Η Wine Vixen του Andro, Εύα Μαρκάκη, είναι σε ανοιξιάτικη διάθεση και ανάλογες είναι και οι οινικές προτάσεις της.

Έρχεται η Πρωτομαγιά και σας βλέπω μουχρίτσες, εδώ από το Λονδίνο που σας γράφω, που ετοιμάζετε τα μπανιερά, τα bbq και τα σχετικά. Η Πρωτομαγιά δεν είναι η επίσημη πρώτη μέρα της Άνοιξης (η 21 Μαρτίου είναι) αλλά στο μυαλό μας πάντα τη συνδυάζουμε με αυτή (τώρα με την κλιματική αλλαγή, τη συνδυάζουμε και με την έναρξη του καλοκαιριού βέβαια). Αφού λοιπόν θα κυλιέστε στα λιβάδια και στις παραλίες φροντίστε να έχετε μαζί σας το ανάλογο κρασί: Κάτι φρέσκο και φρουτώδες που μοσχοβολάει λουλούδια, κάτι που μόνο το άρωμα του σας κάνει να ταξιδεύετε και να χαλαρώνετε. Και αν νομίζετε πως μιλάμε αποκλειστικά για λευκά ή ροζέ, είστε γελασμένοι. Για πάμε!

Συνδυάστε την A Priori Μαντινεία με μια coleslaw με γιαούρτι, χρένο και πράσινο μήλο.

Το A Priori είναι η πρώτη Μαντινεία του οινοποιείου Νοvus Wines.

1) A Priori Μαντινεία, Novus Wines

Αυτή η περιγραφή θα μπορούσε να ξεκινάει με την Game of Thrones ατάκα «The King is back to his throne». Γιατί; Διότι ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με τη Μαντινεία όσο ελάχιστοι, ο Λεωνίδας Νασιάκος (βεβαίως θυμόμαστε τη Μαντινεία Νασιάκου), επέστρεψε στην έδρα του, τη Μαντινεία, με ένα ολοκαίνουργιο οινοποιείο.

Το A Priori είναι η πρώτη Μαντινεία του νέου οινοποιείου (θα υπάρξουν κι άλλες) και είναι μια κομψή εκδοχή του Μοσχοφίλερου που πατάει πάνω στο λεμονάτο προφίλ της ποικιλίας με ξύσμα lime, γκρέιπφρουτ και κίτρο, πλαισιωμένα από λουκούμι, περγαμόντο και πράσινο μήλο. Στο στόμα το πάρτυ των εσπεριδοειδών συνεχίζεται, με τη λεμονάτη οξύτητα να δίνει τον τόνο. Συνδυάστε το με μια coleslaw με γιαούρτι, χρένο και πράσινο μήλο (που θα συνοδεύει τα μπριζολάκια της Πρωτομαγιάς, ας μη γελιόμαστε).


Το Seiradi White ταιριάζει με μύδια αχνιστά ή κυδώνια με λεμονάκι.

Ένα πρωτοεμφανιζόμενο κρασί από την Πάρο και συγκεκριμένα από το συνεταιρισμό του νησιού.

2) Seiradi White, Αγροτική Κοινότητα Πάρου

Είμαι σίγουρη πως αυτό το πρωτοεμφανιζόμενο κρασί από το νησί της Πάρου και συγκεκριμένα από το συνεταιρισμό, δεν το έχετε ξαναδεί (οι περισσότεροι έστω) μιας και κυκλοφόρησε προσφάτως. Σκεφτείτε πως κολλήθηκε πρόχειρα η ετικέτα για να φύγει από την Ελλάδα τάχιστα και να φτάσει στο Λονδίνο για να δοκιμαστεί από την αφεντιά μου. Ο λόγος, πέραν από την περιέργεια μου, ήταν πως βρίσκω ιδιαιτέρως γοητευτική τη Μονεμβασιά σαν ποικιλία, και το όλο νέο εγχείρημα μου είχε φανεί αρκετά ενδιαφέρον.

Παράλληλα, το εν λόγω ανήκει δικαιωματικά στα κρασιά της Άνοιξης (και του καλοκαιριού μη σας πω): Λεπτεπίλεπτα λευκά άνθη, αχλάδι, ζύμη, περγαμόντο και λευκόσαρκο ροδάκινο θα γεμίσουν το ποτήρι σας, ενώ στο στόμα η δροσιστική οξύτητα έρχεται και δένει με τη λιπαρή υφή και τον διακριτικά mineral χαρακτήρα του κρασιού. Νομίζω πως για αυτό εδώ το κρασί θα διάλεγα θαλασσινά. Μια μύδια αχνιστά ή φρέσκα κυδώνια με λεμονάκι, αλλά και αθερινάκι αφράτο και τραγανό.


Το Μοσχόμαυρο ζητάει καλοκαιρινά λαδερά.

Το Μοσχόμαυρο είναι μια πολύ ιδιαίτερη ποικιλία που σπανίως τη συναντάμε solo.

