O φετινός Ολυμπιακός είναι το δημιούργημα του Γιώργου Μπαρτζώκα (Φωτογραφία: Sandro Halnak/Wikipedia).

    Εδώ, στη χώρα όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι για πολλούς «ο προπονητής του Ολυμπιακού», αλλά λίγοι μόνο θα μιλήσουν για «τον Ολυμπιακό του Μπαρτζώκα». Είναι δείγμα των καιρών και, για κάποιους -εκτός «συντεχνίας» του παιχνιδιού- έως και φόρος τιμής.

    Διότι υπάρχουν πολλοί προπονητές που μιλούν πολύ και κάνουν λίγα και λίγοι «Μπαρτζώκες», που μιλούν έως και… καθόλου. Αλλά κάνουν πολλά. Και σημαντικά. Και ουσίας. Διότι η επιστροφή του Ολυμπιακού από την “αυτοεξορία” του, δεν ήταν ένας περίπατος στο πάρκο. Όχι με βάση τη λογική, τουλάχιστον.

    Είναι βέβαιο ότι αν στον πάγκο της ομάδας ήταν -λέμε τώρα- κάποιος… Γκεόργκι Μπαρτζόκοβιτς τα αφιερώματα για τη σπουδαία δουλειά του θα έδιναν και θα έπαιρναν.

    Λίγους μήνες μετά, ωστόσο, οι “ερυθρόλευκοι” έχουν κατακτήσει ήδη το Κύπελλο, είναι, αν όχι και φαβορί, σίγουρα απολύτως “μέσα” στην υπόθεση τίτλος στο πρωτάθλημα και, βέβαια, παίζουν με την Αναντολού Εφές στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ του Βελιγραδίου στις 19 του μηνός.

    Για… “μεταβατική” σεζόν, με άλλα λόγια, δεν τη λες απλώς καλή. Τη λες ήδη μαγική, ό,τι κι αν γίνει στο τέλος. Είναι βέβαιο ότι αν στον πάγκο της ομάδας ήταν -λέμε τώρα- κάποιος… Γκεόργκι Μπαρτζόκοβιτς τα αφιερώματα για τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο -και γίνεται με ηρεμία, σχέδιο και μέθοδο- θα έδιναν και θα έπαιρναν.

    Τώρα, δε συμβαίνει αυτό. Και κάποιον άλλον, ίσως να τον πίκραινε κάτι τέτοιο. Όχι όμως τον κόουτς του Ολυμπιακού. Δεν είναι ο χαρακτήρας του να ασχολείται και πολύ με τα μίντια. Ο χαρακτήρας του είναι να δουλεύει σκληρά και… σιωπηλά. Και να αφήνει το έργο του να κάνει “δηλώσεις”…

    Ο δίμετρος πρώην φόργουορντ του Αμαρουσίου, που θα κλείσει τα 57 του σε λίγες εβδομάδες, στις 11 Ιουνίου, δεν είχε την καριέρα που του άξιζε ως παίκτης. Ένας πρώτος κομμένος δεξιός χιαστός, τον κράτησε για καιρό μακριά από τα γήπεδα. Κι ένας δεύτερος, στο δεξί γόνατο αυτή τη φορά, στα 27 του, έληξε πρόωρα μια πληθωρική μπασκετική παρουσία στα παρκέ.

    Λέει λίγα, κάνει περισσότερα (Φωτογραφία: dunks.com.cy).

    Ήδη από τα 22 του όμως ήταν παίκτης-προπονητής. Βοηθός του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Μαρούσι, ο Μπαρτζώκας ρουφούσε γνώση στη βάση μιας πολύτιμης εμπειρίας. Ζούσε το ματς συγχρόνως από την πλευρά του πάγκου, αλλά και από την πλευρά του γηπέδου. Είναι κάτι που βγαίνει στο παιχνίδι όλων των ομάδων που προπόνησε. Μια “συλλογικότητα” κι ένα πάθος που “φωνάζει” ότι οι παίκτες του παίζουν και “για εκείνον”. Ότι τον εμπιστεύονται και τον εκτιμούν.

