_E023663_new-ok

Ο Σταύρος Τζιούφας, ο άνθρωπος πίσω από τo Vasilikia Mountain Farm.

O γύρος του κόσμου σε 26 στρέμματα. Κάπως έτσι θα ξεκινούσε το farm movie του Σταύρου Τζιούφα. Άρχισε να «γυρίζεται» εδώ και 30 χρόνια στην Παύλιανη, στα 1.100 μ. στην Οίτη, και εξελίχθηκε σε ένα χώρο φιλοξενίας που τον απαρτίζουν τρία ξύλινα σπίτια, ένα αγγλικού στυλ θερμοκήπιο, ένα καμαρωτό παρατηρητήριο με τηλεσκόπιο, για να βλέπει βουνά και θάλασσα, ένας στάβλος με άλογα και το «Taverna Lodge», ένας χώρος πρωινού και λοιπών συναθροίσεων. Επίσης, πολλά ζώα και περισσότερα δέντρα και φυτά.

1920418_667181026679282_1755585917_n

Η βεράντα του “Cottages Houses” περιτριγυρισμένη από το πράσινο και τη θέα των βουνών.

Αυτή είναι μια prima vista ματιά του «Vasilikia», δημιούργημα ενός ανθρώπου που πριν από λίγα χρόνια ήταν σφιχταγκαλιασμένος με την πόλη, τις business, τη μόδα, τις κοσμικές στήλες των περιοδικών ως ιδιοκτήτης της Connection, η οποία αντιπροσώπευε μεγάλα brand names της ένδυσης, όπως η Chevignon. Αν ρωτήσεις τον Σταύρο Τζιούφα τι είδε εκεί πάνω κι έφτιαξε τη Vasilikia, θα σου απαντήσει ότι δεν χρειάζεται να δεις κάτι, γιατί απλώς «φαίνεται (και αυτό το τονίζει) όταν πλησιάζεις. Δάση με έλατα όλο σφρίγος και ζωντάνια, δεμένα με δρύες, καστανιές, κέδρους, καρυδιές. Νερά, πολλά νερά, ποταμάκια, ρυάκια, χείμαρροι παντού. Σπάνιοι συνδυασμοί χρωμάτων από τα αγριολούλουδα την άνοιξη και από τα φύλλα των δέντρων το φθινόπωρο».

1965445_667191153344936_671589572_o

Πάπιες και χήνες κυκλοφορούν ελεύθερα στο κτήμα.

Μέσα στη φάρμα, μια ήρεμη βιόσφαιρα δίνει τον τόνο, από τη λιμνούλα με το γεφυράκι και το βραχόκηπο με τα αρωματικά φυτά μέχρι το κουνελόσπιτο, αλλά και τις αλανιάρες κότες, τις πάπιες και τις χήνες που έχουν ελευθέρας στο κακάρισμα.

Η Vasilikia είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, δεν είναι ένα συνηθισμένο ορεινό κατάλυμα. Δεν φέρει, ας πούμε, το αποτύπωμα ενός διακοσμητή, καθώς «όλοι όσοι έχουν ζήσει στο αγρόκτημα, από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα, οικογένεια και φίλοι, έχουν αφήσει και συνεχίζουν να αφήνουν το δημιουργικό τους άγγιγμα στα πάντα. Είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται», λέει ο Σταύρος Τζιούφας.

country houseand kitchen

Η κουζίνα και το καθιστικό του αγγλικού ύφους “Country House”.

Αυτή η αισθητική δημοκρατία είναι ορατή στο «Huck» και το «Becky» που αποτελούν το «Cottage Huck», καθώς και το «Country House». Στα σπίτια, είναι διάσπαρτο ένα κοκτέιλ εμπνεύσεων: οι μαυρόασπρες φωτογραφίες του Alex Slade συναντιούνται με ξύλινα χτιστά κρεβάτια, λούτρινα ζωάκια, με κορυφαίο τον αρκούδο που ξαπλάρει στη σουίτα της «Becky» –κατά τα άλλα, αγαπημένης του Tom Sawyer-, πολλά συλλεκτικά αντικείμενα, φλοκάτες, κουνιστές πολυθρόνες, κουρτίνες τουίντ και prince de galles, πίνακες με θέμα εγγλέζικα παραδοσιακά αυτοκίνητα (στο «αγγλοκρατούμενο» Country House).

