Η Νία Βαρντάλος στο My Big Fat Greek Wedding έδωσε νέο νόημα στον όρο γάμος – υπερπαραγωγή.

Έχω κάνει και έχω πάει. Ξέρω. Έχω να κάνω εδώ και 17 χρόνια, ο γάμος μου κρατάει ακόμα, τον κάναμε επαναφορτιζόμενο και με μακρινή ημερομηνία λήξης οπότε δεν έχει παραστεί ανάγκη να ξανακάνω. Αλλά έχει παραστεί ανάγκη να πάω σε πολλούς άλλους γάμους. Διαβάστε για να ξέρετε κι εσείς τί σας περιμένει.

Ο γάμος είναι σαν μια θεατρική παράσταση (εξού και η έκφραση γάμος – υπερπαραγωγή ή νυφικό – υπερπαραγωγή) η οποία κρατάει από 6 έως 48 ώρες (αν έχει pre wedding πάρτυ η αν είναι κανένα 3ημερο Μπεν Χουρ με κλαρίνα, αρνιά και άλλες δοκιμασίες). Είναι μια παράσταση την οποία πληρώνεις, και μετά το πέρας της οποίας παίρνεις ένα χαρτί, ένα “πτυχίο”, που αποδεικνύει ότι πέρασες τις εξετάσεις και είσαι παντρεμένος/η. Είναι, φανταστείτε, σαν να δίνεις εξετάσεις σε μια ιδιωτική θεατρική σχολή (γιατί έχει έξοδα), έχοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο για να πάρεις το πτυχίο του ηθοποιού.

Συνήθως δεν είναι παράσταση του δρόμου, είναι τεράστια παραγωγή, στα πρότυπα του Χόλυγουντ, με υψηλό μπάτζετ, υψηλές προδιαγραφές και υψηλές απαιτήσεις από τους παραγωγούς – χορηγούς. Οι παραγωγοί – χορηγοί είναι πάρα πολύ συχνά οι συμπέθεροι, όλοι ή οι μισοί, ανάλογα με την παραγωγική τους δύναμη και εξ αυτού του λόγου έχουν άποψη επί διαφόρων καλλιτεχνικών και σκηνοθετικών θεμάτων που δεν άπτονται της ειδικότητας τους, άπτονται όμως της οικονομικής συνεισφοράς τους. Βέβαια, επειδή οι άνθρωποι όλο και μεγαλύτεροι παντρεύονται, καμιά φορά, κάποιος από το ζευγάρι έχει προλάβει να κάνει καριέρα και κομπόδεμα οπότε είναι παραγωγός και χορηγός του εαυτού του. αγχωτική

Ο γάμος είναι τεράστια παραγωγή, στα πρότυπα του Χόλυγουντ, με υψηλό μπάτζετ και υψηλές απαιτήσεις από τους παραγωγούς – χορηγούς (τους συθμπέθερους, ντε).

Το Hangover είναι μια θρυλική πια ταινία για τις συνέπειες του μπάτσελορ πάρτυ.

Οι 2 πρωταγωνιστές είναι προφανώς το νυμφευόμενο ζευγάρι, αλλά το καστ είναι ευρύτατο. Υπάρχουν οι δεύτεροι ρόλοι, οι οποίοι είναι (όχι με σειρά εμφάνισης αλλά με σειρά που βάζει τους χορηγούς πρώτους) οι συμπέθεροι, τα αδέρφια του ζευγαριού, οι κουμπάροι, τα παρανυφάκια και τα παραγαμπράκια και βέβαια ο παπάς/ο αιρετός (για τον πολιτικό γάμο). Όλοι έχουν σημαίνοντα ρόλο και αποτελούν το core cast, τον βασικό κορμό πάνω στον οποίον στήνεται η όλη παράσταση.

Σκηνοθεσία: ο σκηνοθέτης συνήθως είναι η νύφη με βοηθό σκηνοθέτη την μαμά της και β’ σκηνοθέτη την πεθερά. Ο γαμπρός και οι πεθεροί περιορίζονται αυστηρά στο σενάριο, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να πάρουν πρωτοβουλίες η να εκφέρουν άποψη έπι κάποιου άλλου τόπικ της παραγωγής. Η νύφη δεν είναι επαγγελματίας σκηνοθέτης αλλά έχει σκηνοθετήσει virtually πιθανότατα την συγκεκριμένη παράσταση πολλές φορές στο παρελθόν, και έχει παραστεί σε παρεμφερείς παραστάσεις ως κομπάρσος, οπότε ήδη πολλές προσλαμβάνουσες και πολλές ιδέες. Επίσης στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση.