    Ο Μπαρτζώκας είναι λιγομίλητος γενικώς. Αλλά όποτε κι αν μιλήσει θα το κάνει για να πάρει την ευθύνη μιας ήττας ο ίδιος.

    Και έχουν κάθε λόγο να το κάνουν. Ο Μπαρτζώκας είναι λιγομίλητος γενικώς. Αλλά όποτε κι αν μιλήσει θα το κάνει για να πάρει την ευθύνη μιας ήττας ο ίδιος. Είναι πάντοτε στο πλευρό των παικτών του. Ποτέ δε γίνεται “κολλητό φιλαράκι” τους. Αλλά τους σέβεται, ασχολείται μαζί τους, τους γνωρίζει ως ανθρώπους. Κι αν ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει τώρα την πρώτη του συμμετοχή σε F4 από το 2018, είναι κάτι που το οφείλει, εν πολλοίς, στον Σακίλ ΜακΚίσικ και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Δηλαδή… στον Μπαρτζώκα και τον τρόπο που στήριξε και τους δύο στις κακές στιγμές τους.

    Το προπονητικό του ταλέντο είναι αδιαμφισβήτητο. Αλλά εξίσου σημαντική είναι και η διαχείριση των αποδυτηρίων του. Στη μπασκετική φιλοσοφία του Μπαρτζώκα, δύο πράγματα είναι “ιερά” και απαράβατα. Θέλει παίκτες που να ιδρώνουν στην προπόνηση και να είναι καλοί χαρακτήρες. Αυτά είναι τα κορυφαία προσόντα που αναζητά ο πρώτος Έλληνας προπονητής που σήκωσε Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό το 2013.

    Το προπονητικό του ταλέντο είναι αδιαμφισβήτητο (Φωτογραφία: 24happenings).

    Ήταν τότε μόλις 7 χρόνια προπονητής, αλλά απ’ όπου κι αν είχε περάσει είχε αφήσει έργο. Στην Ολύμπια Λάρισας, στο Μαρούσι, στον Πανιώνιο. Με “μαγικό” μάτι στην επιλογή παικτών που άλλοι κόουτς δε θα κοίταζαν δεύτερη φορά, ο Μπαρτζώκας θέλει στις ομάδες του καλούς σουτέρ και πολλές πάσες στην επίθεση. Δεν συμπαθεί όσους κρατούν τη μπάλα πολύ. Στο μυαλό του υπάρχει πάντοτε η συλλογική προσπάθεια, άρα και η ασταμάτητη αλλαγή της μπάλας μέχρι να φτάσει στον παίκτη με την καλύτερη πιθανότητα για σκοράρισμα.

    Ο Μπαρτζώκας είναι ίσως ο πιο… “ΝΒΑer” προπονητής στην Ευρώπη. Οι παίκτες του απολαμβάνουν “ελευθερίες” μέσα στο γήπεδο.

    Οι ομάδες του δεν έχουν το “σύστημα” και την “τακτική” ως θέσφατα. Ο Μπαρτζώκας είναι ίσως ο πιο… “ΝΒΑer” προπονητής στην Ευρώπη. Οι παίκτες του απολαμβάνουν “ελευθερίες” μέσα στο γήπεδο που άλλοι κόουτς δεν δίνουν ποτέ.

    Ο Ολυμπιακός του Λονδίνου, είχε εκείνη τη σεζόν εφτά παίκτες που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ ξανά στην Ευρωλίγκα. Αλλά κράτησε την ΤΣΣΚΑ στους 52 πόντους στον ημιτελικό. Και έριξε 100αρα στη Ρεάλ στον τελικό. Ο Μπαρτζώκας αναδείχθηκε προπονητής της σεζόν στη διοργάνωση, όπως και προπονητής της σεζόν στην Ελλάδα το 2010. Δεν είναι από τους ανθρώπους που τον πολυνοιάζουν τέτοια πράγματα όμως. Τον νοιάζει η “χημεία” με την ομάδα, σε όλα τα επίπεδα. Παίκτες, διοίκηση, οπαδοί.

    O Oλυμπιακός επιστρέφει επάξια στο F4 της Ευρωλίγκας (Φωτογραφία: europe-cities.com).

