Η Καλαμάτα με τα καλά της.

Η οικογένειά μου ευθύνεται για την Καλαμάτα στην οποία πήγαινα –μάλλον με πήγαιναν- πρωτού αρχίσω να θυμάμαι τον εαυτό μου. Μετά ήρθαν οι φωτογραφίες που έδειξαν τσιμπούσια στο νεοκλασικό της Ναυαρίνου, μπάνια στην παραλία, τα σύκα του τρομαχτικού θείου που ήταν διευθυντής στη Συκική, οι εκδρομές στη Σπάρτη μέσω Ταϋγέτου, μια διαδρομή που την αδικεί η λέξη όμορφη. Μετά οι θείοι μετακόμισαν στην Αθήνα και η Καλαμάτα παρέμενε γνωστή για το πρατήριο της Levi’s.

Πήγα ξανά με την ευκαιρία της επικείμενης δημιουργίας ενός περιοδικού γνωστού ξενοδοχείου πριν από κάμποσα χρόνια. Είδα μια άλλη πόλη, μεταμορφωμένη, με αυτοπεποίθηση, σε σύνδεση με την εύφορη γη της που δωρίζει αγαθά με ονομασία προελεύσεως –ναι, τα σύκα υπάρχουν ακόμα, όπως και οι ελιές, το λάδι, η σφέλα, τα κρέατα. Ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω τα σκούρα ντοματίνια που αγόρασα από τον πάγκο μιας κυρίας στην Εύα, ένα χωριό έξω από την Καλαμάτα πριν από δέκα μέρες.

Η πόλη, από πέρασμα για να πάει κανείς στη μεσσηνιακή Μάνη και από εκεί στη λακωνική, αν ακολουθούσε αυτή τη διαδρομή, σήμερα είναι από μόνη της προορισμός. Είναι η γειτνίασή της με το Costa Navarino, είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, είναι το αεροδρόμιο οι λόγοι; Προφανώς. Είναι όμως και η ίδια η πόλη που αποδεικνύει ότι μπορεί να ισορροπήσει έξυπνα ανάμεσα στον τουρισμό και την παραγωγή, κι αυτό σημαίνει ότι ξέρει να επιβιώνει. Και να ζει.

Η συλλογή περιλαμβάνει πλήρεις ενδυμασίες, γυναικείες και ανδρικές, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Η Βικτωρία Καρέλια αφιερώθηκε στη συλλογή παραδοσιακών ενδυμασιών από όλη την Ελλάδα.

Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

Η οικογένεια Καρέλια είναι ίσως η πιο γνωστή στην Καλαμάτα αφενός εξαιτίας της καπνοβιομηχανίας της και αφετέρου λόγω της κοινωνικής της δράσης. Πρόεδρος επί σειρά ετών του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, η Βικτωρία Καρέλια αφιερώθηκε στη συλλογή παραδοσιακών ενδυμασιών από όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια την παραχώρησε στο Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας (ΛΕΚ) και οι φορεσιές βρήκαν τον χώρο τους σε ένα νεοκλασικό κτήριο που την ανασύστασή του ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Θανάσης Κυρατσούς.

Οι φορεσιές βρήκαν τον χώρο τους σε ένα νεοκλασικό κτήριο που την ανασύστασή του ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Θανάσης Κυρατσούς.

Η συλλογή περιλαμβάνει πλήρεις ενδυμασίες, γυναικείες και ανδρικές, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, σε μία υποβλητική αφήγηση με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και των φωτισμών. Μπορώ να γράφω ώρες για αυτές τις ενδυμασίες, που αποτελούν αρχέτυπα μιας ελληνικής haute couture, αλλά η προσωπική επίσκεψη μετράει. Σημειωτέον ότι από τις 2 Αυγούστου έως τις 17 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται η έκθεση «Καρυάτις: Έκθεσις άλφα» του βραβευμένου φωτογράφου Γιώργου Τατάκη, που από την Καλαμάτα κάνει το ντεπούτο της στην Ελλάδα.

//vgkareliascollection.com


Στον Βάγια από κάπου νομίζεις ότι θα ξεφύγει καμιά περσόνα της Φίνος Φιλμς.

Εκπληκτικό ψωμί, αληθινή ντοματοσαλάτα, τραγανά κεφτεδάκια και άγρια χόρτα τσιγαριαστά.

