Κι όμως, μπορούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα με τα μισοτελειωμένα μπουκάλια κρασί (bonappetit.com).

Στην περίεργη και κάπως αλλοπρόσαλλη καθημερινότητα που ζούμε η πολυτέλεια που μας επιτρέπεται (και επιβάλλεται μη σας πω) είναι ένα ωραίο ποτήρι κρασί και ένα πιάτο με καλό φαγητό. Είναι η καλύτερη περίοδος για να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε διαφορετικά κρασιά ή στυλ αλλά και συνδυασμούς με φαγητό που μπορούν να σας εκπλήξουν ευχάριστα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν αρκετά μπουκάλια κρασί μισογεμάτα ή μισοτελειωμένα – ανάλογα πως το βλέπει κανείς – στον πάγκο της κουζίνας.

Σίγουρα υπάρχουν πολλές επιλογές πλέον για τη συντήρηση του κρασιού στο σπίτι, όπως είναι τα πώματα με φίλτρο άνθρακα, οι αντλίες που «τραβάνε» το οξυγόνο από τη φιάλη ή τα διάφορα σπρέι με Αργό*. Όλα αυτά πρακτικά απομονώνουν το κρασί από το οξυγόνο, τον μεγαλύτερο εχθρό του μετά την εμφιάλωση και παρατείνουν εντυπωσιακά το χρόνο ζωής του κρασιού (μέχρι και 10 μέρες).

Πιθανόν κάποια στιγμή να έχετε δει, σε κάποιο wine bar και το Coravin, το μαγικό εργαλείο που τρυπάει το φελλό με μια λεπτή βελόνα και τραβάει μια μικρή ποσότητα κρασιού, γεμίζοντας παράλληλα τη φιάλη με αδρανές αέριο ώστε το κρασί να διατηρηθεί σα να μην έχει ανοιχτεί ποτέ (ή σχεδόν έτσι). Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως θα πρέπει να τρέξετε να πάρετε όλα αυτά τα «εργαλεία», αν δεν τα έχετε ήδη. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αξιοποιήσουμε αυτά τα μπουκάλια! Στην οικολογική λογική του zero waste αλλά και στην δική μου λογική που πονάει η καρδιά μου να πετάω κρασί, θα σας πω τι να κάνετε με αυτές τις φιάλες ώστε να μην πάει χαμένη ούτε γουλιά.

 

1. Βάλτε το στο ψυγείο

Σε περίπτωση που δεν έχετε κάποια αντλία που αφαιρεί τον αέρα ή κάποιο ειδικό πώμα μπορείτε να το κλείσετε καλά με το φελλό και να το βάλετε στο ψυγείο, σε όρθια θέση. Η χαμηλή θερμοκρασία καθυστερεί τη διαδικασία της οξείδωσης και έτσι το κρασί παραμένει φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένα κρασί στο ψυγείο αντέχει για περίπου 2-5 μέρες, ανάλογα το κρασί και το πόσο γεμάτη είναι η φιάλη. Όσο περνάνε αυτές οι μέρες και πριν χαλάσει το κρασί, το κρασί πέφτει λίγο αρωματικά και δεν είναι όσο εντυπωσιακό ήταν την πρώτη μέρα. Σε αυτή την περίπτωση διαβάστε παρακάτω να δείτε τι θα κάνετε για να το χρησιμοποιήσετε κατάλληλα!

Aρνάκι με βότανα και σάλτσα κρασιού. Μια χαρά ιδέα (Washington Post).

2. Φτιάξτε σάλτσα για το αγαπημένο σας φιλέτο

Αν σας βρίσκεται ένα ωραίο κόκκινο κρασί που είναι ανοιχτό μέρες και έχει χάσει λίγο από τον αρωματικό του χαρακτήρα, αλλά δεν έχει χαλάσει, μπορείτε να κάνετε μια σάλτσα. Τα βήματα είναι πολύ απλά, σοτάρετε το φιλέτο (μοσχάρι, χοιρινό ή πάπια) και αφού ψηθεί ρίχνετε στο τηγάνι το κρασί, βότανα, σκόρδο ή κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ και μειωθεί ο όγκος του κρασιού αρκετά ρίχνετε λίγο βούτυρο και σερβίρετε. You can’t go wrong with classics.

Είτε έχετε κόκκινο είτε λευκό κρασί, μπορείτε να φτιάξετε μια μαρινάδα με λαχανικά ελαιόλαδο, βότανα και μπαχαρικά.

