα μπορούν να κάνουν topless μπάνιο. Στην Ελλάδα;

Το λες και επανάσταση ή νίκη επί των πουριτανών αυτού του κόσμου (φευ, δεν είναι καθόλου λίγοι ακόμη και στις μέρες μας). Η είδηση έρχεται από τη Γερμανία: οι γυναίκες θα μπορούν πολύ σύντομα να κολυμπούν τόπλες στις δημόσιες πισίνες του Βερολίνου, μετά από απόφαση των αρχών της πόλης, όπως μετέδωσετο BBC.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την προσφυγή στη δικαιοσύνη μιας γυναίκας που πετάχτηκε έξω από μια υπαίθρια πισίνα επειδή έκανε μπάνιο τόπλες. Μια δεύτερη γυναίκα δήλωσε ότι της είπαν να καλυφθεί ενώ βρισκόταν σε εσωτερική πισίνα τον Δεκέμβριο.

Η Γερμανία είναι μια χώρα που θεωρεί ότι το δημόσιο γυμνό σε ορισμένα πλαίσια είναι και κατάλληλο και υγιές.

Το σκεπτικό των αρχών της πόλης ήταν ότι οι γυναίκες έχουν πέσει θύματα διακρίσεων και έτσι αποφάσισαν ότι όλοι οι επισκέπτες των πισινών του Βερολίνου (άνδρες και γυναίκες) έχουν πλέον το δικαίωμα να είναι τόπλες.

Η απόφαση θα χαιρετιστεί από όσους υπερασπίζονται αυτό που είναι γνωστό ως Freikörperkultur – κουλτούρα του ελεύθερου σώματος. Η Γερμανία είναι μια χώρα που θεωρεί ότι το δημόσιο γυμνό σε ορισμένα πλαίσια είναι και κατάλληλο και υγιές. Έτσι για να μην μας κάνει εντύπωση που η χώρα βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτού του κινήματος.

Πάντως, ακόμη κι εκεί κατά καιρούς έχουν υπάρξει θέματα. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, το Γκέτινγκεν στην Κάτω Σαξονία και το Ζίγκεν στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία επέτρεψαν στις γυναίκες να κολυμπούν γυμνόστηθες.

Μπορούμε να φανταστούμε στη χώρα μας να κολυμπούν γυμνόστηθες οι κυρίες στην πισίνα στο Γουδί;

Ακόμα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι σάουνες στη Γερμανία, κατά γενικό κανόνα, απαιτούν από τους πελάτες να είναι γυμνοί για λόγους υγιεινής (αν και πρέπει να τοποθετείται μια πετσέτα για να κάθονται ή να ξαπλώνουν πάνω). Υπάρχουν επίσης πολλές παραλίες σε όλη τη Γερμανία όπου επιτρέπεται ρητά η πλήρης FKK – Freikörperkultur. Ο γυμνισμός δηλαδή. Αυτές οι παραλίες επισημαίνονται με μια πινακίδα.

Αν δεν υπάρχει τέτοια πινακίδα, τότε υποθέτει κανείς ότι μπορεί να παραβιάζει κανόνες αν είναι εντελώς γυμνός –παρότι και αυτοί δεν εφαρμόζονται πάντα. Επίσης, αν κανείς δεν διαμαρτυρηθεί επισήμως, τότε το γυμνό δεν αποτελεί “όχληση” – και επομένως η γυναίκα ή ο άντρας που κάνουν γυμνισμό δεν διαπράττουν αδίκημα σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία.

Στα μέρη μας, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να αφαιρούσε από μέσα μας την ενοχική ηθική που θέλει το σώμα να είναι de facto αμαρτωλό.

Αλήθεια, μπορούμε να φανταστούμε τέτοια ήθη να ισχύουν διά νόμου στη χώρα μας; Να κολυμπούν για παράδειγμα γυμνόστηθες οι κυρίες στην πισίνα στο Γουδί; Όσο κι αν έχουμε προχωρήσει σε πάρα πολλά ζητήματα απελευθέρωσης της σεξουαλικότητας, αλλά και του σώματος, παραμένουμε μια αρκετά πουριτανική κοινωνία που θεωρεί το σώμα -ειδικά το γυμνό- σκανδαλώδες.

Μπορούμε να βάλουμε με το μυαλό μας τις σκηνές απείρου κάλλους που θα συμβούν σε μια πολυσύχναστη παραλία της χώρας μας ή πολύ περισσότερο σε κάποια δημόσια πισίνα, αν μια γυναίκα κάνει το… λάθος να διατρανώσει το δικαίωμά της να μπορεί να εμφανίσει το σώμα της όπως εκείνη επιθυμεί. Φευ, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να απαλλαγούμε από την ενοχική ηθική που μας έχει κάτσει στο σβέρκο, και που θέλει το σώμα να είναι de facto αμαρτωλό.

 

Διαβάστε ακόμα: Αποχαιρετισμός στο topless που χάνεται στην παραλία.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top