Βάγιας

Στον Βάγια σε πάνε οι Καλαματιανοί, σίγουροι ότι πρόκειται για μια γευστική σταθερή αξία που αξίζει να «μεταλαμπαδευτεί». Και μετά κάνεις τον Βάγια δικό σου κάθε φορά που πατάς το πόδι σου στη Μεσσηνία. Μπαίνεις στη μεγάλη αυλή, σε ένα εξοχικό κέντρο παλαιάς αλλά σίγουρης κοπής όπου διόλου δεν αισθάνεσαι στριμωξίδι ακόμα κι αν έχει κόσμο, πατάς χαλίκι και κάθεσαι ανάμεσα στα δέντρα και τα λουλούδια.

Και από κάπου νομίζεις ότι θα ξεφύγει καμιά περσόνα της Φίνος Φιλμς. Στο ψητό τώρα: εκπληκτικό ψωμί, αληθινή ντοματοσαλάτα, τραγανά κεφτεδάκια, άγρια χόρτα τσιγαριαστά, ψητό συκώτι όπως πρέπει, κάτι που το βρίσκεις σπάνια.

//Βάγιας, Καλλιπάτειρας 48, τηλ.: 27210 29118.


Το νέο-μαγειρείο του Κωνσταντίνου Βασιλειάδη, λίγο πιο πάνω από τον μώλο, αποτυπώνει τον ρομαντισμό της επιστροφής μαζί με τη δημιουργικότητα του σεφ.

Ο χώρος είναι απλός, φιλικός και προσεγμένος.

Μπλε Καναρίνι

Το νέο-μαγειρείο του Κωνσταντίνου Βασιλειάδη, λίγο πιο πάνω από τον μώλο, αποτυπώνει τον ρομαντισμό της επιστροφής μαζί με τη δημιουργικότητα ενός σεφ που γύρισε στη γενέτειρά του για να εφαρμόσει ιδέες που φέρουν μοντέρνες ονομασίες τύπου farm to table, αλλά εσωκλείουν μια γνώση τόσο παλαιά όσο και οι αγροτικές κοινωνίες που τις γέννησαν. Ο χώρος είναι απλός, φιλικός και προσεγμένος.

Προσήλωση στην τοπική πρώτη ύλη, εποχικότητα και ζαρβατικά από τον κήπο του Κωνσταντίνου Βασιλειάδη.

Η ουσία εδώ είναι η φιλοσοφία του φαγητού: προσήλωση στην τοπική πρώτη ύλη, εποχικότητα, ζαρβατικά από τον κήπο του Κωνσταντίνου Βασιλειάδη με αυθεντικούς σπόρους κι ένα μενού που αλλάζει καθημερινά με γεύσεις ντιρέκτ, όπως τα μαγειρευτά και τα όσπρια, αλλά και με την πίτα ημέρας που αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ. Να ληφθεί υπόψη ότι το Μπλε Καναρίνι είναι ανοιχτό έως τις πέντε.

//Κρήτης 34, τηλ.: 27210 43075


 

Στην Καλαμάτα η παστελοποιία του Φίλιππου Χριστόπουλου πειραματίζεται με νέες εκδοχές, όπως παστέλι πολύσπορο ή με υπερτροφές.

Καλαμάτα χωρίς παστέλι δεν γίνεται.

Παστέλι

Βρίσκεστε στον τόπο του παστελιού, δηλαδή στην Καλαμάτα, αν και το Ζευγολατιό, στη Μεσσηνία επίσης, φημιζόταν εξίσου. Από παραδοσιακό γλύκισμα, σήμερα το παστέλι υψώθηκε στη σφαίρα των υπερτροφών εξαιτίας του μελιού και του σουσαμιού που αποτελούν τα συστατικά του.

Το παστέλι υψώθηκε στη σφαίρα των υπερτροφών εξαιτίας του μελιού και του σουσαμιού που αποτελούν τα συστατικά του.

Ενέργεια στο μάξιμουμ λοιπόν, με λίγες τραγανές μπουκιές. Στην Καλαμάτα η παστελοποιία του Φίλιππου Χριστόπουλου (pastelia-kalamata.gr) πειραματίζεται με νέες εκδοχές, όπως παστέλι πολύσπορο ή με υπερτροφές. Από την άλλη, οι αφοί Λάμπου (lampos.gr) που ξεκίνησαν το ζαχαροπλαστείο τους το 1950, έχουν φτιάξει και παστέλι με πολυφαινόλες ελιάς. Τώρα έχουν δύο ζαχαροπλαστεία όπου θα βρείτε και αξιόλογα λαλάγγια.


