Αριστερά: Wine Is Fine. Δεξιά: Terroirist.

Από το Θησείο -το οποίο έχει πραγματοποιήσει αρκετές προσπάθειες στο παρελθόν για να αναγεννηθεί- μέχρι το πολυσύχναστο Χαλάνδρι, τα νέα wine bars σκοπεύουν στο να επαναπροσδιορίσουν τη φύση της απόλαυσης ενός ποτηριού κρασιού στην Αθήνα και δείχνουν από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας, πως το πράττουν με επιτυχία.

Τολμώ μάλιστα να υποστηρίξω, πως η σημερινή οινική σκηνή της Αθήνας, περνάει την καλύτερή της φάση, όχι (μόνο) από άποψη ποσότητας, αλλά κυρίως λόγω ποιότητας, ωριμότητας και πολύπλευρης προσέγγισης, οπότε, ίσως να παίζει κι αυτό τον ρόλο του.

Εκατοντάδες οι ετικέτες του “Lost Roots” και αρκετές οι επιλογές by the glass που εναλλάσσονται τακτικά.

Lost Roots, Ηρακλειδών 30, Θησείο

Οι Λάμπρος Σιαφάκας, Βαγγέλης Ράγγος, και Δημήτρης Μπαλανίκας, και οι τρεις με πλούσια εμπειρία στο χώρο του κρασιού, αποφάσισαν να συμπράξουν για να δημιουργήσουν το Lost Roots, στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών, στο Θησείο, ένας δρόμος ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ουκ ολίγους, όμορφους και ουσιαστικούς λόγους για να τον επισκεφθείς.

Είκοσι διαφορετικές ετικέτες, που αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι διαθέσιμες σε by the glass σέρβις, ενώ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από μερικές εκατοντάδες που βρίσκονται συνολικά διαθέσιμες στην κάβα του Lost Roots και να τις απολαύσετε στον σικάτο χώρο του, παρέα ιδανικά είτε με αλλαντικά και τυριά, είτε με τις γαστρονομικές δημιουργίες του σεφ Τάσου Καστρίτση, οι οποίες πατούν επάνω στην ελληνική κουζίνα, με κάποιες διεθνείς αναφορές και επιρροές. Σημειώστε, πως οι φίλοι του ζύθου δε θα μείνουν ανικανοποίητοι, καθώς στο Lost Roots θα βρείτε και κάποιες εκλεκτές επιλογές σε μπίρα από ελληνικές μικροζυθοποιίες!


Το “Wine is Fine” εκπέμπει μια αύρα hip νοσταλγίας και τη συνδυάζει με την φρέσκια -στην Ελλάδα- τάση των κρασιών ήπιας παρέμβασης.

Παριζιάνικος αέρας και λευκά τραπεζομάντιλα στο “Wine is Fine”.

Wine is Fine, Βύσσης 6, εμπορικό τρίγωνο Αθηνών

Ένα ακόμη επιχειρηματικό τρίο, αυτό των Σταύρο Χρυσαφίδη, Rafael Wallon-Brownstone και Τhomas Brengou, προτείνει το πιο ιδιαίτερο ίσως κόνσεπτ, από τα wine bar, τουλάχιστον της παρούσας λίστας. Με γαλλικό, παριζιάνικο αέρα, το Wine is Fine εκπέμπει μια αύρα hip νοσταλγίας και τη συνδυάζει με την φρέσκια -στην Ελλάδα- τάση των κρασιών ήπιας παρέμβασης και τις πολύ διαφορετικές -για wine bar- μουσικές προτιμήσεις, τοποθετώντας ένα ποτήρι κρασί στο χέρι του πιο χίπστερ κοινού της πρωτεύουσας.

Καλά κρυμμένο στα στενάκια του παλιού εμπορικού τριγώνου των Αθηνών, στην πιάτσα με τα είδη κιγκαλερίας και τα πόμολα, το Wine is Fine σερβίρει κυρίως κρασί από την Ελλάδα και τη Γαλλία, ήπιας παρέμβασης και τα τοποθετεί πλάι σε απλά, τσιμπητά και ρουστίκ πιατάκια, που επιμελείται ο Σταύρος Χρυσαφίδης. Μικρός χώρος, όπως ταιριάζει σε τέτοια κόνσεπτ στο κέντρο της πρωτεύουσας, με λίγα τραπεζάκια μέσα και έξω, που ντύνονται με λευκά τραπεζομάντηλα -ζητώ επιμόνως να επανέλθουν στη μόδα!


Τα τυριά και τα αλλαντικά στην Cava Anthidis κόβονται επί τόπου με μια κατακόκκινη Berkel, την Ferrari των ζαμπονομηχανών.