Πολλές φορές όμως επιστρατεύεται και εξωτερικός σκηνοθέτης έπι πληρωμή, ο οποίος έχει εμπειρία στην σκηνοθεσία και σε στενή συνεργασία με την νύφη και την μαμά της και σπανιότερα με τον γαμπρό, “ζωγραφίζουν τον άδειο καμβά του γάμου” (πωωωω το πιο τυρένιο που έχω γράψει). Οι δυνατότητες; Απεριόριστες. Sky is the limit. Όλα εξαρτώνται από τον διαθέσιμο χρόνο προετοιμασίας και το μπάτζετ.

Σκηνοθεσία: ο σκηνοθέτης συνήθως είναι η νύφη με βοηθό σκηνοθέτη την μαμά της και β’ σκηνοθέτη την πεθερά.

Ο αδερφός μας Χιού Γκραντ στην πιο charming ταινία για γάμους, με τίτλο Four Weddings and a Funeral.

Τι περιλαμβάνει αυτή η όχι λιτή παράσταση:

Από την δεκαετία του ’90 και μετά, ο γάμος, πέρα από τα καρα-SOS, είναι πολλά περισσότερα: ;Eχουν προκύψει πολλές παράπλευρες απώλειες χρημάτων από τα αναγκαία παρελκόμενα, τα οποία αν λείψουν, δεν θα θεωρείται ολοκληρωμένη η διαδικασία και για αυτό τα ακολουθούμε σχεδόν όλοι, σχεδόν όλα, σχεδόν ευλαβικά.

Έτσι, συνοψίζοντας τα tasks του βασικού πακέτου ενός γάμου της δεκαετίας του 60/70 των γονιών μας, μαζί με τις νέες “ανάγκες”, οι μελλόνυμφοι σε συνεργασία με την παραγωγή έπρεπε να μεριμνήσουμε (όχι με αυτήν τη σειρά): για τα λουλούδια της εκκλησίας και του τραπεζιού, το ρύζι, τις βέρες, τα στέφανα, τα κουφέτα, τις προσκλήσεις, το σώσε το χουρμά (save the date), τον παπά, την κράτηση εκκλησίας, το κτήμα, το catering, (το οποίο υποδιαιρείται σε γουέλκαμ ντρινκ, φίνγκερ φουντ, μπουφέ ή καθιστό γεύμα, κάρβινγκ στέισιον, όπεν μπαρ, γλυκά, καροτσάκι παγωτού), την στατική μελέτη της τούρτας (όροφοι, ημιυπαίθριοι χώροι, δώμα), τον DJ, το αυτοκίνητο της νύφης, το νυφικό (ενοίκιο ή αγορά ή ράψιμο), το κοστούμι, το τραγούδι της τούρτας, το τραγούδι εισόδου, τον φωτογράφο ή καλύτερα το συνεργείο φωτογράφων, μπούμαν προβολέων κλπ, το μπάτσελορ, το μπατσελορέτ, την λίστα γάμου ή το iban, το μανικιούρ- πεντικιούρ της νύφης, το κομμωτήριο, την πρόβα του μακιγιάζ και το μακιγιάζ της νύφης, το next day μακιγιάζ, το next day χτένισμα και η next day φωτογράφηση (τα οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι φθηνότερα από τα αντίστοιχα της ημέρας του γάμου, ενώ έπρεπε να είναι ακριβότερα, αφού η νύφη καλείται να σουλουπωθεί ακόμα και αν έχει ξεράσει τον πάτο της και να δείχνει ολόφρεσκη μετά από ξενύχτι και κραιπάλη) το something borrowed, το something blue, το photo booth, τα παπούτσια του γάμου, τα ονόματα που θα γράψουμε από κάτω, τι θα φοράνε οι συμπεθέρες (μην και είναι ίδιο χρώμα και πάρει άλλη τροπή το μυστήριο), το βίντεο του γάμου, τους καλεσμένους των γονέων και τους καλεσμένους του ζευγαριού, το δώρο στους κουμπάρους, τις πρόβες νυφικού, το honeymoon, και βέβαια αν ο γάμος γίνει εκτός έδρας, και όλα τα ταξιδιωτικά θέματα. Aυτά πάνω κάτω.

