Ο Ελευθέριος Χανιαλίδης είναι και με τη… βούλα ο πρώτος Master Sommelier της Ελλάδας.

H Ελλάδα έχει πλέον το δικό της Master Sommelier, τον Ελευθέριο Χανιαλίδη! Πραγματικά μου φάνηκε τόσο εκπληκτικό και ελπιδοφόρο νέο και ήταν και λίγο αστείο γιατί πέταγα για Ελλάδα και όταν προσγειώθηκα είχαμε τον δικό μας Master Sommelier.

Ναι, σίγουρα είναι ένας από τους δυο πιο μεγαλειώδεις τίτλους στην παγκόσμια οινική σκηνή (ο άλλος είναι αυτός του Master of Wine, MW) και ίσως ο πιο δύσκολος από τους δυο (θα εξηγήσω παρακάτω). Από την άλλη νιώθω πως είναι σπουδαίο μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα να έχει ήδη δυο Masters of Wine και αρκετούς στα σκαριά και έναν Master Sommelier (MS). Πιστεύω πως αυτό δείχνει πως υπάρχουν αρκετά καλές προϋποθέσεις για το μέλλον και κάνει τους νεαρούς επαγγελματίες να ονειρεύονται μεγάλα πράγματα και να μη μένουν στάσιμοι στην comfort zone τους.

Μόνο 3 άνθρωποι έχουν κατακτήσει και τους δυο τίτλους (Master Sommelier και Master of Wine). Ισως και γιατί είναι τόσο διαφορετικό το mentality και η φιλοσοφία.

Πάμε να δούμε όμως γιατί ο τίτλος του Master Sommelier είναι τόσο «μεγάλος». Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως διαφέρει αρκετά από αυτόν του Master of Wine. Προσοχή, δεν λέω ότι είναι καλύτερος κάποιος από τους δυο, μιας και εστιάζουν σε τελείως διαφορετικά πράγματα ή για να το θέσω ορθότερα, κοιτάζουν το ίδιο αντικείμενο από άλλο πρίσμα. Αναλογιστείτε πως μόνο 3 άνθρωποι έχουν κατακτήσει και τους δυο τίτλους, ίσως και γιατί είναι τόσο διαφορετικό το mentality και η φιλοσοφία.

Κέρδισε το Διαγωνισμό του Καλύτερου Έλληνα Οινοχόου το 2020.

O Master of Wine πρέπει να έχει βαθιά γνώση του κρασιού από το αμπέλι μέχρι το ράφι. Θα πρέπει να έχει εξαιρετικές γνώσεις αμπελουργίας, οινολογίας, οινοποίησης, marketing και wine business. Από την άλλη μεριά ο Master Sommelier πρέπει να γνωρίζει όχι μόνο από κρασί αλλά και από food pairing, καφέ, τσάι, πούρα, αποστάγματα, νερό ή ακόμα και σοκολάτα.

Οι εξετάσεις για το MS περιλαμβάνουν 3 μέρη: θεωρία, τυφλή γευσιγνωσία και service.

Επίσης η σημαντικότερη διαφορά είναι πως ο δεύτερος πρέπει να έχει άριστες γνώσεις και δεξιότητες στο service. Πολύ χοντρικά θα μπορούσε να πει κάποιος πως το Master of Wine είναι πιο ακαδημαϊκό ενώ το Master Sommelier πιο πρακτικό, ενώ και τα δυο βασίζονται σε εξαιρετικές γευσιγνωστικές ικανότητες και βαθιά γνώση του κρασιού. Οι εξετάσεις για το MS περιλαμβάνουν 3 μέρη: θεωρία, τυφλή γευσιγνωσία και service. Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να σκοράρει πάνω από 75% σε κάθε κατηγορία για να περάσει.

Αν αποτύχει σε κάποιο από τα 3 μπορεί να το ξαναδώσει αλλά έχει μόνο 3 χρόνια για να το κάνει αυτό. Μετά την πάροδο τους θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Για το λόγο αυτό αρκετοί τα παράτησαν στην πορεία. Οι εξετάσεις αυτές είναι τόσο επίπονες και δύσκολες που σε κάνουν να αμφιβάλεις για τις δυνατότητες σου, σε καταβάλουν τόσο που κάποια στιγμή τα παρατάς, μην αντέχοντας να υποβληθείς ξανά σε αυτή τη διαδικασία. Φανταστείτε το χειρότερο μάθημα της ζωής, αυτό κάνατε αμάν να περάσετε.

