Eυφάνταστες ετικέτες, ωραία κρασιά.

Πόση σημασία έχει άραγε η ετικέτα ενός κρασιού για το κρασί; Τι ρόλο παίζει; Πόσο επηρεάζει τις πωλήσεις; Αυτά είναι ερωτήματα που απασχολούν, λίγο ή πολύ, όλους όσους ασχολούνται με το κρασί, από εισαγωγικές εταιρίες μέχρι e-shops και οινοποιεία. Από τη μικρή μου εμπειρία θα σας πω πως έναν ρόλο τον παίζουν.

Μια funky ετικέτα έχει περισσότερες πιθανότητες να τραβήξει το ενδιαφέρον του καταναλωτή (ιδίως αν δεν έχει μεγάλη σχέση με το κρασί) από τη μια ή να γίνει viral στα social media από την άλλη. Αν κοιτάξουμε λίγο βαθύτερα, εύκολα μπορούμε να φτάσουμε στο συμπέρασμα πως μια ιδιαίτερη, συνήθως artistic ετικέτα ή με έντονα χρώματα είναι πιο αξιομνημόνευτη άρα και αναγνωρίσιμη στο ράφι, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει το brand awareness του κρασιού ή του οινοποιείου.

Επιπλέον σπουδαίες οινοπαραγωγικές ζώνες ή στυλ κρασιών έχουν ταυτιστεί με ετικέτες συγκεκριμένου ύφους. Στη Βουργουνδία για παράδειγμα, οι ετικέτες είναι minimal και κλασσικές, με αυστηρές γραμματοσειρές. Στο Bordeaux, από την άλλη, συνήθως έχουν φόντο κάποιο chateau, έχουν πιο σκούρα χρώματα και μια δόση πολυτέλειας.

Αρκετά φυσικά κρασιά έχουν πολύ funky ή pop ετικέτες και ακόμα πιο cool ονόματα. Να υπογραμμίσω εδώ πως αρκετές είναι και οι φορές που η ετικέτα δίνει ρέστα και το περιεχόμενο είναι «άνθρακες ο θησαυρός». Θα σας παρουσιάσω παρακάτω κάποια κρασιά που μπορείτε να βρείτε στην Ελλάδα που φυσάνε τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

V for Vostilidi, όπως V for Vendetta, σε ένα νησί που βασιλεύει η Ρομπόλα και η Μαυροδάφνη.

Επικό τόσο το όνομα του κρασιού όσο και η επαναστατική του ετικέτα.

V for Vostilidi Οινοποιείο Σαρρή

Επικό τόσο το όνομα του κρασιού όσο και η επαναστατική του ετικέτα. V for Vostilidi, όπως V for Vendetta, σε ένα νησί που βασιλεύει η Ρομπόλα και η Μαυροδάφνη, είναι μια σχετικά επαναστατική κίνηση από τον Πάνο Σαρρή. Την πρώτη χρονιά που κυκλοφόρησε ήταν ένα σχετικά άγριο κρασί, με αρκετές γωνίες αλλά καθώς τα χρόνια πέρασαν βρήκε τα πατήματά του, την ισορροπία του και αποτελεί πλέον ένα εξαιρετικό παράδειγμα orange κρασιού, με χαρακτήρα και γαστρονομικό ενδιαφέρον. Τα πληθωρικά αρώματά του και η στιβαρή δομή του το κάνουν ακαταμάχητο και ίσως γι’ αυτό το λόγο φιγουράρει και σε πολλές λίστες εστιατορίων και wine bars.


To super αγριογούρουνο (αυτό σημαίνει το super singla) του Domaine de Mena είναι ένα orange από Μοσχάτο on steroids.

H έμπνευση έρχεται από τα αγριογούρουνα που περνάνε συχνά πυκνά από τους αμπελώνες, κατά κύριο λόγο.

Super Singla Domaine de Mena

To super αγριογούρουνο (αυτό σημαίνει το super singla) του Domaine de Mena είναι ένα orange από Μοσχάτο on steroids (και μια τζούρα Macabeo) όπως σίγουρα μαρτυρά η ετικέτα του. H έμπνευση έρχεται από τα αγριογούρουνα που περνάνε συχνά πυκνά από τους αμπελώνες, κατά κύριο λόγο. Σε δεύτερη ανάγνωση, αυτό το πραγματικά αστεράτο orange θα σας εντυπωσιάσει όπως εντυπωσίασε τη Lois Lein ο Σούπερμαν όταν την έσωσε από τη φλεγόμενη Daily Planet. Ενώ τα πορτοκαλί κρασιά δεν είναι τα αγαπημένα μου, αυτό θα μπορούσα να το πίνω κάθε μέρα μιας και η μύτη του είναι άκρως εντυπωσιακή με νότες λουκουμιού, μαρμελάδας ροδάκινου, αποξηραμένου βερίκοκου, πορτοκαλιού και λωτού.


