To Κivotos Mykonos από ψηλά, σήμερα. Σε τρείς δεκαετίες λειτουργίας, έχει φιλοξενήσει πολλούς ξένους celebrities όπως ο Jean-Paul Gaultier που ήταν τακτικός θαμώνας.

Κιβωτός, στη βιβλική της διάσταση, είναι ένα καταφύγιο. Μας παραπέμπει στον Νώε που κατάφερε να σώσει επιλεγμένα ειδή του ζωικού βασιλείου από την καταστροφή. Κι όμως, αν κάνουμε τις απαραίτητες αναγωγές, κιβωτός, μπορεί και να σημαίνει ένα μέρος που φυλάσσεις σπάνια αντικείμενα ή φυλάσσεσαι ο ίδιος από τη βουή της καθημερινότητας.

Κάπως έτσι το σκέφτηκαν και οι δημιουργοί του Kivotos στη Μύκονο πριν από 30 χρόνια και δημιούργησαν ένα ησυχαστήριο όπου θα μπορούν (όντως, συνέβη) οι πελάτες να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και θα δοκιμάζουν την έννοια της χαλαρότητας και της ηρεμίας στον πλέριο βαθμό.

Η κατασκευή του ξενοδοχείου διήρκεσε 7 χρόνια και ο ιδιοκτήτης του Σπύρος Μιχόπουλος υπερηφανεύεται ότι λόγω της προσωπικής του δημιουργικής εμπλοκής, δεν χρησιμοποίησε ποτέ αρχιτέκτονα.

Η ιδιοσυγκρασιακή διακόσμηση είναι ένα από τα στοιχεία του ξενοδοχείου που το κάνουν να ξεχωρίζει στη Μύκονο.

Για την ιστορία, το οικόπεδο στο οποίο αναπτύχθηκε στη συνέχεια το Kivotos αγοράστηκε από τον Σπύρο Μιχόπουλο και έναν κολλητό του φίλο -μετέπειτα νονό του γιου του Φίλιππου- με την προοπτική να χτίσουν εξοχικές κατοικίες. Στη συνέχεια, ο Σπύρος Μιχόπουλος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Ο φίλος του, αντιλαμβανόμενος τις δυσκολίες του εγχειρήματος, πούλησε το μερίδιό του στον Μιχόπουλο και έτσι ξεκίνησε μια μίνι Οδύσσεια κατασκευής.

Το υδάτινο στοιχείο είναι έντονο στο Kivotos Mykonos.

Η κατασκευή του Kivotos Mykonos διήρκεσε 7 χρόνια (1986-1993), και λέγεται πως όταν ο Σπύρος Μιχόπουλος έδινε οδηγίες στους πετράδες να χτίσουν μια μάντρα, εάν δεν χτυπούσε ο ήλιος ακριβώς εκεί που το είχε φανταστεί, τους έβαζε να την γκρεμίσουν και να την ξαναχτίσουν. Ως σήμερα, ο Μιχόπουλος υπερηφανεύεται ότι λόγω της προσωπικής του εμμονικής και δημιουργικής εμπλοκής, δεν χρησιμοποίησε ποτέ αρχιτέκτονα (!).

Το υπνοδωμάτιο της Signature σουίτας.

Ένας καθρέφτης – αντίκα που αγοράστηκε από το Marché Aux Puces στο Παρίσι, ενέπνευσε τη δημιουργία του ξενοδοχείου.

Και αν η απουσία αρχιτέκτονα ηχεί ως κάτι παράδοξο, είναι φανερό και αρκετά πρωτότυπο με τα σύγχρονα δεδομένα, ότι το Kivotos Mykonos δεν έχει συνεργαστεί ούτε με interior designer. Κι αυτό διότι η επίπλωση και διακόσμηση του είναι ετερόκλητη, παντρεύοντας στοιχεία από τη Δήλο, το Μπαλί ή το Μαϊάμι, μαζί με αρκετή μοντέρνα τέχνη. Όλοι οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι του ξενοδοχείου είναι σχεδιασμένοι από τον ιδρυτή Σπύρο Μιχόπουλο. Και επειδή πίσω από κάθε επιτυχημένη επιχειρηματική προσπάθεια υπάρχει πάντα κάποιος αφετηριακός μύθος, η περίπτωση του Kivotos Mykonos δεν διαφέρει.

Η κεντρική πισίνα του ξενοδοχείου.

Ένας παλιός γαλλικός καθρέφτης ενέπνευσε τη δημιουργία του ξενοδοχείου. Αυτή η αντίκα αγοράστηκε από το Marché Aux Puces στο Παρίσι και σήμερα δεσπόζει στο κεντρικό μπαρ του Κivotos Μykonos. Κόστισε ένα αστρονομικό ποσό για την εποχή το οποίο, όταν το έμαθε ο λογιστής, νόμιζε ότι ο Μιχόπουλος έχασε τα λογικά του. Έκτοτε, ο Μιχόπουλος συνέχισε να αποθησαυρίζει ξεχωριστά έπιπλα και αντικείμενα στην κιβωτό του, δημιουργώντας έναν χώρο που όμοιος του δεν υπήρχε τότε στη Μύκονο ούτε και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Με στόχο να φέρει το concept του Byblos StTropez στην Ελλάδα, το Kivotos Mykonos έγινε ουσιαστικά το πρώτο boutique hotel στη Μύκονο και ευρύτερα. Και με την ξέφρενη ανάπτυξη του νησιού, δεν άργησε να γίνει ονομαστό μεταξύ των διάφορων διασημοτήτων που συνωθούνται χρόνια τώρα στο νησί. Ήδη από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, το ξενοδοχείο φιλοξένησε τον σχεδιαστή Jean-Paul Gaultier, μετέπειτα συχνό θαμώνα του Kivotos Mykonos.

Η Donatella Versace είχε ζητήσει ειδικό μενού για το σκυλάκι της που ετοίμαζε κάθε μέρα ο Chef του Kivotos.

Το εσωτερικό της Junior σουίτας.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής της στο Kivotos Mykonos, η Donatella Versace είχε ζητήσει ειδικό μενού για το σκυλάκι της που ετοίμαζε κάθε μέρα ο Chef του Kivotos. Οι Shakira, Gerard Piqué και George Michael επέλεξαν το 2011 το Kivotos για τη διαμονή τους στη Μύκονο, ενώ το 2014 ήταν η σειρά του Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό να περάσει εκεί κάποιες ημέρες από τις διακοπές του.

Το Kivotos Mykonos υπερηφανεύεται ακόμα πως ήταν το πρώτο ξενοδοχείο που παρείχε private transfer με πολυτελές τζιπ στη Μύκονο, αντί για το κλασικό ξενοδοχειακό λεωφορειάκι, αλλά και ότι πρόσφερε από την αρχή αρωματισμένα δροσερά πετσετάκια στην πισίνα, την ώρα της ηλιοθεραπείας. Το Kivotos ήταν το πρώτο ξενοδοχείο στη Μύκονο με γήπεδο squash από το 1993 (αναγνωρισμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Squash), το 1996, το ξενοδοχείο έγινε το πρώτο Small Luxury Hotel στην Ελλάδα, ενώ το 2006 έγινε το πρώτο μέλος των Leading Hotels of the World στις Κυκλάδες. Τέλος, το Kivotos είναι από τα λίγα ξενοδοχεία με ιδιωτικό ιστιοφόρο, το 25μετρο motor sailor yacht «Prince de Neufchatel».

Η γυάλινη πισίνα της Signature πισίνας.

Θυμίζοντας μικρογραφία της Χώρας της Μυκόνου, οι 41 σουίτες του ξενοδοχείου είναι σπαρμένες ανάμεσα σε σοκάκια, κρυφές γωνιές, πλατείες και οάσεις νερού.

Τα σημαίνοντα για το Kivotos Mykonos δεν σταματούν εδώ. Θυμίζοντας μικρογραφία της Χώρας της Μυκόνου, οι 41 σουίτες του ξενοδοχείου είναι σπαρμένες ανάμεσα σε διαφορετικά σοκάκια, κρυφές γωνιές, πλατείες και οάσεις νερού. Σε ένα από αυτά τα σημεία δεσπόζουν τα αντίγραφα των λιονταριών της Δήλου, σκαλισμένα σε μάρμαρο Νάξου, όπως και τα αυθεντικά. Το μάρμαρο προσφέρεται γενναιόδωρα εδώ: Όλα τα εξωτερικά δάπεδα έχουν φτιαχτεί από πολύτιμο Πεντελικό Μάρμαρο.