_E023586-ok

Η Φάρμα Vasilikia είναι ένα κορυφαίο project για τον Σταύρο Τζιούφα. Ασχολείται με αυτή στο 100%. Και όπως λέει, “Δεν γίνεται λιγότερο. Δεν αξίζει για λιγότερο”.

Η αίσθηση που αποπνέουν τα σπίτια είναι οικειότητα και αμεσότητα, σαν να γίνονται αφορμές για εγγύτητα, όπως υπογραμμίζουν τα τζάκια, οι τρυφερές σοφίτες, οι απλωμένες βεράντες. Σίγουρα το Vasilikia έχει το δικό του κόσμο, ο οποίος, κατά τον Σταύρο Τζιούφα, διαθέτει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό: το ενδιαφέρον για τη φύση. «Ορισμένοι επισκέπτες είναι σκασμένοι από τα δικά τους στην πόλη και χρειάζεται να αποδράσουν, άλλοι ξέρουν λίγο καλύτερα τι χρειάζονται και έρχονται να το βρουν εδώ».

exterior

Καρέ απόδρασης στη Φάρμα, η οποία βρίσκεται στα 1.100 μέτρα, ανάμεσα από τους Εθνικούς Δρυμούς της Οίτης και του Παρνασσού.

Η τοποθεσία συναινεί σε αυτό: η Vasilikia γειτνιάζει με δύο Εθνικούς Δρυμούς, της Οίτης και του Παρνασσού. Πράγμα που σημαίνει μια φύση στα καλύτερά της και ένα τοπίο που δεν πληγώνει το μάτι, με γραφικά χωριά και οικισμούς ολόγυρα. Αλλά και μέσα στη φάρμα, μια ήρεμη βιόσφαιρα δίνει τον τόνο, από τη λιμνούλα με το ξύλινο γεφυράκι και το βραχόκηπο με τα αρωματικά φυτά μέχρι το κουνελόσπιτο, αλλά και τις αλανιάρες κότες, τις πάπιες και τις χήνες που έχουν ελευθέρας στο κακάρισμα. Και κάπου ανάμεσα, αγάλματα από Βούδες.

1969110_667181120012606_1424888011_n

Το σαλόνι του “Cottage Huck”, με κυρίαρχο στοιχείο το επιβλητικό τζάκι.

Είναι ήχοι και εικόνες που δίνουν το σήμα για μια βουτιά στη φύση και στην ηρεμία, στο δημιουργικό «τίποτα». Εξάλλου, και ο εμπνευστής της φάρμας βλέπει τη ζωή του πια αλλιώς: «Παλιότερα ερχόμουν για λίγο, η παραμονή μου δεν είχε διάρκεια. Τώρα ζω εδώ και για την πόλη είμαι πλέον ένας επισκέπτης». Ποιος είπε ότι ο νέος ασκητισμός δεν έχει γούστο;

1795356_667175433346508_332488183_o

Η Vasilikia δεν φέρε το αποτύπωμα ενός διακοσμητή, καθώς όλοι όσοι έχουν ζήσει στο αγρόκτημα, από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα, οικογένεια και φίλοι, έχουν αφήσει και συνεχίζουν να αφήνουν το δημιουργικό τους άγγιγμα.

//Vasilikia Mountain Farm: τηλ. 2231 100315, 6981.074581, [email protected], www.vasilikia.gr

Διαβάστε ακόμα: Οι συμβουλές-χρυσάφι του Μανώλη Ζωγραφάκη, για να μη σας στοιχίσουν πανάκριβα οι γιορτές στο Λονδίνο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top