Το εσωτερικό της “Cava Anthidis” με τα μοναστηριακά τραπέζια.

Cava Anthidis Kolonaki, Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Κολωνάκι

Με εμπειρία δεκαετιών στην εισαγωγή και εμπορία επώνυμου, εμφιαλωμένου κρασιού στην πλάτη της, η Cava Anthidis αποφάσισε να μετατρέψει φέτος το ένα από τα τρία καταστήματά της, αυτό στο Κολωνάκι, σε ένα υβριδικού τύπου Wine bar – Κάβα, τοποθετώντας μια όμορφη μπάρα, δύο μοναστηριακά τραπέζια στο εσωτερικό της και 5-6 σταντ με σκαμπό εξωτερικά, επί της Πατριάρχου Ιωακείμ.

Πλέον, εκτός από εκείνους που απλώς επιθυμούν να ψωνίσουν ένα ποτό για το σπίτι ή να επιλέξουν κάποια σύνθεση δώρου, κάποιος θα μπορεί να απολαύσει επί τόπου οτιδήποτε διαλέξει, ανάμεσα από χιλιάδες κρασιά, αποστάγματα και μπίρες, με ένα μικρό corkage fee.

Φυσικά, υπάρχουν και περίπου είκοσι επιλογές σε by the glass σέρβις, οι οποίες αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως και καφές, αποστάγματα, κλασικά κοκτέιλ, αλλά και πλατό τυριών-αλλαντικών για να τα συνοδεύσουν, τα οποία κόβονται επί τόπου με μια κατακόκκινη Berkel, την Ferrari των ζαμπονομηχανών.


160 διαφορετικές ετικέτες κρασιού περιλαμβάνει η wine list του Terroirist, τριάντα από αυτές και σε ποτήρι.

“Terroirist”: «Xαλικάτη» αυλή και ζεστό εσωτερικό χώρο, όπου το κρασί, συνομιλεί με το φαγητό σε πολύ ουσιαστικούς τόνους. (πηγή: fb)

Terroirist, Θουκυδίδου 8, Χαλάνδρι

Συμπράξεων συνέχεια με το Terroirist, το wine bar που «ακούστηκε» πολύ, τόσο στα σόσιαλ μίντια, όσο και στόμα με στόμα, μεταξύ των Αθηναίων οινόφιλων, οι οποίοι βρήκαν ένα πολύ όμορφο και σοβαρό οινοφιλικό στέκι στο Χαλάνδρι. Τα αδέρφια Δημοσθένης και Γιάννης Γεωργίου, παρέα με τον Δαμιανό Ασημένιο, έστησαν ένα πολύ κομψό wine bar με «χαλικάτη» αυλή και ζεστό εσωτερικό χώρο, όπου το κρασί, συνομιλεί με το φαγητό σε πολύ ουσιαστικούς τόνους. Καθόλου τυχαία, αφού και οι τρεις συνέταιροι διαθέτουν εμπειρία χρόνων από τον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας.

160 διαφορετικές ετικέτες κρασιού περιλαμβάνει η wine list του Terroirist, τριάντα από αυτές και σε ποτήρι, ενώ για τη συνοδεία του, θα βρείτε ένα αξιοζήλευτο μενού με αρκετές ετερόκλητες, πλην όμως νόστιμες και comfort επιλογές, οι περισσότερες στη λογική του μοιράσματος. Από τυριά και αλλαντικά και αρκετές ωμές παρασκευές κρέατος, μέχρι μπρουσκέτες, εσχάτως δε και μαγειρευτά, όλα έμπνευσης και εκτέλεσης του σεφ Άκη Καψιμάλη.


To «Dear Manouka» είναι ένα νέο wine bar με άφθονο χρώμα, εντυπωσιακό design και ανεπιτήδευτο κούλνες.

“Dear Manouka”: Ροζ καναπέδες, σιδερένια καθίσματα, πορτοκαλί τραπέζια, ταπετσαρία στον τοίχο και φωτιστικά που ξεφυτρώνουν σε διάφορα σημεία του. (πηγή fb)

Dear Manouka, Ηρώνδα 8, Παγκράτι

Από το Χαλάνδρι στο hip Παγκράτι και στο ψαγμένο στενάκι της Ηρώνδα, τόσο κοντά στην πολύβουη Ερατοσθένους του Ιδρύματος Γουλανδρή και των δεκάδων μπαρ, αλλά και τόσο καλά κρυμμένο και ήσυχο. Ένα ακόμη νέο wine bar με άφθονο χρώμα, εντυπωσιακό design και ανεπιτήδευτο κούλνες. Έγραψα, άλλωστε, και πιο πάνω, τα σύγχρονα wine bar προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους για να απολαύσει κανείς το κρασί. Και το Dear Manouka, αδελφάκι του ταρατσάτου Manouka στην κορυφή του ξενοδοχείου Utopia, αν μη τι άλλο, τσεκάρει στο συγκεκριμένο κουτάκι.

