weengs

    Παραλαβή; Σε μισή ώρα στην πόρτα σας! Δεξιά, οι δημιουργοί του Weengs, Γρηγόρης Ζωντανός και Άλεξ Χριστοδούλου.

    Άλεξ Χριστοδούλου: Φτερά και Weengs

    Η εξέλιξη των κούριερ περνά μέσω της ιδέας που συνέλαβε η «Weengs», η εταιρεία που έστησε ο Άλεξ Χριστοδούλου μαζί με τον Γρηγόρη Ζωντανό στο Λονδίνο. Τα υλικά της είναι η ταχύτητα παραλαβής (σε μισή ώρα είναι στην πόρτα του πελάτη), οι χαμηλές τιμές αποστολής (έπειτα από ενδελεχή έρευνα) και το σωστό πακετάρισμα.

    Με μία επιχείρηση start-up ήδη στο ενεργητικό τους και με χρηματοδότες που πίστεψαν στο νέο τους εγχείρημα, στους έξι μήνες ζωής της Weengs στέλνουν 100 πακέτα την ημέρα σε όλον τον κόσμο.

    –  Τι ακριβώς είναι η «Weengs»;

    Μια εφαρμογή που σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος στέλνει δέματα. Είμαστε κούριερ χωρίς να είμαστε! Αυτό που μας διαφοροποιεί από μια συμβατική εταιρεία κούριερ είναι ότι εμείς δεν δίνουμε ραντεβού για την επόμενη μέρα, αλλά ερχόμαστε μέσα σε μισή ώρα από την κλήση και παραλαμβάνουμε το αντικείμενο, το μεταφέρουμε στις αποθήκες μας και το πακετάρουμε σωστά, με υλικά δικά μας. Το κυριότερο όμως είναι ότι, αφού πακετάρουμε, κάνουμε μια έρευνα σε όλες τις τιμές αποστολών στην αγορά και χρεώνουμε τη χαμηλότερη που υπάρχει εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Επίσης, αν κάποιο αντικείμενο έχει μεγάλη αξία, το ασφαλίζουμε.

    –  Τι πρέπει να ξέρετε προτού στείλετε τον οδηγό για παραλαβή;

    Έχοντας κατεβάσει την εφαρμογή Weengs, ο χρήστης φωτογραφίζει το αντικείμενο προς αποστολή και μας το στέλνει. Έχουμε τρεις κατηγορίες πελατών: τους απλούς ιδιώτες, οι οποίοι κάνουν αποστολές σε φίλους που μετακομίζουν ή θέλουν να στείλουν πίσω κάποια αντικείμενα ή επιστρέφουν διαδικτυακές αγορές τις οποίες δεν θέλουν. Μικρές επιχειρήσεις που κάνουν συχνές αποστολές, αλλά δεν διαθέτουν ειδικό τμήμα, και τους online sellers, οι οποίοι κάνουν συνεχώς αποστολές εμπορευμάτων.

    –  Ποιο είναι το πιο περίεργο αντικείμενο που έχετε στείλει μέχρι τώρα;

    Το πιο ακραίο ήταν ένα αστρόπλοιο του Star Wars από Lego, το οποίο πήγαινε στην Ιταλία και έπρεπε να φύγει συναρμολογημένο. Έφτασε άθικτο!

    –  Τι δεν στέλνετε;

    Δεν στέλνουμε μεγάλα αντικείμενα που ξεπερνούν τα 30-40 κιλά. Επίσης, δεν έχουμε υπηρεσία same day delivery, δηλαδή να στείλουμε κάτι και να φτάσει την ίδια μέρα στην πόλη.

    –  Γιατί στο Λονδίνο και όχι στην Αθήνα, ας πούμε;

    Κατ’ αρχάς, η Αγγλία είναι η μεγαλύτερη shipping industry χώρα στην Ευρώπη. Συνολικά, αν στην Ευρώπη κινούνται €30 δις σε αποστολές, τα έξι είναι της Αγγλίας. Έχει πολλά e-shops και είναι ιδανική αγορά, γιατί διαθέτει πολύ καλά δομημένες μηχανογραφημένες υπηρεσίες, κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Επίσης, οι Έλληνες δεν είναι εξοικειωμένοι με τις λεγόμενες υπηρεσίες «multiman», δηλαδή εδώ στο Λονδίνο θα φωνάξεις κάποιον από το κινητό σου να σου πάει τα ρούχα στο καθαριστήριο ή θα καλέσεις την Amazon να σου φέρει κάτι που χρειάζεσαι. Στην Ελλάδα, αυτό, ο περισσότερος κόσμος δεν το συνηθίζει.

    Στο Λονδίνο υπάρχει πάντα κάτι συναρπαστικό να κάνεις, υπάρχει μια συνεχής ροή ζωής και ενέργειας που δεν επιτρέπει στη νοσταλγία να σε καταβάλει.
    _42

    “Δεν είμαστε ο τύπος των ανθρώπων που θέλουμε να μας ανήκει η εταιρεία. Μας ενθουσιάζει η ιδέα να φτιάξουμε μια επιτυχημένη εταιρεία και ας έχουμε το 10% από αυτή ή ακόμα κι ας φύγουμε”.

    –  Πότε ξεκίνησε η εφαρμογή;

    Αρχίσαμε να το οργανώνουμε το Φεβρουάριο του 2015. Ξεκινήσαμε ουσιαστικά το Σεπτέμβριο και μέχρι το Δεκέμβριο καταφέραμε να στέλνουμε πάνω από 100 δέματα ημερησίως.

