Η έκθεση «Οι Καρποί της Αργολικής Γης στο Φουγάρο» φέρνει κοντά τους παραγωγούς και μαθαίνει στον κόσμο τα πεντανόστιμα μυστικά της Αργολικής γης. (Φωτογραφία: MASTOS)

Ήταν η δεύτερη φορά που μαζεύτηκαν ορισμένοι από τους καλύτερους παραγωγούς της Αργολίδας, για να μας παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και μαζί τις σπουδαίες δυνατότητες που διαθέτει ο νομός τους για ποιοτική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Η έκθεση Οι Καρποί της Αργολικής Γης στο Φουγάρο είναι μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του πολυχώρου Φουγάρο που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο του Ναυπλίου. Τα προϊόντα που συγκεντρώθηκαν φέτος στο Φουγάρο ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία απλά κορυφαία. Κι αυτό, όχι τυχαία. Οι περισσότεροι παραγωγοί χρησιμοποιούν ήπιες μεθόδους καλλιέργειας και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη ύλη που παίρνουν δεν είναι αποτέλεσμα υπερβολικής χρήσης χημικών λιπασμάτων ή φαρμάκων, αλλά όσο πιο κοντά γίνεται στο ελεγχόμενο, ποιοτικό αποτέλεσμα που επιθυμεί ο καταναλωτής. Παράλληλα, η επεξεργασία της πρώτης ύλης για την παραγωγή του τελικού αποτελέσματος, γίνεται σε μικρή και πάλι κλίμακα, με μεράκι και σεβασμό στα πρωτογενή χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης. Κι αν σε αυτά προσθέσει κανείς την εύφορη και αγνή Αργολική γη, τότε το αποτέλεσμα είναι εγγυημένα μοναδικό.

Ο Πάνος Γεωργούντζος δοκίμασε τις γνήσιες και φρουτένιες μαρμελάδες MASTOS (αριστερά) μέχρι τα ποιοτικά αποστάγματα της Ποτοποιίας Καρώνη (Φωτογραφίες: Πάνος Γεωργούντζος).

Από τα προϊόντα που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε τις σάλτσες και τους χυμούς ντομάτας της Μαργαρίτας, το μέλι Ermionis της Μελισσοκομίας Μπαϊρακτάρη με το πολύτιμο άρωμα θυμαριού, τις πράσινες και μαύρες Δαμασκηνοελιές με το τεράστιο μέγεθος και τη θεϊκή γεύση, τους 100% φυσικούς χυμούς της οικοτεχνίας Ροδάμυ, τις γνήσιες και φρουτένιες μαρμελάδες MASTOS, καθώς και τα κρασιά του Οινοποιείου Κορωνιώτη με πρώτη και καλύτερη τη Malvasia, που λόγω κλίματος έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην περιοχή. Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στα αποστάγματα της Ποτοποιίας Καρώνη, που εδώ και πέντε γενιές κρατάει ζωντανή την παράδοση της οικογένειας στην παραγωγή ποιοτικών αποσταγμάτων. Μια επίσκεψη στο εκθετήριό τους στο κέντρο του Ναυπλίου θα εξελιχθεί σε ταξίδι στο χρόνο με γεύση γλυκάνισο.

Τις εντυπώσεις έκλεψαν τα κρασιά του Οινοποιείου Κορωνιώτη με πρώτη και καλύτερη τη Malvasia (αριστερά) αλλά και το μέλι Ermionis της Μελισσοκομίας Μπαϊρακτάρη με το πολύτιμο άρωμα θυμαριού (Φωτογραφίες: Πάνος Γεωργούντζος).

Η έκθεση είχε έναν κρυφό άσο στο μανίκι, που την καθιστούσε πολλαπλά ευχάριστη εμπειρία, κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον τόπο διεξαγωγής της. Το Φουγάρο είναι ένα μοναδικό παράδειγμα πολιτιστικής ανάπτυξης και ανάτασης μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Χώρος Ζωής και Χώρος Τέχνης, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, το Φουγάρο κλείνει φέτος 5 χρόνια μοναδικής προσφοράς στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Ναυπλίου. Στο Φουγάρο θα βρει κανείς δανειστική βιβλιοθήκη με 35.000 τίτλους, παιδική βιβλιοθήκη, χώρους αναψυχής, χειροτεχνίας, εστιατόριο υψηλού επιπέδου, θέατρο, Artshop με καλόγουστα αντικείμενα, παιχνίδια και ρούχα, αλλά και μοναδικά σχεδιασμένους εξωτερικούς χώρους.

Το Φουγάρο είναι ένα μοναδικό παράδειγμα πολιτιστικής ανάπτυξης και ανάτασης μιας μικρής επαρχιακής πόλης. (Φωτογραφία: Φουγάρο)

Το Φουγάρο ήταν το προσωπικό στοίχημα της εικαστικού Φλωρίκας Κυριακοπούλου και πέρασε πολλούς σκοπέλους για να στεριώσει και να κερδίσει την υποστήριξη των κατοίκων και των φορέων. Σήμερα το Φουγάρο είναι το επίκεντρο του πολιτιστικού βίου της πόλης και ένα μοναδικό υπόδειγμα πολιτιστικής αναβάθμισης της περιφέρειας.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα 5 ωραιότερα μέρη για να φας στο Ναύπλιο

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top