Η Wine Vixen Εύα Μαρκάκη υψώνει το ποτήρι της στην υγεία των φίλων της και των αναγνωστών του Αndro.gr.

Σε λίγες μέρες έχουμε Χριστούγεννα και Χριστούγεννα σημαίνει μάζεμα γύρω από ένα τραπέζι, φίλοι, οικογένεια και μοίρασμα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο επέλεξα φέτος τις γιορτές να μαζέψω διακεκριμένους και πολύ αγαπημένους μου ανθρώπους του κρασιού και της εστίασης και να μας πουν εκείνοι για το δικό τους εορταστικό κρασί και το πιάτο που θα το συνοδεύσουν. Όλοι αυτοί οι φοβεροί τύποι που θα δείτε παρακάτω μου έκαναν λοιπόν την τιμή να μοιραστούν το δικό τους γιορτινό κρασί και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό. Enjoy!

Λίλλυ Χαλικιά, Sommelier, Co-owner AweSomm Imports

Η πιο αγαπημένη μου, Χριστουγεννιάτικη και all-time-favourite ποικιλία είναι το Syrah. Για τις γιορτινές ημέρες λοιπόν διαλέγω ένα Syrah από το Stellenbosch της Νοτίου Αφρικής, με χαρακτήρα Ροδανού, το Damascene Stellenbosch Syrah 2022 (AweSomm Imports φυσικά)! Έχοντας μαθητεύσει δίπλα στον Stéphane Ogier, o Damascene aka Jean Smit έχει φτιάξει ένα κρασί ιδιαίτερα αρωματικό και μπαχαρένιο. Μαύρα κεράσια, δαμάσκηνα, βιολέτες, πιπέρια και καπνός στήνουν το αρωματικό προφίλ ενός ντελικάτου κρασιού με δομή, βελούδινες τανίνες και φρεσκάδα. Θυμίζει Χριστούγεννα γιατί όλα του τα αρώματα, επιμέρους αλλά και μαζί, είναι οι μυρωδιές του γιορτινού μας τραπεζιού. Θα το συνόδευα με Châteaubriand, ένα πολύ μαλακό φιλέτο μοσχαριού με ψητό σκόρδο, δάφνη και sauceβουτύρου-chives με κόκκινα, μαύρα και πράσινα πιπέρια.

Ένα ξινόμαυρο περιορισμένης παραγωγής, με πολύ γεμάτο σώμα, είναι η προτίμηση του Νίκου Μπίλλη.

Νίκος Μπίλλης, Head chef των εστιατορίων Botrini’s και Etrusco

Για αυτές τις μέρες των γιορτών προτείνω το Vieilles Vignes 2016 από το Οινοποιείο Δαλαμάρα. Παλαιά αμπέλια ..Νάουσα …Ξινόμαυρο..! Ένα κρασί περιορισμένης παραγωγής με λιγότερες από 400 μοναδικές φιάλες, από αυτόριζα αμπέλια. Κατά την γνώμη μου ένα από τα καλύτερα ελληνικά ερυθρά κρασιά. Υπέροχη μύτη με άγρια κεράσια, λεβάντα και μπαχάρια. Συμπαγές, με πολύ γεμάτο σώμα και υψηλή οξύτητα. Τέλειο παρέα με Spaghetti με κιμά και ζυμωτό ψωμί.

Το κρασί θα πρέπει να είναι ανάλογο μιας γιορτινής περίστασης, αλλά και να στέκεται στο τραπέζι ως το μοναδικό κρασί δίπλα σε όλα τα πιάτα.

Ο “Γολιάθ των ροζέ” ταιριάζει με αρκετά κυρίως αλλα και τα περισσότερα από τα πρώτα πιάτα σύμφωνα με τον Γιάννη Ζερδέ.

Γιάννης Ζερδές, Brand Manager Trinity Wines

Σε ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο, όπως και σε κάθε δείπνο για την ακρίβεια, τον πρώτο ρόλο έχουν πάντα οι άνθρωποι γύρω μας. Επομένως, το κρασί που θα διάλεγα θα έπρεπε πρωτίστως να ταιριάζει με τα αγαπημένα πρόσωπα και να μπορεί να γεφυρώσει τις προσωπικές προτιμήσεις τους στο τραπέζι, να είναι ανάλογο μιας τέτοιας γιορτινής περίστασης (ή μια άλλη καλή δικαιολογία για την υπερβολή…), αλλά και να μπορεί να σταθεί στο δείπνο ως το μοναδικό κρασί δίπλα σε όλα τα πιάτα. Και αυτό που για μένα κάνει check σε όλα τα ζητούμενα είναι το Garrus από το Château d’ Esclans.

