Αυτό που προσέχθηκε κατά τη δημιουργία του ξενοδοχείου ήταν να συγχρονιστούν το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα με το εσωτερικό design. (Φωτό: Γιώργος Κορδάκης).

  Η Σίφνος έχει… «μισό» όνομα, αλλά ολόκληρη τη χάρη. Για όσους ξέρουν ή τυχόν έχουν επισκεφθεί αυτό το κομψό νησί των Κυκλάδων θα έχουν ακούσει τους ντόπιους να κόβουν στη μέση τις λέξεις. Αίφνης, δεν ακούς Σίφνος, αλλά Σιφ-Νος. Ή αλλιώς: Sif-NÓS.

  Αυτή η παραδοξολογία του ντόπιου γλωσσαριού αποτέλεσε την έμπνευση για το όνομα του νέου ξενοδοχείου NOS Hotel & Villas. Από την άλλη, βέβαια, το Νοs έχει και άλλες, λατινικές, συνδηλώσεις, καθώς ως αντωνυμία σημαίνει «εμείς», «μας», «εμάς». Κάτι πολύ χαρακτηριστικό του κλίματος που συναντάει κανείς όταν επισκέπτεται το νησί. Είναι από αυτά που σε αγκαλιάζουν και δεν σε αφήνουν να μονάσεις.

  Ζεστή, κυκλαδίτικη αύρα. (Φωτό: Γιώργος Κορδάκης).

  Βρίσκεται σε προνομιακή θέση στο νησί. Χρειάζεται να διανύσεις ελάχιστη απόσταση να για να φτάσεις στις πιο φημισμένες παραλίες.

  Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο Φάρο και αποτελείται από 18 σουίτες μοιρασμένες σε τέσσερα πέτρινα κτίσματα σαν προστατευτική αγκαλιά σιφνέϊκου χωριού. Εσωτερικά υπερασπίζονται την ιδιωτικότητα του χώρου, ενώ υπάρχουν και κοινοί τόποι που σε προτρέπουν στο «μαζί». Αυτό που προσέχθηκε κατά τη δημιουργία του ήταν να συγχρονιστούν το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα με το εσωτερικό design κι αυτά με τη γεύση και την ευζωία που επιθυμούν να προσφέρουν οι ιδιοκτήτες στους επισκέπτες τους.

  Η εμβληματική Παναγία της Χρυσοπηγής δεσπόζει στα δεξιά του ξενοδοχείου. (Φωτό: Γιώργος Κορδάκης).

  Το σίγουρο είναι ότι ο Φάρος βρίσκεται σε προνομιακή θέση στο νησί. Χρειάζεται να διανύσεις ελάχιστη απόσταση να για να φτάσεις στις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού. Το, δε, NOS, έτσι όπως έχει χτιστεί υψώνεται σαν μια ανεξάρτητη χερσόνησος δίνοντας την αίσθηση ότι είναι μια προέκταση του φυσικού τοπίου. Τα φωτεινά και ευρύχωρα εσωτερικά, που ξεκινούν και καταλήγουν σε απομονωμένες αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, επιτείνουν αυτή την αίσθηση. Και Παναγία της Χρυσοπηγής δεσπόζει στα δεξιά του κάδρου όταν κοιτάμε το Αιγαίο από το συγκρότημα.

  Το NOS φέρει την υπογραφή του K-Studio των Δημήτρη και Κωνσταντίνου Καραμπατάκη.

  Κάποιες χρήσιμες εσοχές για τους μεσημεριανούς ύπνους. (Φωτό: Γιώργος Κορδάκης).

  «Η κομψότητα που διακρίνει τη Σίφνο στο σύνολό της, μας υπέδειξε ότι αυτός είναι ο ιδανικός τόπος για να δημιουργήσουμε ένα ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών όπου θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις καλύτερες πρακτικές εξυπηρέτησης του επισκέπτη που έχουμε συγκεντρώσει από τα ταξίδια μας ανά τον κόσμο» λένε οι ιδιοκτήτες του NOS.

  Τόσο αρχιτεκτονικά όσο και ως προς την εσωτερική του διακόσμηση το συγκρότημα των 4 κτιρίων και 18 σουίτων (από 29 έως 50 τετραγωνικά) του NOS φέρει την υπογραφή του K-Studio των Δημήτρη και Κωνσταντίνου Καραμπατάκη. «Στο NOS προσπαθήσαμε να φέρουμε τις ποιοτικές της σύνθεσης ενός χωριού. Με τα καλντερίμια, τις αυλές, αλλά και την πλατεία του χωριού να “αναπαρίσταται” στο άνοιγμα γύρω από το εστιατόριο και την πισίνα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καραμπατάκης.

  Το γαλάζιο της πισίνας ενώνεται με το γαλάζιο της θάλασσας. (Φωτό: Γιώργος Κορδάκης).

  Ο σχεδιασμός και η κατασκευή είναι εμπνευσμένα από την τοπική αρχιτεκτονική.

