Από τα νησιά με οινική αγάπη.

Μιλάμε φέτος έχετε λυσσάξει, έτσι; Από τον Ιούνιο έχετε ξεχυθεί στα νησιά και κάθε Σαββατοκύριακο είστε και σε άλλο. Τι θα γίνει; Κανένα έλεος στους ξενιτεμένους; Γράφω αυτές τις γραμμές σκεπτόμενη τα νησιά που αγαπώ και τα κρασιά τους, κάποιες διακοπές που έχουν γράψει μέσα μου, την αλμύρα της θάλασσας όταν στεγνώνει πάνω στο δέρμα, κάτω από τον καυτό ήλιο και άλλα τέτοια. Δε μπορώ να επισκεφτώ κάποιο τώρα και πιστεύω πως δεν είμαι η μόνη αλλά τα ταξίδια του μυαλού δεν κοστίζουν οπότε ελάτε να πάμε μια γύρα μαζί με 9 +1 κρασιά από υπέροχα νησιά.

Η Δρεζίνα αποζητάει ένα πιάτο με ένταση και οξύτητα όπως ένα φαγκρί carpaccio με lime, chili και κόλιανδο.

Εντυπωσιακά αρώματα τριαντάφυλλου, γιασεμιού, λεμονανθών, κίτρου, λεμονιού, μοσχολέμονου και ροδάκινου αλλά και βοτανικές και mineral νότες.

Δρεζίνα Οινοποιείο Χατζάκη (Σύρου) & Μποσινάκης: το Ασύρτικο της Σύρου 

Ασύρτικο από τη Σύρο και Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα πολύ ιδιαίτερο κρασί. Η κάθε ποικιλία ζυμώνει με γηγενείς ζύμες ξεχωριστά και έπειτα ενώνονται και ωριμάζουν με τις λεπτές οινολάσπες τους για περίπου 3 μήνες και άλλους 12 μήνες στη φιάλη. Εντυπωσιακά αρώματα τριαντάφυλλου, γιασεμιού, λεμονανθών, κίτρου, λεμονιού, μοσχολέμονου και ροδάκινου αλλά και βοτανικές και mineral νότες. Λιπαρό, συμπυκνωμένο στόμα και λεμονάτη οξύτητα αποζητούν ένα πιάτο με ένταση και οξύτητα όπως ένα φαγκρί carpaccio με lime, chili και κόλιανδο.


Του Envinate Benje Blanco του πάνε αυτά τα ψιλά τηγανητά ψαράκια με μια στάλα λεμόνι αλλά και τα όστρακα.

Το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει σε τσιμεντένιες δεξαμενές και παλιά βαρέλια.

Envinate Benje Blanco: το Listan Blanco της Τενερίφης

Αυτό είναι το +1 από από τα κρασιά που σας λέω στην εισαγωγή γιατί είναι το μόνο κρασί που έχει πιο… εξωτική καταγωγή. Το Envinate Benje Blanco μας έρχεται από τα μαγευτικά Κανάρια νησιά και συγκεκριμένα από την Τενερίφη. Η ποικιλία είναι το Listan Blanco και τα αμπέλια καλλιεργούνται σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει σε τσιμεντένιες δεξαμενές και παλιά βαρέλια. Η οξύτητα του κρασιού είναι ηλεκτρική ενώ τα εσπεριδοειδή, η αλμύρα και η ορυκτότητα κυριαρχούν. Απολαυστικό και αναζωογονητικό, είναι ότι πρέπει για μεσημεριανές επιδρομές στην ψαροταβέρνα. Του πάνε αυτά τα ψιλά τηγανητά ψαράκια με μια στάλα λεμόνι αλλά και τα όστρακα.


Δοκιμάστε το Antara παρέα με γαύρο ριγανάδα στο φούρνο και πατατούλα τηγανητή.

Αυτό το Ασύρτικο από τον Βαπτιστή έρχεται από υψόμετρο 430 μέτρων και ωριμάζει για 6 μήνες με τις οινολάσπες του και αρκετούς μήνες στη φιάλη.

Antara Vaptistis Winery: το Ασύσρτικο της Τήνου 

Ένα Ασύρτικο από την Τήνο, πολύ φίνο και με μπρίο. Το νησί αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου, όπως θα δείτε και παρακάτω. Εκτός από το φαγητό, τις αναμνήσεις και τις παραλίες αγαπώ πολύ και τα κρασιά του, όπως πιθανόν να έχετε καταλάβει από τα άρθρα μου. Αυτό το Ασύρτικο από τον Βαπτιστή έρχεται από υψόμετρο 430 μέτρων και ωριμάζει για 6 μήνες με τις οινολάσπες του και αρκετούς μήνες στη φιάλη. Έχει πυκνό λεμονάτο και πυρηνόκαρπο φρούτο και νότες αλμύρας και βρεγμένης πέτρας, με κοφτερή οξύτητα και λιπαρή υφή. Δοκιμάστε το παρέα με γαύρο ριγανάδα στο φούρνο και πατατούλα τηγανητή. Ένα δάκρυ κύλησε.


