Δεκάδες διάσημοι έχουν περάσει μπροστά από τον φωτογραφικό του φακό, ανάμεσά τους και ο Jack Nicholson.

«Δεν έχει σημασία αν φωτογραφίζεις έναν άγνωστο τύπο σε μια υπαίθρια αγορά ή τον βασιλιά του Μαρόκου. Η προσέγγισή σου απέναντι στο θέμα σου πρέπει να είναι πάντα η ίδια. Και πρέπει να είσαι πάντα καλός με τους άλλους». Αυτή είναι μια από τις λίγες δηλώσεις που έχει κάνει στα σχεδόν 50 χρόνια πορείας του ο Albert Watson. Ο 75χρονος φωτογράφος, ποτέ δεν ήταν δυνατός στα λόγια. Άφηνε αυτή την δουλειά να την κάνουν οι εικόνες του – εικόνες γεμάτες πάθος, ένταση, δύναμη, γοητεία, τρέλα.

Και μπορεί σήμερα, μετά από πέντε δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της τέχνης, να κάνει λίγες και επιλεγμένες δουλειές, ωστόσο θεωρείται ακόμα ένας από τους κορυφαίους φωτογράφους της γενιάς σου. Όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς ότι σε όλη του την καριέρα έχει φωτογραφήσει για το εξώφυλλο του περιοδικού Vogue πάνω από 100 φορές, για αυτό του Rolling Stone 40, είδε έργα του να πωλούνται από τον οίκο Christie’s για πάνω από 100.000 λίρες, έχει κερδίσει μέχρι και βραβείο Grammy, ενώ το περιοδικό Photo District News τον κατέταξε μέσα στους 20 πιο επιδραστικούς φωτογράφους όλων των εποχών.

«Η δημιουργικότητα δεν είναι ποτέ σίγουρη», Albert Watson.

Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτός ο άνθρωπος είναι εκ γενετής τυφλός από το ένα του μάτι. Όλα αυτά ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν ένα μεγάλο ερώτημα στους ανθρώπους των εκδόσεων Taschen: πώς τα κατάφερε;

Το «KAOS» θα κυκλοφορήσει σε μόλις 1.200 αντίτυπα, υπογεγραμμένα από τον Albert Watson.

Σε αυτό, λοιπόν, το ερώτημα έρχεται να απαντήσει το βιβλίο KAOS – ένα βιβλίο που εξετάζει την καριέρα του Watson, μας χαρίζει μερικές από τις κορυφαίες στιγμές της πορείας του, μας ταξιδεύει από τις εμβληματικές φωτογραφίσεις που έκανε στα μεγαλύτερα ονόματα του θεάματος -όπως αυτή στον Alfred Hitchcock τα Χριστούγεννα του 1973- μέχρι τα ταξίδια του ανά τον κόσμο και παίζει με την λογική ανάλυση ενός χαώδες μυαλού.

Ο Albert Watson έχει φωτογραφήσει για το εξώφυλλο του περιοδικού Vogue πάνω από 100 φορές, ενώ για αυτό του Rolling Stone τουλάχιστον 40.

//Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο Albert Watson – KAOS θα βρείτε εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι 100 κορυφαίοι γραφίστες του κόσμου τιμούν τον Τουλούζ-Λωτρέκ στο Μουσείο Μπενάκη

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top