Penfolds. Από την μακρινή Αυστραλία (φωτογραφία: tixstar.com.au).

Επιτέλους η θερμοκρασία αρχίζει και πέφτει και ο καιρός αρχίζει να θυμίζει φθινόπωρο. Τα summer dresses και οι βερμούδες μαζεύονται σιγά σιγά και η όρεξη για κόκκινο κρασί ανοίγει. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν βάζουμε στα ποτήρια μας Syrah ή Shiraz και μαθαίνουμε πικάντικες (see what I did here) πληροφορίες για την πολυαγαπημένη κόκκινη γαλλική ποικιλία.

Το Syrah κατάγεται από τη Γαλλία και συγκεκριμένα από το Ροδανό. Οι μελέτες DNA αποδεικνύουν πως το Syrah προέρχεται από τη διασταύρωση δυο ποικιλιών του Ροδανού, της Dureza και της Mondeuse Blanche. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι το βαθύ χρώμα της, τα αρώματα πιπεριού, μωβ λουλουδιών και μαύρων φρούτων. Μετά, ανάλογα με το που καλλιεργείται έχει ελαφρώς διαφορετικό αρωματικό προφιλ.

Αυτό το το διαμάντι του Ροδανού «λατρεύει» τα κρεατικά.

Χοντρικά θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχουν δυο στυλ για την ποικιλία. Το πρώτο και το παλιότερο είναι αυτό του Παλαιού Κόσμου (με έδρα τον Βόρειο Ροδανό), το οποίο χαρακτηρίζεται από πιο γήινες νότες, βότανα, βιολέτες, πιπέρια, δέρμα και πιο τραγανά και φίνα μαύρα φρούτα, ενώ στο στόμα είναι κομψότερο, με υψηλότερη οξύτητα και μέτριες (+) τανίνες. Το δεύτερο είναι αυτό του Νέου Κόσμου, που πατάει σε πιο πλούσιο και ώριμο φρούτο, νότες γλυκόριζας, σοκολάτας και ενίοτε μπέικον και αισθητά πλουσιότερο σώμα και πιο στρογγυλές τανίνες.

Το La Turque του Guigal.

Με τι ταιριάζει; Για μένα είναι το απόλυτο «ρομαντικό» μπριζολόκρασο. Τι εννοεί ο ποιητής; Είναι αυτό το κόκκινο κρασί που αγαπάει τα ζωώδη, rare steaks με έξτρα δόση φρεσκοτριμμένου πιπεριού αλλά δίνει μια ρομαντική νότα με αυτές τις ανθικές και γήινες πινελιές του (ιδίως αν μιλάμε για Ροδανό).  Παράλληλα είναι το κρασί που πάει κάποιος σε ραντεβού – κάλεσμα στο σπίτι, με την περιγραφή «θα σου μαγειρέψω και εσύ φέρε το κρασί». Αυτό κρατήστε το γιατί σας μιλάω για 100% επιτυχία (άσχετα αν μετά βγει πατάτα το ειδύλλιο ή  αν απλά μείνετε φίλοι).

Tα Syrah του Ροδανού μπορούν να αποκτήσουν νότες από δέρμα (Hermès και όχι Μοναστηρακίου).

Πέραν αυτού όμως το Syrah αγαπά τα πλούσια πιάτα κρεατικών όπως σιγομαγειρεμένες στηθοπλευρές, αρνάκι με βότανα της Προβηγκίας, σκόρδο και βούτυρο στο φούρνο, ζουμερά burger και πανσέτα με 5 spices και hoisin sauce (τα δυο τελευταία κλείνουν το μάτι στο Νέο Κόσμο). Αμφότερα αυτά μπορούν να παλαιώσουν όμορφα και ιδίως τα Syrah του Ροδανού μπορούν να αποκτήσουν ακόμα πιο savoury νότες όπως πάστα ελιάς, δέρμα (Hermès και όχι Μοναστηρακίου) και αποξηραμένα βότανα.

O καταπράσινος Ροδανός (φωτογραφία: gabriellawines.com).

Βέβαια εκτός από κόκκινα το Syrah δίνει και εξαιρετικά ροζέ σε χαρμάνι με άλλες ποικιλίες αλλά και πολύ ιδιαίτερα αφρώδη. Στην Αυστραλία συνηθίζουν να κάνουν ερυθρά αφρώδη από Syrah, κάποια από τα οποία μάλιστα έχουν και παλαίωση σε βαρέλι (προφανώς πριν τη δεύτερη ζύμωση). Έχω δοκιμάσει δυο, έχουν ενδιαφέρον αλλά είναι σίγουρα για δυνατούς λύτες. Θα τα ταίριαζα ωραιότατα με πικάντικο γύρο ντονέρ, με ψητή ντομάτα σε πίτα και πέστε να με φάτε.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το Syrah και το Shiraz είναι το ίδιο σταφύλι.