    Όταν έφυγε άδοξα από τον Ολυμπιακό με το στίγμα του “looser’’ από τον “αιώνιο αντίπαλο”, είχε πρόταση από τη Μπεσίκτας, με πενταπλάσια χρήματα. Αλλά το μέσο της σεζόν δεν είναι κατάλληλη περίοδος για να αναλάβει ομάδα οποιοσδήποτε προπονητής -πολύ περισσότερο ο Μπαρτζώκας που θέλει (και το καταφέρνει άψογα) να διαχειριστεί ο ίδιος το ρόστερ με βάση το -όποιο- μπάτζετ έχει στη διάθεσή του. Και γι’ αυτό είπε όχι.

    Στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, που ακολούθησε στην καριέρα του η κερκίδα τον λάτρεψε -και για τον, πάντοτε έντονο τρόπο με τον οποίο “ζει” τα ματς. Και η διοίκηση τον στήριξε. Το όνομά του μνημονεύεται ακόμη. Έχοντας, στην ουσία, μόλις 7 παίκτες υψηλού επιπέδου, πέταξε έξω τη Μπαρτσελόνα με 3-2 νίκες στους 8 και την έφτασε στην 3η θέση της Ευρωλίγκας, αφού έχασε στον ημιτελικό από την πρωταθλήτρια, εν τέλει, ΤΣΣΚΑ με 88-81.

    Mε τον τωρινό ηγέτη του Ολυμπιακού, Γιώργο Σλούκα (Φωτογραφία: sportish.com).

    Στη Χίμκι, μετά, έκανε μια εξαιρετική πρώτη σεζόν, αλλά η ομάδα ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς το 2018-19 και χώρισαν τους δρόμους τους το Γενάρη εκείνης της χρονιάς. Κανείς δεν πίστευε ότι ο Μπαρτζώκας θα ήθελε να ξαναβάλει στη ζωή του την καθόλου υγιή ελληνική νοοτροπία. Εκείνη που, στο πρώτο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό τον οδήγησε σε παραίτηση, μετά το “πέσιμο” των οπαδών λόγω της ήττας από τους “πράσινους” στο ΟΑΚΑ, με μια ρήση που, μάλλον κακώς, πάντως στον Γκάντι αποδίδεται: “Καμιά φορά”, είχε πει τότε, “οφείλεις να γίνεις ο ίδιος η αλλαγή που θέλεις να δεις να συμβαίνει ”.

    Στην 11η παρουσία του σε φάιναλ-φορ, στο φιλικό περιβάλλον του Βελιγραδίου, ο «Ολυμπιακός του» πηγαίνει για να εκπλήξει.

    Όμως, απ’ την άλλη, λίγο πριν φύγει από την Χίμκι είχε πει ξεκάθαρα και κάτι άλλο: “Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που υποστηρίζω από μικρό παιδί”. Και οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται…

    Και πάλι στην ομάδα της καρδιάς του, λοιπόν, ο Γιώργος Μπαρτζώκας… γίνεται ξανά η αλλαγή που θέλει να δει να συμβαίνει. Ό,τι κι αν (δε) λένε πολλοί, αυτός είναι “ο Ολυμπιακός του”. Ένα σύνολο μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Στην 11η παρουσία του σε φάιναλ-φορ, στο φιλικό περιβάλλον του Βελιγραδίου, ο “Ολυμπιακός του” πηγαίνει όπως πηγαίνει εφέτος και σε κάθε άλλη διοργάνωση. Για να εκπλήξει ακόμη και τον εαυτό του, ενδεχομένως. Και στον πάγκο του θα έχει έναν προπονητή που, το ξέρουμε πια. Δε λέει πολλά. Αλλά δε χρειάζεται κιόλας. Καμιά φορά… “τα σκορ μιλούν μόνα τους”, όπως λέει και το παλιό κλισέ που, όμως, για κάποιο λόγο έχει γίνει τέτοιο…

     

    Διαβάστε ακόμα: Μίνο Ραϊόλα. Ποιος ήταν ο larger than life μάνατζερ των ποδοσφαιρικών αστέρων.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top