Tα Σπριτς και τα απεριτίβο ποτά είναι πιο χαμηλά σε αλκοόλ, λιγότερο γλυκερά, με παιχνιδιάρικες φυσαλίδες, τέλειο συνοδευτικό για μικρά γαστρονομικά εδέσματα ή και το αντίθετο.

Ούτε δεκαετία δεν έχει συμπληρώσει η τάση του απεριτίβο και των after-office ποτών στην Ελλάδα. Έφθασε ξαφνικά, πριν 6-7 χρόνια, όταν τα κλαμπ άρχισαν να παρακμάζουν και οι συνήθειες της εν Ελλάδι διασκέδασης άλλαξαν: σταματήσαμε να γυρίζουμε σπίτι μετά τη δουλειά, να τρώμε, να ρίχνουμε έναν υπνάκο και στη συνέχεια να βγαίνουμε για ασταμάτητο clubbing. Αρκετοί παλαίμαχοι των μπαρς μεγαλώσαμε και μας έβγαινε κομματάκι δύσκολο να νυχτοπερπατάμε αργά, έχοντας να ξυπνήσουμε την επόμενη μέρα το πρωί.

Έτσι, γλιτώσαμε τα νερωμένα τζιν με τόνικ των κλαμπ και των after-άδικων και αρχίσαμε να επιλέγουμε πιο πολιτισμένες ώρες, τουλάχιστον για την καθημερινή μας διασκέδαση. Κάπου εκεί άρχισαν οι Έλληνες να κραδαίνουν κρασοπότηρα με Aperol Spritz σε καφέ και χαλαρές, φωτισμένες μπάρες της Αθήνας. Και κάπως έτσι, μπήκαν τα Σπριτς και τα απεριτίβο ποτά στη ζωή μας…

Πιο χαμηλά σε αλκοόλ, λιγότερο γλυκερά, με παιχνιδιάρικες φυσαλίδες, τέλειο συνοδευτικό για μικρά γαστρονομικά εδέσματα ή και το αντίθετο. Γιατί άλλωστε το λέει και η ίδια η λέξη ‘’aperitif’’, εκ του ‘’aperire’’, «ανοίγω», διεγείρω την αίσθηση. Τα απεριτίβο ποτά και τα Σπριτς ζητούν φαγητό, μικρές ή λίγο μεγαλύτερες μπουκίτσες που συνοδεύουν και παρατείνουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Τα μπαρ που τα πρωτο-έφεραν μπορεί σήμερα να έχουν γίνει σουβλατζίδικα ή φούρνοι ή διαφορετικά μπαρ, αφού ίσως να μην κατάλαβαν και να μην ενσωμάτωσαν πλήρως τη φιλοσοφία του απεριτίβο, σήμερα όμως, αρκετά χρόνια μετά, έχουν δημιουργηθεί νέα, τα οποία έχουν χτίσει το κόνσεπτ τους γύρω από αυτήν.

Στο Odori μην αμελήσετε να δοκιμάσετε την πίτσα, παρασκευασμένη σε ξυλόφουρνο.

Είναι η πρώτη βερμουτερία της πόλης αλλά οι επιλογές της επεκτείνονται και προς το Σπριτς.

Odori Vermuteria di Atene: Ακτινοβολεί Ιταλία

Το πρώτο ίσως μπαρ που αγκάλιασε τη φιλοσοφία του απεριτίβο στην Αθήνα ήταν το Odori, η πρώτη βερμουτερία της πόλης. Ένα all-day café-cocktail bar-restaurant που πάτησε επάνω στο κόνσεπτ του βερμούτ, αλλά και των κοκτέιλ πρωτίστως με αυτό, πρωταγωνιστώντας στην σκηνή των μπαρ στην Αθήνα.

Mπορείτε να επιλέξετε κάποιο κλασικό, ιταλιάνικο κοκτέιλ, ή ένα βερμούτ και να το συνοδεύσετε με κάποιο πιάτο ιταλικής έμπνευσης.

Το Odori ακτινοβολεί Ιταλία, δίνοντας βάση τόσο στον καφέ και στο ποτό, όσο και στο φαγητό, προσφέροντας επιλογές για κάθε γούστο. Σαφώς θα βρείτε στον κατάλογο -ή και εκτός αυτού- Σπριτς, σαφέστατα μπορείτε να επιλέξετε κάποιο κλασικό, ιταλιάνικο κοκτέιλ, ασφαλώς μπορείτε απλώς να απολαύσετε το βερμούτ σας σκέτο ή με τόνικ και σόδα και βέβαια, όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα συνοδεύσετε με κάποια πιάτα, πάντα ιταλικής έμπνευσης. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε την πίτσα του, παρασκευασμένη σε ξυλόφουρνο. (Σκουλενίου 2, Αθήνα) 


Στο Felicita του Ρουφ θα βρείτε περισσότερες από 70 ετικέτες ιταλικών, απεριτίβο ποτών.