 

Η παραλία στο Καλαμίτσι έχει βότσαλο και πέτρα και καταλήγει στη μία πλευρά της σε βράχια από όπου φαίνεται και το σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ.

Είναι ένα προστατευμένο πέταλο που το περιβάλλουν κυπαρίσσια και ελαιόδεντρα, τα οποία αντανακλούν στα νερά του, παραπέμποντας σε επίγεια Εδέμ.

Καλαμίτσι

Η Καλαμάτα είναι προικισμένη με μια μεγάλη παραλία η οποία είναι πράγματι καλή, και δεν πειράζει, ας είναι πολύβουη. Η ευρύτερη περιοχή δεν στερείται προορισμών για μπάνιο, αλλά το Καλαμίτσι, ενάμιση χιλιόμετρο από την Καρδαμύλη, αξίζει την εκδρομή του. Είναι ένα προστατευμένο πέταλο που το περιβάλλουν κυπαρίσσια και ελαιόδεντρα, τα οποία αντανακλούν στα νερά του, παραπέμποντας σε επίγεια Εδέμ.

Η παραλία έχει βότσαλο και πέτρα και καταλήγει στη μία πλευρά της σε βράχια από όπου φαίνεται και το σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ. Είναι γαλήνια και σχετικά ρηχή, με σμαραγδί νερά και μια ατμόσφαιρα που, επειδή συνήθως δεν φυσάει, σε οδηγεί άνετα στη χαλάρωση και ενδείκνυται για πολύ κολύμπι λόγω της διαμόρφωσής της.


 

Σταθερό σημείο στο Anama η περίφημη σάλτσα ντομάτας και η προσήλωση στην απλότητα με πολύ ζουμερές γαρίδες σουβλάκι ή μακαρόνια με πέστο σπαραγγιού.

Στο παλαιό εργοστάσιο του συνεταιρισμού Κορινθιακής σταφίδας, βρήκε εδώ και μερικά χρόνια ο Χρύσανθος Καραμολέγκος τον χώρο για το επόμενο βήμα του μετά από το Costa Navarino

Anama

H Γιάλοβα είναι μία περίπτωση περιποιημένης ανάπτυξης, κάτι στο οποίο έχει συμβάλλει η σε αναπνοή πλέον γειτνίαση με το Costa Navarino, ειδικά με τη φετινή άφιξη του W. Στην άκρη του πεζόδρομου, στο παλαιό εργοστάσιο του συνεταιρισμού Κορινθιακής σταφίδας, βρήκε εδώ και μερικά χρόνια ο Χρύσανθος Καραμολέγκος τον χώρο για το επόμενο βήμα του μετά από το Costa Navarino. Είναι γεγονός ότι η παρουσία του δίνει έναν τόνο fine dining στην περιοχή, η οποία το σηκώνει άλλωστε.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Anama (από το εκκλησιαστικό κρασί νάμα) παραμένει τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα ανοιχτό εξυπηρετώντας κόσμο που έχει μετοικήσει στις πολυτελείς βίλες που υπάρχουν διάσπαρτες στην περιοχή. Το ψηλοτάβανο κτήριο κινείται γύρω από την ανοιχτή του κουζίνα και ο χώρος μιλάει από μόνος του: καναπέδες μπλε ηλεκτρίκ και αντικείμενα από το παλαιό εργοστάσιο επαναχρησιμοποιούνται.

Το Anama παραμένει τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα ανοιχτό εξυπηρετώντας κόσμο που έχει μετοικήσει στις πολυτελείς βίλες που υπάρχουν διάσπαρτες στην περιοχή.

Τα πιάτα ημέρας είναι  απρόσμενα, ανάλογα με τη διάθεση του σεφ. Σταθερό σημείο η περίφημη σάλτσα ντομάτας και η προσήλωση στην απλότητα με πολύ ζουμερές γαρίδες σουβλάκι ή μακαρόνια με πέστο σπαραγγιού. Ο Καραμολέγκος δημιουργεί γεύσεις με ψυχή και θάρρος έτσι που ακόμα και το πιο minor πράγμα να έχει ενέργεια. Στην εμπειρία προστίθεται και η συμπαγής λίστα κρασιών η οποία περιλαμβάνει πανοραμικές επιλογές, από μικρούς κυρίως παραγωγούς της Ελλάδας.