Είναι ο Γολιάθ των ροζέ και ταυτόχρονα η Μόνα Λίζα των κρασιών γενικότερα. Μπορεί να χαμογελάει ανάλαφρα με το ανοιχτό του χρώμα και την εκλεπτυσμένη αρωματική του ένταση, ενώ την ίδια στιγμή, η πολυπλοκότητα και η συμπύκνωσή του το κάνουν σίγουρα ένα από τα πιο σοβαρά κρασιά που μπορεί να δοκιμάσει κανείς. Αν μαγείρευα εγώ θα το συνδύαζα με μια χοιρινή κορώνα, πουρέ πατάτας και ψητά λαχανικά, ενώ με βεβαιότητα θα ήταν crowdpleaser δίπλα στην παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα, σε πιάτα ζυμαρικών με λιπαρές σάλτσες ή σε κάθε είδους ορεκτικό.

Αρώματα φρούτων του δάσους και μπαχαρικών στο Gevrey-Chambertin 2021 Domaine Armand Rousseau, μία πρόταση του Άρη Σκλαβενίτη.

Άρης Σκλαβενίτης, Head Sommelier – Owner Oinoscent Wine Restaurant

Τι καλύτερο για γιορτινό κρασί από ένα Pinot Noir, πόσο μάλλον αν είναι από ένα οινοποιείο σαν αυτό του Armand Rousseau, ένα εκ των κορυφαίων οινοποιείων της Βουργουνδίας αλλά και παγκοσμίως. Το Gevrey-Chambertin 2021 Domaine Armand Rousseau αν και το entry level κρασί του οινοποιείου, μόνο εισαγωγικό κρασί δεν είναι και μάλιστα από ένα σπουδαίο appellation. Το χρώμα του είναι ελαφρύ ρουμπινί με μωβ ανταύγειες που δείχνουν την νιότη του, elegant αρώματα φρέσκων ανθέων όπως βιολέτα και λεβάντα, φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους, μπαχαρικών, δρυός και γήινο χαρακτήρα, με νύξεις δέρματος και βρεγμένου χώματος. Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα, τανίνες μέτριες προς υψηλές με τρομερή φινέτσα, μέτριο σώμα και μακρά επίγευση. Συνδυάστε το (σε ένα ποτήρι Βουργουνδίας στους 14-16 C) με μια πάπια μέτρια ψημένη με πίκλα κεράσι και demi glace sauce.

Το Riccitelli and Father, ένα κρασί που συμβολίζει τη σχέση πατέρα και γιού, προτιμάει ο Μανώλης Λεονάρδος.

Μανώλης Λεονάρδος, Co-Owner Hebe Wines

Χριστούγεννα, η πιο οικογενειακή γιορτή, αυτή που περιμένουμε όλο το χρόνο για να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τα ίδια άτομα και τα ίδια φαγητά. Ίσως γιατί όλοι χρειαζόμαστε αυτό το πνευματικό reset  ότι όλα είναι ακόμα εκεί. Δεν μπορώ λοιπόν να σκεφτώ καλύτερο κρασί από το Riccitelli and Father, ένα μπλεντ Malbec από υπέργηρα αμπέλια με Cabernet Franc από τα 1350 μ. της κοιλάδας Uco, που φτιάχνει ο γιος Matias με καλεσμένο τον πατέρα του Jorge. Ο “μασίφ” χαρακτήρας των παλαιών Malbec ζωντανεύει από το φρούτο και τη ζωηράδα του C.F. σε ένα κρασί “συμβολισμό” της σχέσης γιου πατέρα. Απολαύστε το παρέα με τον Άη Βασίλη που… απλώς τον λέγανε μπαμπά.

Τα Χριστούγεννα είναι ένα πνευματικό reset καθώς είναι η ευκαιρία να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τα ίδια άτομα και τα ίδια φαγητά.

Κάπου στην μέση του δείπνου, όταν η μουσική θα έχει αρχίσει να δυναμώνει, η Βασιλική Γαλάνη σερβίρει το δημιούργημα δύο νέων οινοποιών που συναντήθηκαν στον Λίγηρα.

