01

Θα παραστήσουμε π.χ. ότι συζητούμε αν και πώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντήσει και τον Αλέξη Τσίπρα, πλην του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου ‒και αυτόν, ως ΥΠΕΞ ή ως συνιστώσα δύναμη της Κυβέρνησης;

Θα είναι συνιστώντα ή συνιδρυτικά τα κρατίδια (Ελληνοκυπριακό / Τουρκοκυπριακό) που θα συναποτελέσουν την υπό εκκόλαψη (ή υπό επώαση;) νέα Κυπριακή Δημοκρατία; Και οι δύο ιθαγένειες, που όμως δεν θα υποκαθιστούν την ενιαία –εκείνη του Κύπριου– θα είναι ιθαγένειες λαών ή εθνοτήτων; Και το σύστημα λήψης αποφάσεων, με 4 (τέσσερα) βουλευτήρια –ένα ανά εθνότητα, συν Άνω Βουλή, συν ενιαία Κάτω Βουλή– και με ισορροπίες στην Κυβέρνηση αλλά και στη Διοίκηση, πόσο θα κοστίζει σε μια γονατισμένη χώρα, αλλά και σε πόσο γρήγορες και… αποφασιστικές αποφάσεις θα καταλήγει σε μια εποχή κρίσης στην όλη περιοχή; Και ούτω καθεξής…

Αυτή τη γνώριμη από το κακό παρελθόν σειρά ερωτημάτων θα παραστήσουμε ότι συζητούμε –μαζί με το αν και πώς, π.χ. , ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντήσει και τον Αλέξη Τσίπρα, πλην του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου (και αυτόν, ως ΥΠΕΞ ή ως συνιστώσα δύναμη της Κυβέρνησης;) και το αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος στην Κύπρο θα έχει την ικανότητα να σηκώσει το λάβαρο του «ΟΧΙ» στα χνάρια του πατέρα του–, ενώ η πραγματική συζήτηση θα βρίσκεται σαφώς αλλού.

Πού; Πρώτον, στο αν η Κύπρος –ως σύνολο πολιτικών δυνάμεων, ισορροπιών, αλλά και λαϊκής βούλησης– θα έχει τις αντοχές, σε δημοψήφισμα, να εκφρασθεί αντίθετα προς εκείνο που (ως Σχέδιο Ανάν που δεν θα λέγεται Σχέδιο Ανάν) θα έρθει στο τραπέζι με την επίνευση των Δυνάμεων (ψέματα: με την διεξοδική προετοιμασία που έχει ήδη γίνει, όπως και επί Ανάν…), καθώς θεωρείται –από τις Δυνάμεις: από ποιον άλλο!– ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του νησιού δεν νοείται/δεν γίνεται/δεν μπορεί να προχωρήσει άμα δεν έχει επιλυθεί «οριστικά» το ζήτημα της κυριαρχίας. Δηλαδή της συμμετοχής στην εκμετάλλευση. (Αυτή η διάσταση είναι που παραμερίζει το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να προχωρήσει αύριο η διαδικασία, όταν χθες ακόμα παρενοχλούνταν από την τουρκική φρεγάτα που συνόδευε το ερευνητικό Barbaros νορβηγικό πλοίο που έκανε τις δικές του έρευνες στο «τεμάχιο» που ερευνά με παραχώρηση της Κύπρου η γαλλική TOTAL).

Ένα παίγνιο εξάρτησης θα επιχειρηθεί, που άμα παραγίνει ωμό θα καταπέσει κάτω από το ίδιο του το βάρος.

Δεύτερον, στο αν η Κύπρος –ευρισκόμενη στο βάθος μιας οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει, ας μην μασάμε τα λόγια μας, σε βαρύτατη εξάρτηση από τις ελαφρότερες Δυνάμεις (την «Ευρώπη»/Γερμανία)– θα σταθεί να σταθμίσει την και οικονομική προβληματικότητα του σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού που προτείνεται. (Αυτός ο κλάδος του ερωτήματος αφορά και την τουρκοκυπριακή αλλά και την κυρίως τουρκική πλευρά. Όπου το βάθος της οικονομικής κρίσης είναι εντελώς ασύγκριτο με ό,τι πριν μερικούς μήνες ή χρόνια).

Αν θεωρείτε ότι τρίτο ερώτημα υπάρχει, που να αφορά τη δική μας στάση –ως Ελλάδας–, δηλαδή το πώς θα «παίξει» το Κυπριακό στην εσωτερική σκηνή, ας έχετε σημειώσει πώς/πόσο γρήγορα/πόσο σιωπηλά σ’ εμάς οι βαβουριάρικες συζητήσεις περί ΑΟΖ (της δικής μας ΑΟΖ) εκόπασαν. Και πώς, με την διαμόρφωση της στάσης π.χ. της Αιγύπτου δείχνει η πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο να ισορροπεί προς μιαν εικόνα πολύ πιο κοντά στις τουρκικές τοποθετήσεις («χωρίς Καστελόριζο»), με δική μας εκκωφαντική σιγή.

Όσοι θεωρούν ότι στο Κυπριακό «αυτήν την φορά θα ‘ναι αλλιώς», ας κρατούν καλύτερα μικρό καλάθι: ένα παίγνιο εξάρτησης θα επιχειρηθεί, που άμα παραγίνει ωμό θα καταπέσει κάτω από το ίδιο του το βάρος.

 

Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης είναι δημοσιογράφος.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top