Mην περιμένεις κάτι φοβερό από το έτερον ήμισυ αν θέλεις να διαρκέσει ο γάμος σου. Οι μεγάλες «αλήθειες» του Γουόρεν Μπάφετ (φωτογραφία: Erik Stenbakken).

  Ίδιον όλων των επιτυχημένων ανθρώπων: πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να μιλούν για τα πάντα από καθέδρας. Λες και κατέχουν την απόλυτη γνώση για το σύνολο της ζωής. Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι από τους σημαντικότερους επενδυτές στις ΗΠΑ και τον κόσμο. Ο χαρακτηρισμός «ολιγάρχης», στο πρόσωπό του βρίσκει την πλήρωσή του.

  Κατά καιρούς έχει δώσει, όντως, χρήσιμες συμβουλές σε επίδοξους επιχειρηματίες. Εχει μιλήσει εκτενώς για το πώς μπορείς να γίνεις εκατομμυριούχος και πώς, εντέλει, θα γίνεις «φίλος» με το πολύ χρήμα. Βέβαια, τέτοιου είδους συμβουλές σπάνια γιγαντώνουν τις επιχειρήσεις αυτών που τον ακούν, καθώς αν συνέβαινε κάτι τέτοιο ο κόσμος θα είχε γεμίσει από επιτυχημένους.

  Ποιος μπορεί να ζήσει μια ζωή με έναν άνθρωπο, από τον οποίο δεν περιμένει τίποτα;

  Σίγουρα, πάντως, δεν περιμένεις από έναν άνθρωπο σαν τον Μπάφετ να σου μιλήσει για το μέγα μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου. Θα πεις κανείς, βέβαια, γιατί όχι; Ο ίδιος έχει κάνει δύο γάμους, άρα κάτι θα ξέρει να μας πει. Σημειωτέον ότι έζησε για πολλά χρόνια με την Σούζαν Μπάφετ και από το 2006 είναι παντρεμένος με την Άστριντ Μενκς. Δύο γάμοι σημαίνουν αυτομάτως διπλή εμπειρία επί του θέματος. Δεν είναι ο μόνος που την κατέχει, αλλά, είπαμε, είναι ο Γουόρεν Μπάφετ. Επομένως έχει το δικαίωμα να μιλάει όποτε θέλει.

  Τι μας λέει, λοιπόν; Κατά τη δική του φιλοσοφία δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ψάχνεις στο πιθανό σου έτερον ήμισυ τον χαρακτήρα, την ομορφιά, τους καλούς τρόπους ή κάτι άλλο που να συνιστά μέγιστο και εμφανές προτέρημα. Αυτό που πρέπει να έχεις κατά νου κι αυτό που πρόκειται να σώσει τον γάμο σου είναι να έχεις χαμηλές προσδοκίες. Κοινώς: να μην περιμένεις πολλά, έτσι ώστε αν σου έρθουν κάποια να τα θεωρείς μάννα εξ ουρανού και να φτάνουν.

  Ακούγεται λίγο μίζερη η συμβουλή του. Ποιος μπορεί να ζήσει μια ζωή με έναν άνθρωπο, από τον οποίο δεν περιμένει τίποτα; Με δεδομένο ότι ο γάμος (ως συνθήκη, αλλά και κοινωνική σύμβαση) είναι εντελώς ξένη προς τη φύση του ανθρώπου, ποιος ο λόγος να υποστείς το βάσανο της ελάχιστης προσπάθειας;

  Σαφώς, υπάρχει μια δόση αλήθειας σ’ αυτό που λέει. Αν εξαρχής εξαιδανικεύσεις, ωραιοποιήσεις, στρογγυλεύσεις, θαυμάσεις και ιεροποιήσεις το άλλο σου μισό, κινδυνεύεις άμεσα να υποστείς μια συντριβή άνευ προηγουμένου.

  Είναι μια λεπτή ισορροπία ο γάμος. Τόσο λεπτή που εύκολα σπάει κι αν δεν σπάει ακόμη πιο εύκολα γίνεται ένα μπερδεμένο κουβάρι.

  Αλλο πράγμα είναι η περίοδος του μέλιτος, του έρωτα, των ρόδων κι άλλο η στέγνα της καθημερινότητας, να πρέπει να διευθετήσεις κοινά και αδιάφορα πράγματα μέσα στην ημέρα (σε εκαντοντάδες και χιλιάδες μέρες), να ανέχεσαι τις παραξενιές του άλλου, να γίνεσαι έρμαιο της διάθεσής του, να συμφωνείς σε πράγματα που κανονικά διαφωνείς και να διαφωνείς για πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα συμφωνούσες.

  Είναι μια λεπτή ισορροπία ο γάμος. Τόσο λεπτή που εύκολα σπάει κι αν δεν σπάει ακόμη πιο εύκολα γίνεται ένα μπερδεμένο κουβάρι. Οχι, δεν αντέχεται να ζεις πολλά χρόνια με κάποιον. Ειδικά αν τον ξέρεις από παλιά αισθάνεσαι σαν να έχεις ιδρυματοποιηθεί. Αυτό το «μέχρι ο θάνατος να μας χωρίσει» μοιάζει με ταφόπλακα εν ζωή.

  Επομένως, επειδή όλα αυτά θα συμβούν (ελάχιστοι έχουν καταφέρει να τα προσπεράσουν), καλό είναι να έχεις μικρές προσδοκίες. Οσα λιγότερα περιμένεις τόσο καλύτερα θα αισθανθείς όταν κάποια λίγα θα σου έρθουν από το γάμο. Κι αν δεν σου έρθει τίποτα; Κι αν αυτή η στωική επιφυλακτικότητα σε μετατρέψει σε παγωμένο δέκτη;

  Συγγνώμη, κύριε Μπάφετ, αλλά εδώ η θεωρία σας έχει πολλά κενά. Αν δεν περιμένεις τίποτα, δεν ζητάς και κάτι, δεν διεκδικείς. Απλώς αποδέχεσαι τη μοίρα σαν τον πυγμάχο που κρέμεται από τα σχοινιά έτοιμος να πέσει στο καναβάτσο. Ειδικά στις μέρες μας όπου πιο εύκολο είναι να γίνεις επιτυχημένος επιχειρηματίας από ευτυχισμένος σύζυγος.

   

  Διαβάστε ακόμα: Όχι αγάπη μου, δεν χωρίζουμε. Κάνουμε ένα «διάλειμμα».

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top