Καιρός να γνωρίσουμε αυτά τα κρασιά και να στηρίξουμε τους παραγωγούς τους.

Παρακολουθώντας έντρομη την βιβλική καταστροφή που χτύπησε τη χώρα την προηγούμενη βδομάδα δε μπορούσα πραγματικά να πιστέψω πως αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα του 2023. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες πάσης φύσεως αλλά θα πρέπει να μην ξεχνάμε πως η δύναμη της φύσης είναι ασύλληπτη και μας το δείχνει με ολέθριες, συνήθως, συνέπειες.

Στη Θεσσαλία, τη “συναισθηματική” πατρίδα μου, οι εικόνες κάνουν την καρδιά να σφίγγεται. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι, χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα για ώρες, μέρες, βάρκες στους δρόμους… Δρόμους είπα; Χείμαρροι πλέον. Κι ακόμα δε γνωρίζουμε το μέγεθος της καταστροφής ή πόσες ζωές έχουν χαθεί. Ανάμεσα σε όλα αυτά είδα όμως και αμπέλια πνιγμένα στη λάσπη, ξεριζωμένα, κατεστραμμένα και ένιωσα κάπως τον πόνο των οινοποιών να βλέπουν έτσι το βιος τους.

Παράλληλα οι φωτιές στον Έβρο κατέκαψαν σχεδόν τα πάντα. Είναι νομίζω σαφές πως πρέπει όλοι να βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε τους ανθρώπους που το χρειάζονται αυτή τη στιγμή, γιατί αυτό που έχουμε πάντα είναι ο ένας τον άλλο. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν πίνουμε κρασιά και αποστάγματα από τις περιοχές που επλήγησαν για να δείξουμε τη στήριξη μας και με αυτό τον τρόπο.

Η Λημνιώνα A-grafo ζυμώνεται και ωριμάζει σε ανοξείδωτη δεξαμενή, με γηγενείς ζύμες και μηδενικές παρεμβάσεις.

Να την απολαύσετε ελαφρώς δροσερή πλάι σε πένες  amatriciana ή σε μοσχαρίσια φιλετάκια με σάλτσα κρασιού και πουρέ.

Λημνιώνα A grafo Αμπελώνες Κοντοζήση

Το οινοποιείο Κοντοζήση είναι ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο στην Καρδίτσα που κάνει κρασιά ήπιας φυσικής οινοποίησης και έχει ταυτίσει το όνομα του με τη Λημνιώνα. Οι εικόνες από το αμπελοτόπι της Λημνιώνας ήταν πραγματικά αποκαρδιωτικές. Η Λημνιώνα A-grafo λοιπόν είναι μια Λημνιώνα που ζυμώνεται και ωριμάζει σε ανοξείδωτη δεξαμενή, με γηγενείς ζύμες και μηδενικές παρεμβάσεις. Έχει μύτη βοτανική, με νότες λεβάντας και θυμαριού, που πλαισιώνονται από ώριμα κόκκινα και μαύρα φρούτα. Θα πρότεινα να την απολαύσετε ελαφρώς δροσερή πλάι σε πένες  amatriciana ή σε μοσχαρίσια φιλετάκια με σάλτσα κρασιού και πουρέ.


Η Αρχέγονος Grand Cuvée είναι μια premium εμφιάλωση που βασίζεται στη Λημνιώνα αλλά και στην appassimento μέθοδο.

Βάλτε δίπλα του δυνατές γεύσεις όπως ένα αγριογούρουνο dolceforte (παραδοσιακή συνταγή της Τοσκάνης) ή κρασάτο με δαμάσκηνα.

Αρχέγονος Grand Cuvée Αρλεκοίνων Χώρα

Ακόμα ένα οικογενειακό οινοποιείο, στους πρόποδες του Ναρθακίου Όρους, αυτή τη φορά. Η οικογένεια Λιάπη ασχολείται τόσο με τις τοπικές ποικιλίες όσο και με διεθνής. Η Αρχέγονος Grand Cuvée είναι μια premium εμφιάλωση που βασίζεται στη Λημνιώνα αλλά και στην appassimento μέθοδο (όπου τα σταφύλια “στεγνώνουν” σε κρεβατίνες υπό σκιά). Κατόπιν το κρασί ζυμώνει και ωριμάζει για 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Το στυλ θυμίζει πολύ amarone, με νότες αποξηραμένου δαμάσκηνου και κράνου, λουλουδιών, καφέ και σοκολάτας. Βάλτε δίπλα του δυνατές γεύσεις όπως ένα αγριογούρουνο dolceforte (παραδοσιακή συνταγή της Τοσκάνης) ή κρασάτο με δαμάσκηνα.