Τώρα φανταστείτε να το δίνετε από την αρχή κάθε 3 χρόνια. Για παράδειγμα, πήρα το Master μου, έχω πάρει το WSET Diploma αλλά αν μου πει κανείς να δώσω ξανά Πανελλήνιες την ιστορία της 3ης λυκείου θα αυτοπυρποληθώ. Είναι όμως γεγονός, πως για να κατακτήσει κανείς την κορυφή επιβάλλεται να μπορεί να κοιτάξει την αποτυχία στα μάτια αρκετές φορές και να μη φοβηθεί ή να μην χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του, παραμένοντας όμως και ταπεινός παράλληλα. Αν σας ακούγεται εύκολο θέλω να σας πω με μεγάλη βεβαιότητα πως δεν είναι.

Διδάσκει στην Genius in Gastronomy, γράφει για τον Οινοχόο και μαζί με τον Άρη Σκλαβενίτη είναι ambassadors του Star Wine List Guide στην Ελλάδα.

Ο Λευτέρης ευτυχώς δεν παραιτήθηκε και σε εντυπωσιακά σύντομο χρονικό διάστημα (νομίζω πως είναι 3 χρόνια) έφτασε στην γραμμή του τερματισμού. Το ποιος είναι ο Χανιαλίδης μπορείτε σίγουρα να το βρείτε με ένα Google search (αν δεν τον γνωρίζετε ήδη). Ενδεικτικά θα αναφέρω πως ξεκίνησε να δουλεύει στον τομέα της εστίασης και του κρασιού από το 2001, κέρδισε το Διαγωνισμό του Καλύτερου Έλληνα Οινοχόου το 2020, έχει κατακτήσει το Association de la Sommellerie Internationale (ASI) Diploma με Gold Pin, διδάσκει στην Genius in Gastronomy, γράφει για τον Οινοχόο και μαζί με τον Άρη Σκλαβενίτη είναι ambassadors του Star Wine List Guide στην Ελλάδα.

Επίσης τo 2024 θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό Best Sommelier of Europe and Africa. Αυτά όμως που θα σας πω τώρα δε θα τα βρείτε αλλού καθώς αποτελούν τη δική μου προσωπική άποψη γνωρίζοντας λίγο τον Λευτέρη και παρακολουθώντας την πορεία του τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη φορά που τον είδα ήταν στο Διαγωνισμό Καλύτερου Οινοχόου το 2017. Είχα εντυπωσιαστεί πολύ από τη ροή των κινήσεων του στο service και από τον τρόπο που απαντούσε στις ερωτήσεις.

Το σπουδαιότερο από όλα δεν είναι οι τίτλοι αλλά η γενναιοδωρία, η ταπεινότητα και η ευγένεια του.

Εξέπεμπε μια σιγουριά και μια σεμνότητα και έδινε εξαιρετικές απαντήσεις. Ήμουν σίγουρη πως θα κέρδιζε, ήρθε τρίτος (αν θυμάμαι καλά, δεν του έφτασε ο χρόνος σε κάποια task). O τρόπος που αντιμετώπισε την «ήττα» του ήταν υποδειγματικός (και σε αυτά πάντα φαίνεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου). Ήξερα πως αυτό ήταν μόνο η αρχή και αποδείχτηκε αρκετά σύντομα, το 2018, όταν πήρε και το Gold Pin της ASI (μόνο δυο Έλληνες το έχουν) και κέρδισε και το διαγωνισμό το 2020 (παίζοντας μάλιστα απέναντι από τον κολλητό του).

Παράλληλα, γνωρίζω πως βοήθησε και αρκετά παιδιά με τη δική τους πορεία και κατάρτιση. Όσες φορές του έχω ζητήσει το οτιδήποτε δεν έχει αρνηθεί, αντιθέτως απαντά πάντα τάχιστα και με φοβερό επαγγελματισμό. Καταλήγοντας, για μένα, το σπουδαιότερο από όλα δεν είναι οι τίτλοι αλλά η γενναιοδωρία, η ταπεινότητα και η ευγένεια του (που εύχομαι και ελπίζω να διατηρήσει).

Αυτός είναι ο Λευτέρης Χανιαλίδης, κυρίες και κύριοι, ο πρώτος Master Sommelier της Ελλάδας και του εύχομαι ολόψυχα καλή τύχη στον διαγωνισμό του 2024!

 

Διαβάστε ακόμα: Pinot Noir. Ο βασιλιάς των κρασοστάφυλων.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top