Μην σας παραπλανά το χρώμα του Giuli, δεν είναι κόκκινο αλλά ροζέ, στο απόλυτο τσιχλοφουσκί χρώμα.

Γεμάτο κόκκινα φρούτα του θέρους είναι ότι πρέπει για μια μίνι παράταση της καλοκαιρινής διάθεσης.

Giuli Οινοποιείο Δρούβα

Από μακριά αυτό το κρασί φωνάζει φρεσκάδα, pop διάθεση και ανέμελα βράδια κοριτσιών κάτω των 30 (από ότι θυμάμαι αμυδρά). Το όνομα είναι μάλλον μια παράφραση του ονόματος της δημιουργού του, της Τζούλιας Δρούβα. Η Τζούλια είναι νεότατη, ικανότατη και ερωτευμένη με τις ήπιες οινοποιήσεις και τα ιδιαίτερα κρασιά, περιορισμένης παραγωγής. Ένα τέτοιο ακριβώς είναι και το Giuli και μη σας παραπλανά το χρώμα του, δεν είναι κόκκινο αλλά ροζέ, στο απόλυτο τσιχλοφουσκί χρώμα. Γεμάτο κόκκινα φρούτα του θέρους είναι ότι πρέπει για μια μίνι παράταση της καλοκαιρινής διάθεσης.


Το Nefos μας έρχεται από τη Ραψάνη, με το κλασσικό blend και είναι γεμάτο αποξηραμένη φράουλα, τομάτα, γκρέιπφρουτ, κυδώνι, τριαντάφυλλο και προζύμι.

Στο στόμα θυμίζει περισσότερο ελαφρύ κόκκινο οπότε θα το συνδύαζα με ανάλογα πιάτα, όπως χοιρινός λαιμός στη λαδόκολλα, με πιπεριές, τοματίνια και γραβιέρα.

Nefos s’epanuit en carafe Voi Vignes

Nefos s’epanuit en carafe σημαίνει πως νέφος θα εμφανιστεί στην καράφα και είναι ένα πραγματικά πανέξυπνο όνομα για ένα «φυσικό» και άρα αφιλτράριστο ροζέ κρασί, δια χειρός Ιάσωνα Λίγα. Το κρασί κάνει αυτό που υπόσχεται το όνομά του και σχεδόν υπόγεια, αποζητά το πέρασμα από καράφα για να ξεδιπλώσει την αρωματική του παλέτα. Το Nefos μας έρχεται από τη Ραψάνη, με το κλασσικό blend και είναι γεμάτο αποξηραμένη φράουλα, τομάτα, γκρέιπφρουτ, κυδώνι, τριαντάφυλλο και προζύμι. Στο στόμα θυμίζει περισσότερο ελαφρύ κόκκινο οπότε θα το συνδύαζα με ανάλογα πιάτα, όπως χοιρινός λαιμός στη λαδόκολλα, με πιπεριές, τοματίνια και γραβιέρα.


Το Kung Fu από μακριά δείχνει σαν να έχει βγει από ουφάδικο των 80s.

Ήπιας φυσικής οινοποίησης, όχι βαρέλι και πληθωρικό φρούτο, ευκάλυπτος, μελάνι, κακάο, λεβάντα και ευκάλυπτος τα δίνουν όλα στο ποτήρι.

Kung Fu Malbec Matias Riccitelli

Ο Riccitelli είναι ο βασιλιάς της φανκιάς (εκτός από βασιλιάς του Malbec) χωρίς καμία αμφιβολία. Θα ήθελα ένα κολλάζ με τις ετικέτες του για να βάλω στο σαλόνι του, χωρίς υπερβολή. Το Kung Fu είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αυτών που σας περιγράφω. Από μακριά δείχνει σα να έχει βγει από ουφάδικο των 80s ή σα να είναι το κρασί που θα έπινε ο Σονγκόκου όταν έκανε διάλειμμα από το ξυλίκι. Όταν όμως το δοκιμάσετε θα κατάλαβετε πως η έμπνευση είναι μάλλον πως πρόκειται για ένα παντελώς kickass κρασί (κοινώς ένα Malbec που δέρνει). Ήπιας φυσικής οινοποίησης, όχι βαρέλι και πληθωρικό φρούτο, ευκάλυπτος, μελάνι, κακάο, λεβάντα και ευκάλυπτος τα δίνουν όλα στο ποτήρι.