  Ο σχεδιασμός και η κατασκευή είναι εμπνευσμένα από την τοπική αρχιτεκτονική. Και ο διάλογος του εντός με το εκτός, του παρελθόντος με το παρόν, αδιάκοπος. Το  ίδιο και τα παιχνιδίσματα με το φυσικό φως, όπως φιλτράρεται μέσα από μια ελιά, μια βουκαμβίλια, μια πέργκολα.

  Η περίτειχη, γεμάτη με το γιασεμί του νησιού, αυλή αντικαθιστά την τυπικότητα μιας κλασικής εσωτερικής ρεσεψιόν και οι διάσπαρτοι φλάροι (οι χαρακτηριστικές σιφνιώτικες κεραμικές σόμπες με τα στόμια), αναλαμβάνουν να σου υπενθυμίσουν την παράδοση της κεραμοποιίας σε αυτόν τον τόπο.

  Οι γεωμετρίες και το φως  μαλακώνουν με τις καμάρες. (Φωτό: Γιώργος Κορδάκης).

  Οι γεωμετρίες και το φως  μαλακώνουν με τις καμάρες και τους θολωτούς διαδρόμους να δημιουργούν το κουκούλι της ιδιωτικότητάς. Η γήινη χρωματική παλέτα, τα φυσικά, καθαρά και απτά υλικά -η πέτρα, το μάρμαρο, η κουρασάνη- συμπυκνώνουν σε μόλις λίγα τετραγωνικά όλη την μοναδικότητα αυτού του κομματιού κυκλαδίτικης γης.

  Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στο μενού του εστιατορίου, υπό την καθοδήγηση του executive chef Αθηναγόρα Κωστάκου.

  Οι κεραμικοί νιπτήρες, αλλά και αντικείμενα όπως τα σαν πλεκτά σκαμπό, παραπέμπουν στη δεξιοτεχνία των Σιφναίων τεχνητών την ίδια ώρα που τα Coco-Mat στρώματα, τα ηχεία Μarshall, οι καφετιέρες Nespresso και οι tote bags με τις πετσέτες θαλάσσης λειτουργούν ως υλικές αναφορές της σύγχρονης ευζωίας.

  Αυτή την εικόνα ηρεμίας αντικρίζει κανείς όταν μπαίνει σε κάποια από τις σουίτες. (Φωτό: Γιώργος Κορδάκης).

  Τα πρωτότυπα έργα τέχνης της Joanna Burtenshaw μεταφέρουν τη δυναμικότητα του τόπου στο εσωτερικό κάθε δωματίου, ενώ οι οντάδες, τα καθιστικά και οι τραπεζαρίες στις βεράντες δημιουργούν το εφέ του διπλού δωματίου και σου δίνουν την επιλογή να μεταφέρεις τις δραστηριότητες ενός δωματίου εκτός. Όλοι οι χώροι αποπνέουν ηρεμία, απλότητα, εκλεπτυσμένη πολυτέλεια.

  Οι κεραμικοί νιπτήρες παραπέμπουν στη δεξιοτεχνία των Σιφναίων τεχνιτών. (Φωτό: Γιώργος Κορδάκης).

  Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στο μενού του εστιατορίου, υπό την καθοδήγηση του executive chef Αθηναγόρα Κωστάκου: τον δημιουργό πίσω από διάσημα μυκονιάτικα projects όπως τα Noema και Loco.

  Το εστιατόριο του NOS εστιάζει στην ελληνικότητα και την εντοπιότητα.

  Το εστιατόριο του NOS εστιάζει στην ελληνικότητα και την εντοπιότητα, τόσο στην πρώτη ύλη όσο και στην εκτέλεση των συνταγών. «Το zero waste και η ντόπια πρώτη ύλη είναι οι βασικοί παρονομαστές στο μενού που ετοιμάσαμε για το εστιατόριο του NOS. Όλες οι μαγειρικές τεχνικές αλλά και οι πρώτες ύλες της Σίφνου και των Κυκλάδων -με έμφαση στην ωμοφαγία- έχουν εδώ τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο» τονίζει ο Αθηναγόρας Κωστάκος.

  Ο χώρος επιδιώκει να σε βάλει σε ένα κουκούλι ηρεμίας. (Φωτό: Γιώργος Κορδάκης).

  Το πικάντικο ταρτάρ παλαμίδας με κάπαρη και τσακιστές ελιές, ο ταραμάς από τόνο Αλοννήσου και το μαγειρεμένο αργά αρνί καπνιστό με κλιματόβεργες, είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που σερβίρονται εδώ, yποκινώντας το μοίρασμα γύρω από ένα τραπέζι όπου πίνεις, δοκιμάζεις, γελάς, χαλαρώνεις.

   

  Διαβάστε ακόμα: NOŪS resort. Το νέο πρότζεκτ του Δάκη Ιωάννου στη Σαντορίνη.

   

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top