Έφτασε το τέλος της χρονιάς και ήρθε η ώρα να γίνει μια αναδρομή στα κρασιά που ξεχώρισαν ή απασχόλησαν πολύ μέσα στο 2023, στα κρασιά που έκλεψαν την παράσταση, στα κρασιά που με εντυπωσίασαν και σε εκείνα που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους ταράζοντας τα νερά. Η παρακάτω λίστα επομένως ΔΕΝ αποτελεί τη λίστα με τα καλύτερα κρασιά της χρονιάς. Ποιος μπορεί να καθορίσει το καλύτερο; Μπορεί να είναι άλλο για μένα και άλλο για τον διπλανό μου. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω μια λίστα με τα κρασιά που χαράχτηκαν ανεξίτηλα στη γευστική μου μνήμη και που κέρδισαν σταθερά μια θέση στην καρδιά μου.
1. Bourgogne Aligoté Roulot 2020
O Roulot είναι ένας από τους σπουδαιότερους παραγωγούς της Βουργουνδίας, με εξειδίκευση στα λευκά. To Aligoté του είναι ένα από τα λευκά του που με συναρπάζουν κι ας μην έχει τον όγκο ή την πολυπλοκότητα των Chardonnay του. Φίνο και πολύ πιο mineral, με αρώματα περγαμόντου, αχλαδιού, πράσινου μήλου, κίτρου, κρέμας και λεμονανθών και οξύτητα κοφτερή αλλά ισορροπημένη. Απολύτως απολαυστικό δίπλα σε ψητές καραβίδες.
2. Chateauneuf-du-Pape Clos de l’Oratoire du Pape 2021
Ένα κρασί γεμάτο συγκίνηση που με το που το έφερα στη μύτη μου που θύμισε παιδικά Χριστούγεννα, όταν η μαμά μου ετοιμαζόταν να σερβίρει τα φαγητά του γιορτινού τραπεζιού, καλοντυμένη και παρφουμαρισμένη με Coco Chanel. Αυτός ο συνδυασμός των μπαχαριών, των φρέσκων βοτάνων που στόλιζαν τα πιάτα, με τη floral διάσταση του αρώματος και την απόλυτα comfort αίσθηση είναι ακριβώς ότι γεύομαι στο ποτήρι. Το κρασί είναι τόσο υπέροχο ως είναι που ένα απλό πιπεράτο φιλέτο και πατάτες τηγανητές (τις αληθινές, όχι προκάτ) θα ήταν αρκετό για να το απογειώσει.
3. Orycton Kyanos Wines 2020
Ήταν σίγουρα ένα από τα κρασιά που συζητήθηκαν πιο πολύ φέτος μιας και έσκασε σαν κομήτης από το πουθενά και σάρωσε τα πάντα. Ήταν, σύμφωνα με το Decanter, ανάμεσα στο top 50 των κρασιών που δοκιμάστηκαν για τα Decanter awards, ένα από τα Best in Show wines και η καλύτερη Σαντορίνη, που σκόραρε 97 ολόκληρους βαθμούς. Οι περισσότεροι δεν είχαν ακούσει το όνομα Kyanos Wines αλλά ο Μιχάλης Κούλουγλου, που είναι ο δημιουργός του, δεν είναι άγνωστος στο χώρο, μιας και έχει διανύσει αρκετά χιλιόμετρα σαν οινολόγος σε οινοποιεία της χώρας. Απόλαυσα πολύ αυτή την ιδιαίτερη Σαντορίνη, φορτισμένη με όλη την αλμύρα και την ορυκτότητα του νησιού και ποτισμένη με αιθέρια έλαια λεμονιού και γκρέιπφρουτ. Δυναμίτης με ψητή στήρα.
4. Chablis Domaine Jean Dauvissat
Παρίσι, 12 Φεβρουαρίου, την ημέρα των γενεθλίων μου, βρέθηκα σε ένα τοσοδούλικο wine bar παρέα με φίλους από την Ελλάδα (και κυρίως τη θεόμουρλη κολλητή μου που έχει πλέον και δυο παιδιά). Παρέα με τον Σκούρα (τον υιό) χαζεύουμε τη λίστα και στιγμιαία κοιταζόμαστε σκεπτόμενοι ακριβώς το ίδιο κρασί. Αυτό το Chablis του Dauvissat. Το κρασί μίλαγε. Απίστευτα κομψό αλλά με πολύ πληθωρική δομή και υφή, mineral και λεμονάτο. Κάθε γουλιά ήταν μια μικρή έκρηξη απόλαυσης, ιδίως δίπλα σε κατσικίσια γαλλικά τυριά. Υπέροχο, ακόμα το αναπολώ με νοσταλγία.
