Το αρχαίο κλέος της Αθήνας για πρώτη φορά ταξινομείται σε μια πλατφόρμα (Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC).

  Επί 160 χρόνια η Αθήνα μάς ανακαλύπτει το αρχαίο κλέος της. Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε πάντα όταν περπατάμε τους γνωστούς δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά από κάτω υπάρχει όλο το παρελθόν της πόλης. Αρκετό μέρος αυτού, δε, έχει ανακαλυφθεί από τον αρχαιολογική σκαπάνη δίνοντας σε όλους μας μια απτή σύνδεση με το παρελθόν μας.

  Ποτέ άλλοτε, όμως, δεν είχαν χαρτογραφηθεί οι αρχαιότητες των Αθηνών με έναν εύληπτο και σύγχρονο τρόπο. Τώρα, χάρη στην ομάδα Δίπυλον έγινε πράξη ένα έργο που μπορεί να αφήσει το αποτύπωμά του. Πρόκειται για τη δίγλωσση χαρτογραφική πλατφόρμα «Χαρτογραφώντας τις Αρχαιότητες των Αθηνών».

  Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (μέγας δωρητής), του The Packard Humanities Institute (PHI) και της Αιγέας ΑΜΚΕ.

  Για πρώτη φορά στην ιστορία της έρευνας οργανώνεται και ταξινομείται σε σύγχρονο αστικό υπόβαθρο η αρχαιολογική τεκμηρίωση για το κτιστό περιβάλλον της Αθήνας που αποκάλυψαν  σωστικές ανασκαφές 160 χρόνων. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (μέγας δωρητής), του The Packard Humanities Institute (PHI) και της Αιγέας ΑΜΚΕ.

  Η πλατεία Κοτζιά.

  Το έργο χαρτογραφεί την περιοχή που περιβάλλουν τα αρχαία τείχη καθώς και μια ζώνη πλάτους 500 μέτρων γύρω τους καλύπτοντας 6.700 χλμ.2 σύγχρονου αστικού χώρου.

  Το έργο χαρτογραφεί την περιοχή που περιβάλλουν τα αρχαία τείχη καθώς και μια ζώνη πλάτους 500 μέτρων γύρω τους καλύπτοντας 6.700 χλμ.2 σύγχρονου αστικού χώρου. Πληροφοριακά στοιχεία ανασκαφικών επεμβάσεων από 1.420 αρχαιολογικές θέσεις καταχωρίστηκαν σε γεωχωρική βάση δεδομένων μαζί με 670 σχέδια κατόψεων και 1.400 βιβλιογραφικές παραπομπές, δημιουργώντας τον πρώτο ψηφιακό χάρτη σωστικών ανασκαφών στην Αθήνα.

  Ο χάρτης της περιοχής κάλυψης.

  Με τη βοήθεια των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) και συναφών διαδικτυακών τεχνολογιών (web-mapping) προσφέρεται η δυνατότητα για απλές και σύνθετες αναζητήσεις αποδίδοντας τη χωρική διάσταση αρχαίων κτηρίων και κατασκευών με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια· εργασία απαιτητική λόγω του τεράστιου όγκου των δεδομένων. Στην προσπάθεια αυτή, η συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλεως των Αθηνών αποδείχθηκε πολύτιμη.

  Το έργο προσφέρει μια περιήγηση στον αρχαίο αστικό ιστό και απευθύνεται όχι μόνο στον ειδικό ερευνητή της αρχαιολογίας.

  Το infographic μας δίνει όλα τα στοιχεία του project.

  Το έργο προσφέρει μια περιήγηση στον αρχαίο αστικό ιστό και απευθύνεται όχι μόνο στον ειδικό ερευνητή της αρχαιολογίας και της ιστορικής τοπογραφίας αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο για την αρχαιολογία και την ιστορία της Αθήνας. Σκοπός του έργου είναι η ψηφιακή ανασύσταση και διάχυση του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης και η ανάδειξη των ιστορικών όψεων μιας άγνωστης, μέχρι τώρα, Αθήνας.

   

  Διαβάστε ακόμα: Η Μαρία Κάλλας μάς βγήκε… Χρυσοδάχτυλος.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top