Στη λίστα κοκτέιλ του Felicita ενσωματώνεται , από τον Μάριο Ηλιόπουλο, η φιλοσοφία του Zero Waste. (Food & Prop Stylist: Lena Pipineli, Photography: Stathis Kalligeris)

FelicitaAperitivo & Wine bar: Ζεστή γωνιά, ψαγμένη κάβα

Κατέφθασε πέρυσι σε σημείο εκτός πιάτσας, δημιούργημα τριών φίλων που λατρεύουν την Ιταλία, τα κοκτέιλ της, τα πικρά λικέρ και τα βερμούτ της, το φαγητό και το κρασί της, αλλά και τις μουσικές της. Σε μια ήσυχη γωνιά του Ρουφ δημιουργήθηκε το Felicita, το οποίο λανσάρεται ως aperitivo & wine bar και αυτό είναι. Ένα ανεπιτήδευτο, σούπερ κουλ μπαρ, μια ζεστή γωνία με ψαγμένη κάβα, τόσο σε κρασί, όσο και σε βερμούτ, αμάρο και απεριτίφ –διαθέτει περισσότερες από 70 ετικέτες ιταλικών, απεριτίβο ποτών-, αλλά και κοκτέιλ, την αξιοπρόσεκτη λίστα των οποίων επιμελείται ο πολύπειρος Μάριος Ηλιόπουλος, ενσωματώνοντας το κόνσεπτ του Zero Waste.

Συνδυάστε τα απεριτίφ σας με ιταλικά αλλαντικά, βενετσιάνικα τσικέτι, αλλά και φοκάτσιες, καπονάτες ή ζυμαρικά. (Food & Prop Stylist: Lena Pipineli, Photography: Stathis Kalligeris)

Ο νέος κατάλογος, που λανσαρίστηκε πριν μερικές εβδομάδες, περιλαμβάνει μια ολόκληρη σελίδα σε παραλλαγές του θρυλικού Μαρτίνι, άλλη μία σε twist επάνω στο Negroni και στο Americano, μία με aperitivo και Σπριτς, ακόμη και μισή ντουζίνα επιλογές σε απεριτίφ χωρίς αλκοόλ. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με ιταλικά αλλαντικά, βενετσιάνικα τσικέτι, αλλά και φοκάτσιες, καπονάτες, ζυμαρικά και άλλες, ιταλικής έμπνευσης λιχουδιές. (Μεγάλου Βασιλείου 40, Ρουφ)


Στο Απεριτιφ δοκιμάζουμε το Mediterraneo, με λικέρ μαστίχας, κουμκουάτ, περγαμόντου και Prosecco ή το σχεδόν κλασικό πλέον Negroni με μεσκάλ.

Το Απεριτίφ τιμά την ιταλική απλότητα των ποτών, συγκεντρώνοντας τους περίοικους της εσχάτως πιο χιπ γειτονιάς της πόλης.

Απεριτίφ: Η μικρή Ιταλία του Παγκρατίου

Μια ακόμη δημιουργική τριάδα βρίσκεται πίσω από τη σπριτσερία, η ταμπέλα της οποίας εύγλωττα περιγράφει το κόνσεπτ της. Ένα μικροσκοπικό απεριτίβο μπαρ στο Παγκράτι, το Απεριτίφ, τιμά την ιταλική απλότητα των ποτών της γείτονος, συγκεντρώνοντας τους περίοικους της εσχάτως πιο χιπ γειτονιάς της πόλης.

Εννέα διαφορετικές επιλογές σε Σπριτς, πέντε διαφορετικά Negroni, σχεδόν όλα πιο χαμηλά σε αλκοόλ, εδώ και με γενικότερη έμπνευση από τη Μεσόγειο. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, το Mediterraneo, με λικέρ μαστίχας, κουμκουάτ, περγαμόντου και Prosecco ή το σχεδόν κλασικό πλέον Negroni με μεσκάλ. Τον κατάλογο με τα ποτά έχει επιμεληθεί ο πολυτάλαντος Νίκος Τριανταφύλλου.