//anamarestaurant.gr


 

Πυκνό και γευστικό είναι το λικέρ βύσσινο από το Αποστακτήριο Καλλικούνη με καρπούς που συλλέγονται από τον Ταΰγετο.

H Καλαμάτα περηφανεύεται για την παλαιότερη ποτοποιία στη χώρα.

Ποτοποιία Καλλικούνη

Μπορεί η Πάτρα να καυχιέται για το πρώτο σατό της Ελλάδας, την Achaia Clauss, αλλά η Καλαμάτα περηφανεύεται για την παλαιότερη ποτοποιία στη χώρα. Το αποστακτήριο Καλλικούνη ιδρύθηκε το 1850, συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις με επιτυχία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, εστίασε σε κονιάκ και λικέρ, έλαβε σερί από βραβεία και συνδέθηκε με την περιοχή αποτελώντας ένα παράδειγμα επιχειρηματικότητας η οποία εκφράστηκε μεν στον ιδρυτή της Γεώργιο Καλλικούνη αλλά πλέον έχει περάσει στην πέμπτη γενιά μιας κατεξοχήν οικογενειακής επιχείρησης.

Το αποστακτήριο Καλλικούνη ιδρύθηκε το 1850, συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις με επιτυχία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και εστίασε σε κονιάκ και λικέρ.

Σήμερα οι επίγονοι πειραματίζονται με κλασικά ποτά, όπως το κλασικό τους μπράντι Alexander, αλλά συγχρόνως προτείνουν πιο radical προτάσεις, για παράδειγμα το Old Sport, ένα τζιν ελληνικής και δη καλαματιανής κοπής. Μέσα στο πνεύμα της εποχής, δίνουν έμφαση στη συσκευασία με ευφάνταστες όψεις. Πυκνό και γευστικό είναι το λικέρ βύσσινο με καρπούς που συλλέγονται από τον Ταΰγετο που κλείνεται σε ένα όμορφο μπουκάλι και πίνεται μετά χαράς παγωμένο το καλοκαίρι.

//callicounis.gr


 

Η Cantharella μαγειρεύει ομελέτες, αβγά «κροκ μασρούμ», πίτσα με μανιτάρια και διάφορες άλλες σπεσιαλιτέ με βάση –και άρωμα- μανιταριού.

Το όνομα Cantharella προέρχεται από μια ποικιλία μανιταριών.

Cantharella

Η μεσσηνιακή γη είναι γενναιόδωρη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ανταγωνίζεται τη «μανιταρομάνα», τα Γρεβενά, τουλάχιστον σε επίπεδο καλλιεργούμενων μανιταριών, πράγμα με το οποίο έχει καταπιαστεί ο Λάμπρος Καραγγελής, που εδώ και δέκα περίπου χρόνια πέρασε από τις τράπεζες στην αγροτιά. Έφτιαξε λοιπόν μια πρότυπη «φάρμα» μανιταριών, τη Harma Foods, και μεταλαμπάδευσε τη σχετική κουλτούρα στην Καλαμάτα δίνοντας έμφαση σε ωραίες ποικιλίες όπως το Shiitake και το King Oyster.

Ο Λάμπρος Καραγγελής εδώ και δέκα περίπου χρόνια πέρασε από τις τράπεζες στην αγροτιά.

Πέρα από τη Δημοτική Λαϊκή Αγορά, στην οποία βρίσκεται κάθε Σάββατο, ήρθε η στιγμή –σχετικά πρόσφατα- για το επόμενο βήμα που ακούει στο όνομα Cantharella – είναι και αυτή μια ποικιλία μανιταριών. Λίκνο λοιπόν μανιταροφαγίας με ανάλογα καλούδια, η Cantharella μαγειρεύει ομελέτες, αβγά «κροκ μασρούμ», πίτσα με μανιτάρια και διάφορες άλλες σπεσιαλιτέ με βάση –και άρωμα- μανιταριού δημιουργώντας μια ιδιαίτερη γευστική στάση που δεν τη βρίσκεις αλλού.

//Αιπύτου 2, τηλ.: 6944 893773.


 

Η αρχαία Μεσσήνη, περίπου μισή ώρα από την Καλαμάτα, επιβάλλεται τόσο με το μέγεθος και τον πλούτο των μνημείων της όσο και με το φυσικό της περιβάλλον.

Το Αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης.