Πουά print σε ροζ καναπέδες, σιδερένια καθίσματα, πορτοκαλί τραπέζια, ταπετσαρία στον τοίχο και γλόμποι φωτισμού που ξεφυτρώνουν σε διάφορα σημεία του, όλα αυτά σε ένα νεοκλασικό του περασμένου αιώνα και όλα έχοντας έναν κοινό παρονομαστή, το κρασί. Αλλά και το φαγητό. Και το κοκτέιλ! Όλα πολύ δυνατά και όμορφα ενσωματωμένα πίσω από τη βαριά, σιδερένια πόρτα της εισόδου του, αλλά και έξω, σε τραπεζάκια επάνω στην Ηρώνδα.


Τη στιγμή που γράφονται ετούτες οι αράδες, ετοιμάζονται πυρετωδώς δύο ακόμη ενδιαφέροντα wine bars, ένα στη Γλυφάδα και ένα στα Εξάρχεια.

Στο κτίριό του” Oh! Dio” στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα το Ωδείο Athenaum, (πηγή fb)

Oh! Dio, Αδριανού 3, Θησείο

Το πιο φρέσκο, ημερολογιακά, πρότζεκτ που άνοιξε, πριν λίγες μόλις εβδομάδες στον πεζόδρομο της Αδριανού, στην πιο τουριστική πλευρά της πόλης, κάνει λογοπαίγνιο με το Ωδείο, αφού στο κτίριό του στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα το Ωδείο Athenaum, αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας και αποτελεί το πνευματικό τέκνο της Φωτεινής Παντζιά (By The Glass / Cardinale) και του Άγγελου Δαμουλιάνου (botilia.gr). Η προσέγγισή του είναι πιο εστιατορική από τα προαναφερθέντα, εκτείνεται όμως σε all day ωράριο.

Το νεοκλασικό, ψηλοτάβανο κτίριο που στεγάζει το Oh! Dio έχει διακοσμηθεί με σεβασμό στην ιστορικότητά του, με όμορφα γείσα στο ταβάνι που δεν καταλαβαίνεις αν προϋπήρχαν ή αν έχουν κατασκευαστεί, πλίνθινους τοίχους, μια μεγαλοπρεπή προσωπογραφία της μεγάλης Ντίβας, ζεστό φωτισμό και άφθονα τραπέζια. Στα του κρασιού, το Oh! Dio προτείνει δύο λίστες με επιλογές σε κρασί, μία της Φωτεινής και μία του Άγγελου, με τις προσωπικές επιλογές του καθενός, ενσωματώνοντας μια πιο προσωποκεντρική προσέγγιση στο όλο κόνσεπτ.

Και τα έξι wine bars έχουν ως κοινή συνισταμένη όχι μόνο το ότι άνοιξαν μέσα στο 2023 αλλά και ότι αποτελούν επιχειρηματικές κινήσεις ανθρώπων με βαθιά αγάπη για το κρασί.

Όλα τα προαναφερθέντα wine bars έχουν ως κοινή συνισταμένη όχι μόνο το ότι άνοιξαν μέσα στον χρόνο που διανύουμε, αλλά και ότι αποτελούν επιχειρηματικές κινήσεις ανθρώπων με βαθιά αγάπη για το ίδιο το κρασί, προτείνοντας, το καθένα τη δική του ιστορία, τη δική του προσέγγιση γύρω από αυτό. Είναι wine bar με ξεκάθαρη άποψη και κόνσεπτ, μπαρ που προσφέρουν ολοκληρωμένες εμπειρίες και τρανταχτά παραδείγματα της σημαντικής και ουσιαστικής εξέλιξης της οινικής σκηνής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Ο οργασμός επιχειρηματικών αφίξεων όμως δε σταματά στα παραπάνω. Τη στιγμή που γράφονται ετούτες οι αράδες, ετοιμάζονται πυρετωδώς δύο ακόμη wine bar. Το Wine Nona θα ανοίξει στην πλατεία Χαρίτωνος στη Γλυφάδα, θα περιλαμβάνει φαγητό και περισσότερες από 100 ετικέτες σε επιμέλεια του Μάριου Ψυχή, ενώ το Gamay με συνιδιοκτήτη και κάτοχο της οινικής μπαγκέτας Γιάννη Πάππα αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του κι αυτό πριν τον νέο χρόνο στα Εξάρχεια.

 

Διαβάστε ακόμα: «Χάρτης των Γεύσεων», η διήμερη γιορτή που θα σου μάθει τα πάντα για το κρασί. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top