Ο κατάλογος έχει εννέα διαφορετικές επιλογές σε Σπριτς, πέντε διαφορετικά Negroni,.

Επιλεγμένα τυριά και αλλαντικά ξαπλώνουν επάνω σε μικρές φετούλες ψωμιού και δημιουργούν τα τσικέρι της ομάδας του Απεριτίφ, τα οποία έχουν άλλο γούστο όταν καταναλώνονται, συνοδεία Σπριτς, κάτω από τον μεγαλόπρεπο πλάτανο, έξω ακριβώς από το μπαρ, χαζεύοντας τα αμάξια να κουρσάρουν επάνω στην πολύβουη Υμηττού. (Δικαιάρχου 57Α, Παγκράτι)


Το Drupes είναι ίσως η πρώτη επίσημη Spritzeria που άνοιξε στην Αθήνα.

Στο Drupes μπορείτε να επιλέξετε ιταλικά προϊόντα και για το σπίτι, που εισάγει ο δημιουργός και ιδιοκτήτης Αρτέμης Παπαδόπουλος.

Drupes Spritzeria: Sexy street bar

Από το Παγκράτι στο Κουκάκι, μια ανάσα από την Ακρόπολη, σε ένα ακόμη μπαρ… «του δρόμου». Μια Spritzeria -την πρώτη επίσημη ίσως που άνοιξε στην Αθήνα- κουλ και σέξι, ένα απεριτίβο μπαρ με ιταλικό αέρα, με φανατικούς θαμώνες, αλλά και «περίεργους» που σταματούν «για ένα στα γρήγορα» σε ετούτο το μπαρ-φαινόμενο, για ένα Σπριτς ή για ένα ποτήρι κρασί, παρέα με λιχουδιές τυριών, αλλαντικών, αλίπαστων και λοιπών μεζέδων.

Ο κόσμος συρρέει και κατακλύζει, όχι μόνο το μικροσκοπικό εσωτερικό του, αλλά και κάθε μία από τις ελάχιστες καρέκλες, σκαμπό, βαρέλια και γωνίες του Drupes. Από νωρίς το πρωί και το μεσημέρι θα δείτε μαμάδες και μπαμπάδες με καρότσια να περνούν για έναν καφέ ή για το πρώτο Σπριτς της ημέρας, έπειτα, εκεί, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα μαζευτούν και εκείνοι που σχολούν από την εργασία τους πιο νωρίς, για να κορυφωθεί η κίνηση νωρίς το βράδυ με γέλια, προπόσεις και άφθονα απεριτίβο ποτά. (Ζήτρου 20, Κουκάκι) 

Το Dupress πιάνει δουλειά από το πρωί και η κίνηση κορυφώνεται αργά το βράδυ.

Στο Drupes μπορείτε να επιλέξετε και μεταξύ αρκετών προϊόντων deli για το σπίτι, ιταλικά προϊόντα που εισάγει ο δημιουργός και ιδιοκτήτης Αρτέμης Παπαδόπουλος, όπως ιταλικά ζυμαρικά, σάλτσες και φυσικά κρασιά. (Ζήτρου 20, Κουκάκι)


Στο Botega di Rino δοκιμάστε Salame Finocchiona με το «δικό τους» Negroni Sbagliato.

Εδώ βρίσκουμε σπάνια τυριά και αλλαντικά για το σπίτι αποκλειστική εισαγωγή από την Τοσκάνη.

Bottega di Rino: To απεριτίβο συναντά το deli

Εδώ έχουμε μια ιδιαίτερη περίπτωση Σπριτσερίας, καθώς πρόκειται για ένα κατάστημα deli προϊόντων, ένα μπακάλικο, αλλά όπως ακριβώς συμβαίνει με τα περισσότερα τέτοιου είδους «παντοπωλεία-μπακάλικα» στην Ιταλία, στο Bottega di Rino έχετε τη δυνατότητα να καταναλώσετε και επί τόπου τα τυριά και τα αλλαντικά, το κρασί και τα ποτά που διαθέτουν, επάνω σε taglieri (πλατό τυριών-αλλαντικών) ή και μέσα σε εξαιρετικά σάντουιτς με φοκάτσιες.