Αρχαία Μεσσήνη

H Μεσσηνία στο μεγαλύτερο τμήμα της είναι μια χρονομηχανή η οποία περιλαμβάνει τόπους που διατρέχουν την ελληνική ιστορία. Έχει κάστρα, έχει μυκηναϊκό παλάτι, έχει και μια αρχαία πολιτεία που είχε την τύχη να μην χαθεί κάτω από το χώμα ή από νεότερες κατασκευές. Η αρχαία Μεσσήνη, περίπου μισή ώρα από την Καλαμάτα, επιβάλλεται τόσο με το μέγεθος και τον πλούτο των μνημείων της όσο και με το φυσικό της περιβάλλον, μία ακολουθία από υψώματα του όρους Ιθώμη, γεμάτα ελιές και χαμηλή βλάστηση.

Η αρχαία Μεσσήνη είναι ένας ζωντανός τόπος που συνδέεται με το σήμερα.

Καθώς τη βλέπει κανείς από ψηλά αντιλαμβάνεται το εύρος της και τη σημασία της: μια πόλη με Ασκληπιείο, θέατρο, παλαίστρα, ηρώο, αγορά και κατοικίες, μεταξύ άλλων ευρημάτων. Το αρχαιολογικό πάρκο εκτείνεται σε 400 περίπου στρέμματα με τις ανασκαφές να συνεχίζονται υπό την επίβλεψη του αρχαιολόγου καθηγητή Πέτρου Θέμελη, ο οποίος από το 1987 έχει συνδέσει το όνομά του με τον χώρο αυτό.

Επιπλέον, η αρχαία Μεσσήνη είναι ένας ζωντανός τόπος που συνδέεται με το σήμερα, καθώς στο θέατρό της γίνονται ποικίλες εκδηλώσεις όπως το dj set της  Charlotte de Witte που μεταδόθηκε στο κανάλι του You Tube του Ιδρύματος Ωνάση ή η έκθεση που έτρεξε έως τις 31 Ιουλίου του Ιταλού καλλιτέχνη Franco Murer «Οι αρχαίες πέτρες-Le antiche Pietre» με έργα εμπνευσμένα από τον αρχαιολογικό χώρο. Και κάτι τελευταίο: το σημερινό χωριό της Αρχαίας Μεσσήνης είναι νοικοκυρεμένο και όμορφο με μια πλατεία που βλέπει τον αρχαιολογικό χώρο και μια μεγάλη βρύση στο κέντρο του.


 

Το Φιοίνο είναι ένα ψαγμένο εστιατόριο με κλίση στο κρασί, που εμφανίστηκε τελικά στην Καλαμάτα σχετικά πρόσφατα.

Ως υβρίδιο wine bar, το Φοίνο έχει μια λίστα κρασιών που εστιάζει στην Πελοπόννησο.

Φοίνο

Τι έλειπε για να συμπληρωθεί η εμπειρία της Καλαμάτας; Ένα ψαγμένο εστιατόριο με κλίση στο κρασί, που εμφανίστηκε τελικά στην Καλαμάτα σχετικά πρόσφατα. Ακούει στο όνομα Φοίνο, παραπέμποντας στο φαγητό και το οίνος. Επίσης αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα επιστροφής στα πάτρια εδάφη δύο σεφ, του Γιώργου Χωραΐτη και της Δήμητρας Πουλοπούλου, μετά από το πέρασμά τους σε εστιατόρια του εξωτερικού.

Η ιδέα είναι εποχικά πιάτα με ό,τι έχει να δώσει ο τόπος, συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς και μενού που αλλάζει χωρίς φόβο.

Και στην περίπτωση του Φοίνο η ιδέα είναι εποχικά πιάτα με ό,τι έχει να δώσει ο τόπος, συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς και μενού που αλλάζει χωρίς φόβο, περιλαμβάνοντας πιάτα όπως τα ραβιόλια με τα κολοκυθάκια, τον λούτσο με το παντζάρι, η μανέστρα με θαλασσινά. Ως υβρίδιο wine bar, το Φοίνο έχει μια λίστα κρασιών που εστιάζει στην Πελοπόννησο, ενώ δεν λείπουν τα βιολογικά κρασιά και τα αποστάγματα.

//Υπαπαντής 35, 6940 886536.

 

Διαβάστε ακόμα: Όλο άρωμα και γεύση. Tα καλύτερα στέκια για φαγητό στη Ρόδο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top