Bάλτε δίπλα στην Santa Thecla ένα βολάκι Άνδρου με φρέσκα σταφύλια.

Ενα κρασί με ντελικάτα αρώματα αχλαδιού, κίτρου, περγαμόντου και χαμομηλιού.

Santa Thecla: το ντελικάτο Σεριφιώτικο

Λίγο Σέριφο να μην πάμε ρε παιδιά; Φυσικά και να πάμε, με τη Santa Thecla. Το project αυτό, του Χρήστου Παπαναστασίου, ασχολείται με τις ποικιλίες των Κυκλάδων και φυσικά με το Σεριφιώτικο. Παλιά κλήματα κυρίως, γηγενείς ζύμες, ένα χαρμάνι που βασίζεται στο Σεριφιώτικο αλλά και σε άλλες τοπικές ποικιλίες και ωρίμαση σε ανοξείδωτες δεξαμενές για 7 μήνες, δίνουν ένα κρασί με ντελικάτα αρώματα αχλαδιού, κίτρου, περγαμόντου και χαμομηλιού. Θα έβαζα δίπλα του ένα βολάκι Άνδρου με φρέσκα σταφύλια ή παραδοσιακές μαραθοτηγανήτες από το Αλώνι.


Συνδυάστε το Mοσχάτο με μια μακαρονάδα με pesto trapanese και peperoncino.

Νότες λουίζας, φύλλων λεμονιάς, βασιλικού και μέντας μπλέκονται με μανταρίνι, γκρέιπφρουτ και ροδάκινο.

Muscat d’Alexandrie Oenos Nature: το Μοσχάτο της Λήμνου 

Αν ακούτε Μοσχάτο και ξινίζετε τα μούτρα τότε αυτό Μοσχάτο είναι εδώ για να σας αλλάξει τη γνώμη. Αυτό το Μοσχάτο από τη Λήμνο σε συνεργασία με τους Τσιβόλα- Σαββόγλου και την Oenos Nature, είναι ένα προϊόν ήπιας οινοποίησης, που έχει έντονο το βοτανικό στοιχείο. Νότες λουίζας, φύλλων λεμονιάς, βασιλικού και μέντας μπλέκονται με μανταρίνι, γκρέιπφρουτ και ροδάκινο σε ένα γαστρονομικό μπουκέτο. Συνδυάστε το μια μακαρονάδα με pesto trapanese και peperoncino.


Το Seiradi θέλει φαγητό και συγκεκριμένα λαδερά πιάτα του καλοκαιριού όπως μπριάμ με φέτα στο φούρνο.

Λευκά άνθη, ρόδι, αχλάδι, ροζ γκρέιπφρουτ και σαγκουίνι δένουν αρμονικά.

Seiradi Rosé Paros Farming Community: το ροζέ της Πάρου 

To πολλά υποσχόμενο αυτό project από την Πάρο, για το οποίο σας είχα μιλήσει σε παλαιότερο άρθρο, εκτός από λευκά έχει και ροζέ. Και τι ροζέ, από Μονεμβασιά και Μανδηλαριά. Ακούγεται ετερόκλητος ο συνδυασμός αλλά μετράει. Λευκά άνθη, ρόδι, αχλάδι, ροζ γκρέιπφρουτ και σαγκουίνι δένουν αρμονικά ενώ στο στόμα η Μανδηλαριά “ακούγεται” δίνοντας στο κρασί ήπιες τανίνες. Αν ψάχνετε για κρασί απεριτίφ κοιτάξτε αλλού μιας και το Seiradi θέλει φαγητό και συγκεκριμένα λαδερά πιάτα του καλοκαιριού όπως μπριάμ με φέτα στο φούρνο.


Ενα συκώτι μοσχαρίσιο ψητό, πάντα μέτρια ψημένο ταιριάζει με το Εν Αρχή.

Ενα φρέσκο και φρουτώδες Cabernet Franc, το En Arhi.

Cabernet Franc Makarounas Winery: το Cabernet Franc της Κύπρου

Και η Κύπρος νησί είναι νομίζω, οπότε πάμε μια βόλτα στο Makarounas Winery για να πιούμε και ένα κόκκινο κρασί (ανάμεσα σε τόσα λευκά). Δεν θα πάμε σε βαρύ κόκκινο αλλά σε ένα φρέσκο και φρουτώδες Cabernet Franc, το En Arhi. Κόκκινα και μαύρα φρούτα, μέντα, πιπέρι, καφές, λεβάντα και πιπεριά γεμίζουν το ποτήρι, ενώ στο στόμα οι μεταξένιες τανίνες και η ζουμερή οξύτητα το κάνουν ακαταμάχητο. Επειδή σας έπηξα στο ψαρικό εδώ θα σας πάω σε κρεατικό όπως ένα συκώτι μοσχαρίσιο ψητό, πάντα μέτρια ψημένο.


