Κωνσταντίνος Γαβρόγλου: αναζητώντας τον μαθηματικό τύπο της άστοχης πολιτικής δήλωσης (Nick Paleologos / SOOC).

Απαράβατος νόμος: ένα λάθος δεν το διορθώνεις με ένα δεύτερο, πολύ περισσότερο με ένα τρίτο. Αν το κάνεις, τότε μάλλον δεν ξέρεις να μετράς. Έχεις πρόβλημα ελλειμματικής προσοχής στα μαθηματικά. Ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ενδέχεται να πιστεύει πως στην αριθμητική είναι σαΐνι, ίσως μέσα του να κρύβει έναν  Άλαν Τούρινγκ ή μήπως έναν Ευκλείδη;

Μπορεί να εποφθαλμιά να λύσει αυτός πρώτος την αναπόδεικτη μαθηματική θεωρία των Young-Mills και το χάσμα της μάζας κι έτσι να μείνει στο συλλογικό  υποσυνείδητο ως ένα κορυφαίο μυαλό που αδικήθηκε από την ημετέρα πολιτική που ποτέ δεν κατάλαβε το εύρος του πνεύματός του.

Στο μεταξύ, όμως, έως τη στιγμή που θα καταξιωθεί παγκοσμίως για τις μαθηματικές του ικανότητες, ελέγχεται για τη λογική που εμβαπτίζει τις αναρτήσεις του στο Facebook. Ως πρώην υπουργός Παιδείας (όχι καλός, αλλά δεν είναι αυτό τώρα το θέμα μας), προφανώς, και έχει λόγο να ψέξει τη Νίκη Κεραμέως για τις αποφάσεις που λαμβάνει εν μέσω πανδημίας.

Η ανάρτηση του Γαβρόγλου είναι πολιτικά άστοχη, κοινωνική ανάρμοστη και σεξιστική ως εκεί που δεν παίρνει.

Ο πιο εύκολος κυβερνητικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι η εν λόγω υπουργός (ενδεχομένως η λιγότερο επιτυχημένη του κυβερνητικού σχήματος). Πολιτικά είναι ανοιχτή από παντού σε σημείο να σκέφτεσαι με θλίψη όλους εκείνους που, όταν εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή, μιλούσαν για σπουδαίο πουλέν που θα έφτανε το εκτόπισμα της Ντόρας Μπακογιάννη (φρούδες ελπίδες, αλλά ούτε κι αυτό είναι το θέμα μας).

Θέλει, λοιπόν, ο Γαβρόγλου να χτυπήσει την Κεραμέως και ξαφνικά χάνει το μέτρημα στο πληκτρολόγιό του. Οι λέξεις τρέχουν χωρίς να το καταλάβει, πιο γρήγορα από τη σκέψη του και γράφει μια ιλιγγιωδώς ανόητη ανάρτηση. Πολιτικά άστοχη, κοινωνική ανάρμοστη και σεξιστική ως εκεί που δεν παίρνει: Ο περιβόητος μέσος όρος που επικαλέστηκε η υπουργός Παιδείας δίνει πόντους στο στερεότυπο ότι οι γυναίκες δεν τα πάνε καλά στα μαθηματικά. Λαμπρά!

Μικρή παρένθεση: στη δική μου τάξη, από το Γυμνάσιο έως το Λύκειο, είχαμε την ίδια απουσιολόγο. Ένα κορίτσι που ήταν ο ορισμός της μελέτης. Την ζηλεύαμε όλοι για την επιμέλειά της. Αυτό το κορίτσι έγινε μαθηματικός. Τώρα, σύμφωνα με τη λογική του Γαβρόγλου δύο τινά συνέβησαν: είτε αυτό το κορίτσι δεν ήταν κορίτσι και μας το έκρυβε (που δεν ισχύει, μια χαρά κορίτσι ήταν) είτε τα στερεότυπα είναι η δική του διάλεκτος.

Το χειρότερο; Έκανε και δεύτερη ανάρτηση – διευκρινιστική της πρώτης. Δεύτερο αξίωμα: αν κάνεις διευκρινιστική δήλωση σε κάτι, τότε τα έχεις κάνει μαντάρα. Δεν είναι ότι δεν κατάλαβαν οι πολλοί, αλλά ότι εσύ δεν ήξερες τι ήθελες να πεις. Η δεύτερη ανάρτηση του Γαβρόγλου είναι ακόμη χειρότερη. Προσπαθεί να εξηγήσει το νεφέλωμά του με την ελπίδα ότι θα χαθούμε κι εμείς μέσα στη θολότητα των απόψεών του.

Όταν «χτυπάς» μια όχι πολύ επιτυχημένη υπουργό, όπως η Νίκη Κεραμέως, με λάθος τρόπο ( Nikos Libertas / SOOC).

Έχεις την αίσθηση ότι κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν στο κόμμα με μοριοδότηση ή είδαν φως αναμμένο και μπήκαν στο σαλόνι.

Είναι τόσο δύσκολο, άραγε, οι πολιτικοί μας πρώτα να μασάνε κι ύστερα να μιλάνε; Δεν είναι κακό να σκέφτονται λίγο περισσότερο αυτά που θέλουν να πουν ή να γράψουν. Λίγη βάσανος δεν έβλαψε κανέναν. Αντιθέτως, έσωσε σπίτια και υπολήψεις.

Σχετικό και άσχετο: έχεις την αίσθηση ότι κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν στο κόμμα με μοριοδότηση ή είδαν φως αναμμένο και μπήκαν στο σαλόνι. Να είναι, άραγε, τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα ακούγονται διάφορες οξύηχες φωνές για τα ελληνοτουρκικά που δεν συνάδουν με την αριστερή σκέψη; Όσο για το θέμα Γαβρόγλου, δεν περιμένουμε να του τραβήξει το αυτό κάποιος στην Κουμουνδούρου.

Η ευθιξία και η αυτοκριτική είναι σπάνια αθλήματα στην ελληνική πολιτική…

 

Διαβάστε ακόμα: Αν φορέσεις μάσκα μέσα στην εκκλησία θα είσαι λιγότερο χριστιανός;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top