Η ιστορία λέει πως τον Ιούλιο του 1910 ο Claude Johnson, γενικός διευθυντής της Rolls-Royce, δέχτηκε την πρόκληση ενός dealer της αντιπάλου Napier να οδηγήσει τα 800 μίλια από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο και πίσω, με τέσσερις επιβάτες και τις αποσκευές τους, υπό την εποπτεία του RAC (Royal Automobile Club), και μάλιστα μόνο με τη μεγαλύτερη σχέση στο 3τάχυτο τότε κιβώτιο.
Η ανταγωνιστική της Silver Ghost, Napier Silver Bullet 65 HP, είχε ολοκληρώσει το παραπάνω εγχείρημα με μέση κατανάλωση 14,6 lt/100 km και τελική ταχύτητα 123 km/h. Ο Johnson, όμως, ήταν σίγουρος πως η Silver Ghost θα τα κατάφερνε καλύτερα.
Και πράγματι. Έναν χρόνο μετά, η London-Edinburgh Silver Ghost, chassis no. 1701, ένα σχεδόν στάνταρ αυτοκίνητο με μεγαλύτερη συμπίεση, μεγαλύτερο καρμπιρατέρ και λίγο ελαφρύτερο αμάξωμα, παρότι μάλιστα ο 6κύλινδρος κινητήρας των 7,5 λίτρων απέδιδε 45 ίππους, συνέτριψε το ρεκόρ της Napier με κατανάλωση 11,6 lt/100 km και τελική ταχύτητα 126 km/h.
Η Rolls-Royce Silver Ghost έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1926, έχοντας στο μεταξύ αποκτήσει ηλεκτρικά φώτα και μίζα το 1919, και φρένα και στους τέσσερις τροχούς το 1923. Η ταχύτερη πρόοδος ωστόσο ανταγωνιστικών μαρκών, όπως π.χ. η Hispano-Suiza, δεν άργησε να μετατρέψει τη Silver Ghost σε αναχρονισμό, με αποτέλεσμα το 1925, όταν απέκτησε κινητήρα με βαλβίδες επικεφαλής, να αποκτήσει και νέο όνομα: New Phantom.
Παρ’ όλα αυτά, η London-Edinburgh Silver Ghost του 1911 έμεινε στην ιστορία.
Διαβάστε ακόμα: 10+1 αυτοκίνητα για ένα ιδανικό γκαράζ.