«Μεγάλωσα στην πανέμορφη ύπαιθρο του Bergamo, περιτριγυρισμένος από πλούσιο πράσινο το οποίο έχει επηρεάσει σημαντικά την αισθητική μου».

Ο Diego Lazzaroni είναι ένας πολύ ευγενής άνθρωπος, ένας ονειροπόλος χωρίς τέλος, ένας λάτρης της Μεσογείου. Αγαπά τους διαφορετικούς πολιτισμούς της γης και τρελαίνεται να γνωρίζει νέα μέρη, ήθη, έθιμα. Να διαβάζει, να μορφώνεται, να ανακαλύπτει. Να εξερευνά και τελικά να σχεδιάζει κολεξιόν για όποιον θέλει να εναρμονίζεται με το περιβάλλον και να νιώθει ένα με αυτό ή να νιώθει ότι το «έχει» μαζί του ακόμη κι όταν το αποχωρίζεται.

Οι αναφορές στο παρελθόν της κομψότητας και στις γυναίκες που σαγηνεύουν πλάθονται σε ρούχα υψηλής ποιότητας και αισθητικής, που ακολουθούν το ιταλικό μέτρο της φινέτσας αλλά κλείνουν το μάτι και στην πρωτοτυπία. Τις καλοκαιρινές του δημιουργίες με τον χαρακτηριστικό τίτλο “A journey through Italian Riviera” υποδέχεται η δική μας Ριβιέρα στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens.

Το design τον μάγεψε από την παιδική του ηλικία. Η μητέρα του έπαιξε καθοριστικό ρόλο, καθώς τον μύησε στις έννοιες της ποιότητας και του γούστου αλλά και στο χρώμα, τις υφές και τα σχέδια. Του έδειξε πώς μία χειροποίητη δημιουργία υψηλής ποιότητας μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο ζωής κάποιου, εκτός φυσικά από την εικόνα του. Εξερευνώντας το πάθος του για το design, γεννήθηκε το ενδιαφέρον για τη μόδα. Ήταν η δεκαετία του 1990, όταν το κέντρο της μόδας είχε ασφαλώς ιταλική διεύθυνση με ηγέτες τους Versace, Ferrè, Armani και πάντα Valentino. «Η ομορφιά και η δημιουργικότητα του χώρου της μόδας μου φάνηκε ως μια πολύ φυσική εξέλιξη για μένα».

«Μεγάλωσα στην ύπαιθρο του Bergamo, κάτι που έχει κατά πολύ δομήσει την οπτική μου και το σχεδιαστικό μου ύφος».

– Ποιες ήταν, λοιπόν, οι πρώιμες εμπειρίες, που επηρέασαν την οπτική σας;

Μεγάλωσα στην πανέμορφη ύπαιθρο του Bergamo, περιτριγυρισμένος από πλούσιο πράσινο το οποίο έχει επηρεάσει σημαντικά την αισθητική μου. Η πόλη είναι η γενέτειρα του Caravaggio, με σημαντική ιστορία και ιδιαίτερα επιτεύγματα σε τέχνες και αρχιτεκτονική, συμπεριλαμβανομένων και έργων από τους Lorenzo Lotto και Giovanni Bellini, διάσημων Αναγεννησιακών καλλιτεχνών – αυτοί με  αποτέλεσαν τις πηγές έμπνευσης για την αγάπη μου για την ομορφιά, την τέχνη και τη διακόσμηση. Γενικά, το γεγονός ότι μεγάλωσα στην ύπαιθρο του Bergamo, έχει κατά πολύ δομήσει την οπτική μου και το σχεδιαστικό μου ύφος, συγχωνεύοντας τις ιστορικές και καλλιτεχνικές επιρροές με την αγάπη για την ομορφιά της φύσης.