Συνδύαστε το Ρωμέικο με κουνέλι κρασάτο δεντρολίβανο και τηγανητή πατάτα κυδωνάτη.

Το Ρωμέικο είναι ένα κόκκινο σταφύλι αλλά με πολύ αχνό χρώμα και είναι αρκετά ευοξείδωτο.

Ρωμέικο Ντουράκης: το κόκκινο της Κρήτης 

Εδώ έχουμε έναν ύμνο στο Ρωμέικο, που κλείνει το μάτι πονηρά στους παραδοσιακούς μαρουβάδες της Κρήτης. Το Ρωμέικο είναι ένα κόκκινο σταφύλι αλλά με πολύ αχνό χρώμα και είναι αρκετά ευοξείδωτο. Στον παραδοσιακό Μαρουβά η κατάσταση θυμίζει πολύ sherry με αρώματα καφέ και ξηρών καρπών και κεχριμπαρί χρώμα καθώς τα κρασιά παλαιώνουν σε μια άτυπη solera.

Στην μοντέρνα εκδοχή του Ντουράκη η κατάσταση αλλάζει και ενώ έχουμε ελεγχόμενη οξείδωση και παλαίωση σε βαρέλια 2ης και 3ης χρήσης το κρασί διατηρεί το φρούτο και τη φρεσκάδα του. Πορτοκάλι, καρύδι, κυδώνι, λωτός, νεράντζι και αποξηραμένο μήλο συνθέτουν ένα πολύ ιδιαίτερο σύνολο. Ήπιες τανίνες και στρογγυλή οξύτητα στο στόμα. Η αλήθεια είναι πως με εντυπωσίασε πολύ! Θα το συνδύαζα με κουνέλι κρασάτο δεντρολίβανο και τηγανητή πατάτα κυδωνάτη. Αχ μου έχει λείψει η Κρήτη!


Του Vino Di Sasso του πηγαίνει χταπόδι λιαστό, με φάβα, κάπαρη και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Mineral αλλά και φρουτώδες και ανθικό και μελένιο.

Vino di Sasso Σκλάβος: η Ρομπόλα από την Κεφαλονιά 

Ένα μεσημέρι στο Θαλασσάκι στην Τήνο, 4 κορίτσια, μια ταραμοσαλάτα με φρέσκο προζυμένιο ψωμί, το κύμα να γλείφει τα βράχια και ένα Vino di Sasso, έγραψαν, στο μυαλό και στην καρδιά μου, μια υπέροχη καλοκαιρινή ανάμνηση, από αυτές που μας δίνουν λίγο κουράγιο τις καυτές μέρες που είμαστε κολλημένοι σε κάποιο γραφείο. H signature Ρομπόλα του Σκλάβου από την Κεφαλονιά, το κρασί της πέτρας (Vino di Sasso), είναι σταθερά συνυφασμένο με το καλοκαίρι. Mineral αλλά και φρουτώδες και ανθικό και μελένιο μπορεί να σταθεί και μόνο του, αν σας αρέσουν τα κρασιά αυτού του στυλ αλλά αγαπά και το φαγητό. Πέραν από την ταραμοσαλάτα βάλτε δίπλα του χταπόδι λιαστό, με φάβα, κάπαρη και καραμελωμένα κρεμμύδια.


Συνδυάστε το Βερντέα με καπνιστό σκουμπρί φιλέτο, περασμένο ελαφρώς από τη σχάρα.

Σαν τη Ρετσίνα με καταγωγή τη Ζάκυνθο.

Βερντέα Κτήμα Γράμψα: το χαρμάνι από τη Ζάκυνθο 

Η Βερντέα είναι Οίνος Κατά Παράδοση σαν τη Ρετσίνα με καταγωγή τη Ζάκυνθο. Παίρνει το όνομα της από τη λέξη verde που σημαίνει πράσινο γιατί, για τη Βερντέα, τα σταφύλια τα τρυγούσαν παραδοσιακά νωρίτερα, για να εξασφαλίσουν υψηλότερες οξύτητες. Το χαρμάνι της Βερντέας από το Κτήμα Γράμψα αποτελείται από Σκιαδόπουλο, Γουστολίδι, Ρομπόλα και Παύλο, ενώ έχουμε και παλαίωση σε γαλλικό δρύινο βαρέλι (παραδοσιακά). Έτσι έχουμε ένα κρασί με έντονο ξηροκαρπάτο χαρακτήρα, νότες τζίντζερ, λευκού πιπεριού, μοσχοκάρυδου, εσπεριδοειδών, αχλαδιού και ροδάκινου. Συνδυάστε το με καπνιστό σκουμπρί φιλέτο, περασμένο ελαφρώς από τη σχάρα και σερβιρισμένο με κρεμμυδάκι και άνηθο ή πιο απλά με μια μερακλίδικη τσιροσαλάτα.

 

Διαβάστε ακόμα: Φιλιά, ρετσίνα και λαϊκό τσα τσα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top