Βασιλική Γαλάνη, Head Sommelier& Manager Materia Prima Cava & Wine Bistro

Νομίζω πως το πρώτο κρασί που μας έρχεται στο μυαλό, όταν αναφερόμαστε στο χριστουγεννιάτικο εορταστικό τραπέζι, είναι κάποιος αφρός που θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα της βραδιάς. Το δεύτερο, κάποιο bold ερυθρό που θα ταιριάξει με τα ζουμερά κρέατα προς το κλείσιμο. Εγώ, επηρεασμένη από το τελευταίο μας ταξίδι στον Λίγηρα, διάλεξα ένα Chenin Blanc από Anjou, το Le Fief Noir Anjou L’Echappee, το οποίο θα κάνει την εμφάνιση του κάπου στην μέση του δείπνου, όταν η μουσική θα έχει αρχίσει να δυναμώνει. Το L’Échappée, 100% Chenin Blanc, είναι δημιούργημα 2 νέων οινοποιών, που συναντήθηκαν στην Κορσική, αλλά εγκαταστάθηκαν τελικά στην καρδιά του Λίγηρα, στο Anjou. Από το 2014, καλλιεργούν βιολογικά και ακολουθούν ήπιες μεθόδους οινοποίησης. Οι νότες λευκών φρούτων, η αισθητή οξύτητα και ο mineral χαρακτήρας του, ταιριάζει τέλεια με μια χριστουγεννιάτικη εκδοχή της σαλάτας Waldorf. Εκτός από γιαούρτι, μήλο, σέλερι και καρύδι, προσθέστε cranberries και blue cheese για πιο festive καταστάσεις. Cheers and enjoy!

Ένα Cabernet Franc από τις πλούσιες σε ασβεστόλιθο πλαγιές του Parnay συνοδεύει artisanal αλλαντικά και απαστερίωτα τυριά.

Το ‘Les Coudraies’ 2020 από το νεοσύστατο Domaine des Closiers πρωταγωνιστεί στο γιορτινό τραπέζι του Διονύση Βασιλειάδη.

Διονύσης Βασιλειάδης, Head Sommelier Jerar

Οι μέρες είναι γιορτινές, οπότε Χριστουγεννιάτικες μέρες για εμένα σημαίνουν μαζώξεις με φίλους, ξεκλέβοντας λίγο χρόνο από τη ξέφρενη καθημερινότητα, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης με τη κατάλληλη συνοδεία. Το κρασί που θα επιλέξω να πρωταγωνιστήσει στην περίσταση μας έρχεται από μια ελαφρώς αδικημένη περιοχή. Ο Λίγηρας δεν είναι το πρώτο μέρος που μας έρχεται στο μυαλό όταν θέλουμε ένα σπουδαίο ερυθρό (και κατά τη γνώμη μου κακώς). Όταν αναζητούμε φινέτσα την ψάχνουμε σε μία ερυθρή Βουργουνδία, ενώ εάν θέλουμε δύναμη και συμπύκνωση κοιτάμε προς Bordeaux ή Ροδανό μεριά.

Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε ένα κρασί που καταφέρνει να συνδυάσει τα παραπάνω με μοναδικό τρόπο; Enter Cabernet Franc, και στη προκειμένη περίπτωση το ‘Les Coudraies’ 2020 από το νεοσύστατο Domaine des Closiers από τη περιοχή του Saumur Champigny. Το φρούτο μαζεύεται χειρωνακτικά από τις πλούσιες σε ασβεστόλιθο πλαγιές του Parnay και ζυμώνει αυθόρμητα σε ανοξείδωτες δεξαμενές, προτού ωριμάσει για 12 μήνες σε κυρίως παλαιά δρύινα βαρέλια. Βάθος και συμπύκνωση στη μύτη, γεμάτη με μαύρα φρούτα του δάσους, γλυκόριζα, πιπέρια και νότες μαύρης σοκολάτας. Ζουμερό στο στόμα και τανίνες έτοιμες να τα βγάλουν πέρα με ότι του βάλουμε δίπλα και τελείωμα πικάντικο και αλμυρό. Κρασί σεμινάριο για τη περιοχή (δεν είναι τυχαίο που έχουν βάλει το χέρι τους στο project ονόματα όπως της Nady Foucault του θρυλικού Clos Rougeard). Προμηθευτείτε ψωμιά με προζύμι, απαστερίωτα γαλλικά τυριά, Pâte, artisanal αλλαντικά και chutney από μαύρα φρούτα and enjoy.

Οι Χριστουγεννιάτικες μέρες είναι μία ευκαιρία να κακομάθουμε λίγο τους εαυτούς μας.

Για τον Δημήτρη Σκούρα Χριστούγεννα σημαίνουν Μέγας Οίνος.