3. Κάντε μια μαρινάδα

Αν θέλετε να κάνετε κοκκινιστό, bourguignon, στιφάδο ή όποια άλλη συνταγή περιλαμβάνει σιγομαγειρεμένο κρέας, μπορείτε να ανεβάσετε το επίπεδο της απόλαυσης πολλά κλικ, με το σωστό μαρινάρισμα. Είτε έχετε κόκκινο είτε λευκό κρασί, μπορείτε να φτιάξετε μια μαρινάδα με λαχανικά ελαιόλαδο, βότανα και μπαχαρικά ανάλογα με τη συνταγή που θα ακολουθήσετε. Μπορείτε να μαρινάρετε το κρέας από 1 ώρα μέχρι 24, πριν το μαγειρέψετε και φυσικά μην παραλείψετε να προσθέσετε λίγη από τη μαρινάδα και στο μαγείρεμα.

Mε τα παγάκια κρασιού μπορείτε να κάνετε ευφάνταστα κοκτέιλ, τύπου spritz, με σόδα, aperol και φρούτα (thermador.com).

4. Φτιάξτε παγάκια

Μοιράστε το κρασί που έμεινε σε παγοκύστες και βάλτε το στην κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να προσθέτετε κρασί σε σάλτσες, ριζότο και ζωμούς όποτε θέλετε. Παράλληλα μπορείτε να κάνετε ευφάνταστα κοκτέιλ, τύπου spritz, με σόδα, aperol και φρούτα.

Θα σωθείτε αν έχετε αυτή την αντλία που «τραβάει» το οξυγόνο από τη φιάλη του μπουκαλιού.

 

5. Πειραματιστείτε με το food and wine pairing

Αν έχετε διάφορα κρασιά ανοιχτά μπορείτε να πειραματιστείτε με τον συνδυασμό κρασιού και φαγητό για να μπείτε στο μυαλό των sommelier. Μπορείτε να δοκιμάσετε το ίδιο πιάτο με διαφορετικά κρασιά και να σημειώσετε τι σας άρεσε και τι όχι, έτσι την άλλη φορά που θα βρεθείτε σε κάποιο εστιατόριο (ελπίζω σύντομα) θα έχετε μια εικόνα για το τι σας αρέσει. Ακόμα πιο απλά μπορείτε να βάλετε σε ένα πιάτο ένα κομμάτι τυρί, μια φέτα σαλάμι, μια φέτα πορτοκάλι, λίγο σολομό και ένα κομμάτι σοκολάτας και να φτιάξετε ένα σχεδιάγραμμα με το συνδυασμό τους με τα διαφορετικά κρασιά που δοκιμάζετε – όπως το κάνουν στο WSPC!

Δώσετε το κρασί στα παιδιά για να ζωγραφίσουν όσο εσείς θα απολαμβάνετε ήσυχοι μια ολόφρεσκη φιάλη κρασί.

 

6. Ζωγραφίστε

Δεν ξέρω αν έχετε τέτοιες καλλιτεχνικές ανησυχίες όπως εγώ αλλά σίγουρα αξίζει να πειραματιστείτε, τώρα  που, όσο να πείτε, ελεύθερο χρόνο έχετε. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες στον κόσμο που ζωγραφίζουν με κρασί και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εκπληκτικά. Τσεκάρετε αν θέλετε τη Victoria Febrer και την Amelia Fais Harnas. Παράλληλα το χρώμα του κόκκινου κρασιού μεταβάλλεται στο χρόνο και αυτό δίνει μια άλλη διάσταση σε αυτή την τεχνική. Μια ακόμα καλύτερη ιδέα βέβαια είναι να δώσετε το κρασί στα παιδιά για να ζωγραφίσουν όσο εσείς θα απολαμβάνετε ήσυχοι μια ολόφρεσκη φιάλη κρασί (win win situation λέμε). Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για κόκκινο κρασί, που έχει πιο έντονο και βαθύ χρώμα (γι’ αυτό αν το δώσετε στα μικρά σας πάρτε τα μέτρα σας!).  Φανταστείτε να έχετε έναν πίνακα ή έστω σκίτσο, φτιαγμένο από την κόρη σας, από εκείνο το Cabernet του 2000 που λατρέψατε αλλά δεν καταφέρατε να τελειώσετε εγκαίρως. Το κρασί είναι σίγουρα μια μορφή τέχνης όποτε αν δε μπορείτε να το πιείτε, μπορείτε απλά να το…επιστρέψετε στην τέχνη και αλήθεια δε μπορώ να σκεφτώ τίποτα πιο ταιριαστό!

(* ) Αργό είναι ένα ουδέτερο, αδρανές αέριο που χρησιμοποιείται επειδή δεν αλληλοεπιδρά με το κρασί και είναι πιο βαρύ από το Οξυγόνο δημιουργώντας ένα φιλμ προστασίας πάνω από το κρασί.

 

Ακόμα: Τι κρασί πίνουμε με ένα ζουμερό burger; Δείτε το αποκλειστικό μας Video.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top