3) Μοσχόμαυρο, Οινοποιείο Διαμαντή

Ναι, αυτό είναι ένα κόκκινο κρασί που μοσχοβολάει (όπως υπονοεί και το όνομα του) τριαντάφυλλα, φράουλες και βύσσινα. Το Μοσχόμαυρο είναι μια πολύ ιδιαίτερη ποικιλία που σπανίως τη συναντάμε solo, συμμετέχει όμως στο φημισμένο γλυκό κρασί της Σιάτιστας.

Είναι πολύ φίνο στο στόμα, με υψηλή οξύτητα και μαλακές τανίνες. Δροσίστε το ελαφρά -μη φοβηθείτε- και βάλτε δίπλα του καλοκαιρινά λαδερά με τομάτα ή τόνο σωτέ με τοματίνια, ελιές και ρίγανη.


Το Hoof and Lur είναι υπέροχο με ψητό ταλαγάνι.

Το εγκρίνει και ο πρώην προπονητής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, Φερνάντο Σάντος.

4) Hoof and Lur, Οινοποιείο Τρουπή

«Δε μου αρέσουν τα πορτοκαλί κρασιά». Το ακούω συχνά… Challenge accepted, αν και το Hoof and Lur δεν είναι πορτοκαλί, είναι μάλλον… σαγκουινί. Αγνοήστε όμως το χρώμα, κλείστε τα μάτια και φέρτε το ποτήρι στη μύτη σας: Μαρμελάδα τριαντάφυλλο, καραμελωμένη φλούδα πορτοκάλι, κυδώνι, αποξηραμένη φράουλα, χρυσάνθεμο και μανταρίνι ξεπηδούν από το ποτήρι.

Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, τονισμένη οξύτητα και φίνες τανίνες. Υπέροχο με ψητό ταλαγάνι με πικάντικη μαρμελάδα βερίκοκο. Και άκρως ανοιξιάτικο.


Το Gewurztraminer το βάζετε δίπλα σε sushi και τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και μπλε τυρί, και θα με θυμηθείτε.

Τριαντάφυλλο, βερίκοκο, αγιόκλημα, μέλι, ξύσμα lime και μάνγκο σε ένταση ικανή να σας τρυπήσει τη μύτη!

5) Gewurztraminer, Famille Hugel

Αν δε μυρίζει το Gewurztraminer και μάλιστα του Hugel, σαν την Άνοιξη, δεν ξέρω τι μυρίζει. Τριαντάφυλλο, βερίκοκο, αγιόκλημα, μέλι, ξύσμα lime και μάνγκο σε ένταση ικανή να σας τρυπήσει τη μύτη.

Στόμα λιπαρό και στρογγυλό, με ώριμο τροπικό φρούτο και νότες μοσχοκάρυδου. Ανετότατα το πίνετε και σκέτο σαν απεριτίφ, ακόμη πιο άνετα όμως βάζετε δίπλα του sushi και τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και gorgonzola. Ή ακόμα και ένα πικάντικο curry!


Το Holdaway θέλει δίπλα του ένα γιουβέτσι λευκό με κοτόπουλο.

Το Black Canvas μας έρχεται από τη Νέα Ζηλανδία.

6) Black Canvas, Holdaway Vineyard Sauvignon Blanc

Η άνοιξη είναι η εποχή που γίνεται της πρασινάδας. Χορταρικά δίνουν τα ρέστα τους σε χορτόπιτες, τάρτες αλλά και μαγειρευτά. Και ξέρετε τι πάει γάντι με αυτά ε; Το Sauvignon Blanc καλέ. Και σας έχω φρέσκο πράγμα που σαλεύει από Νέα Ζηλανδία μεριά. Φοβερή νέα εισαγωγή από ένα σχετικά μικρό οινοποιείο με “μεγάλες”κριτικές που από ότι έχω δοκιμάσει έχουν σοβαρή βάση.

Αυτό το single vineyard Sauvignon έχει πολυδιάστατη μύτη με τα κλασικά αρώματα gooseberry, passion fruit  και ανανά πλαισιωμένα από γενναιόδωρες δόσεις λεμονιού, πιπεριάς και γρασιδιού.

Στο στόμα η κοφτερή οξύτητα και η συμπύκνωση του φρούτου το κάνουν ακαταμάχητο και ιδανικό ταίρι για “πράσινα” πιάτα με λεμόνι ή οξύτητα γενικότερα. Ένα σκαθάρι φρικασέ για παράδειγμα, ή ένα γιουβέτσι λευκό, με κοτόπουλο, σπανάκι, κολοκυθάκια αρακά και λεμόνι θα του πήγαιναν πολύ.


Το Viognier Domaine de la Ferrandiere ταιριάζει με ένα πλατό με λιπαρά, «γλυκά» τυριά.

Ζουμερό βερίκοκο, ροδάκινο, περγαμόντο, χαμομήλι και άνθη πορτοκαλιάς συνθέτουν ένα έξτρα αρωματικό σύνολο, με νόστιμο βουτυράτο στόμα.