    –  Πόσοι είσαστε στην επιχείρηση;

    Εγώ και ο Γρηγόρης Ζωντανός. Εγώ σπούδασα στην Πάτρα μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και ο Γρηγόρης Πολιτικές Επιστήμες, Επιχειρηματικότητα και Μάρκετινγκ στο Aberdeen, στη Σκοτία.

    –  Ποια ήταν η πηγή χρηματοδότησης;

    Έχουμε δύο angel investors*. Ο ένας είναι ο κ. Απόστολος Αποστολάκης και ο άλλος ο Ελληνοαμερικανός κ. Thanos Triant, ο οποίος μας είχε υποστηρίξει και στην προηγούμενή μας start-up, την Logish, η οποία είχε κάνει μεν επιτυχία αλλά δεν μπορούσε να μεγαλώσει πάρα πολύ και έτσι αποφασίσαμε να δώσουμε ένα τέλος. Τότε, ο κ. Triant μάς ρώτησε ευθέως τι καινούργιο θα κάνουμε, γιατί ήθελε να μας βοηθήσει και πάλι, πράγμα που έκανε, και ήταν τεράστια η βοήθειά του, γιατί εμείς τότε δεν διαθέταμε τα απαραίτητα κεφάλαια. Πρέπει να αναφέρω, όμως, ότι εξίσου σημαντική και μεγάλη ήταν η βοήθεια όλης της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου, η οποία μας υποστήριξε με γνωριμίες, με συστάσεις και άλλα.

    –  Τι σας λείπει από την Ελλάδα;

    Η οικογένεια, οι φίλοι και ο καλός καιρός. Όμως, η ικανοποίηση που παίρνω εδώ από αυτό που κάνουμε είναι τόσο μεγάλη που όλα τα άλλα εξαφανίζονται. Εδώ υπάρχει πάντα κάτι συναρπαστικό να κάνεις, υπάρχει μια συνεχής ροή ζωής και ενέργειας που δεν επιτρέπει στη νοσταλγία να σε καταβάλει. Στο Λονδίνο, όπως και στη Νέα Υόρκη, όλα γίνονται όλο και πιο γρήγορα, γνωρίζεις κόσμο, είναι διάχυτη η διάθεση και η ανάγκη για δημιουργία και νέα πράγματα.

    – Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

    Πάω κολύμβηση καθημερινά και παίζω πιάνο τα βράδια προτού πάω για ύπνο. Με ηρεμεί και με χαλαρώνει.

    –  Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

    Όταν ήρθαμε εδώ, είχαμε άμεση ανάγκη από χρήματα, τα οποία θα έρχονταν από την Ελλάδα. Μετά, ήρθαν τα capital controls και φοβηθήκαμε ότι δεν θα είχαμε βοήθεια από πουθενά. Περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά η μεγαλύτερη είναι να φοβηθείς τόσο πολύ που να πεις «μέχρι εδώ ήταν». Εμείς, ευτυχώς, ήμασταν αποφασισμένοι από την αρχή ότι θα τα καταφέρουμε. Το όραμά μας ήταν να φτιάξουμε κάτι χρήσιμο που θα απευθυνόταν και θα άρεσε δυνητικά σε όλον τον κόσμο, σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση θα ήταν αυτή. Δεν είμαστε ο τύπος των ανθρώπων που θέλουμε να μας ανήκει η εταιρεία. Μας ενθουσιάζει η ιδέα να φτιάξουμε μια επιτυχημένη εταιρεία και ας έχουμε το 10% από αυτή ή ακόμα κι ας φύγουμε. Γι’ αυτό και οι δυσκολίες δεν μας πτόησαν.

    –  Θεωρείτε υπερεκτιμημένες τις start-ups;

    Όποιος τις θεωρεί υπερεκτιμημένες ή περιττές, είναι κακεντρεχής ή κακοπροαίρετος. Start-ups υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στην Αμερική. Αυτοί που τις κατηγορούν αποκλείεται να μην τις χρησιμοποιούν. Τα κινητά ήταν κάποτε start-ups, το ίδιο και το Facebook ή η Google. Start-up στην ουσία είναι κάθε καινούργια, πρωτοπόρα ιδέα που μπορεί να υλοποιηθεί γρήγορα σε μεγάλη οικονομία κλίμακας και να κατακτήσει την προτίμηση του κόσμου. Και δεν είναι απαραίτητο να βασίζεται στο Διαδίκτυο. Μπορεί να είναι μια start-up που φτιάχνει χυμούς. Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να δημιουργούνται συνέχεια start-ups, όπως και ότι θα έπρεπε να τις χρηματοδοτούν περισσότερα funds.

    //Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή στο Ίντερνετ, αλλά και στο Apple Store, με το όνομα «WEENGS».

    *Το «επιχειρηματικός άγγελος» είναι ένας όρος για να περιγράψει τον επενδυτή που δίνει τα χρήματά του σε μια start-up που είναι μόλις στα πρώτα της βήματα μετά την αρχική ιδέα. Ουσιαστικά, καλύπτει το κενό μεταξύ των χρημάτων που δίνει η οικογένεια και οι φίλοι (FFF το λένε οι Αμερικανοί: Friends, Family and Fools) και των Venture Capitals, τα οποία ψάχνουν ήδη εφαρμοσμένες ιδέες μερικών εκατομμυρίων δολαρίων.

    Στην επόμενη σελίδα: Ρέα Φραγκίστα Καλογεροπούλου – Beauté την Κυριακή.

    1 2 3 4

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top