Επειδή βέβαια έχω να παντρευτώ τόσα χρόνια, μεσολάβησε η κρίση, ο κόβιντ κλπ, οι πρώτοι γάμοι της κλάσης μας έχουν τελειώσει, μπορεί να έχει αλλάξει η λίστα αυτή, να έχει εμπλουτιστεί ή να έχει γίνει πιο λιτή. Αγχώθηκα τώρα, ελπίζω να μην έχω ξεχάσει κάτι πολύ σημαντικό. Όλα αυτά τα απαραίτητα, χρειάζονται λεφτάκια. Η λέξη γάμος από μόνη της, είναι και πολλαπλασιαστής. Το ίδιο χτένισμα, με την ίδια τσατσάρα και το ίδιο σεσουάρ και την ίδια λακ, στοιχίζουν τριπλάσια αν είναι για μια νυφούλα. Οπότε ο προυπολογισμός κινδυνεύει να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή, αν δε το ταβάνι του προυπολογισμού είναι σταθερό, και ας πούμε το νυφικό ή το ταξίδι βγει λίγο ακριβότερο του προβλεπόμενου, τότε αναγκαστικά πρέπει να κοπεί κάτι από κάπου αλλού. Και ποιος την τρώει συνήθως; Η ποιότητα χαρτιού της πρόσκλησης, ο μαύρος χοίρος που ξεπέφτει και γίνεται απλός χοίρος, το μπελλίνι και το άπερολ που θα γίνουν με πιο παρακατιανό prosecco η, ακόμα χειρότερος ξεπεσμός, το carving station που τελικά θα έχει χοιρινό αντί roast beef.

Η λέξη γάμος είναι πολλαπλασιαστής κόστους αφού το ίδιο χτένισμα, με την ίδια τσατσάρα και το ίδιο σεσουάρ, στοιχίζουν τριπλάσια αν είναι για μια νυφούλα.

Η απόλυτη καταστροφή στον γάμο της Τζένιφερ Λόπεζ με τον Τζος Ντουχάμελ στην κωμωδία Shotgun Wedding.

Τι μπορεί να πάει στραβά:

Πολλά. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά και αυτό να εμποδίσει την τέλεση του μυστηρίου, κυρίως σε επίπεδο non show: Καθοριστικής σημασίας non show είναι το να υπαναχωρήσει και μην εμφανιστεί ένα από τα 2 εμπλεκόμενα μέρη στην εκκλησία για λόγους βαριάς μέθης, επειδή ξύπνησε σε ένα διαμέρισμα στην Μπανγκόκ με έναν τίγρη στο δωμάτιο, επειδή τελικά είναι ερωτευμένος/η με τον κολλητό/ή (follow your heart with the cutty sark), επειδή κάποιος μαλάκας/μαλάκω από την παρέα τον/την έπεισε την παραμονή του γάμου (λες και δεν είχε τόσους μήνες περιθώριο ο γελοίος), ότι πάει στο στόμα του λύκου και θα σκλαβωθεί κλπ.

Αλλά υπάρχουν και πιο σοβαρά non show κλπ που μπορεί να δώσουν στον γάμο άλλη τροπή. Αυτά για τα οποία το ζευγάρι, αλλά κυρίως η νύφη και η παραγωγή έχει τα περισσότερα άγχη. Γιατί για τα προηγούμενα, δεν αγχώνεται ποτέ κανείς, λες και δεν τα έχουμε δει σε ταινίες από τη ζωή βγαλμένες. Και ναι, υπάρχουν άπειρες λίστες στο Internet “10 things that can go wrong at your wedding”. Πολύ σημαντικά αλλά όχι καθοριστικής σημασίας non show είναι αυτό του DJ (ο γάμος τελείται αλλά χαλάει το μετά), αυτό του φωτογράφου (ο γάμος τελείται, θα βγουν φωτογραφίες από τα κινητά, αλλά ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα βρει πολύ ποιοτικά ευρήματα). Τέλος, σημαντική πηγή άγχους είναι ο καιρός. Να ξέρετε οι νέοι που πρόκειται να παντρευτείτε, ότι η πιθανότητα σκατόκαιρου τις sos Παρασκευές και Σάββατα, του Ιουνίου δηλαδή, είναι πλέον ίδια με την πιθανότητα βροχής τα σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου, οπότε αν το ξέρετε δεν θα έχετε άγχος αφενός και θα προβλέψετε ένα κονδύλι για τέντες κλπ.