Στη μύτη το Ξινόμαυρο Blanc de Noir έχει νότες πράσινης τομάτας, λευκού τριαντάφυλλου, περγαμόντου, λεμονιού και μαντζουράνας.

Έχει κρεμώδες στόμα και τραγανή οξύτητα που θα δέσουν μοναδικά με ένα πιάτο λαχανοντολμάδες.

Ξινόμαυρο Blanc de Noir Οινοποιείο Πατιστή

Αυτό το κρασί το αγαπώ γιατί έχει χαρακτήρα και ξινομαυρίσιο ταπεραμέντο, παράλληλα μας έρχεται από τα αδέρφια Πατιστή από το Πήλιο.  Πρόκειται για ένα λευκό κρασί από Ξινόμαυρο που γίνεται με τη μέθοδο Blanc de Noir. Στη μύτη έχει νότες πράσινης τομάτας, λευκού τριαντάφυλλου, περγαμόντου, λεμονιού και μαντζουράνας. Έχει κρεμώδες στόμα και τραγανή οξύτητα που θα δέσουν μοναδικά με ένα πιάτο λαχανοντολμάδες.


Το PÚRO έχει μοναδικό χαρακτήρα με αρώματα αποξηραμένου βερίκοκου, μελιού, σταφίδας, πορτοκαλιού, καφέ, κέδρου, καπνού και σοκολάτας.

Είναι υπέροχο με επιδόρπια με σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς αλλά ταιριάζει ιδανικά και με ένα Hoyo de Monterrey.

PÚRO Καραθάνος

Το PÚRO είναι σταθερά μέσα στην καρδιά μου καθώς ήταν ένα από τα πρώτα αποστάγματα που μπήκε στα ποτήρια μας όταν μιλάγαμε ή δοκιμάζαμε πούρα με το μπαμπά μου. Έχει μοναδικό χαρακτήρα με αρώματα αποξηραμένου βερίκοκου, μελιού, σταφίδας, πορτοκαλιού, καφέ, κέδρου, καπνού και σοκολάτας. Ναι είναι υπέροχο με επιδόρπια με σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς αλλά ταιριάζει ιδανικά και με ένα Hoyo de Monterrey.


Το Ροζέ Λημνιό είναι παλ και φίνο και ένα από τα καλύτερα ελληνικά δείγματα αυτού του στυλ.

Ταιριάζει υπέροχα με caprese με burrata (που είναι και το φετιχ μου) αλλά και γαριδομακαρονάδα με chili, ντοματίνια και βασιλικό.

Λημνιό ροζέ Οινοποιία Γκιρλέμη

Το οινοποιείο Γκιρλέμη βρίσκεται στο Δομοκό και είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με την οποία καταπιάνονται όλα τα μέλη της οικογένειας. Σύμβουλος οινολόγος του οινοποιείου είναι ο κύριος Σκοπελίτης, που έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής από τη συνεργασία του και με άλλα οινοποιεία της χώρας. Το Ροζέ Λημνιό είναι παλ και φίνο και ένα από τα καλύτερα ελληνικά δείγματα αυτού του στυλ. Αρώματα κόκκινων φρούτων και λευκών λουλουδιών, με ζουμερή λεμονάτη οξύτητα και λιπαρή υφή. Ταιριάζει υπέροχα με caprese με burrata (που είναι και το φετιχ μου) αλλά και γαριδομακαρονάδα με chili, ντοματίνια και βασιλικό.


Ο Ρόδινος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο χαρμάνι από Garnacha Tinta και Ξινόμαυρο, με ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα και έντονο γαστρονομικό ταπεραμέντο.

Συνδυάζεται με έναν πικάντικο καγιανά με τομάτα ή με σαρδελίτσες ψητές παντρεμένες.

Ρόδινος Κτήμα Αποστολάκη

Η αποσταγματοποιία Αποστολάκη (που αν με παρακολουθείτε στο instagram θα ξέρετε πόση αδυναμία της έχω) έχει και οινοποιείο οπότε σήμερα δε σας προτείνω το τσίπουρο τους (πάντα άνευ) αλλά το ροζέ τους κρασί, τον Ρόδινο. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο χαρμάνι από Garnacha Tinta και Ξινόμαυρο, με ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα και έντονο γαστρονομικό ταπεραμέντο. Θα το συνδύαζα με έναν πικάντικο καγιανά με τομάτα ή με σαρδελίτσες ψητές παντρεμένες.


Σταθερά ένα από τα πιο value for money ελληνικά κόκκινα είναι μια υπέροχη Ραψάνη.

Συνδυάστε το με pizza ή με κεφτεδάκια με ζμι/ ζουμί.

