Τα «Crus» του καφέ: Tusso, Fine Blend

«Πώς; Ελληνικός εσπρέσο;» «Ναι, δεν το 'ξερες;» «Και είναι τόσο καλός που τον βάζεις στα ''crus'' του καφέ;» «Δεν τον βάζω εγώ. Μπαίνει με το σπαθί του!»

 
Ποιοτικός έλεγχος πρώτης ύλης (πράσινος καφές)

«Όταν έπεσε στα χέρια μου το καινούργιο Fine Blend της Tusso ομολογώ ότι ήμουν ιδιαίτερα δύσπιστος, παρότι έχω επισκεφθεί τις υπερσύγχρονες και χειρουργικής καθαριότητας εγκαταστάσεις της στο Αλιβέρι», λέει ο Σίμος Γεωργόπουλος. (Στη φωτογραφία ο ποιοτικός έλεγχος πρώτης ύλης, δηλαδή του πράσινου καφέ).

Έχοντας εδώ και μια πενταετία επιβιβαστεί –για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή!– στο τρενάκι των single estate coffees, το DNA μου έχει μπολιαστεί με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν αυτά τα σπουδαία Cru του καφέ από τα blends, και ιδιαίτερα από τα εμπορικά χαρμάνια μάρκας.

Στο (μαύρο πλέον) αίμα που κυλάει μέσα μου μπορεί κανείς να βρει όλη την τελειότητα του κορυφαίου κόκκου, τα συμπυκνωμένα αρώματα φρούτων, γης, σοκολάτας και μπαχαριών, καθώς και την ανείπωτη δύναμη και διάρκεια αυτών των καφέδων, αποτελέσματα χαρισματικών terroirs, αλλά και πάθους κάποιων ανθρώπων για το καλύτερο.

«H γευστική ελαφράδα και η φινέτσα του, που έρχεται, ωστόσο, με πρωτόγνωρη συμπύκνωση και γευστική διάρκεια, είναι στοιχεία που καθιστούν το καινούργιο Fine Blend της Tusso τον καλύτερο ''εμπορικό'' καφέ που έχω έως τώρα δοκιμάσει».

«H γευστική ελαφράδα και η φινέτσα του, που έρχεται, ωστόσο, με πρωτόγνωρη συμπύκνωση και γευστική διάρκεια, είναι στοιχεία που καθιστούν το καινούργιο Fine Blend της Tusso τον καλύτερο ”εμπορικό” καφέ που έχω έως τώρα δοκιμάσει».

Μάλιστα όσες φορές έχω ξαναγυρίσει σε «κανονικούς» καφέδες, έχω απογοητευτεί τόσο με την εμφάνιση των σπυριών, όσο και τα χορτώδη αρώματα, την αραιή παρουσία και την μικρή τους επίγευση.

Έτσι όταν έπεσε στα χέρια μου το καινούργιο Fine Blend της Tusso ομολογώ ότι ήμουν ιδιαίτερα δύσπιστος, παρότι έχω επισκεφθεί τις υπερσύγχρονες και χειρουργικής καθαριότητας εγκαταστάσεις της στο Αλιβέρι. Αυτές βέβαια από μόνες τους επ’ ουδενί δεν διασφαλίζουν ένα εξαιρετικό φλιτζάνι· και όταν μάλιστα στην καθημερινότητά σου οδηγείς τις Ferrari, τις Corvette, τις Lotus και τις Porsche του καφεϊκού κόσμου, αναρωτιέσαι τι τύχη έχει ένα απλό Ford!

Η απάντηση είναι ότι έχει τέτοια τύχη που με έκανε χωρίς κανένα δισταγμό να περιλάβω τον Tusso Fine Blend σε μια στήλη που ονομάζεται «τα Cru του Καφέ», αφού ο ενθουσιασμός μου ήταν εξίσου μεγάλος εντός και εκτός φλιτζανιού.

Οργανοληπτικός έλεγχος πρώτης ύλης, χώρος ποιοτικού ελέγχου και έρευνας και ανάπτυξης - αριστερά Ιάκωβος Δρακούλης, δεξιά Ντίνος Δρακούλης

Ο Ιάκωβος Δρακούλης και ο Ντίνος Δρακούλης (από αριστερά) κατά τη διαδικασία του οργανοληπτικού ελέγχου.

Κι αυτό γιατί η ποιότητα των κόκκων ήταν εντυπωσιακή για καφέ αυτής της φιλοσοφίας, το ίδιο όμως και η γευστική του παρουσία. Καταλήγοντας σε ψιλό κόψιμο και λιγότερα γραμμάρια στο group, παρά σε χοντρότερο με περισσότερα, ο καφές μου χάρισε απλόχερα τα χαρακτηριστικά αρώματα των λουλουδιών και της σοκολάτας, τόσο χαρακτηριστικά της Νοτιοαμερικανικής και Κεντροαμερικάνικης προέλευσής του.

«Η ποιότητα των κόκκων είναι εντυπωσιακή για καφέ αυτής της φιλοσοφίας, το ίδιο και η γευστική του παρουσία».

Η Tusso πληροφορεί για τη συμμετοχή και αφρικάνικων καφέδων στον Fine Blend, οι γευσιγνωστικές ικανότητές μου ωστόσο μάλλον δεν είναι επαρκείς για να την αντιληφθώ. Αυτό που αντιλήφθηκα πάντως είναι η γευστική ελαφράδα και η φινέτσα του, που έρχεται, ωστόσο, με πρωτόγνωρη συμπύκνωση και γευστική διάρκεια, στοιχεία που τον καθιστούν τον καλύτερο «εμπορικό» καφέ που έχω έως τώρα δοκιμάσει.

Ο χώρος ελέγχου διαδικασίας καβουρδίσματος

Ο χώρος ελέγχου διαδικασίας καβουρδίσματος της Tusso. «Χωρίς κανένα δισταγμό μπορώ να περιλάβω τον Tusso Fine Blend σε μια στήλη που ονομάζεται ”Τα Cru του Καφέ”», λέει ο Σίμος Γεωργόπουλος.

Εντάξει, ο Tusso Fine Blend δεν θα καταφέρει να με βγάλει από τα bucket καθίσματα δύστροπων στο χαρακτήρα και ισχυρότατων σε προσωπικότητα αγωνιστικών μοντέλων με τα οποία γυρνάω μέχρι τελικής πτώσεως στην πίστα. Για όποιον όμως θέλει μια φιλική, ευκολοδήγητη αλλά άκρως απολαυστική και χωρίς πολλούς συμβιβασμούς επιλογή, η δημιουργία της οικογένειας Δρακούλη δεν είναι ένα απλό Ford, αλλά ένα εξαιρετικό, καθαρόαιμο GT!

Eνδ. τιμή 7,50€ / 250gr. www.tusso.eu

 

Διαβάστε ακόμα: Και ο ελληνικός καφές πίνεται κρύος!

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο γνωστός σεφ μάς συστήνει το νέο του «παιδί» που άνοιξε πρόσφατα στο Χαλάνδρι. Ένα μαγαζί όπου υμνεί τον ραφιναρισμένο καφέ Taf, την υγιεινή διατροφή και φιλοδοξεί να γίνει το στέκι των vegans και των χορτοφάγων.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro