Η Foxconn, παγκοσμίως, απασχολεί περίπου 1,3 εκ. υπαλλήλους. (Φωτογραφία: vesselnews.io)

  Ήταν πριν λίγο καιρό, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, όταν βλέποντας ένα από τα πολλά ντοκιμαντέρ που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια για τον Steve Jobs, έμαθα και για την Foxconn. Η τεχνολογική εταιρία, με έδρα την Ταϊβάν, τα δεκάδες εργοστάσια σε όλο τον κόσμο και τους 1,3 εκ. υπαλλήλους, αποτελεί το δεξί χέρι της Apple.

  Οι Αμερικανοί μπορεί να είναι τρομερά περήφανοι για το γεγονός ότι η Apple είναι μια εταιρία made in USA, αλλά όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα γνωρίζουν ότι ο κολοσσός που δημιούργησε ο Steve Jobs δεν έχει και τόσο μεγάλη σχέση με το Κουπερτίνο όσο με την Σενζέν. Γιατί ναι μεν το αρχηγείο της Apple βρίσκεται στην Καλιφόρνια αλλά η καρδιά της χτυπάει στην Κίνα. Και ιδιαίτερα στο Longhua Science and Technology Park, εκεί όπου συναρμολογούνται τα δημιουργήματα της Apple. Και η ιστορία πίσω από αυτό το τεχνολογικό πάρκο μόνο ωραία δεν είναι. Ο δημοσιογράφος Brian Merchant κατάφερε να μπει εκεί, καταγράφοντας την εμπειρία του στο βιβλίο The One Device: The Secret History of the iPhone, αλλά και μεταφέροντάς την στην εφημερίδα Guardian.

  Το βιβλίο του Brian Merchant.

  Το Longhua Science and Technology Park στην πόλη Σενζέν της Κίνας, γνωστό σε όλο τον κόσμο ως «Foxconn City», θεωρείται ένα από τα πιο καλά φυλαγμένα εργοστάσια του κόσμου. Έχει φύλακες σε κάθε είσοδο, οι υπάλληλοι δεν μπορούν να μπουν και να βγουν χωρίς την ειδική κάρτα τους, ενώ οι οδηγοί των φορτηγών ελέγχονται με σκανάρισμα του αποτυπώματός τους. Ενώ, όταν ένας δημοσιογράφος του Reuters τόλμησε κάποτε να βγάλει φωτογραφίες έξω από το κτίριο, οι φύλακες δεν δίστασαν να τον ξυλοκοπήσουν.

  Κι όμως, αυτή η τρελή«πόλη» βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των media μόλις το 2010 όταν 18 υπάλληλοί της προσπάθησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους (οι 14 κατάφεραν), όπως γράφτηκε στα διεθνή ΜΜΕ. Μάλιστα μέχρι και ο Steve Jobs είχε ερωτηθεί για το θέμα, απατώντας απλώς «το παρακολουθούμε». Όσο για τα αφεντικά της Foxconn; Αποφάσισαν να βάλουν δίχτυα ασφαλείας στα κτίρια που ζούσαν οι υπάλληλοι προκειμένου να μην πηδήξουν στο κενό.

  Το 2012, σύμφωνα με το βιβλίο, μια ομάδα από 150 εργαζομένους της Foxconn, απείλησε με ομαδική αυτοκτονία απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

  Ο Merchant κατάφερε και συναντήθηκε με μερικούς πρώην υπαλλήλους της Foxconn και σχεδόν όλοι είχαν την ίδια άποψη για την εταιρία, όπως γράφει στον Guardian. «Δεν είναι καλό μέρος για ανθρώπους» του είπε ένας άνθρωπος που ήταν εργαζόμενος εκεί μέχρι πριν κάτι μήνες. Όπως του κατήγγειλε δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα, με μικρότερο μισθό από ότι τους υπόσχονται αρχικά, πληρώνοντας πολλά λεφτά σε ρεύμα και νερό, ενώ η πίεση από τους ανωτέρους τους είναι τρομακτική. Όπως λένε, πολλές φορές τα αφεντικά τους δεν διστάζουν να εξευτελίσουν έναν υπάλληλο μπροστά σε όλους, έτσι για παραδειγματισμό.

  Το 2012, σύμφωνα με το βιβλίο, μια ομάδα από 150 εργαζομένους της Foxconn απείλησε με ομαδική αυτοκτονία. Τελικά οι υπεύθυνοι του εργοστασίου υποσχέθηκαν να τους παρέχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, προκειμένου να μην κάνουν την απειλή τους πραγματικότητα. Το ίδιο συνέβη και το 2016.

  Μια από τις πολλές φωτογραφίες που έβγαλε ο Merchant στο Longhua Science and Technology Park στην πόλη Σενζέν της Κίνας.

  «Και γιατί αυτά δεν γίνονται γνωστά σε όλο τον κόσμο» αναρωτήθηκε ο Merchant, για να πάρει την απίστευτη απάντηση: «Εδώ αν τη μια μέρα ένας υπάλληλος αυτοκτονήσει, την επόμενη είναι σαν να μην συνέβη ποτέ», όπως γράφει στο βιβλίο.

   

  Διαβάστε ακόμα: «Ήταν ένας άλλος κόσμος αυτός που είδα στο Ζεφύρι»

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top