O Gerard Bertrand ανακηρύχθηκε Master Winemaker της χρονιάς 2023, από το περιοδικό The Drinks Business.

O Gerard Bertrand ανακηρύχθηκε Master Winemaker της χρονιάς 2023, από το περιοδικό The Drinks Business, ή αλλιώς το νούμερο 1 της λίστας με τους 100 οινοποιούς που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά! Για κάποιους αυτό μπορεί να ήταν έκπληξη, για άλλους όμως ήταν αναμενόμενο μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που διακρίνεται.

To 2012 ανακηρύχθηκε Red Winemaker of the year από το International Wine Challenge και το οινοποιείο του Οινοποιείο της χρονιάς (για την Ευρώπη) από το Wine Enthusiast. Ποιος είναι όμως ο Gerard Bertrand και τι τον κάνει να ξεχωρίζει;

O Gerard Bertrand δραστηριοποιείται στο Languedoc, μια περιοχή outsider στη Νότια Γαλλία, που έχει όμως τη φήμη ότι κάνει εξαιρετικά κρασιά, με ασύλληπτο value for money.

Αρχικά να σας πω πως ο Gerard Bertrand δραστηριοποιείται στο Languedoc, μια περιοχή outsider στη Νότια Γαλλία, που έχει όμως τη φήμη ότι κάνει εξαιρετικά κρασιά, με ασύλληπτο value for money. Με απλά λόγια, απολαύστε τα τώρα πριν τα ανακαλύψουν όλοι και πάνε οι τιμές στο διάστημα, όπως συμβαίνει συνήθως.

Στο Λονδίνο για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή τα ροζέ από την περιοχή του Languedoc είναι πολύ δημοφιλή για δυο λόγους: μπορούν να είναι από παλ μέχρι μέχρι βαθύ ροδί, ευκολόπιοτα ή γαστρονομικά και πολύπλοκα και φυσικά αρκετά πιο οικονομικά από τη γειτονική Προβηγκία. Οικονομικά είπα; Ναι, συνήθως, αλλά όχι όλα. Ο Gerard Bertrand είναι ο δημιουργός  του πολυτελούς Clos du Temple, που είναι διάσημο σαν ένα από τα καλύτερα ροζέ του κόσμου (The Drinks Business 2020), με σταθερά υψηλές βαθμολογίες από οινοκριτικούς και περιοδικά.

Ο Gerard Bertrand είναι ο δημιουργός  του πολυτελούς Clos du Temple, που είναι διάσημο σαν ένα από τα καλύτερα ροζέ του κόσμου.

Το ιδιαίτερο χαρμάνι του (Syrah, Grenache, Cinsault, Viognier και Mourvèdre), το ιστορικό terroir του Cabrieres και η παλαίωση για 6 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια καθιστούν αυτό το ροζέ πραγματικά μοναδικό. Μην τρομάζετε, ο Gerard Bertrand δεν έχει μόνο αυτό το ροζέ στη γκάμα του. Μου φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός πως έχει στο πορτφόλιο του όχι ένα, όχι δυο αλλά 20! Ναι και όμως!

Έχει ανακηρυχθεί και red Winemaker της χρονιάς.

Κάποια είναι μονοποικιλιακά, κάποια είναι premium, κάποια οικονομικά, κάποια χωρίς θειώδη, κάποια είναι παλ, κάποια πιο έντονα. Το συμπέρασμα είναι πως αν αγαπάτε τα ροζέ σίγουρα θα έχει ένα για σας. Μα καλά τόσα πολλά ροζέ; Ναι γιατί το Languedoc ψήνεται το καλοκαίρι και έχει δίπλα του την Προβηγκία, την Κυανή Ακτή και όλα αυτά τα μαγικά που το ροζέ κρασί είναι απλά must.

Συνέβαλε σημαντικά στην ανάδειξη του Languedoc και δικαίως τον φωνάζουν “Wine King της Νότιας Γαλλίας”.

Οφείλω να ομολογήσω πως μου έκανε και μένα εντύπωση η τόσο μεγάλη γκάμα σε ροζέ κρασί κυρίως γιατί εγώ γνώρισα και αγάπησα τον Gerard Bertrand μέσα από τα κόκκινα κρασιά του και συγκεκριμένα από το Cigalus. Έχει ανακηρυχθεί και red Winemaker της χρονιάς, μην το ξεχνάμε αυτό. Από την άλλη μεριά, τα κόκκινα κρασιά του Languedoc δεν είναι για τους λιπόψυχους. Είναι θερμά λόγω του ζεστού μεσογειακού κλίματος, πλούσια, μπαχαρένια, με νότες βοτανικές, δέρματος ή κρέατος. Εκεί βρίσκεται η μαεστρία και το χέρι του οινοποιού, στο να καταφέρει να πάρει όλα αυτά τα έντονα και πληθωρικά στοιχεία και να τα δέσει με ισορροπία και φινέτσα.