5. Blank Canvas Abstract Three Rows 2019
Αυτό ήταν το κρασί που επέλεξα να πιώ για να γιορτάσω την εισαγωγή μου στο MW και έφτασε στα χέρια μου μέσω του Βασίλη και της Χαράς Κόγκου (και πάλι ευχαριστώ παιδιά). Αν σκέφτεστε πως ξέρετε το στυλ των Sauvignon από τη Νέα Ζηλανδία ή πως το έχετε βαρεθεί, σκεφτείτε ξανά γιατί αυτό το κρασί έχει μια τελείως άλλη ιστορία να διηγηθεί. Είναι savoury και όχι τόσο φρουτένιο, έχει προσωπικότητα και δεν είναι crowd pleaser. Μοιάζει περισσότερο με SB από το Bordeaux στυλιστικά και έχει και αυτό το άγγιγμα του βαρελιού που του δίνει βάθος και σε συνδυασμό με τις οινολάσπες, πολύ κρεμώδη υφή. Συνδυάστε το με σπαράγγια au gratin τυλιγμένα σε prosciutto.
6. Μαλαγουζιά Navitas 2022
Η Μαλαγουζιά δεν είναι μόνο λουλουδάκια και ροδακινάκια για να ξέρετε. Και είναι αρκετές οι φορές που αποζητώ κάτι απολαυστικά φρουτώδες αλλά σοφιστικέ. Η Μαλαγουζιά από Navitas είναι ακριβώς αυτό μιας και πατάει πάνω σε μια λεμονάτη οξύτητα και σε λεπτεπίλεπτα αρώματα φύλλων λεμονιάς, λουίζας, λευκόσαρκου ροδάκινου και lime. Είναι «σοβαρή» και πολύ γαστρονομική και για τον λόγο αυτό αρέσει ακόμα σε αυτούς που δεν αγαπούν τη Μαλαγουζιά (ή έτσι νομίζουν). Μπορείτε να τη συνδυάσετε με ceviche λαβράκι ή σολομό με soya και lime αλλά εγώ τη συνδύασα απλά με ηλιοβασίλεμα στην παραλία, μετά από βροχή και γραβιέρα Κρήτης. Άχαστο!
7. Vinsanto Late Release Αργυρός 2002
Χρειάζεται αλήθεια να πω πολλά για αυτό το κρασί; Δεν είναι το Vinsanto Αργυρού guarantee ποιότητας και απόλαυσης; Για μένα σίγουρα είναι. Και το συγκεκριμένο κρασί είναι πραγματικά απίθανο. Θα πίστευε κανείς πως 22 χρόνια στην πλάτη θα του είχαν στερήσει κάτι από τη λάμψη της νιότης του αλλά αυτό το θηρίο έχει ακόμα φρεσκάδα και φυσικά αξιοζήλευτη πολυπλοκότητα. Μαρμελάδα πορτοκάλι, εσπρέσο, γλυκό καρυδάκι, νεράντζι, αποξηραμένο ροδάνικο, καραμέλα, καβουρδισμένα φουντούκια, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο και η λίστα δεν έχει τέλος… Συνδυάστε το με ένα φρέσκο και σούπερ κρεμώδες Stilton, παρέα με χουρμάδες και φρυγανισμένο ψωμί χαρουπιού.
8. Σκυτάλη Οινοποιείο Χατζηδάκη 2017
To 2017 ήταν η πρώτη χρονιά που η σκυτάλη πέρασε πραγματικά στα παιδιά του Χαρίδημου (για αληθινά στενάχωρους λόγους δυστυχώς). Είχα πολλά χρόνια να το δοκιμάσω αυτό το κρασί και ήταν αποκάλυψη ο τρόπος που έχει εξελιχθεί. Νεράντζια, κίτρα, προζυμένιο ψωμί, κερήθρα, πετρόλ νότες και αλμύρα στο στόμα, συνδυασμένα με το να βλέπω τη συγκίνηση του πατέρα μου να ξεχειλίζει (παρέα με ένα ψήγμα εγκεφαλικού) που με είδε ξαφνικά μπροστά του στη Σαντορίνη, μετά από μήνες, συνθέτουν μια μνήμη και ένα κρασί που δε θα ξεχάσω όσο ζω. Μην ξεχνάτε, αυτή είναι η ουσία, να ντύνουμε με υπέροχα κρασιά μοναδικές αναμνήσεις. Αναζητήστε τη αν μπορείτε ή απλά παλαιώστε για μια 5ετία την τρέχουσα χρονιά και απολαύστε τη με linguine με αυγοτάραχο, ξύσμα lime και pangrattato.
