Το πρόγραμμα είχε και μάζεμα ελιάς.

Από το 1996 έως σήμερα, το «Δειπνοσοφιστήριον» ενώνει ανθρώπους και οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης στον χώρο της γαστρονομίας και της διοργάνωσης εκδηλώσεων. Οι κορυφαίες πρώτες ύλες, η ποιότητα στην παροχή των υπηρεσιών και η δημιουργία σημαντικών γαστρονομικών εμπειριών έχουν οδηγήσει τον όμιλο στην δημιουργία 7 εστιατορίων, αυτή τη στιγμή, σε εμβληματικά μουσεία, οργανισμούς & εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αθήνα.

Ο φετινός Νοέμβρης ήρθε σαν άλλη άνοιξη. Το πρωί της 2/11 έπιασε βροχή, αλλά πριν μεσημεριάσει καθαρτήριος ήλιος πρόβαλε για να καλωσορίσει δημοσιογράφους και γευσιγνώστες στην φιλόξενη  «Φάρμα στα Μεσόγεια» του Ομίλου «Δειπνοσοφιστήριον». Σε μια έκταση 32 στρεμμάτων, η φύση και η γαστρονομία ενώθηκαν για ένα βιωματικό event με νόημα και ουσία.

«Ακολουθούμε ένα μοντέλο που αφήνει θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον», μας είπε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος.

Χαμόγελα από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και τη συντάκτρια του Andro Γεωργία Δρακάκη.

O Executive Chef του «Δειπνοσοφιστήριον», Δημήτρης Σκαρμούτσος, μας αφηγήθηκε το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η ιδέα της Φάρμας, με σημείο εκκίνησης τη βιωσιμότητα, πάντα με το χιούμορ και την αμεσότητα που τον διακρίνουν. Σχολίασε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά:

«Καθημερινά ακολουθούμε ένα μοντέλο που αφήνει θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και συνειδητοποιούμε ότι είναι εφικτό. Δίνουμε προτεραιότητα στα λαχανικά και στα φρούτα, κοιτώντας πρώτα τι υπάρχει γύρω μας, δημιουργώντας με βάση την αρχή της τοπικότητας και της εγγύτητας, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον ή να ενθαρρύνουμε την εντατική παραγωγή».

Όλη η εμπειρία ήταν σαν ένας γενναιόδωρος αποχαιρετισμός στο φετινό καλοκαίρι που παρατάθηκε λιγάκι.

Μετά την ξενάγηση στη Φάρμα, συμμετείχαμε σε δραστηριότητες που μας έφεραν σε επαφή με την φύση.

Την σκυτάλη πήρε ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου, ο άνθρωπος που μαζί με τον συνέταιρό του, Ανδρέα Παξινό, βρίσκονται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, για να μιλήσει με τη σειρά του για την παραγωγή των προϊόντων της φάρμας. Οι δύο καλλιεργητές εξήγησαν όσο πιο αναλυτικά μπορούσαν την δυσκολία του εγχειρήματος «from farm to table», που αποτελεί καθημερινή πρόκληση, γεμάτη εμπόδια και απρόοπτα. Η χαρά της ανταμοιβής από την γη, όμως, δεν συγκρίνεται.

Αφού ξεναγηθήκαμε στην Φάρμα, συμμετείχαμε σε δραστηριότητες που μας έφεραν σε επαφή με την φύση. Με τσουγκράνες και γάντια μαζέψαμε ελιές στον μικρό ελαιώνα. Η τέχνη της ελαιοκομίας δεν μπορεί να μεταδοθεί, φυσικά, σε μερικά λεπτά, αλλά αυτή η πρώτη (για τους περισσότερους από εμάς) γεύση είχε έντονο αποτύπωμα. Πίσω από τον ελαιώνα, κόκορες, κότες και γαλοπούλες απολάμβαναν την βοσκή τους στο ανοιχτού τύπου κοτέτσι, προσθέτοντας σοβαρές βουκολικές νότες στην όλη εμπειρία.

Η μοσχοβολιά της φθινοπωρινής χλωρίδας με τα τελευταία άνθη της σεζόν μάς ανέβασε την διάθεση και μας άνοιξε την όρεξη.

Η restaurant manager του «Delta» Γιάννα Τσέχοβα, ο σεφ του «Delta» Γιώργος Παπαζαχαρίας και οι συνιδιοκτήτες του «Δειπνοσοφιστήριον» Δημήτρης Σκαρμούτσος και Δημήτρης Χριστοφιλέας.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με ένα γεύμα στον ίσκιο των κυπαρισσιών και με θέα τον πύργο της Βραυρώνας, όπου απολαύσαμε, συνοδεία φίνων κρασιών, τις γεύσεις που με μεράκι και φροντίδα ετοίμασαν οι μάγειρες του «Δειπνοσοφιστήριον», πάντα υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Σκαρμούτσου. Ο Άρης Σκλαβενίτης, Sommelier & Wine Director του Ομίλου, επέλεξε συγκεκριμένα κρασιά που συμπλήρωσαν τις γεύσεις και μίλησε για τον ελληνικό αμπελώνα και τη θέση που διεκδικεί στον παγκόσμιο στίβο.

