Φέτος θα βρείτε εξαιρετικά αφρώδη από την Καμπανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και πληθωρικά γλυκά κρασιά όπου η Ελλάδα πρωταγωνιστεί.

Θυμάμαι την πρώτη φορά που πήγα στην έκθεση «Αφρός και Νέκταρ» (ήταν όμως τόσο παλιά που νομίζω λεγόταν «Αφρός και Φυσαλίδες») σαν να ήταν χθες. Ήταν η πρώτη φορά που είχα δοκιμάσει τόσες Σαμπάνιες μαζεμένες, παρέα με το Αυγοτάραχο του Τρικαλινού. Ο λόγος που τη θυμάμαι τόσο έντονα είναι γιατί ήταν από τις πρώτες εμπειρίες μαγικού συνδυασμού κρασιού και φαγητού της ζωής μου (και βλέπετε που φτάσαμε σήμερα). Αυτή η έκθεση έχει μια μοναδική λάμψη και ενέργεια, θέλετε γιατί όλοι έχουν καλή διάθεση δοκιμάζοντας κρασιά για το γιορτινό τραπέζι, θέλετε που πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα;

Ίσως είναι λίγο από όλα συν η φοβερή επιλογή κρασιών είτε με μπουρμπουλήθρες είτε με απολαυστική γλύκα. Φέτος θα βρείτε εξαιρετικά αφρώδη από την Καμπανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, πληθωρικά γλυκά κρασιά όπου η Ελλάδα όπως και να το κάνουμε πρωταγωνιστεί αλλά και πολλά πρωτοεμφανιζόμενα κρασιά που πολύ θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να δοκιμάσω. Δε θα πλατιάσω άλλο, πάμε κατευθείαν στο ζουμί.

Πρώτο και κύριο, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω πως δεν καταναλώνουμε όσα αφρώδη θα «έπρεπε» πιθανόν γιατί δεν έχουμε βρει εκείνο που θα μας ενθουσιάσει ή γιατί δεν έχουμε αντιληφθεί τον πολυδιάστατο χαρακτήρα τους (μιλάμε για τρελά passepartout στο τραπέζι). Έφτασε η στιγμή όμως να τελειώσουν οι δικαιολογίες. Σας προκαλώ να δοκιμάσετε τα αφρώδη με προσοχή και να σκεφτείτε πως θα τα συμπεριλάβετε και θα τα απολαύσετε στα γιορτινά καλέσματά σας. Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση να μη βρείτε έστω ένα να αγαπήσετε. Για να σας βοηθήσω όμως θα μοιραστώ μαζί σας κάποια tip, με το τι να δοκιμάσετε, τι να μη χάσετε αλλά και πως να τα συνδυάσετε τις γιορτινές μέρες που ακολουθούν.

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο μπορεί με το στυλ αφρωδών κρασιών με την παραδοσιακή μέθοδο, να συνοδεύσετε ένα εορταστικό δείπνο, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Δοκιμές, σεμινάρια και παράλληλες εκδηλώσεις είναι στο πρόγραμμα του “Αφρός και Νέκταρ”.

Ξεκινάμε με τα φρουτώδη αφρώδη, αυτά που παίζουν άνετα το ρόλο του απεριτίφ, αυτά που απολαμβάνουμε όσο μαζευόμαστε ή λίγο πριν αρχίσει το πάρτυ, που λέμε τα νέα μας. Αυτά πατάνε συνήθως σε μια αρωματική ποικιλία και μέθοδο ανοιχτής δεξαμενής (τα έχω πει σε παλαιότερο άρθρο λεπτομερώς). Τέτοιες επιλογές αποτελούν τα Prosecco (Brilla Rosé Millesimato ’22, Zonin Ice Prosecco, Blu Millesimato ’22 αλλά και το Prosecco Rose της Kylie) και τα Moscato d’Asti (Prunotto Moscato d’ Asti, Il Fondatore, Moscato d’Asti). Η ελληνική απάντηση στο Moscato d’Asti έρχεται από πολλές περιοχές και διαφορετικές ποικιλίες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τέτοια παραδείγματα είναι το Deus White, το Moscato d’Ifestia του Χατζηγεωργίου, το Aurelia rose Zoinos, το Bianco Nero Tsitsilis (σε λευκό και ροζέ) και το Solitaire Brut του Νίκου Λαζαρίδη.