Οι βασικές περιοχές στις οποίες καλλιεργείται είναι φυσικά, ο Ροδανός, η Barossa της Αυστραλίας, η Ισπανία (Castilla-La Mancha), το Hawke’s Bay της Νέας Ζηλανδίας, η Νότιος Αφρική και οι ΗΠΑ (στα πιο ψυχρά σημεία). Στο Ροδανό τα σημαντικότερα appellations είναι αυτά του Cote Rotie, Cornas, Hermitage και του (λατρεμένου μου) Saint Joseph. Εκεί γεννιούνται τα πιο φίνα, πιπεράτα και βιολετένια Syrah.

Τα αμπέλια του Cote Rotie (φωτογραφία: decanter.com).

Ειδική μνεία στο Côte Rotie που το Syrah παντρεύεται με Viognier για να δώσει το χαρακτηριστικό, έξτρα αρωματικό, χαρμάνι της περιοχής. Το χαρμάνι αυτό είναι τόσο πετυχημένο και ζηλευτό που το βλέπουμε και σε άλλες περιοχές, όπως η Αυστραλία αλλά και η Ελλάδα (αμέ) με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η Αυστραλία και συγκεκριμένα η Barossa είναι αυτές που έδωσαν το στυλ (και την αίγλη) στο νεοκοσμίτικο Syrah ή αλλιώς Shiraz.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το Syrah και το Shiraz είναι το ίδιο σταφύλι απλά στην Αυστραλία ξεκίνησε το «κίνημα»Shiraz που, επί της ουσίας, αναφέρεται στο στυλ του κρασιού. Αργότερα αρκετές περιοχές του κόσμου υιοθέτησαν το Shiraz στην ετικέτα θέλοντας να παραπέμψουν στο πληθωρικό στυλ της Barossa. Ενώ λοιπόν οι περισσότερες περιοχές του Νέου Κόσμου υιοθέτησαν το Shiraz, ενδιαφέρον παρουσιάζει πως υπάρχουν και εκείνοι που ακόμα και αν βρίσκονται στην Καλιφόρνια γράφουν Syrah στην ετικέτα θέλοντας να δηλώσουν πως πρόκειται για μια πιο φίνα ή παλιοκοσμίτικη έκφραση της ποικιλίας.

Aριστερά: το La Mouline του Guigal. Δεξιά: Man O’ War από τη Νέα Ζηλανδία.

Τι αξίζει να δοκιμάσετε; Πρώτα και κύρια τα διαμάντια του Ροδανού. Αναζητήστε παραγωγούς όπως ο Yves Cuilleron, o Chapoutier, o Jamet, o Jean-Louis Chave, o Stephane Ogier και ο Thierry Allemand. Υπογραμμίζω εδώ τη σημασία του Guigal που λάνσαρε πριν αρκετά χρόνια τα τρία La (La Mouline, La Turque and La Landonne) που σκόραραν 100άρια από τον Parker και τάραξαν την οινική σκηνή. Μετά πάμε Αυστραλία και χτυπάμε Penfolds, Henschke (Hill of Grace θα σ’αγαπώ πάντα), Jim Barry, Rockford, Torbreck, Clonakilla, Yangarra, Clarendon Hills και D’Arenberg.

Syrah έχουμε και στην Ελλάδα μιας σύμφωνα με τις πωλήσεις είναι μάλλον μια από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες των Ελλήνων.

Δίπλα στην Αυστραλία όμως υπάρχει η Νέα Ζηλανδία και εκεί έχει ζουμί η φάση. Αναζητήστε τα Syrah των Trinity Hills, Craggy Range, Te Mata και Man O’ War. Συνεχίζουμε με Νέο Κόσμο και πάμε USA. Αξίζει να δοκιμάσετε κρασιά από Andremily, Sine Qua Non, Bien Nacido Vineyards, The Ojai Vineyard και Kongsgaard (προσοχή οι τιμές τους δαγκώνουν), Gramercy Cellars, Cayuse και L’Ecole (σε πιο προσιτά εδάφη). Κλείνουμε με Νότιο Αφρική και Mullineux (κορυφαία κλάση) και Porseleinberg.

Η Φλέβα του Σκούρα.

Syrah όμως έχουμε και στην Ελλάδα μιας σύμφωνα με τις πωλήσεις είναι μάλλον μια από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες των Ελλήνων. Υπάρχουν κάποια εξαιρετικά δείγματα της ποικιλίας από ελληνικό έδαφος. Αν αγαπάτε το πληθωρικό στυλ της Barossa αναζητήστε το Roi des Montagnes Syrah του Παπαργυρίου, το Syrah ή το Evangelo του Γεροβασιλείου, τη Φλέβα του Σκούρα και φυσικά τον Άγιο Χρόνο του Αβαντίς (στην προκειμένη περίπτωση εξαιρετικό value for money είναι πάντα και το απλό Syrah του).

Το Roi des Montagnes Syrah του Παπαργυρίου.

Σε πιο παλιοκοσμίτικο στυλ δοκιμάστε το Syrah από το Κτήμα Kitrvs, το Syrah Nostos του Μανουσάκη και το Syrah του Γκιρλέμη.

Υ.Γ: Ανυπομονώ για την εποχή: τζάκι, μπριζολάκι και κρασάκι!

 

Διαβάστε ακόμα: Wine Vixen. Οι 50 αποχρώσεις της Ρομπόλας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top