Άνθρωποι που γνωριζόμασταν μεταξύ μας ή που μαθαίναμε ο ένας τον άλλον με αφορμή την συνάντησή μας στη Φάρμα, αποτελέσαμε για λίγο μια άτυπη κοινότητα που απόλαυσε ένα λουκούλειο γεύμα στην ύπαιθρο. Έμοιαζε με έναν γενναιόδωρο αποχαιρετισμό στο φετινό καλοκαίρι που παρατάθηκε λιγάκι, για να υποδεχτεί για τα καλά τον χειμώνα. Τσουγκρίζοντας και δοκιμάζοντας τα πιάτα, συζητήσαμε για την σημασία της συνάντησης γύρω από τραπέζια, για την χαρά της αφθονίας η οποία τελικά προκύπτει μεγαλειωδώς από την ίδια την γη, την φύση. Η μοσχοβολιά της φθινοπωρινής χλωρίδας με τα τελευταία άνθη της σεζόν μάς ανέβασε την διάθεση και μας άνοιξε την όρεξη.

Δοκιμάσαμε το ωραιότερο χανιώτικο γαμοπίλαφο. Σας το γράφει μια Κρητικοπούλα που έχει δοκιμάσει κι έχει δοκιμάσει γαμοπίλαφα.

Το “ανθισμένο” μενού του γεύματος.

Τι φάγαμε στην Φάρμα

Τοματίνια σαν φρούτα με αγουρέλαιο, ψητές πιπεριές, ελιές από τον ελαιώνα, φρέσκια ρίγανη, πρασινάδες από την φάρμα που δεν χρειάζονταν καν αρτύματα-τόσο νόστιμες-σπαράγγια, ραπανάκια και λαχανικά στα κάρβουνα συνόδευσαν μαζί με λαχταριστά ορεκτικά (όπως πιτάκια με παστουρμά, κασιώτικα ντολμαδάκια και κολοκυθανθοί) τα απερίγραπτης νοστιμιάς μαγειρευτά: κόκορας με χυλοπίτες και το ωραιότερο χανιώτικο γαμοπίλαφο. Σας το γράφει μια Κρητικοπούλα που έχει δοκιμάσει κι έχει δοκιμάσει γαμοπίλαφα…

Όταν βγήκαν τα ψητά, οι πρωταγωνιστές ενός ελληνικού εν υπαίθρω τραπεζιού, δεν ξέραμε από πού να πρωτοξεκινήσουμε. Υποδειγματικά ψημένο συκώτι, μανιάτικο σύγκλινο, χωριάτικο λουκάνικο, αρνίσια παϊδάκια και μοσχαρίσιες μπριζόλες, αξέχαστα τρυφερές. Στην μέση, τραγανές τηγανητές πατάτες με γραβιέρα-και τα λόγια είναι περιττά.

Το γεύμα έκλεισε με τραγανούς λουκουμάδες με μέλι και καρύδια και με ένα γαλακτομπούρεκο που μας ταξίδεψε απευθείας σε οικογενειακά τραπέζια της ζωής μας. Κι αυτό το τραπέζι, δηλαδή, ήταν οικογενειακού τύπου. Οι δημοσιογράφοι έχουμε ανάγκη να ερχόμαστε σε επαφή, να συζητάμε για την δουλειά μας, τις ιδέες μας, τα επόμενά μας θέματα.

Μέσα από την ξενάγηση, το γεύμα και την παρέα, θυμηθήκαμε πόσο ανεκτίμητη είναι η επαφή μας με την φύση, πόσο πολύ την έχουμε ανάγκη.

Το γεύμα έκλεισε με τραγανούς λουκουμάδες με μέλι και καρύδια και με ένα γαλακτομπούρεκο που μας ταξίδεψε απευθείας σε οικογενειακά τραπέζια της ζωής μας.

Χάρη στην ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων του Δειπνοσοφιστηρίου και της Φάρμας το ζήσαμε πολύ όμορφα και κανονίσαμε επόμενα σμιξίματα στην Αθήνα και εκτός. Θυμηθήκαμε πόσο ανεκτίμητη είναι η επαφή μας με την φύση, πόσο πολύ την έχουμε ανάγκη. Και σα να είχαμε επισκεφθεί δικούς μας ανθρώπους στο χωριό, γυρίσαμε με τα χέρια γεμάτα: ντοματίνια, πρασινάδες, αγουρέλαιο, φρέσκα αυγουλάκια και, φυσικά, το εξαιρετικό επετειακό λεύκωμα για τη συμπλήρωση των 25 χρόνων του «Δειπνοσοφιστήριον».

Το λεύκωμα καταγράφει το ταξίδι από τη Μάνη της παράδοσης, στην Αθήνα του σήμερα, μέσα από τον πλούτο της ελληνικής γης, το οικογενειακό τραπέζι, τη βιωσιμότητα και τις πρωτοποριακές γαστρονομικές τεχνικές, οι οποίες οδήγησαν στα αστέρια Michelin που απέσπασε το εστιατόριο DELTA το 2022 και το 2023. Και εις άλλα!

 

Διαβάστε ακόμα: Patio at the Margi, ένα ακόμα αστέρι Michelin στη Βουλιαγμένη. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top