Προχωράμε στις φυσαλίδες που γίνονται με την παραδοσιακή μέθοδο (methode Champenoise) και έχουν κρεμώδη αφρισμό, λεμονάτη οξύτητα και αυτά τα χαρακτηριστικά μπισκοτένια και ξηροκαρπάτα αρώματα που είναι και το ζητούμενο. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο μπορεί με αυτό το στυλ κρασιών να συνοδεύσετε ένα εορταστικό δείπνο, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ξεκινάμε με τα fingerfood που τσιμπάμε στο όρθιο: blinis με σολομό και ξινή κρέμα, baby πατατάκι στη μέση με τυρί κρέμα, χαβιάρι και σχινόπρασο, αυγοτάραχο σε φετάκια με καβουρδισμένο κουκουνάρι. Στο ποτήρι βάζουμε μια Σαμπάνια και στο «Αφρός και Νέκταρ» έχετε την ευκαιρία να κακομάθετε τον εαυτό σας με ένα επικό flight Louis Roederer (ειδική μνεία στα Rosé Brut 16 και Blanc des Blancs 16, που μπορεί να σταθεί και δίπλα σε φιλέτο μοσχάρι με πατάτες daupnihoise) παρέα με το αυγοτάραχο του Τρικαλινού.

Στο «Αφρός και Νέκταρ» έχετε την ευκαιρία να κακομάθετε τον εαυτό σας με ένα επικό flight Louis Roederer.

Αν η Σαμπάνια σας φαίνεται κομματάκι τσουχτερή θα σας προτείνω να δοκιμάσετε Cava, αυτή του Marqués de Cáceres. (φωτό: winepredator.com)

Από την άλλη μεριά βέβαια παίζει και το Thienot x Penfolds Rose, δυο μυθικά όνοματα σε μια Σαμπάνια, δε θα έφευγα χωρίς να το δοκιμάσω. Αν η Σαμπάνια σας φαίνεται κομματάκι τσουχτερή θα σας προτείνω να δοκιμάσετε Cava, αυτή του Marqués de Cáceres. Η Cava αποτελεί ανυπέρβλητο value for money, γίνεται με τον ίδιο τρόπο με τη Σαμπάνια, όποτε έχει όλα αυτά τα αυτολυτικά απολαυστικά αρώματα και στο ένα τρίτο της τιμής.

Αφρώδη με την παραδοσιακή μέθοδο κάνουμε και στην Ελλάδα και πιστέψτε με, κάποια είναι ασύλληπτα καλά. Ο τίτλος του maitre των ελληνικών αφρωδών ανήκει δικαιωματικά στον Καρανίκα και αν δοκιμάσετε την Cuvée Prestige θα καταλάβετε γιατί. Φυσικά παίζουν και Μοσχοφίλερα σε αυτό το στυλ, για όσους δεν αγαπούν το τόσο αυστηρό προφίλ αλλά προτιμούν τα πιο αρωματικά κρασιά που όμως δε στερούνται πολυπλοκότητας. Οι Αμαλίες του Τσέλεπου αποτελούν σταθερή αξία, με δική μου αγαπημένη την Vintage. Για τα κρασιά Milia Riza σας είχα μιλήσει στο άρθρο για το Μοσχοφίλερο. Ε, λοιπόν αυτή είναι η ευκαιρία σας να δοκιμάσετε όλη τους γκάμα. Τα αφρώδη του Στέλλιου Μπουτάρη (aka Scaperdas Freres) αξίζουν σίγουρα την προσοχή σας. Η δική μου προτίμηση γέρνει προς το ροζέ, με την Ξινομαυρίσια φύση του να λάμπει και σε συνδυασμό πάντα με εκλεκτό prosciutto.

Αφρώδη με την παραδοσιακή μέθοδο κάνουμε και στην Ελλάδα και πιστέψτε με, κάποια είναι ασύλληπτα καλά.

Σταθερή αξία η “Αμαλία” του Τσέλεπου ενώ το Samos Solera είναι να από τα καλύτερα ελληνικά επιδόρπια κρασιά.

Πάμε στα πιο ιδιαίτερα αφρώδη, που μπορούν να συνδυαστούν με πιο πολύπλοκα πιάτα. Το Blanc des Blancs του Κώστα Λαζαρίδη, από Βιδιανό και με παραδοσιακή μέθοδο μου κίνησε πολύ το ενδιαφέρον. Ταρτάκια με πικάντικη καβουροσαλάτα με ξύσμα lime, ταρτάρ σολομού, carpaccio καραβίδας θα του πήγαιναν χάρμα. Γίνεται όμως να λείπει η ρετσίνα από τη γιορτή; Όχι βέβαια! Νικολού Botanic για πληθώρα εδεσμάτων όπως μπουκιές χελιού με κρέμα φάβας, σολομό gravlax με άνηθο αλλά και χοιρινό με σελινόριζα και αυγολέμονο. Από την άλλη αν είστε σαν εμένα που χτυπάτε μια κλασική ψαροταβέρνα παραμονή Χριστουγέννων μεσημέρι τότε ο Αφρός είναι το ιδανικό σας ταίρι. Αν πάλι όχι μην ανησυχείτε, το προσφέρετε στους καλεσμένους σας παρέα με φρυγανισμένο brioche με μους ταραμά και ροζ πιπέρι αλλά και κατσικίσια τυριά με κρούστα βοτάνων.

