Το λευκό σακάκι δεν κρύβει τις ατέλειες στο ράψιμο γι αυτό αν το τολμήσετε θα πρέπει η ποιότητα και η εφαρμογή του να είναι άριστα.

– Με τι ασχολείστε;
Έχω αποφοιτήσει από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση. Εργάζομαι, ως συνέταιρος, στο αρχιτεκτονικό γραφείο ΑRCH-MID και ως συνεργάτης της Design Ambassador.

– Τι σημαίνει για εσάς στυλ;
Στυλ, για μένα, είναι η εξωτερίκευση της υπόστασης του ατόμου μέσω οποιουδήποτε δυνατού μέσου, είτε αυτό είναι υλικό στοιχείο, είτε τρόπος συμπεριφοράς και παρουσίασης του εαυτού του. Οφείλει να αποπνέει μια αίσθηση εσωτερικότητας, ουσίας και να μην έχει επιφανειακό χαρακτήρα. Το παράδοξο με το στυλ, θεωρώ, είναι ότι έχει ταυτόχρονα έναν εφήμερο χαρακτήρα, καθώς οφείλει να εξελίσσεται διαρκώς, όπως και το ίδιο το άτομο που το εκφράζει, αλλά και μια διαχρονικότητα, καθώς χαρακτηρίζει, εν τέλει, το άτομο αυτό.

Με “κυψελωτό”, Ιταλιάνικο polo μπλουζάκι που ταιριάζει τα μάλα μέσα από σακάκι.

– Πώς υπερασπίζεστε την αισθητική στη ζωή σας και στην κοινωνία μας;
Καθημερινά, μέσω της δουλειάς μου, όπου καλούμαι να επιλύσω ζητήματα και να παρουσιάσω προτάσεις αισθητικής (και λειτουργικής σαφώς) φύσεως, και μέσω της ενδυματολικής εικόνας μου, η οποία αποτελεί εξωτερίκευση της αισθητικής μου υπόστασης.

– Τι είναι, ή τι θα έπρεπε να είναι, για εσάς, το σύγχρονο ελληνικό ύφος;
“Σύγχρονο ελληνικό ύφος”. Αρχικά, θα πρέπει να σέβεται το υπόβαθρό του, εφόσον αυτό παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον-που στην προκειμένη περίπτωση παρουσιάζει και έντονο μάλιστα. Επίσης, οφείλει να εκφράζεται μέσω απλών, “καθαρών” σχεδιαστικών γραμμών και σχημάτων μαρτυρώντας μια αίσθηση βαθιάς εσωτερικότητας και ουσίας. Οι “πτυχώσεις”, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενδιαφέρον μορφολογικό στοιχείο προς διερεύνηση στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού ύφους. Επιφανειακά στοιχεία εντυπωσιασμού δεν έχουν θέση, κατά την άποψή μου, στο ύφος αυτό.

«Επιφανειακά στοιχεία εντυπωσιασμού δεν έχουν θέση, κατά την άποψή μου, στο ελληνικό ύφος».

«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό σε μια γυναίκα να αποπνέει μια αίσθηση κομψότητας και φρεσκάδας».

– Τι είναι κακό γούστο;
Κακό γούστο θεωρώ την έλλειψη οποιασδήποτε μορφής αναζήτησης για την διαμόρφωση ενός ύφους και την στείρα υιοθέτηση έτοιμων εικόνων και προτάσεων που προβάλλονται αλόγιστα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρώτο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι τα υπερβολικά στενά αντρικά παντελόνια, με ή χωρίς σκισίματα, που θαρρείς πως χρειάζεται ψαλίδι για να αφαιρεθούν από το σώμα!

«Κακό γούστο θεωρώ την έλλειψη οποιασδήποτε μορφής αναζήτησης για την διαμόρφωση ενός ύφους και την στείρα υιοθέτηση έτοιμων εικόνων και προτάσεων».

– Ποιες κακογουστιές σας αρέσουν;
Για να θεωρούνται αντικειμενικά “κακογουστιές”, δεν θα μου αρέσουν.

– Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας στυλ;
Θα χαρακτήριζα το στυλ μου ως smart chic / casual chic. Παλαιότερα, βασικό γνώρισμα του στυλ μου αποτελούσε ο συνδυασμός έντονων χρωματικών συνδυασμών και μοτίβων, το τελευταίο διάστημα όμως προτιμώ τις μονοχρωμίες με έμφαση στις χειροποίητες λεπτομέρειες, όπως η πιέτα στο παντελόνι και οι πτυχώσεις στα μανίκια του πουκαμίσου και του σακακιού. Θα ξεχώριζα, όμως, τα ψιλόμεσα παντελόνια με “κουφόπιετα” και “φαρδύ ζωνάρι”, τα σταυρωτά σακάκια και τα ριγέ κουστούμια, ως βασικά γνωρίσματα του προσωπικού μου στυλ, τη δεδομένη χρονική στιγμή.