– Ποιες είναι οι πιο δυνατές αναμνήσεις σας από τον κόσμο της μόδας και τους σχεδιαστές που θαυμάσατε και γιατί;

Μεγάλωσα στη δεκαετία του 1980 και μπήκα στον χώρο της μόδας στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν στη βιομηχανία στην Ιταλία βασίλευαν ονόματα όπως Gaultier, John Galliano, Alexander McQueen, Vivienne Westwood και σχεδιαστές από την Ιαπωνία όπως Comme des Garçons και Junya Watanabe που βρίσκονταν στην κορυφή των πιο καινοτόμων trends.

«Εχω επηρεαστεί σημαντικά από τον οίκο Versace για το θηλυκό στυλ, τη μοναδική χρήση των χρωμάτων και τον πλουραλισμό».

– Τι θαυμάζετε σ’ αυτούς; 

Θαυμάζω όλους αυτούς τους σχεδιαστές για διαφορετικούς λόγους. Πιο συγκεκριμένα, θα έλεγα ότι έχω επηρεαστεί σημαντικά από τον οίκο Versace για το θηλυκό στυλ, τη μοναδική χρήση των χρωμάτων και τον πλουραλισμό. Οι οίκοι Dior και McQueen έπαιξαν για μένα σημαντικό ρόλο, κυρίως με τα ιδιαίτερα και πρωτότυπα σχέδιά τους, την άψογη τεχνική στη ραφή, και πάνω από όλα με τις ριζοσπαστικές τους καινοτομίες. Το κίνημα του μινιμαλισμού που έφεραν την ίδια εποχή οι Prada και Helmut Lang τράβηξε, επίσης, την προσοχή μου.

«Δημιουργώ μόδα γιατί είναι η ζωή μου, ο τρόπος σκέψης μου και το εργαλείο μέσα από το οποίο μπορώ να εκφράσω τη δημιουργικότητά μου».

– Γιατί δημιουργείτε, τελικά, μόδα; Ποια είναι η πρότασή σας για έναν κόσμο που έχει δει τόσα πολλά;

Δημιουργώ μόδα γιατί είναι η ζωή μου, ο τρόπος σκέψης μου και το εργαλείο μέσα από το οποίο μπορώ να εκφράσω τη δημιουργικότητά μου. Ξεκίνησα τον δικό μου οίκο από την ανάγκη μου να εκφραστώ, θέτοντας στον πυρήνα του τη δημιουργία όμορφων και άριστα «χτισμένων» προϊόντων σε συνδυασμό με το μοναδικά εξαίσιο ιταλικό savoir faire.

«Ξεκίνησα τον δικό μου οίκο από την ανάγκη μου να εκφραστώ, θέτοντας στον πυρήνα του τη δημιουργία όμορφων και άριστα ”χτισμένων” προϊόντων».

– Αυτή είναι η επιθυμία σας; 

Η επιθυμία μου είναι να «ντύνω» τις ανάγκες των ανθρώπων που ταξιδεύουν σε ιδιαίτερα μέρη και να συνδέσω τα ρούχα με αυτούς τους τόπους. Ο οίκος Diego Lazzaroni γεννιέται ουσιαστικά από την ιδέα της Ιταλικής Ριβιέρα. Ο σκοπός μου είναι να δημιουργήσω είδη resort τα οποία θα λειτουργούν ως ενθύμια και που αναμιγνύουν την αυθεντική κουλτούρα και το σοφιστικέ lifestyle με προορισμό την Ιταλία αλλά και άλλα μαγευτικά μέρη διεθνώς. Συνεπώς σε έναν κόσμο που έχει δει τόσα πολλά, προτείνω, όχι απλώς γοητευτικές και καλοφτιαγμένες σειρές, αλλά κομμάτια που να συνδέονται με τα μέρη στα οποία φοριούνται. Τα σχέδιά μου είναι κάτι παραπάνω από ρούχα. Είναι μία παρακαταθήκη που ενσωματώνει την ψυχή και την κουλτούρα ενός τόπου. Έτσι επιτρέπει στους ανθρώπους να μπορούν να πάρουν μαζί τους, όπου και να βρίσκονται, ένα κομμάτι των ταξιδιών τους.