Κάπου εδώ, λοιπόν, ας κάνουμε ένα φανταστικό διάλειμμα. Για να σας πω πως εκτός από αφρώδη Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας, στα οποία αναφέρθηκα και γλυκά κρασιά της Ελλάδας, για τα οποία θα σας πω, στην  “Αφρός & Νέκταρ” σας περιμένει μία έκπληξη: 90 κρασιά από 17 ακόμα χώρες, τα περισσότερα σπάνια ή και άγνωστα στην Ελλάδα, μισά αφρώδη μισά γλυκά, που έρχονται στην Ελλάδα ειδικά για την εκδήλωση. Τα στέλνει ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς διαγωνισμούς κρασιού του κόσμου, ο Concours Mondial de Bruxelles, βραβευμένα σε αυτόν εντός 2023. Μια αποκλειστικότητα που αποτελεί ευκαιρία που δεν χάνεται. Διαλέξτε τα κρασιά που μπορείτε να δοκιμάσετε από αυτά και ζήστε τη.

Και με τούτα και με εκείνα φτάνουμε στο κλείσιμο του δείπνου. Εδώ υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο πρώτος είναι κλείσιμο με ένα περιποιημένο πλατό τυριών που μπορεί να περιέχει stilton, roquefort, καρίκι, κατσικίσιο κορμό, παλαιωμένη gouda, παλαιωμένο κασέρι Σοχού, γραβιέρα Νάξου 5ετίας και τα λοιπά, φαντασία να υπάρχει. Σε αυτό το δρόμο μπορείτε να επιλέξετε μια εξαιρετική Μαυροδάφνη από την Achaia Clauss. Είδα πως θα υπάρχει διαθέσιμη για δοκιμή και η χρονιά του 1979 (αυτό δε χάνεται). Δεν σας αρέσει η Μαυροδάφνη; Κανένα πρόβλημα! Δοκιμάστε το Λιάτικο της Ιδαίας Οινοποιητικής που αποτελεί ύμνο τόσο στην ποικιλία όσο και στα επιδόρπια κρασιά.

Ο τίτλος του maitre των ελληνικών αφρωδών ανήκει δικαιωματικά στον Καρανίκα και αν δοκιμάσετε την Cuvée Prestige θα καταλάβετε γιατί.

Το Aurelia rose Zoinosε είναι μια από τις ελληνικές απαντήσεις στο Moscato d’Asti. Δεξιά το Blanc de Blanc του Κώστα Λαζαρίδη από Βιδιανό.

Αν αγαπάτε τα Μοσχάτα τότε στην έκθεση «Αφρός και Νέκταρ» θα τα χορτάσετε μιας και θα υπάρχει πληθώρα από Μοσχάτα Σάμου και Λήμνου για δοκιμή. Εδώ λοιπόν έρχεται ο δεύτερος δρόμος αυτός του επιδόρπιου. Σαμος Solera ή Anthemis 1963 πλάι σε Mont Blanc ή κορμό σοκολάτας με κάστανο και θα λατρέψετε τα ελληνικά επιδόρπια κρασιά. Δε θα φύγετε από την έκθεση αν δε δοκιμάσετε το Vinsanto 20 y.a ‘90 του Αργυρού αλλά και το late release του 2003. Αυτά τα δυο μπορούν να συνοδεύσουν τόσο τυριά όσο και πλούσια επιδόρπια όπως καρυδόπιτα με σοκολάτα και παγωτό κανέλα.

Bonus tip: Αν είστε φαν πιο αιθέριων γλυκών όπως η πάβλοβα με φράουλες ή μια τάρτα με σμέουρα τότε ποντάρετε στο Rose Demi Sec Αμύνταιον (σταθερή αξία στο πατρικό μου) ή στο πολύ ιδιαίτερο G του Βρυνιώτη από Βραδιανό. Φέτος θα γιορτάσουμε όλοι και με αφρό αλλά και με νέκταρ. Cheers!

 

// Η έκθεση «Αφρός και Νέκταρ» θα διεξαχθεί την Κυριακή 10  Δεκεμβρίου (12:00 έως 20:00) στην Αίθουσα Φουαγιέ Τεχνών του Ωδείου Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες και όλο το πρόγραμμα, εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Το ξέρατε ότι και οι Άγγλοι βγάζουν σοβαρότατα αφρώδη; 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top