Ο «αφράτος» σερίφης Fatman από τη Σύρο είναι ένα πληθωρικό Σεριφιώτικο από τη Σύρο όπως έξυπνα υποδηλώνει το όνομα του.

O… Σερίφης του Νίκου Χατζάκη.

Sheriff Fatman Οινοποιείο Σύρου

Ο «αφράτος» σερίφης Fatman από τη Σύρο είναι ένα πληθωρικό Σεριφιώτικο από τη Σύρο όπως έξυπνα υποδηλώνει το όνομα του. Η φοβερά cool ετικέτα του θα μπορούσε να είναι σκηνή από το Λούκυ Λουκ και το ακόμα πιο cool περιεχόμενό του με έκανε να δω το Σεριφιώτικο με άλλο μάτι. Ζουμερή συμπύκνωση, αχλάδι, λεμόνι, περγαμόντο, ροδάκινο και μια mineral πινελιά που δένει τέλεια με καλοκαιρινά εδέσματα των Κυκλάδων. Μια αθερινόπιτα στο 4 παρακαλώ.


Το Xinomavraw συνδυάζει δυο μεγάλες Ξινομαυρίσιες ζώνες, αυτή του Αμυνταίου κι εκείνη της Νάουσας και παίρνει τα καλύτερα στοιχεία της κάθε μιας.

To raw στο τέλος υποδηλώνει πως πρόκειται για ένα raw κρασί (δηλαδή ήπιας φυσικής οινοποίησης).

Xinomavraw Oenops Wines

Wild thing, you make my heart sing σε συνδυασμό με now you are gonna hear me roar είναι αυτό ακριβώς που μου έρχεται στο μυαλό όποτε βλέπω αυτό το κρασί. To raw στο τέλος υποδηλώνει πως πρόκειται για ένα raw κρασί (δηλαδή ήπιας φυσικής οινοποίησης). Εδώ να διευκρινίσω, πως η λέξη raw παραπέμπει στην έκθεση κρασιού που αφορά αποκλειστικά κρασιά ήπιας φυσικής οινοποίησης και έχει τεράστια απήχηση στους λάτρεις αυτού του στυλ. Ποιος σατανάς το σκέφτηκε αυτό να του δώσω τα συγχαρητήρια μου; Το ζουμί τώρα είναι απλά απίθανο, καθώς συνδυάζει δυο μεγάλες Ξινομαυρίσιες ζώνες, αυτή του Αμυνταίου κι εκείνη της Νάουσας και παίρνει τα καλύτερα στοιχεία της κάθε μιας.


Κάθε χρόνο ένας καλλιτέχνης φιλοτεχνεί την ετικέτα του Casanuova.

Δε χρειάζεται συστάσεις, είναι ένα από τα σταθερά καλά δείγματα της περιοχής, με εξαιρετικές κριτικές και βαθμολογίες κάθε χρόνο.

Casanuova Chianti Classico Fattoria Nittardi

Όχι funky αλλά σίγουρα artistic είναι όλες οι ετικέτες αυτής της σειράς του Nittardi. Η ιστορία λέει πως το οινοποιείο ανήκε παλιά στον Michelangelo και σαν φόρο τιμής σε εκείνον, όταν πέρασε στα χέρια του Peter Femfert και της Stefania Canali, αποφάσισαν κάθε χρόνο ένας καλλιτέχνης να φιλοτεχνεί την ετικέτα του Casanuova. Φέτος μάλιστα έχουμε 6 διαφορετικές ετικέτες, από 6 διαφορετικούς καλλιτέχνες, που προέκυψαν μετά από διαγωνισμό. Ανάμεσά τους και ένας καλλιτέχνης από την Ελλάδα, ηλικίας 11 ετών, ο Ανδρέας Φλούδας. Το ζουμί δε χρειάζεται συστάσεις, είναι ένα από τα σταθερά καλά δείγματα της περιοχής, με εξαιρετικές κριτικές και βαθμολογίες κάθε χρόνο.

ΥΓ: Μη λυσσάξετε «δεν έβαλες αυτό και δεν έβαλες το άλλο», είναι πραγματικά πάρα πολλά και φτάσαμε 1000 λέξεις με αυτά, οπότε θα κάνουμε και μέρος β.

 

Διαβάστε ακόμα: Wine Vixen. Οι 50 αποχρώσεις της Ρομπόλας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top