Επί της Αμερικής, στο ύψος της Βαλαωρίτου, στα άτυπα σύνορα μεταξύ Κολωνακίου και Συντάγματος, το Bottega di Rino λειτουργεί από το πρωί για να προσφέρει σάντουιτς στο χέρι για τους βιαστικούς, σπάνια τυριά και αλλαντικά για το σπίτι αποκλειστική εισαγωγή από την Τοσκάνη για τους «γκουρμέ», απεριτίβο κοκτέιλ για τους κλασικούς και πιο χαλαρούς, οινικά ιντερμέτζο από την εργασία για τους εργασιομανείς ή κάτι για το στομάχι, σε Dopo Teatro μουντ, κάτι για να συνοδεύσεις την κουβέντα για την παράσταση που μόλις παρακολούθησες σε κάποιο από τα γειτονικά θέατρα.

Oινικά ιντερμέτζο από την εργασία για τους εργασιομανείς και απεριτίβο κοκτέιλ για τους κλασικούς και πιο χαλαρούς.

Δοκιμάστε Salame Finocchiona με το «δικό τους» Negroni Sbagliato με Amaro, menthe pastille, Fernet Branca, Campari και Prosecco, κάποιο από τα μικρά baguettini με το σούπερ σέξι Garibaldi, ένα Barolo-θησαυρό που φέρνουν και την καλύτερη πορκέτα του κόσμου, βραβευμένη και απευθείας από την Τοσκάνη. (Αμερικής 16 & Βαλαωρίτου, Αθήνα)


Το Brunello φιλοξενεί τους πιο κομψούς θιασώτες του after-office και του απεριτίβο.

Στη Λουκιανού για μεσημεριανό lunch break ή για το πρώτο Σπριτς του καθημερινού απομεσήμερου.

Brunello: Με έμφαση στην κουζίνα

Στο «βαθύ» Κολωνάκι κατοικοεδρεύει το Brunello, στον στενό, κατηφορικό πεζόδρομο της Λουκιανού βρίσκονται τα τραπεζάκια του, τα οποία φιλοξενούν τους πιο κομψούς θιασώτες του after-office και του απεριτίβο. Αλλά και εκείνους που καταφέρνουν και ξεκλέβουν μερικές ώρες από τα άπειρα γραφεία του Κολωνακίου και τα εμπορικά καταστήματα, εκείνους που συναντιούνται για το μεσημεριανό lunch break τους ή για το πρώτο Σπριτς του καθημερινού απομεσήμερου.

Kλασικά απεριτίβο κοκτέιλ και άφθονο κρασί, συνοδεύουν τα πιάτα του Μιχάλη Νουρλόγλου.

Ο Μιχάλης Νουρλόγλου επιμελείται τα της κουζίνας, μοιραία λοιπόν το φαγητό επισκιάζει το ποτό, που όμως δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει. Σπριτς κλασικά, αλλά και σε παραλλαγές, κλασικά απεριτίβο κοκτέιλ και άφθονο κρασί, συνοδεύουν πιτσέτι, τυριά, αλλάντικά και ωμές κοπές, όλα με έμπνευση από την Ιταλία. (Λουκιανού 21Β, Αθήνα)


Στο καλά κρυμμένο Θαmai απολαμβάνουμε άφθονα Σπριτς και απεριτίβο σε σούπερ σέξι διάθεση και ανεπιτήδευτο στιλ.

To Θαmai είναι έτσι όπως οφείλει να είναι το απεριτίβο, κουλ, αφτιασίδωτο και «της παρέας».

Θαmai Spritzeria: Διακριτικό και αθόρυβο

Το πιο καλά κρυμμένο μυστικό, από τα απεριτίβο μπαρ της παρούσης είναι το Θαmai. Στην αειθαλή πιάτσα της Λέκκα, στο κέντρο της Αθήνας, ένα διακριτικό κι αθόρυβο μπαρ σερβίρει άφθονα Σπριτς και απεριτίβο σε σούπερ σέξι διάθεση και ανεπιτήδευτο στιλ. Άλλωστε, έτσι οφείλει να είναι το απεριτίβο, κουλ, αφτιασίδωτο και «της παρέας».

Στην αειθαλή πιάτσα της Λέκκα, το Θαmai είναι κουλ, αφκιασίδωτο και «της παρέας».

Στο Θαmai παραγγέλνουμε απενοχοποιημένα Σπριτς, ανάλαφρα classics, άφθονο κρασί, αλλά και μπρουσκέτες με τυρο-αλλαντικά, μοσχαρίσια καρπάτσιο και σούπερ λαχταριστές πίνσες. (Λέκκα 19, Αθήνα)

 

Διαβάστε ακόμα: 5+1 νέα αθηναϊκά wine bars με χαρακτήρα και άποψη. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top