«Το τελευταίο διάστημα προτιμώ τις μονοχρωμίες με έμφαση στις χειροποίητες λεπτομέρειες».

– Τι εκτιμάτε περισσότερο στο στυλ των φίλων σας;
Όσα στοιχεία του στυλ τους αποτελούν ειλικρινή έκφραση της διαφορετικότητάς τους. Κομμάτια όπως ένα γκρι, μονόχρωμο, βαμβακερό φούτερ, ή ένα ζευγάρι ενδιαφέροντα sneakers μπορεί να εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

– Ποια εμφανισιακή αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Όλες εκείνες που συντελούν στην ενίσχυση της αρρενωπότητάς του. Για παράδειγμα θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές τις ορθές αναλογίες στο ανδρικό σώμα.

– Ποια εμφανισιακή αρετή προτιμάτε σε μια γυναίκα;
Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό σε μια γυναίκα να αποπνέει μια αίσθηση κομψότητας και φρεσκάδας. Επίσης, τα λεπτεπίλεπτα άκρα, κυρίως τα δάχτυλα των ποδιών.

«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές τις ορθές αναλογίες στο ανδρικό σώμα».

– Ποιο μειονέκτημά σας σαρκάζετε;
Παρ’ότι είμαι, συνήθως, σε θέση να κρίνω μια κατάσταση ρεαλιστικά, καθώς επίσης και τις δυνατότητες επίτευξης ενός στόχου, παρά ταύτα, πάντοτε εμμένω σε αυτό που επιθυμώ και συνεχίζω να το κυνηγάω μέχρι τέλους.

– Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να είστε;
O Μιχαήλ Άγγελος. Η ποιότητα, σε συνδυασμό με το μέγεθός αλλά και το εύρος του έργου του είναι, κατά την άποψή μου, ανυπέρβλητα.

«Το μπορντό αποτελεί, ομολογουμένως, μια από τις συνηθέστερες επιλογές μου».

– Σε ποια άλλη εποχή θα επιθυμούσατε να ζείτε;
Στην εποχή της Αναγέννησης. Θεωρώ πως τότε τέθηκαν οι βάσεις για την ολοκλήρωση του ανθρώπινου πνεύματος μέσω της διαρκούς αναζήτησης της τελείωσης.

«Ο Ζορό είναι ο κινηματογραφικός ήρωας που με έχει επηρεάσει. Το καπέλα, η κάπα, οι μπότες, το σπαθί μου άρεσαν ανέκαθεν».

– Ποιο είναι αγαπημένο σας χρώμα; Πώς το έχετε βάλει στη ζωή σας;
Το μπορντό αποτελεί, ομολογουμένως, μια από τις συνηθέστερες επιλογές μου, τόσο στις ενδυματολογικές συνθέσεις όσο και σε διάφορα στοιχεία της καθημερινότητάς μου γενικότερα. Συνήθως, τουλάχιστον ένα από τα αξεσουάρ της ενδυματολογικής μου εικόνας έχουν στοιχεία του μπορντό, όπως η γραβάτα, οι κάλτσες ή η ποσέτ.

Το ψηλόμεσο παντελόνι με “κουφόπιετα” και ζωνάρι.

– Ποια είναι η αγαπημένη σας πόλη του κόσμου και γιατί την έχετε αγαπήσει;
Από όσες έχω επισκεφτεί, η Φλωρεντία. Έχει ένα μοναδικό τρόπο να προκαλεί έντονα συναισθήματα, μέσω ενός μεγαλοπρεπούς “ταξιδιού στο χρόνο”. Αισθάνεσαι δέος και μια διαρκή όρεξη για οποιουδήποτε είδους δημιουργία, γεγονός το οποίο θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό.

– Ποιο είναι το αγαπημένο σας ελληνικό νησί και πώς περνάτε εκεί όταν είστε χαλαρός και γήινος;
Παρότι έχω επισκεφτεί αρκετά, τα περισσότερα μοναδικής ομορφιάς και με έντονο αισθητικό ενδιαφέρον, θα έλεγα την Κρήτη, καθώς αποτελεί και τον τόπο καταγωγής μου. Πλέον, περνάω λιγότερο καιρό εκεί, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, σε κάποια από τις αμέτρητες παραλίες της, παίζοντας μανιωδώς ρακέτες ή απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα.