«Τα σχέδιά μου είναι κάτι παραπάνω από ρούχα. Είναι μία παρακαταθήκη που ενσωματώνει την ψυχή και την κουλτούρα ενός τόπου».

– Φαίνεται πως αγαπάτε τον συνδυασμό glamour, ρομαντισμού και διακριτικού ερωτισμού. Είναι ένας πράγματι δύσκολος συνδυασμός. Ποιες είναι οι βασικές αρχές στα σχέδιά σας;

Πράγματι αγαπώ αυτήν τη μίξη αίγλης, ρομαντισμού και σεξουαλικότητας και είναι όντως ένας δύσκολος συνδυασμός για να πετύχει. Είναι όμως σημαντικό χαρακτηριστικό του DNA του οίκου Diego Lazzaroni και συνδέεται με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μου αλλά και με τις προηγούμενες επαγγελματικές μου συνεργασίες. Η γυναίκα βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της λογικής μου. Θέλω να δημιουργώ σχέδια που να κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται θηλυκές, όμορφες, ασφαλείς και δυνατές. Τα σχέδιά μου είναι συνυφασμένα με την ομορφιά όπως εκφράζεται σήμερα, κάτι που έχει αλλάξει πολύ από το παρελθόν. Πλέον η ομορφιά δεν ορίζεται με παραδοσιακό ή κλασικό τρόπο, αλλά είναι πιο σύγχρονη, εκλεπτυσμένη, διακριτική. Είναι μια μίξη αυτοπεποίθησης και συνειδητοποίησης και ενώ λαμβάνει υπόψη πια την ηλικία, το φύλο, το γούστο, την επιθυμία και τόσα άλλα. Που πάντα αφορούν τις ζωές των ανθρώπων για τους οποίους σχεδιάζω.

«Η γυναίκα βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της λογικής μου».

– Έχετε μούσες;

Ως σχεδιαστής μόδας, θεωρώ όλες τις γυναίκες μούσες μου. Αυτό που πραγματικά με συγκινεί είναι το να δημιουργώ με βάση τους χαρακτήρες των ανθρώπων -να εξερευνώ τον εσωτερικό τους εαυτό. Για μένα η ομορφιά δεν είναι η «συμμόρφωση» με τα πρότυπα ομορφιάς αλλά κάτι άυλο, ευρύ και απροσδόκητο. Γενικότερα τρέφω βαθιά αγάπη και εκτίμηση στις γυναίκες και συχνά συμπεριλαμβάνω στα moodboards μου πορτραίτα γυναικών με έντονους χαρακτήρες. Για μένα το κέντρο είναι η συνειδητότητά τους και η εσωτερική τους δύναμη. Μερικές από τις αγαπημένες μου μούσες είναι οι Lee Miller, Anna May Wong, Anna Karina, Brigitte Bardot, Edie Sedgwick, Kate Moss, Loulou de la Falaise, και η καλλιτέχνιδα Zanele Muholi -ανάμεσα σε πολλές άλλες.

«Αγαπώ τη μίξη αίγλης, ρομαντισμού και σεξουαλικότητας και είναι όντως ένας δύσκολος συνδυασμός για να πετύχει».

«Από τη φύση μου, είμαι πολύ περίεργος και μου αρέσει πολύ να μαθαίνω και να κατανοώ διαφορετικές μορφές τέχνης».