Ενα από τα μπαλκόνια που διαθέτουν οι σουίτες του ξενοδοχείου.

Στην κεντρική πισίνα του ξενοδοχείου, υπάρχει το άγαλμα της Κόρης της Θάλασσας από τον διάσημο Έλληνα γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλα. Μάλιστα, Κατά την περίοδο 2013-2015, το ξενοδοχείο φιλοξένησε έργα περισσότερων από 50 Ελλήνων μοντέρνων καλλιτεχνών στην art gallery, τα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους του, ως μέρος του Kivotos Art Projects. Κάτι που δείχνει και την καλλιτεχνική ταυτότητα του ξενοδοχείου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέκος Φασιανός έχει εμπνευστεί σκίτσο από το όνομα του ξενοδοχείου, το οποίο και δώρισε στους ιδιοκτήτες του Kivotos Mykonos.

Ο Αλέκος Φασιανός έχει εμπνευστεί σκίτσο από το όνομα του ξενοδοχείου, το οποίο και δώρισε στους ιδιοκτήτες του Kivotos Mykonos.

Το μπαρ της κεντρικής πισίνας.

Αυτή τη στιγμή, το ξενοδοχείο έχει ίσως τη μεγαλύτερη συλλογή μπαούλων Louis Vuitton trunks εκτός των καταστημάτων του γαλλικού οίκου. Επίσης, η Noah’s Villa του Kivotos Mykonos είναι η μόνη βίλα στην Μύκονο με τη δική της παραλία, λίγα σκαλιά πιο κάτω από την κεντρική. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι η βίλα του Νώε -Noah’s Villa- ενσωματώνει στην κατασκευή της κομμάτια ξύλου από το ναυάγιο ενός καϊκιού που βρέθηκε στην παραλία του Kivotos όταν αγοράστηκε το οικόπεδο, το οποίο και ενέπνευσε το όνομα του ξενοδοχείου. Η τελευταία ανακαίνιση το ξενοδοχείου, που έλαβε χώρα το 2018, καλωσόρισε και την Villa Hideaway με ιδιωτική infinity pool.

Η ιδιωτική παραλία του ξενοδοχείου φιλοξένησε το πρώτο της δείπνο υπό τον φωτισμό κεριών το 2012.

Η ιδιωτική παραλία του ξενοδοχείου φιλοξένησε το πρώτο της δείπνο υπό τον φωτισμό κεριών το 2012. Πλέον, αυτή η εμπειρία έχει χαρακτηριστεί από διεθνή ταξιδιωτικά περιοδικά ως μία από τις δέκα πιο exclusive εμπειρίες που μπορεί κάποιος να βιώσει στη Μύκονο. Σ’ αυτή την ιδιωτική παραλία πρωταγωνιστεί πλέον το private dining spot, Nero Nero, πάνω στα νερά του Ορνού, το μενού του οποίου φέτος υπογράφει ο πολυβραβευμένος σεφ Jean-Charles Métayer.

Το Kivotos Mykonos έχει βραβευτεί με 5 Star Diamond Award από την American Academy of Hospitality Sciences (2007), και έχει ψηφιστεί επανειλημμένα ως ένα από τα δέκα καλύτερα Beach Hotels στην Ευρώπη σύμφωνα με το Condé Nast Traveller. Ανάμεσα στις διακρίσεις του Kivotos Mykonos, ξεχωρίζουν αυτές του χρυσού βραβείου Greek Tourism Awards και World Travel Award ως το καλύτερο Boutique Hotel στην Ευρώπη το 2018, καθώς και του προτεινόμενου προορισμού από τα Louis Vuitton Luxury Guides.

Χάρη στην επιτυχία της γοητευτικής αυτής κιβωτού, μετά τη Μύκονο, σειρά είχε η Σαντορίνη: Το 2019, το brand Kivotos επεκτάθηκε πέραν των ορίων του νησιού της Μυκόνου και εγκαινίασε το Kivotos Santorini, ένα πρωτοποριακό συγκρότημα 5 σουιτών-βιλών.

 

Διαβάστε ακόμα: Καμπαρέ, αισθησιασμός και πολυτέλεια στο Lio Mykonos.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top