7) Viognier, Domaine de la Ferrandiere

To Viognier είναι μια ποικιλία που αγαπώ και ξέρω πως έχει φανατικό κοινό εκεί έξω. Συνήθως για να βρεις καλό δείγμα της πρέπει να τα σκάσεις, οπότε μόλις βρίσκω διαμαντάκια με φοβερή τιμή νιώθω χρέος να τα μοιραστώ και με άλλους λάτρεις της ποικιλίας. Το Viognier Domaine de la Ferrandiere είναι ακριβώς αυτό: Ζουμερό βερίκοκο, ροδάκινο, περγαμόντο, χαμομήλι και άνθη πορτοκαλιάς συνθέτουν ένα έξτρα αρωματικό σύνολο, με νόστιμο βουτυράτο στόμα.

Είναι σίγουρα το κρασί που θα έπινα δίπλα στο κύμα ή σε μια after office απόδραση σε κάποιο wine bar του κέντρου, χωρίς πολύ φαγητό αλλά με πολλή κουβέντα. Ένα πλατό με λιπαρά, «γλυκά» τυριά όπως το Emmental και η Raclette και αποξηραμένα φρούτα είναι ότι πρέπει.


Το Agiorgitiko Naturε καλοβλέπει χοιρινά μπριζολάκια στα κάρβουνα.

Μια “φρέσκια”και σχετικά αφαιρετική προσέγγιση του Αγιωργίτικου.

8) Αγιωργίτικο naturε, Τετράμυθος

Πιθανόν να το έχω ξαναπεί πως η “φρέσκια”και σχετικά αφαιρετική προσέγγιση του Αγιωργίτικου είναι η αγαπημένη μου. Εδώ έχουμε ένα Αγιωργίτικο παντελώς γυμνό από στολίδια και παρεμβάσεις (που δίνει, κατά τη γνώμη μου, μαθήματα υποδειγματικής “φυσικής” οινοποίησης) και έτσι πρωταγωνιστούν όλα τα πρωτογενή αρώματα της ποικιλίας.

Φράουλα, κεράσι, κανέλα, λουλουδάκια όπως γαρύφαλο και βιολέτα, πακετάρονται με δαντελένιες τανίνες και ζουμερή κερασένια οξύτητα. Απολαυστικό και σόλο, αλλά καλοβλέπει χοιρινά μπριζολάκια στα κάρβουνα, μοσχαρίσια μπιφτεκάκια και μια μπαμπάτσικη carbonara. Απλά!


Το F by Foivos πάει ταμάμ με φρέσκο μπακαλιάρο ψητό.

Αυτό το Μοσχάτο είναι μπλενταρισμένο με λίγο Ασύρτικο.

9) F by Foivos Papastratis

Έλα παιδιά, άνοιξη λέμε και θα λείπει το Μοσχάτο; Ούτε καν, αλλά όχι οποιοδήποτε Μοσχάτο. Κάποιο μπλενταρισμένο με λίγο Ασύρτικο, έτσι για την αλητεία μήπως; Που ναι, να είναι ανθικό αλλά να έχει και οξύτητα και τσαγανό. Που να μπορεί να συνοδεύσει και φαγητό, όχι τίποτα ελαφρύ όμως.

Μην ψάχνετε αλλού, εδώ σας έχω, το F by Foivos τα έχει όλα αυτά και συμφέρει. Με τι πάει; Με λεμονάτα παϊδάκια κοτόπουλο στη σχάρα, με μπακαλιάρο ψητό, ψαρονέφρι σουβλάκι με πορτοκάλι και μουστάρδα Dijon και η λίστα συνεχίζεται…


Το Ping Bang γυρεύει φιλέτο σολομού με ginger και lime για να αναδειχθεί.

Το ιδιαίτερο αυτό ροζέ από Touriga Nacional, από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας, είναι σίγουρο πως θα σας κατακτήσει από την πρώτη γουλιά.

10) Pink Bang, Κτήμα Τέχνη Οίνου

Η φράουλα είναι το απόλυτο φρούτο της εποχής και αυτό το κρασί μοσχοβολάει φράουλα, ροζ γκρέιπφρουτ, ροδάκινο, βιολέτα, φραμπουάζ  και τριαντάφυλλο. Το ιδιαίτερο αυτό ροζέ από Touriga Nacional, από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας, είναι σίγουρο πως θα σας κατακτήσει από την πρώτη γουλιά με τη μοναδική προσωπικότητα του.

Έχει οξύτητα και αρκετό σώμα όποτε μη σας ξεγελάει το απαλό του χρώμα, αυτό το ροζέ θέλει φαΐ. Και τι φαΐ: Ένα φιλέτο σολομού με ginger και lime, μια pizza με spianata piccante, μια ντομάτες γεμιστές με μπόλικα μυριστικά. Το πιάσατε το νόημα νομίζω.

 

Υ.Γ. Ναι, δεν έβαλα ούτε Μαλαγουζιά ούτε Κυδωνίτσα ούτε 100 ροζέ. Όχι γιατί δεν ταιριάζουν με την εποχή αλλά γιατί έχουν αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενα άρθρα. Κοινώς ας πιούμε και κάτι άλλο, ε;

 

Διαβάστε ακόμα: 9+1 ροζέ κάτω από 15 ευρώ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top