Μια «ξηρή» μαστίχα εις υγείαν του IWC Portugieser Annual Calendar

Με έναν πολύτιμο χρονογράφο IWC στον καρπό, ανακαλύπτουμε μοναδικά Ελληνικά gourmet προϊόντα. Επόμενος σταθμός το βορειοανατολικό Αιγαίο, εκεί όπου η μαστίχα της Χίου έφτασε μέχρι τη Λέσβο και την Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Για να αρωματίσει ένα απόσταγμα που απέχει παρασάγγας από τα γλυκερά σφηνάκια που μας φέρνουν πονοκέφαλο.

 

Η M Dry Mastiha είναι ένα ευγενές απόσταγμα, όπως οφείλουν να είναι τα πραγματικά αποστάγματα.

Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη. Ένα τραγούδι, δύο νησιά, δύο γείτονες. Το ένα πάνω από το άλλο, αναπνέουν τον ίδιο αέρα, μοιράζονται την ίδια θάλασσα, αντικρίζουν καθημερινά την Ανατολή. Κι αν ο μύθος θέλει τους Χιώτες να πηγαίνουν δύο-δύο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, σήμερα είναι ο Λέσβιος με τον Χιώτη που πιάνονται αγκαζέ. Πώς; Το προϊόν-φάρος της Χίου, η περίφημη μαστίχα, που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί υπάρχει μόνον εκεί και σχεδόν πουθενά αλλού στον κόσμο (στο απέναντι Çeşme προσπαθούν, μάταια, ως σήμερα, να πλησιάσουν την ποιότητα της χιώτικης μαστίχας), πέρασε από τη Χίο στη Λέσβο κι έφτασε στην πασίγνωστη Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου που από τον προπερασμένο αιώνα μας δίνει το εξαιρετικό ούζο που όλοι γνωρίζουμε.

Εκεί, μπαίνει στους χάλκινους άμβυκες, αποστάζεται με την παραδοσιακή μέθοδο και το απόσταγμα που βγαίνει δεν θυμίζει σε τίποτα το γλυκερό χύμα λικέρ μαστίχας που προσφέρουν για κέρασμα οι διάφορες ταβέρνες, αλλά και κάποια ακριβά εστιατόρια, ως τάχαμου χωνευτικό. Όχι χωνευτικό δεν είναι, αλλά έτσι και κάνεις το λάθος και πιεις ένα σφηνάκι παραπάνω, σε στέλνει κατευθείαν στο διανυκτερεύον φαρμακείο της γειτονιάς για αντιόξινα χαπάκια για το σίγουρο κάψιμο του στομαχιού που θα σε ξυπνήσει μέσα στην άγρια νύχτα.

Στο σπίτι θα την απολαύσουμε σκέτη, κρυστάλλινη και διάφανη, σε σφηνάκι ή σε long drink με τριμμένο πάγο, παρέα με ένα καλό πούρο κι έναν δυνατό espresso ristretto.

Τουναντίον, η M Dry Mastiha είναι ένα ευγενές απόσταγμα, όπως οφείλουν να είναι τα πραγματικά αποστάγματα. Σέβεται αυτό το θαύμα της φύσης που είναι η χιώτικη μαστίχα, χρησιμοποιεί 100% το φυσικό προϊόν και με λιγότερη ζάχαρη, αναδεικνύει στο έπακρο το θεϊκό άρωμά της, φτιάχνοντας το πρώτο ποτό μαστίχας που δεν είναι λικέρ, αλλά ένα σχετικά ξηρό και αρκετά σπιρτόζικο αλκοόλ. Επιτυγχάνει με αυτόν τον τρόπο να φέρει τη μαστίχα στον εικοστό πρώτο αιώνα και στις γευστικές τάσεις της εποχής. Αυτές που, ορθώς, οδηγούν τον υποψιασμένο πλέον καταναλωτή στην καθαρότητα και τη λάμψη της πρώτης ύλης, απομακρύνοντας κακούς συντρόφους και αντικαθιστώντας τους με αντάξιους, ισότιμους φίλους. Όσοι ενστερνίζονται αυτή τη φιλοσοφία και πρακτική, όπως η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, δημιουργούν το μέλλον σεβόμενοι απόλυτα το παρελθόν. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η M Dry Mastiha έχει ήδη βραβευθεί στον παγκόσμιο διαγωνισμό αποσταγμάτων World Spirits Award. Και εις ανώτερα!

Έτσι η M Dry Mastiha έρχεται ως νέα, δροσερή, ντελικάτη ύπαρξη που δίχως περιττά φτιασίδια μας προσκαλεί την ώρα του cocktail αλλά και την ώρα του τελειώματος ενός δείπνου. Στο σπίτι θα την απολαύσουμε σκέτη, κρυστάλλινη και διάφανη, σε σφηνάκι ή σε long drink με τριμμένο πάγο. Θα την αρωματίσουμε με μυρωδάτα φύλλα φρέσκου δυόσμου.Θα φτιάξουμε ένα απλό μα σοφιστικέ cocktail, αναμιγνύοντάς την με ginger ale ή bitter lemon ή tonic water σε αναλογία 1:2 και γαρνίροντας με μία λεπτή φέτα αγγουριού ή λεμονιού. Έτσι που είναι κομψά συσκευασμένη στην όμορφη φιάλη της, θα την πάμε δώρο στους φίλους που μας κάλεσαν σε δείπνο για να ευθυμήσει τη συντροφιά.

Γευστικά δεν θα την αναμιγνύαμε με τίποτα, ούτε αλμυρό ούτε γλυκό‧ μόνο με ένα καλό πούρο κι έναν δυνατό espresso ristretto.

Χρειάστηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια για να σχεδιαστεί το IWC Portugieser Annual Calendar, ένα πολύπλοκο και περίπλοκο εργαλείο μέτρησης του χρόνου.

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Η παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί από το μπέρδεμα των εννοιών «απλό» και «απλοϊκό» είναι ένα θέμα που δύσκολα θα λυθεί, αν λυθεί ποτέ. Το απλό μόνο απλοϊκό δεν είναι, αντιθέτως, είναι και πολύπλοκο και περίπλοκο, όχι όμως προς χάριν της πολυπλοκότητας αυτής καθ’ εαυτής, αλλά ως αποτέλεσμα της σύνθετης σκέψης, της δυνατότητας αυτής του ανθρώπινου εγκεφάλου, που μόνον λίγοι μπαίνουν στον κόπο να εξερευνήσουν. Θέλει θέληση, μέθοδο και δομημένη σκέψη, γνώσεις, αφοσίωση, αντοχές και χρόνο. Όλα αυτά μπήκαν στη σειρά και δημιούργησαν εξαιρετικά προϊόντα ανα τους αιώνες, από αποστάγματα μέχρι ρολόγια.

Με αυτές ακριβώς τις αρχές έχει σχεδιαστεί και το ρολόι-ημερολόγιο που σας παρουσιάζουμε σήμερα, της πάντα εφευρετικής ελβετικής ωρολογοποιίας IWC. Χρειάστηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια για να σχεδιαστεί το πολύπλοκο και περίπλοκο αυτό εργαλείο μέτρησης του χρόνου. Εάν επρόκειτο για αέναο (perpetual) ημερολόγιο, τα πράγματα θα ήσαν πιο εύκολα, το ημερολόγιο όμως του συγκεκριμένου ρολογιού είναι ετήσιο (annual), δηλαδή διαφορετικό για την κάθε χρονιά. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως λαμβάνει υπόψη τη διάρκεια κάθε μήνα του κάθε έτους και ως αποτέλεσμα, ο ιδιοκτήτης του πρέπει μια φορά τον χρόνο, την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου, να επέμβει και να προχωρήσει την ημερομηνία με το χέρι, αναλόγως εάν το έτος είναι δίσεκτο ή όχι.

Εμφανισιακά είναι υπέροχο, ενώ η κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι διαμέτρου 44.2 εκ. και ύψους 14.9 εκ. δείχνει λεπτότερη, χάρη στην κοίλη σχεδίασή της.

Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Portugieser Annual Calendar που το καθιστά μοναδικό. Έχει όμως και πολλές άλλες λειτουργίες, όπως μεγάλη αυτοδυναμία 7 ημερών χάρη στους δίδυμους κυλίνδρους, ένδειξη της ενέργειας που απομένει και αντίσταση στην πίεση του νερού ίση με 3 bars, όχι ευκαταφρόνητη για ρολόι που δεν απευθύνεται σε δύτες. Εμφανισιακά είναι υπέροχο. Η κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι διαμέτρου 44.2 εκ. και ύψους 14.9 εκ. δείχνει λεπτότερη, χάρη στην κοίλη σχεδίασή της.

Το ίδιο κοίλες είναι και οι υποδοχές μέσα από τις οποίες περνάει το κομψό και απλό μαύρο λουράκι από δέρμα αλιγάτορα, ολοκληρώνοντας με τον βέλτιστο τρόπο την υψηλή αισθητική του ρολογιού που μπορεί να στολίσει, χωρίς να βαρύνει ούτε να μπουκώσει, λεπτότερους καρπούς. Η πίσω πλευρά, όντας διάφανη, εκθέτει στα μάτια του παρατηρητή τον λεπτεπίλεπτο μα και συνάμα ισχυρό, πολύπλοκο και περίπλοκο μηχανισμό αυτού του εξαιρετικού αντικειμένου.

To κομψό αλλά και ιδιαιτερα αρρενωπό αυτό ρολόι που έχει κάτι το ναυτικό στη σχεδίαση των παραθύρων του που δείχνουν την ημερομηνία, ταιριάζει λοιπόν με μαρινιέρα, με ναυτικό αμπέχωνο και βέβαια με σταυρωτό μπλέηζερ αντάξιο ενός ναυάρχου. Είναι όμως εξίσου ενδιαφέρον με ένα δανδίστικο ντύσιμο, όπου μια χρωματιστή κάπα, ένας κροκό χαρτοφύλακας (όπως το μπρασελέ του ρολογιού) ένα ζευγάρι Johdpur μποτάκια και ένα τσόχινο καπέλο Borsalino στα χρώματα του δάσους, θα δημιουργήσουν μια εστέτ συγχορδία. Θέλετε κάτι πιο απλό; Δοκιμαστε το με το παλιό σας τζην πουκάμισο και θα κάνει επίσης πανέμορφο κοντράστ.


Photo: Βασίλης Κουρούπης
Styling: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης
Ρολόι: IWC Portugieser Annual Calendar
Μαστίχα: M Dry Mastiha
Μπλούζα: Shop&Trade

//Η φωτογράφιση έγινε στη στυλάτη Hellenic Suite του ξενοδοχείου Athens Was. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.


 

Διαβάστε ακόμα: Όταν το Portugieser Chronograph συνάντησε το ελληνικό… «προσούτο»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ελληνικές, ερυθρές και σπάνιες ποικιλίες, που αργά αλλά σταθερά τραβούν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Τις γνωρίζουμε δοκιμάζοντας top κρασιά τους. Προτείνει η Μαρία Νέτσικα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μετά το Le Greche και το Kokkion, το Μαραμπού είναι το νέο ποιοτικό παγωτατζίδικο της Αθήνας, στην ολοένα ανερχόμενη οδό Αρχελάου. Προτείνει μικρής παραγωγής παγωτά -με μαύρη μπύρα, αβοκάντο ή γιασεμί- τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ας λένε ότι θέλουν οι αμερικανοί, το ιταλικό brunch έχει άλλη χάρη: Φανταστείτε μπαμπάτσικα scrambled eggs, λαχταριστά open faced panini, pancakes με υπέροχη ρικότα στη ζύμη και φυσικά ιταλικό espresso. Όσο για την πίτσα; Ποιος λέει όχι για μπραντς, ακόμα και για μπρεκφαστ!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δοκιμάσαμε πρώτοι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του νέου «geographically whimsical» εστιατορίου Folk. Που με το εύληπτο ντιζάιν στο χώρο και τη χρήση πρώτων υλών με ταυτότητα στην κουζίνα φέρνει καλιφορνέζικο αέρα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro