Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που σας έρχονται στο μυαλό όταν ακούτε για τη Σαντορίνη; Μα φυσικά το ηφαίστειο και οι καλντέρες – αυτοί οι απότομοι γκρεμοί που φτάνουν μέχρι το θαλασσινό νερό, κόβουν την ανάσα, αλλά δημιουργούν και μια μαγική θέα.
Στο μυαλό των περισσοτέρων η Σαντορίνη έχει αυτή την εικόνα – αλλά δεν είναι όλο το νησί έτσι. Ο Περίβολος, για παράδειγμα, θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα άλλο οποιοδήποτε αιγαιοπελαγίτικο νησί, αν δεν είχε αυτή την χαρακτηριστική μαλακή μαύρη άμμο. Σε αυτή την περιοχή της Σαντορίνης αποφάσισε το Interior Design Laboratorium να παρουσιάσει για πρώτη φορά μία ολιστική αρχιτεκτονική και διακοσμητική μελέτη: το ISTORIA.
Η κεντρική ιδέα σχεδιασμού του ISTORIA ξεκινάει από το ίδιο το κτίριο του ξενοδοχείου και τις ιστορίες των ανθρώπων που έχουν βρεθεί μέσα σε αυτό στο πέρασμα των χρόνων. Ένα εγκαταλελειμμένο ιδιωτικό σπίτι δίπλα σε ένα βαθύ μπλε κομμάτι του Αιγαίου μεταμορφώνεται σε ένα boutique ξενοδοχείο για ταξιδιώτες με εκλεκτό γούστο, επηρεασμένο από φωτεινές εικόνες και τοποθεσίες της Μεσογείου.
Η πρώτη επαφή του Interior Design Laboratorium (της εταιρία εσωτερικού σχεδιασμού και κατασκευής επίπλων που δημιουργήθηκε από τον Στάμο Χονδροδήμο) με το κτίριο τον Σεπτέμβρη του 2017 έφερε στην επιφάνεια μία ανάμνηση – μία αληθινή ιστορία του κτιρίου από τα παλιά. Στο κτίριο υπήρχαν 5 στάβλοι, μέσα στους οποίους η πρώτη ιδιοκτήτρια του σπιτιού στέγαζε τα αγαπημένα της άλογα. Χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη «ανάμνηση» του κτιρίου σαν την αρχή μίας καινούριας ιστορίας, ξεκίνησε μία ιδιαίτερη συλλογή ιδεών και εικόνων από διάφορες τοποθεσίες του κόσμου με σκοπό την δημιουργία μίας νέας και διαφορετικής εμπειρίας κατοίκησης.
Ο σχεδιασμός του ISTORIA είναι ένας ασυνήθιστος συνδυασμός από μεσογειακές εικόνες και διαφορετικά στοιχεία αρχιτεκτονικής και design που αγκαλιάζουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται από κομψή απλότητα. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί έναν ολιστικό σχεδιασμό που αναδεικνύει νέες, αληθινές εικόνες. Το αποτέλεσμα σκιαγραφεί μία καθαρά boutique προσέγγιση καθώς η αρχιτεκτονική διαμόρφωση της κάθε σουίτας είναι διαφορετική.
Η σχεδιαστική μελέτη βρέθηκε αντιμέτωπη με αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες του υφιστάμενου κτιρίου που χρειάζονταν ιδιαίτερη μεταχείριση καθώς το σπίτι έπρεπε να διαμορφωθεί από την αρχή με τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργηθούν 12 σουίτες. Πρωταρχικός στόχος λοιπόν ήταν να σχεδιαστούν λειτουργικοί χώροι, αξιοποιώντας τις ιδιαιτερότητες αυτές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ασυνήθιστων στοιχείων στο χώρο.