Ραψάνη Ντούγκος

Σταθερά ένα από τα πιο value for money ελληνικά κόκκινα είναι μια υπέροχη Ραψάνη. Οι καταστροφές τους χτύπησαν αλύπητα και νομίζω πως δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την κατάσταση γι’αυτό θα μείνω στην περιγραφή του κρασιού. Κόκκινα φρούτα όπως φράουλες, κράνα και κεράσια μπλέκονται με νότες βοτάνων, τσαγιού και φύλλων τομάτας σε πολύ φίνο στόμα, με δροσιστική οξύτητα και μεταξένιες τανίνες. Συνδυάστε το με pizza ή με κεφτεδάκια με ζμι/ ζουμί (όσοι είναι της περιοχής ξέρουν).


Το Ασύρτικο – Chardonnay είναι ένα φρέσκο λευκό κρασί με αναζωογονητική οξύτητα και αρώματα λεμονιού.

Είναι ιδανικό για να συνοδεύσει ψιλά τηγανητά ψαράκια ή λεμονάτο κοτόπουλο στο φούρνο.

Ασύρτικο Chardonnay Οινοποιείο Παπαθανασίου

Ο μπαμπάς Χρήστος το έστησε και οι δυο γιοι του, Θανάσης και Γιώργος το συνεχίζουν. Αυτή είναι πολύ συνοπτικά η ιστορία του οικογενειακού οινοποιείου Παπαθανασίου στο Θεσσαλικό κάμπο (λίγο έξω από τα Φάρσαλα). Το Ασύρτικο – Chardonnay, σε αναλογία 95% – 5%, είναι ένα φρέσκο λευκό κρασί με αναζωογονητική οξύτητα και αρώματα λεμονιού, γκρέιπφρουτ, πράσινου μήλου και λευκόσαρκου ροδάκινου. Είναι ιδανικό για να συνοδεύσει ψιλά τηγανητά ψαράκια ή λεμονάτο κοτόπουλο στο φούρνο.


Το Orange, αν και σχετικά νέα πρόταση, έχει ήδη αποκτήσει θαυμαστές στην οινική σκηνή.

Συνδυάστε το με χοιρινό με πορτοκάλι ή με πολύπλοκα τυριά όπως παλαιωμένη Gouda και Leicester.

Μυθικό Βασίλειο Orange Οινοποιείο Γκανή

To οινοποιείο βρίσκεται στο Δομοκό και έχασε αρκετά στρέμματα αμπελιού με τις πλημμύρες της Θεσσαλίας. Το Orange του, αν και σχετικά νέα πρόταση, έχει ήδη αποκτήσει θαυμαστές στην οινική σκηνή που το προτιμούν για τη φοβερή σχέση ποιότητας τιμής που έχει αλλά και για την εκφραστικότητα του. Το χαρμάνι αποτελείται από Ροδίτη Αλεπού και Trebbiano. Συνδυάστε το με χοιρινό με πορτοκάλι ή με πολύπλοκα τυριά όπως παλαιωμένη Gouda και Leicester.


H Μαλαγουζιά είναι ένα ιδιαίτερο δείγμα της ποικιλίας με πλούσιο πυρηνόκαρπο φρούτο, ανθικές νότες και βοτανικές νύξεις.

Συνδυάστε τη με καλαμάρι σωτέ με πέστο βασιλικού και ντοματίνια.

Μαλαγουζιά Αμπελώνες Χατζησάββα

Οι Αμπελώνες Χατζησάββα δεν είναι στη Θεσσαλία αλλά στην Αλεξανδρούπολη όπου οι φωτιές έκαιγαν για πάνω από 10 μέρες. Αυτό το μικρό οινοποιείο με τις artistique ετικέτες ξεκίνησε την πορεία του σχετικά πρόσφατα, αν δεν κάνω λάθος (νομίζω δοκίμασα πρώτη φορά κρασί τους πριν 3-4 χρόνια). Η Μαλαγουζιά τους είναι ένα ιδιαίτερο δείγμα της ποικιλίας με πλούσιο πυρηνόκαρπο φρούτο, ανθικές νότες και βοτανικές νύξεις. Συνδυάστε τη με καλαμάρι σωτέ με πέστο βασιλικού και ντοματίνια.

 

Υ.Γ: Τα κρασιά ή τα αποστάγματα είναι ενδεικτικά, αν δεν τα βρείτε επιλέξτε κάποιο άλλο αντίστοιχο του οινοποιείου ή της περιοχής. Το ζήτημα είναι να στηρίξουμε όπως μπορούμε τις περιοχές και τα οινοποιεία που το έχουν ανάγκη.

Διαβάστε ακόμα: Pinot Noir, ο βασιλιάς των κρασοστάφυλων.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top