9. Grande Cuvee Nemea Skouras 2019
«Τι έχεις φτιάξει ρε φίλε;» ήταν το μήνυμα που έστειλα στον Δημήτρη Σκούρα (οι αδυναμίες δεν κρύβονται, το ξέρω) το επόμενο δευτερόλεπτο που δοκίμασα την Grande Cuvee ’19. Η φάση είχε ως εξής. Δούλευα σε ένα pre Xmas fair που όπως μπορείτε να φανταστείτε είχε μεγάλο χαμό (οριακά προλάβαινα να πιώ νερό). Κάποια στιγμή σερβίρω την Grande Cuvee σε κάποιον και βλέπω αυτή τη λάμψη στα μάτια του, παρέα με έκπληξη του τύπου «κάνει η Ελλάδα τέτοια κρασιά;». Φεύγει ο κυριούλης και λέω πρέπει να το δοκιμάσω αυτό. Βάζω λίγο στο ποτήρι αλλά το ξεχνάω από τη δουλειά. Κάποια στιγμή πιάνω το ποτήρι και νιώθω σα να βλέπω μπροστά μου τον Valentino Rossi να κατεβαίνει από τη Yamaha και να βγάζει το κράνος του σε αργεί κίνηση. Ο χρόνος απλά σταμάτησε. Βύσσινα, βιολέτες, βανίλια, φράουλες, πιπέρι και κανέλα πατάνε σε ένα αιθέριο σώμα με τονισμένη οξύτητα, που κάνει κάθε γουλιά απολαυστική. Συνδυάστε το με μοσχαράκι Bourguignon ή με πουλερικό γεμιστό με κιμά, κάστανα, κουκουνάρι και φασκόμηλο.
10. Riesling Kabinett Urziger Wurzgarten Dr Loosen 2021
Υπάρχουν μερικά κρασιά που αποτελούν «καταφύγιο», που τα έχεις απολαύσει τόσες φορές αλλά δεν τα έχεις βαρεθεί γιατί απλά κάθε φορά ανακαλύπτεις μια άλλη πτυχή τους και επιστρέφεις σε αυτά όταν ζητάς κάτι comfort. Το Kabinett Urziger Wurzgarten του Έρνι είναι για μένα αυτό ακριβώς. Στο πρώτο μάθημα του MW ήταν το πρώτο κρασί που έπρεπε να αναγνωρίσουμε ποικιλία και περιοχή, με επιχειρήματα φυσικά. Η ακρίβεια αυτού του κρασιού, η ηλεκτρική οξύτητα σε συνδυασμό με τη διακριτική γλύκα, τα έντονα αρώματα lime, ανανά, πράσινου μήλου, ροδάκινου και lemon curd, σε ένα mineral υπόβαθρο, φώναζαν Riesling Kabinett. Το στυλ του έδειχνε Μοζέλα αλλά μέσα μου είχα αυτή την αίσθηση πως ξέρω ποιο είναι αυτό το κρασί, ήξερα ότι είναι Urziger Wurzgarten του Loosen απλά το επιχείρημα μου ήταν ότι το ξέρω γιατί ο Σάκης (Παπαδόπουλος) έχει φροντίσει να δοκιμάσω και να απολαύσω τα κρασιά του Loosen 1.000.000 φορές και τα ξέρω όπως την παλάμη μου. Αυτό δεν είναι MW approved σαν επιχείρημα, για να ξέρετε, αλλά με έκανε σίγουρα να χαμογελάσω. Κάθε φορά που θέλω να κακομάθω τον εαυτό μου χτυπάω ένα κινέζικο από το Σετσούαν και το βάζω δίπλα (ΕΠΙΚ). Επίσης θα γίνει ακόμα πιο επικό αν το ξεχάσετε καμιά δεκαετία.
11. Ξινόμαυρο 2017 Κτήμα Τέχνη Οίνου
Θυμάμαι ανεξίτηλα την πρώτη φορά που δοκίμασα το Ξινόμαυρο της Τέχνης Οίνου, ήταν στον Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης. Τότε είχε κάνει πάταγο (τα θυμάστε; Μακελειό για τη δόλια vixen και τα Louboutins της) όμως τα χρόνια πέρασαν και μια φιάλη του 2017 βρέθηκε κάπου ξεχασμένη στο συντηρητή μου (τα καλά του να λείπεις από το σπίτι). Μοναδικά γήινο και εκφραστικό, γεμάτο από umami flavors (τομάτα, τρούφα, αποξηραμένο δεντρολίβανο, κακάο) και ώριμα μαύρα και κόκκινα φρούτα, με βελούδινες τανίνες. Αυτό το κρασί επιβεβαιώνει αρχικά την εντύπωση μου πως στη Θεσσαλονίκη κάνουν σταθερά καλή δουλειά στα κρασιά που βραβεύουν αλλά και την πεποίθηση πως τα πραγματικά καλά κρασιά δεν αποτελούν πυροτεχνήματα, αλλά διαχρονικές αξίες. Θα το συνδύαζα με έναν σιδηρόδρομο σιγοψημένο ένα δωδεκάωρο σε κόκκινο κρασί, βότανα, αποξηραμένα πορτσίνι και πομοντόρια.
Να είμαστε καλά, και του χρόνου!
Υ.Γ: δεν είναι 11 αλλά 10 + 1 απλώς και μόνο επειδή ήταν όλο τόσο υπέροχα που δε μπόρεσα να επιλέξω ποιο να αφήσω πίσω. Αξίζουν όλα μια δοκιμή!
Διαβάστε ακόμα, Wine Vixen: Τα κρασιά που μου πρότειναν οι οινογνώστες φίλοι μου για τις γιορτές