Ολόκληρη η σχεδιαστική μελέτη αλλά και κάθε κομμάτι της ξεχωριστά είναι φιλτραρισμένη μέσα από μία συγκεκριμένη διακοσμητική φιλοσοφία που είχε ορισθεί με σαφήνεια από την αρχή του έργου. Πρόκειται για μία σχεδιαστική γλώσσα προδιαγραφών, υφών και υλικών που ακολουθήθηκε μέχρι τέλους. Το κάθε δομικό ή διακοσμητικό υλικό για το Interior Design Laboratorium εκπέμπει πάντα ένα συναίσθημα. Τα υλικά-συναισθήματα που επιλέχτηκαν λοιπόν στο σύνολό τους για το ISTORIA, δημιουργούν ένα δομημένο αισθητικό αποτέλεσμα που κάνει τον επισκέπτη να τυλίγεται από μία γαλήνια αίσθηση πολυτέλειας με μοναδικό παρατηρητή το ελληνικό φως.
Η αρχιτεκτονική του έργου είναι απόλυτα επηρεασμένη από την λαϊκή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης. Το κυρίαρχο στοιχείο είναι τα παραδοσιακά τοξωτά ανοίγματα με τις παχιές τοιχοποιίες που συναντά κανείς στα παλιά σπίτια του νησιού. Τα σχήματα και οι κτιριακές φόρμες μοιάζουν σαν ένα μελετημένο σχεδιαστικό γλυπτό το οποίο οδηγεί τον επισκέπτη μέσα από εντυπωσιακά τοξωτά περάσματα σε εσωτερικές αυλές με βαθύ χρώμα τερακότας είτε σε κρυφές βεράντες που ανήκουν σε σουίτες, με jacuzzi είτε ιδιωτικές πισίνες. Έτσι, κάθε καλεσμένος μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να έχει άμεση θέα προς την διάσημη μαύρη παραλία του νησιού είτε να κρυφτεί από τα πολλά βλέμματα σε απόλυτα ιδιωτικές βεράντες.
Εξωτερικά τα κύρια δομικά υλικά είναι ο έγχρωμος παραδοσιακός σοβάς, η μαύρη ηφαιστειακή πέτρα και η μαύρη άμμος που συναντά κανείς στις ηφαιστειακές παραλίες του νησιού. Εσωτερικά τα δάπεδα καλύπτονται από πετρώδεις υφές και πατητή τσιμεντοκονία. Ενδιαφέροντα αυθεντικά στοιχεία που βρέθηκαν στο παλιό σπίτι εντάχθηκαν στον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων όπως παλιές ξύλινες οροφές που συντηρήθηκαν ή πέτρινες κολώνες που βρέθηκαν στους κήπους του παλιού κτίσματος.
Στο εσωτερικό των 12 σουιτών, το Interior Design Laboratorium συνδύασε την απλοποιημένη αφαίρεση του κυκλαδίτικου στυλ με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες. Η εναλλαγή μικρής και μεγάλης κλίμακας στα ανοίγματα του κτιρίου και οι έντονες διαφορές στην μορφολογία των εσωτερικών χώρων ζωντανεύει την ανάμνηση του παλιού σπιτιού και κάνει τον καλεσμένο να αισθάνεται πως ζει σε ένα αυθεντικό, ζεστό χώρο φιλοξενίας.
Ο εσωτερικός σχεδιασμός του ξενοδοχείου είναι ένας εκλεκτικός συνδυασμός από επεξεργασμένα παλιά και νέα υλικά. Μαύρη πέτρα, terracotta, έγχρωμοι σοβάδες, ξύλα σε ανοικτούς και σκούρους χρωματισμούς, πέτρινα ακατέργαστα κομμάτια, μαύρη σαντορινιά άμμος από τις παραλίες του νησιού αποτελούν τα κύρια στοιχεία του design τα οποία μπλέκονται σε ένα κατάφυτο περιβάλλον από μεσογειακά δέντρα και φυτά όπως αιωνόβιες ελιές, μυρωδικά, αλόες.
Τα λιγοστά και πάντα αυστηρά επιλεγμένα έπιπλα με τις παραδοσιακές και όχι μόνο αναφορές σχεδιάστηκαν ειδικά για το ISTORIA από το Interior Design Laboratorium και συνδυάστηκαν με παλαιωμένες πέτρες, ενώ σε κάποια από τα έπιπλα χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της πλέξης με σχοινιά.
Διαβάστε ακόμα: Νέα Υόρκη; Όχι, Καβάλα! Ένα νέο μπαρ – εστιατόριο ανεβάζει τον πήχη του ντιζάιν στην ανατολική Μακεδονία