– Η τέχνη σίγουρα σας έχει επηρεάσει. Ποιες μορφές τέχνης αγαπάτε περισσότερο και ποιους καλλιτέχνες;

Είμαι παθιασμένος με την τέχνη κι αγαπώ όλες της τις εκφάνσεις. Η τέχνη σήμερα εμφανίζεται σε τόσες διαφορετικές μορφές, από τη μουσική ως την αρχιτεκτονική. Από τη φύση μου, είμαι πολύ περίεργος και μου αρέσει πολύ να μαθαίνω και να κατανοώ διαφορετικές μορφές τέχνης. Το ανοιχτό μυαλό σου δίνει την ευκαιρία να εκτιμήσεις και να αγαπήσεις διαφορετικά είδη. Αν όμως πρέπει να διαλέξω μία, θα επιλέξω τη ζωγραφική και ιδιαίτερα τα πορτραίτα. Μερικοί από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες είναι οι John Currin, Elizabeth Peyton, Victor Man, Picasso, Modigliani, Fontana, and Man Ray. Επίσης θεωρώ ότι η designer και αρχιτέκτων Charlotte Perriand είναι μια εξαιρετική καλλιτέχνιδα, με τον δικό της τρόπο.

– Ποια περίοδο μόδας αγαπάτε από τις προηγούμενες δεκαετίες και γιατί;

Σίγουρα τις δεκαετίες του 1920 και του 1960. Πρόκειται για περιόδους θεμελιωδών αλλαγών όπου η τέχνη, η φωτογραφία και η μόδα επηρέασαν ριζικά τα ισχύοντα μοντέλα και άλλαξαν πάρα πολύ τον τρόπο που ντυνόταν ο κόσμος πριν. Αυτές ήταν περίοδοι έκφρασης και ενδυνάμωσης που σίγουρα έχουν επηρεάσει βαθιά τη μόδα του σήμερα. Πιστεύω ότι ζούμε πια σε πολύ απαιτητικούς και δύσκολους καιρούς και είναι πολύ σημαντικό να ανατρέχουμε στο τότε για έμπνευση και παραδειγματισμό.

«Πιστεύω ότι ζούμε πια σε πολύ απαιτητικούς και δύσκολους καιρούς και είναι πολύ σημαντικό να ανατρέχουμε στο παρελθόν για έμπνευση και παραδειγματισμό».

«Ο στόχος είναι να προωθήσουμε το brand μας στη Μεσόγειο. Γι’ αυτό και το μαγευτικό Four Seasons Astir Palace Hotel Athens ταιριάζει απόλυτα με τις αξίες μας».

– Ονειρεύεστε για το μέλλον ή προχωράτε βήμα βήμα;

Φυσικά και ονειρεύομαι! Έχω πάντοτε ανοιχτά τα μάτια μου για νέες ιδέες, project και ευκαιρίες. Πολλοί γύρω μου το βρίσκουν αυτό εξαντλητικό, όμως πιστεύω ότι η διαρκής έρευνα και εξερεύνηση των πάντων είναι τα κλειδιά για την ανάπτυξη και την επιτυχία. Σε σχέση με το brand, έχουμε μεγάλα σχέδια. Προς το παρόν είμαστε επικεντρωμένοι στο να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας, ειδικά με μπουτίκ σε resort προορισμούς και να αναπτύξουμε τις συνεργασίες μας με τρόπο που να υπογραμμίζει τις αρχές μας για βιωσιμότητα και επιτυχία. Ο απώτερος στόχος μας είναι να είμαστε μια ακμάζουσα και βιώσιμη εταιρεία με θετικό αντίκτυπο στον κόσμο.

– Τι περιλαμβάνει το στρατηγικό σας πλάνο για το μέλλον; 

Το να χτίσουμε αποκλειστικές συνεργασίες μέσα στα πλαίσια του resort Club project. Ο στόχος είναι να προωθήσουμε το brand μας στη Μεσόγειο, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να εντρυφήσουν στη φιλοσοφία της “Riviera”. Ο πυρήνας μας παραμένει η ιδέα του να προωθούμε τοπικές περιοχές, ενώ ταυτόχρονα προσεγγίζουμε εκ νέου τις εμπειρίες που κάνουν αυτές τις τοποθεσίες να παραμένουν μοναδικές ανά τους αιώνες. Γι’ αυτό και το μαγευτικό Four Seasons Astir Palace Hotel Athens ταιριάζει απόλυτα με τις αξίες μας.