Ο Μπαρελιέ και οι αγαπημένες του “ναπολιτάνικες” σούρες στον ώμο του πουκαμίσου.

– Πώς μοιάζει το σπίτι σας εσωτερικά;
Αποπνέει μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Κυριαρχούν τα γήινα χρώματα μέσα από ανοιχτόχρωμες, κυρίως, παλέτες του λευκού και του γκρι, σε συνδυασμό με κάποια “ισχυρά” διακοσμητικά στοιχεία ξύλου, υλικό στο οποίο έχω ιδιαίτερη αδυναμία.

– Στα έργα ποιου ζωγράφου αντικατοπτρίζεται πιο καλά ή δική σας κοσμοαντίληψη;
Αν έπρεπε να ονομάσω έναν, τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα ήταν σίγουρα ο Ντελακρουά (Eugène Delacroix), ο σπουδαιότερος, κατά τη γνώμη μου, εκφραστής του Ρομαντισμού. Χειρίζεται το χρώμα με τρόπο ανεπανάληπτο, προσδίδοντας στα έργα του μια αίσθηση υπερφυσικού.

Ο Νικόλας Μπαρελιέ είναι αρχιτέκτονας, συνέταιρος στο αρχιτεκτονικό γραφείο ΑRCH-MID και συνεργάτης της Design Ambassador.

– Ποιος κινηματογραφικός ήρωας σας έχει επηρεάσει;
Ο Ζορό. Το καπέλα, η κάπα, οι μπότες, το σπαθί μου άρεσαν ανέκαθεν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μάχεται για ανώτερα ιδανικά.

– Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;
Ιδανικά, με τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι! Συνηθίζω να καταπιάνομαι με πολλά και ετερόκλητα μεταξύ τους πράγματα, στο καθένα από τα οποία αφιερώνω σημαντικό μέρος του εαυτού μου.

«Η φθηνότερη επένδυση που έχω κάνει στο στυλ μου είναι μια κασμιρένια, φαρδιά γραβάτα που αγόρασα για 15 ευρώ από ένα second hand μαγαζί του Βερολίνου».

– Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Θα αναφέρω αυτό της υπομονής. Εάν την είχα έμφυτη, θα ξόδευα πολύ λιγότερο χρόνο στο να την αποκτήσω, χρόνο τον οποίο, ενδεχομένως, θα αφιέρωνα κάπου διαφορετικά.

Με ένα ανετυπωσιακό γκρι ριγέ σταυρωτό κοστούμι, θαρρείς από άλλη εποχή, και πράσινα κστόρινα “monk strap” παπούτσια.

– Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην εμφάνισή σας;
Ως φθηνότερη, θα αναφέρω μια κασμιρένια, φαρδιά γραβάτα που αγόρασα για 15 ευρώ από ένα second hand μαγαζί του Βερολίνου, και ως ακριβότερη ένα μπλε ρουά, σταυρωτό παλτό από μαλλί casentino. Γενικότερα, όσο και αν ακούγεται παράξενο, δεν ξοδεύω υπέρογκα ποσά για τα ρούχα μου.

– Αποκαλύψτε μας μια από τις μυστικές διευθύνσεις σας, από όπου αγοράζετε όμορφα πράγματα.
Δυστυχώς, θα πρέπει να παραμείνει μυστική, καθώς αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας αναζήτησης και επαφών.

«Στυλ, για μένα, είναι η εξωτερίκευση της υπόστασης του ατόμου μέσω οποιουδήποτε δυνατού μέσου».

– Τι φοράτε από τον πατέρα σας, ή από τον παππού σας, έχει για σας σπάνια συναισθηματική αξία και θέλετε μια μέρα να κληροδοτήσετε με τη σειρά σας;
Μπορώ να αναφέρω δύο αντικείμενα. Το μάλλινο, λαδί καπέλο του παππού μου, με τον οποίο είχα ιδιαίτερη σχέση, που φοράω αρκετά συχνά και το ασημένιο ρολόι τσέπης από τον προπαππού μου, το οποίο κοσμεί, σχεδόν πάντα, τα γιλέκα μου.

– Πώς θα επιθυμούσατε να ταφείτε;
Λόγω ιδιοσυγκρασίας δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Όταν ανοίγεις, όμως, μια πόρτα σε ενδιαφέρει περισσότερο το τι θα δεις στην άλλη πλευρά και λιγότερο η “πόρτα” αυτή καθεαυτή. Θεωρώ τον θάνατο ως μετάβαση, επομένως με απασχολεί περισσότερο το “μετά” και όχι το μέσο.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο «farmer-hotelier» Σταύρος Τζιούφας θα ήθελε να ζει στην Άγρια Δύση.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top