Δημήτρης Σκούρας, Oινοποιός – Κτήμα Σκούρας

Όταν η Εύα Μαρκάκη σου ζητάει να γράψεις για κρασί και φαγητό μόνο να κομπλάρεις μπορείς μπροστά σε αυτά που έχει γράψει! Πάραυτα, υποδέχτηκα με χαρά την ιδέα και αποφάσισα να ενδώσω. Σκεπτόμενος γιορτές, Χριστούγεννα και κρύο, μόνο ένα κρασί θα μπορούσα να διαλέξω. Το Μέγας Οίνος. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να μπορεί να  μυρίσει κρασί (παραήμουν μικρός για να δοκιμάσω), Χριστούγεννα στο σπίτι χωρίς Μέγας Οίνος δεν γινόταν! Το δίλημμα βέβαια εδώ θα ήταν να επιλέξω χρόνια.

Τυπικά, στο Χριστουγεννιατικο τραπέζι οικογενειακώς πάντα ανοίγαμε ένα Μέγας Οίνος δεκαετίας και πίσω. Θα σας προτείνω λοιπόν τον Μέγα Οίνο του 2013 και για όσους είναι ήδη με το μυαλό στο νέο έτος, του 2014! Είναι και οι 2 όμορφες χρονιές σε μια πολύ ωραία στιγμή πάνω στην παλαίωση τους. Όσο για το φαγητό που θα συνοδεύσει, επιλέγω αναμφίβολα ένα αγριογούρουνο με κόκκινη σάλτσα και κάστανα! Ο λόγος δεν είναι απλά ότι είναι ένας σωστός συνδυασμός για food and wine pairing. Η επιλογή του πιάτου είναι η προσωπική αδυναμία που έχω στα κάστανα και πως η μητέρα μου το φτιάχνει κάθε χρόνο και κοντεύω να σκάσω κάθε φορά που το τρώω. Συνηθίζω να μην τρώω σχεδόν τίποτα άλλο μέχρι να σερβιριστεί το αγριογούρουνο. Αυτά τα δύο, συνδυασμένα μαζί, για εμένα σημαίνουν Χριστούγεννα!

Ένα ασυνήθιστο blend από Μαλαγουζιά, Βιδιανό και Αηδάνι, οινοποιημένα με τις φλούδες τους, μαζί με Ασύρτικο επιλέγει για το γιορτινό τραπέζι η Μαρία Μπούμπα.

Μαρία Μπούμπα, Head Sommelier Da Terra

Έχοντας καταγωγή από το Μέτσοβο, οι λαχανοντολμάδες έχουν κεντρική θέση στο εορταστικό τραπέζι. Φύλλα περασμένα στην άλμη, γεμισμένα με κιμά, ρύζι και μυρωδικά συνοδευόμενα από σάλτσα αυγολέμονο. Ο αγαπημένος μου οινικός συνδυασμός για τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την νέα ετικέτα του Απόστολου Θυμιόπουλου, Blanc des Côteaux Cuvee Amphora 2020. Ένα ασυνήθιστο blend από Μαλαγουζιά, Βιδιανό και Αηδάνι, οινοποιημένα με τις φλούδες τους, που ωριμάζουν σε αμφορείς για 10 μήνες, μαζί με Ασύρτικο που πέρασε ένα χρόνο σε παλιό βαρέλι. Αρώματα αποξηραμένων φρούτων, ροδάκινου, βερίκοκου, πλαισιωμένα από νότες μελιού, βανίλιας και λευκού πιπεριού, σε συνδυασμό με την διακριτική ορυκτότητα και τα αρώματα γκρέιπφρουτ που προσθέτουν έντονη φρεσκάδα. Αισθητά λιπαρό, με διακριτικές τανίνες και με έντονη, μακράς διάρκειας επίγευση, ο τέλειος συνδυασμός!

Από όλους εμάς, καλές γιορτές!

Υ.Γ. Αν ένα από τα αγαπημένα σας πιάτα για τις γιορτές είναι το μοσχαράκι Wellington, με το duxelles μανιταριών, την τραγανή σφολιάτα και το τρυφερό, ροδαλό κρεατάκι του, τότε ποντάρετε σε μια αιθέρια, πικάντικη και βοτανική Λημνιώνα όπως η Anafora της Τέχνης Οίνου, σε ποτήρι Βουργουνδίας, που θα συνοδεύσει μοναδικά το πιάτο και θα το ανεβάσει. Μην αρχίσετε με τα Pinot Noir, εμένα η Λημνιώνα μου λείπει, Pinot έχω και στο Λονδίνο! Cheers!

 

Διαβάστε ακόμα: Wine Vixen: Δοκιμάσαμε τις Βουργουνδίες Albert Bichot 2022 πριν κυκλοφορήσουν

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top