Το Cigalus είναι ένα κρασί που δεν το προσπερνάς.

Μάλλον γι΄αυτό ο Bertrand ξεχωρίζει και διακρίνεται συνεχώς, γιατί το καταφέρνει περίφημα. Παράδειγμα του εξαιρετικού στυλ του εκτός από το Cigalus που ανέφερα παραπάνω είναι και το Chateau La Sauvageonne. Για όσους αγαπούν τους πειραματισμούς, σχετικά πρόσφατα, έχει ξεδιπλώσει το ταλέντο του και στα πορτοκαλί κρασιά.

Το Château La Sauvageonne έχει εξαιρετικό στυλ.

Η φιλοσοφία του σχετικά με την ποικιλομορφία του Languedoc  βασίζεται σε 4 στοιχεία: φυσικότητα, υπεροχή, κέφι και καινοτομία.

Ο Bertrand αυτή τη στιγμή έχει 950 εκτάρια αμπελώνων που εκτείνονται από το Corbieres και το La Clape μέχρι το Terrasses du Larzac και το Banyuls. Συνέβαλε σημαντικά στην ανάδειξη του Languedoc και δικαίως τον φωνάζουν “Wine King της Νότιας Γαλλίας”. Η φιλοσοφία του σχετικά με την ποικιλομορφία του Languedoc  βασίζεται σε 4 στοιχεία: φυσικότητα, υπεροχή, κέφι και καινοτομία. Όλα αυτά παρέα με την αφοσίωση και τους συνεχείς πειραματισμούς τα τελευταία 30 χρόνια, τον οδήγησαν στο διαχωρισμό των αμπελώνων του, ανάλογα με το μικροκλίμα και το έδαφος ώστε να κάνει ξεχωριστά και ιδιαίτερα κρασιά, από κάθε κομμάτι γης, εστιασμένα στην έκφραση της μοναδικότητας του τόπου.

Ενα βασικό line up των κρασιών του.

Υπάρχει αναφορά για αυτόν στον οδηγό Bettane – Desseauve (ένας οδηγός που εξειδικεύεται στην κριτική της οινικής σκηνής) για το 2021, στην ενότητα Geniuses of the Year.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί εδώ πως ο Gerard Bertrand ήταν από τους πρωτοπόρους, που εφάρμοσαν βιοδυναμική καλλιέργεια στα αμπέλια τους από πολύ νωρίς (από το 2002 παρακαλώ) και μάλιστα έχει τιμηθεί με βραβείο “πράσινη προσωπικότητα” της χρονιάς. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς στην εποχή που ζούμε η οικολογία και η προσπάθεια να σώσουμε τον πλανήτη δεν είναι απλά επιλογή αλλά μονόδρομος και ο Gerard το γνωρίζει αυτό καλά. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Η σημασία των μελισσών στoν πλανήτη είναι πλέον αποδεδειγμένη.

Ο Bertrand αυτή τη στιγμή έχει 950 εκτάρια αμπελώνων που εκτείνονται από το Corbieres και το La Clape μέχρι το Terrasses du Larzac και το Banyuls.

Σύμφωνα με τον FAO (Food and Agriculture Organisation) από τις μέλισσες εξαρτάται το 1/3 της παραγωγής τροφής παγκοσμίως. Τα οινοποιεία του Gerard Bertrand είναι από τα ελάχιστα στον κόσμο που έχουν πιστοποίηση Bee Friendly. Κι όμως! Μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο που υπάρχει αναφορά για αυτόν στον οδηγό Bettane – Desseauve (ένας οδηγός που εξειδικεύεται στην κριτική της οινικής σκηνής) για το 2021, στην ενότητα Geniuses of the Year.

 

//Eισαγωγή: GENKA1877.
Mπορείτε να βρείτε τη συλλογή των κρασιών του Gerard Bertrand σε ένα από τα καταστήματα Cellier.

 

Διαβάστε ακόμα: Spirito Cocktails. Η εύκολη και αξιόπιστη λύση για cocktail στο σπίτι.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top