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να είμαστε μια ακμάζουσα και βιώσιμη εταιρεία με θετικό αντίκτυπο στον κόσμο».

– Μπορείτε να περιγράψετε μια τυπική σας ημέρα; Μπορείτε να μας πείτε τον ονειρικό σας προορισμό διακοπών;

Τυπικά ξεκινώ τη μέρα μου γύρω στις 6 το πρωί, διαβάζοντας εφημερίδα. Μετά, μαζί με την κοπέλα μου, φροντίζουμε τα παιδιά και τα ετοιμάζουμε για το σχολείο. Ξεκινώ τη δουλειά γύρω στις 8 με 8:30 το πρωί, δουλεύοντας σε προσωπικά μου project ή σε έργα για άλλους πελάτες. Περνώ χρόνο με τη συνεργάτιδά μου συζητώντας τις τρέχουσες εργασίες και εξερευνώντας νέες προοπτικές και ευκαιρίες. Μερικές φορές έχω συναντήσεις με πελάτες. Τυπικά υπάρχει παύση για το μεσημεριανό από τη 1 μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Το απόγευμα συνεχίζω τη δουλειά, ψάχνοντας για υφάσματα, αξεσουάρ και άλλα πράγματα που χρειάζομαι για μια κολεξιόν. Συνεχίζω κάπως έτσι μέχρι περίπου τις 8 το βράδυ, οπότε και επιστρέφω σπίτι για να περάσω χρόνο με την οικογένεια. Χαλαρώνω, παίζουμε με τα δυό μου παιδιά, ανταλλάσσουμε τα νέα της ημέρας μας.

«Έχω πάντοτε ανοιχτά τα μάτια μου για νέες ιδέες, project και ευκαιρίες». Αριστερά ο Diego Lazzaroni.

«Ο ιδανικός μου προορισμός είναι οπουδήποτε μπορώ να βρω ομορφιά, περιπέτεια και έμπνευση».

– Να υποθέσω πως η δουλειά είναι είναι αυτή που σας απασχολεί περισσότερο; 

Οι μέρες μου περιστρέφονται γύρω από τη δουλειά και συχνά πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτομαι διάφορα project ακόμη και μέσα στη νύχτα. Καμιά φορά ξυπνάω σκεπτόμενος κάτι συγκεκριμένο ή συνδυάζοντας σκέψεις που είχα μέσα στη μέρα. Αυτές είναι οι στιγμές που μπαίνει το… φινίρισμα στη δημιουργικότητά μου. Παρά τις πολλές ώρες, η δουλειά μου με γεμίζει πολύ και με ανταμοίβει. Έχω μεγάλο πάθος για τη βιομηχανία της μόδας και προσπαθώ πάντα να βρίσκω νέους τρόπους να καινοτομήσω και να σπρώξω τα όρια.

– Τις διακοπές τις σκέφτεστε καθόλου; 

Πρέπει να ομολογήσω πως με τραβάνε ιδιαίτερα τα νησιά και τα μοναδικά μέρη. Υπάρχουν τόσα πανέμορφα και μαγευτικά μέρη στον κόσμο, από τις τιρκουάζ λίμνες της Πολυνησίας μέχρι τα άγρια τοπία του νησιού Κόμοντο και τα πλούσια σε πανίδα Γκαλάπαγκος. Λατρεύω την ιδέα να εξερευνώ απομακρυσμένους, εξωτικούς προορισμούς όπου μπορώ να αφεθώ στη φύση και την τοπική κουλτούρα. Μου κεντρίζει πολύ το ενδιαφέρον η πληθώρα τοπίων και κλιμάτων που προσφέρει η Γη μας. Από τις καυτές ερήμους της Αφρικής, μέχρι τις παγωμένες ερημιές της Ισλανδίας – κάθε μέρος έχει τη δική του γοητεία και σαγήνη και είμαι πάντα πρόθυμος να ανακαλύψω νέους ορίζοντες και να διευρύνω τις γνώσεις μου. Τέλος, ο ιδανικός μου προορισμός είναι οπουδήποτε μπορώ να βρω ομορφιά, περιπέτεια και έμπνευση. Είτε πρόκειται για τροπικό παράδεισο ή άγρια φύση, είμαι πάντα έτοιμος να ψάξω και να αγκαλιάσω τα θαύματα του κόσμου.

