kissinger_55

Χένρι Κίσιντζερ. Ο μάγος της διπλωματίας περιγράφει το κονσέρτο του κόσμου.

4. Ο φιλελεύθερος ρεαλισμός του Χένρι Κίσιντζερ

Από τον Ταλεϋράνδο ως το Twitter, περνώντας από τα πυρηνικά και την ιστορία της κινεζικής διπλωματίας, ο Κίσιντζερ, Υπουργός Εξωτερικών επί Νίξον και Φορντ, βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και αρχιτέκτονας της τριγωνικής διπλωματίας, παραδίδει στο 17ο βιβλίο του το απόσταγμα μισού αιώνα πολιτικής σκέψης.

Εγκληματίας πολέμου για τους πιο δηλητηριώδεις πολέμιούς του, αριστοτέχνης της διπλωματίας για τους οπαδούς του, ο διασημότερος απόστολος της realpolitik, παραμένει στα 91 του μια βαρύνουσα φωνή στην αμερικανική σκηνή της διπλωματίας.

Στο βιβλίο, δίνει τη δική του ερμηνεία για το πώς διαμορφώνεται η διεθνής κατάσταση και η «νέα παγκόσμια τάξη», λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάδυση της Κίνας, την ουκρανική κρίση, τα πυρηνικά του Ιράν, τον ισλαμικό φονταμανταλισμό και τον κυβερνοπόλεμο.

Και συμπεραίνει πως δεν έχουμε να κάνουμε με μια διαδοχή μεμονωμένων κρίσεων, αλλά για αμφισβήτηση της ίδιας της φύσης της παγκόσμιας τάξης που επαγγέλθηκαν οι ΗΠΑ, βασισμένης στην επέκταση του ελεύθερου εμπορίου, το σεβασμό κοινών κανόνων και την απαγόρευση εδαφικών κατακτήσεων.

kissinger-Απορρίπτει τα περί σύγκρουσης πολιτισμών με ασύμβατες αξίες, όπως και το ενδεχόμενο για μια απλή αντιπαλότητα ισχύος. Και υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια πολιτική αντιπαράθεση αρχών οργάνωσης του κόσμου από ρεβιζιονιστικές δυνάμεις, όπως το Ιράν και ίσως αύριο την Κίνα.

Κάποιες περιοχές βλέπουν να αντιπαρατίθενται οι αρχές αυτές στο ίδιο το εσωτερικό τους. Η Μέση Ανατολή είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας σύγκρουσης, θυμίζοντας την Ευρώπη του Τριακονταετούς Πολέμου. Οι πρωταγωνιστές της σύρραξης αναφέρονται σε ετερογενείς νομιμοποιήσεις, για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους: εθνικές επικυριαρχίες, εθνικές ταυτότητες, θρησκευτικές συγκρούσεις.

Θαυμαστής του Ρισελιέ και του Μέτερνιχ, το «γεράκι» βλέπει στο κλασικό ευρωπαϊκό σύστημα ισορροπίας ισχύος, όπως αυτό προέκυψε το 1648 από τη συνθήκη της Βεστφαλίας, τον καλύτερο εγγυητή της ειρήνης. Αλλά και ότι αυτό το σύστημα πρέπει σήμερα να επικαιροποιηθεί, ώστε να συμπεριλάβει την ανάδυση δυνάμεων με διαφορετικές ιστορικές καταβολές, αλλά και να απαντήσει στην αμφισβήτηση της παραδοσιακής ισχύος του Κράτους απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, τις νέες τεχνολογίες ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Henry Kissinger, «Παγκόσμια τάξη», εκδ. Λιβάνη. 2014, €18,88.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι εκλογές και οι κίνδυνοι του πρώτου πενταμήνου για την Oικονομία.

 

1 2 3 4

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top