Στην Αμερική, λοιπόν εκτός όλων των άλλων, κάνουν και rehearsal dinner ή στα ελληνικά δείπνα -πρόβα. Είναι η γενική πρόβα πριν την παράσταση όπου παρίστανται μόνο οι κοντινοί εξ αίματος των δυο στρατοπέδων για να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους (το γνωστό στα ελληνικά ασμπέτε) έτσι ώστε την επόμενη μέρα που είναι το original wedding party να είναι γνωρισμένοι και να έχουν 3 ώρες κοινά βιώματα. Και ακούει κάποιος rehearsal dinner και φαντάζεται ότι για την γενική πρόβα, όπως σε μια θεατρική παράσταση, αυτοί μαζεύονται στο venue με τα ρούχα της παράστασης και κάνουν ότι δειπνούν και κρατούν τα ψεύτικα φλιτζανάκια και τα πλαστικά κουζινικά που είχαμε στα παιχνίδια των παιδιών και κάνουν ότι πίνουν τσάι και τρώνε πλαστικά μπεργκεράκια, αλλά ΟΧΙ, δεν είναι μακέτο αυτή η εκδήλωση. Είναι τελείως κανονική, και όχι μόνο τρως κανονικά (στάξτε ευρώ συμπέθεροι ), αλλά πρέπει να φοράς διαφορετικό ρούχο στο rehearsal και διαφορετικό στον γάμο. Όχι μόνο για λόγους κατανάλωσης και καπιταλισμού, αλλά και για πρακτικούς λόγους, δεν μπορεί να φοράς το ίδιο ρούχο δεύτερη μέρα και να έχει λίγο μασχάλη ανήμερα του γάμου, ούτε βέβαια να έχει λεκέ από σαλτσούλα, εκτός αν προλαβαίνεις να το πας καθαριστήριο.

Η γαμοβάφτιση είναι ο εφιάλτης όλων, μια υδροκέφαλη υπερφιλόδοξη υπερπαραγωγή από αυτές που εξαντλούν το κοινό κι έχουν τρομερές δυσκολίες στο κάστινγκ.

Στην ταινία Priscilla η Σοφία Κόπολα ανατέμνει τον διάσημο γάμο της Πρισίλα με τον βασιλιά Έλβις. Όχι, δεν έχει πλάκα απλώς βγήκε φέτος και δεν θέλαμε να λείπει από το μπουκέτο.

Τι μπορεί κάποιος να κάνει για να είναι ο γάμος αξιομνημόνευτος;

Το βασικότερο όλων μα όλων είναι το soundtrack της παράστασης, δηλαδή ο καλός DJ. Το νύχι, η μπούκλα, το amuse bouche, τα λουλούδια στην εκκλησία, δεν απασχόλησαν ιδιαιτέρως κανέναν. Μεγάλη προσοχή επίσης θα πρέπει να δοθεί (μεγάλη προσοχή =καπότες) στην προγαμιαία περίοδο, έτσι ώστε αφενός η νύφη να μην είναι έγκυος και να μπορεί να γίνει λιάρδα και αφετέρου να μην γίνει τελικά καμία γαμοβάφτιση αντί του απλού γάμου.

Η γαμοβάφτιση είναι ο εφιάλτης όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων μερών. Πρόκειται για μια υδροκέφαλη υπερφιλόδοξη υπερπαραγωγή από αυτές που εξαντλούν το κοινό (κάτι σαν 4ωρη Επίδαυρος με καύσωνα και υγρασία), έχουν τρομερές δυσκολίες στο κάστινγκ (νονά/νονός) και δεν είναι αμιγώς ρομαντική κομεντί, είναι ρομαντικό θρίλερ με κλάματα, ουρλιαχτά και βασανισμούς.

Τέλος, να υπενθυμίζουμε ότι ο γάμος δεν είναι απαραίτητο να είναι χολιγουντιανή υπερπαραγωγή, μπορεί να είναι και μια low budget αυτοχρηματοδοτούμενη παραγωγή, μια ταινία μικρού μήκους, ένα θεατρικό σε υπόγειο θεατράκι, ένα 15λεπτο ταινιάκι αλκοολούχου ενθουσιασμού στο Λας Βέγκας (προσοχή εκεί μην κάνουμε συμπρωταγωνιστή κανέναν περαστικό Έλβις).

 

Διαβάστε περισσότερα: Παντρεύεστε; Ιδού τα συστατικά ενός επιτυχημένου γαμήλιου πάρτι.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top