«Οι μέρες μου περιστρέφονται γύρω από τη δουλειά και συχνά πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτομαι διάφορα project ακόμη και μέσα στη νύχτα».

«Τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου είναι απίστευτα όμορφα και πάντα ξαφνιάζομαι από τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου που βλέπω».

– Έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα; Αν ναι, τι θυμάστε από το ταξίδι σας;

Ναι, έχω επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και πραγματικά την αγαπώ. Έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, όχι μόνο για την ομορφιά της που σου κόβει την ανάσα, αλλά και λόγω της πλούσιας ιστορίας, της κουλτούρας και των ανθρώπων της. Η Ελλάδα έχει απαράμιλλη ομορφιά, από τις συνταρακτικές τις παραλίες μέχρι τους αρχαίους τόπους και τα γραφικά χωριουδάκια της. Τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου είναι απίστευτα όμορφα και πάντα ξαφνιάζομαι από τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου που βλέπω. Τα χρώματα της θάλασσας είναι κάτι που με μαγεύει πολύ και μου αρέσει να περνώ ώρες κολυμπώντας, κάνοντας καταδύσεις με αναπνευστήρα ή και απλώς χαζεύοντας τον ορίζοντα.

– Στις δημιουργίες σας βρίσκουμε κάτι από τη θαλασσινή αύρα. 

Το brand μου δένει απολύτως φυσικά με αυτήν την ομορφιά και το παραθαλάσσιο lifestyle. Τα ρούχα και τα αξεσουάρ που σχεδιάζω αντικατοπτρίζουν την κομψότητα, την απλότητα και την άνεση της Μεσογείου. Η Ελλάδα είναι μόνιμη πηγή έμπνευσης για μένα και συχνά περιλαμβάνω στα σχέδιά μου τα χρώματά της, τα μοτίβα και τις υφές της.

«Το brand μου δένει απολύτως φυσικά με αυτήν την ομορφιά και το παραθαλάσσιο lifestyle».

«Αγαπώ τις μυρωδιές της Μεσογείου και του φαγητού. Το άρωμα του δεντρολίβανου, του θυμαριού και της ρίγανης είναι αναζωογονητικό».

– Τι άλλο σας αρέσει; 

Εκτός από τη θάλασσα και τη μόδα, αγαπώ τις μυρωδιές της Μεσογείου και του φαγητού. Το άρωμα του δεντρολίβανου, του θυμαριού και της ρίγανης είναι αναζωογονητικό και η γεύση από τις ελιές, τη φέτα και το ψητό ψάρι τόσο νόστιμη! Πάντα προσπαθώ να δοκιμάζω νέα πιάτα και να εξερευνώ νέες περιοχές της Ελλάδας, στα νησιά και στις ηπειρωτικές περιοχές. Η Ελλάδα, συνολικά, έχει όλα όσα ονειρεύομαι: ομορφιά, κουλτούρα, ανθρώπους και φαγητό. Αισθάνομαι ευγνώμων και προνομιούχος που το έχω ζήσει. Θα επιστρέψω τον Αύγουστο.

 

//Θα βρείτε τις δημιουργίες του Diego Lazzaroni στο Salt Water του Four Seasons Astir Palace και στο Soho Soho.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς ο Νικόλας Μίνογλου έκανε τα ελληνικά σανδάλια διεθνές success story.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top