Χωρίς μάσκα είναι κάποιος λιγότερο πιστός; (George Vitsaras / SOOC)

Παρακάμπτουμε τους αμετανόητους που ακόμη και τώρα θεωρούν πως ο ιός είναι ένα «κοινωνικό κατασκεύασμα», μια σιωνιστική συνωμοσία ή μια επιβουλή του διαβόλου. Παρακάμπτουμε ακόμη κι εκείνους που με ασύγγνωστη αμεριμνησία και παντελής αδιαφορία προς το κοινωνικό σύνολο δεν ακολουθούν κανένα μέτρο προφύλαξης και συνεχίζουν να συμπεριφέρονται ωσαν να μην συνέβη τίποτα στην παγκόσμια κοινότητα.

Το θέμα είναι άκρως πολιτικό. Σωστά η κυβέρνηση, διά των ειδικών, επαναφέρει το μέτρο της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους βλέποντας τους αριθμούς των κρουσμάτων να ανεβαίνουν ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα. Είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλα πρόσθετα μέτρα στο εγγύς μέλλον έτσι ώστε να αποφευχθεί μια ραγδαία αύξηση των νοσούντων.

Με ποια λογική οι εκκλησίες δεν θεωρούνται κλειστοί χώροι; Με ποια λογική εξαιρούνται από το μέτρο της χρήσης μάσκας;

Πλέον, όπως είναι γνωστό, το μέτρο της μάσκας δεν θα περιορίζεται μόνο στους συρμούς του μετρό, αλλά σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ορθό και πρέπον. Αλλιώς, θα βρεθούμε μπροστά σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, την οποία, ας μην κρυβόμαστε, η χώρα μας με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει.

Ερώτημα που πλανάται στον αέρα και, φυσικά, έχει τεθεί και πριν από καιρό. Με ποια λογική οι εκκλησίες δεν θεωρούνται κλειστοί χώροι; Με ποια λογική εξαιρούνται από το μέτρο της χρήσης μάσκας; Η ίδια συζήτηση, με μεγαλύτερη επίταση λόγω των τότε δραματικών συνθηκών, είναι ανοίξει την περίοδο της καραντίνας με το αν κολλάει κανείς με την Αγία Κοινωνία.

Οι πούροι της ορθόδοξης πίστης επιμένουν πως το σώμα και το αίμα του Χριστού είναι η καλύτερη ασπίδα για κάθε νόσο. Θυμόμαστε άλλωστε πως ακόμη και επιστήμονες τσαλαπάτησαν τα δεδομένα της επιστήμης τους τασσόμενοι με την άποψη των θεοσεβούμενων.

Τώρα, όμως, που είμαστε περισσότεροι έμπειροι γύρω από τον ιό και γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για τους τρόπους εξάπλωσής του και το πόσο αυξάνεται η ισχύς του σε κλειστούς χώρους όπου τα σταγονίδια ενός εκάστου ίπτανται σαν μαύρο σύννεφο πάνω από ανυποψίαστα κεφάλια, τώρα, λοιπόν, που τα ξέρουμε όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση χρησιμοποιεί άλλα μέτρα και σταθμά;

Η κυβέρνηση πράττει εντελώς λάθος και, δυστυχώς, δεν το κάνει για υγειονομικούς λόγους, αλλά για καθαρή μικροπολιτική.

Δεν χωράει αμφιβολία πως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι πιστοί. Το ανέδειξε άλλωστε και πρόσφατη διεθνής μελέτη. Αν φορέσει μάσκα ο χριστιανός μέσα στην εκκλησία θα είναι λιγότερο χριστιανός; Θα χάσει την πίστη του; Ή, μήπως, θα την διατρανώσει περισσότερο καθώς θα προσέλθει στη λειτουργία (και θα ξαναπάει) αφού θα έχει προσέξει την υγεία του;

Εντέλει, ποιος είναι ο καλύτερος χριστιανός; Αυτός που βρίσκεται στο νοσοκομείο ή στον τάφο ή ο ζωντανός; Η κυβέρνηση πράττει εντελώς λάθος και, δυστυχώς, δεν το κάνει για υγειονομικούς λόγους, αλλά για καθαρή μικροπολιτική. Για να μην στεναχωρήσει το θρησκευόμενο πλήθος, μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι δυνητικοί ψηφοφόροι της.

Μόνο που το επίπεδο σοβαρότητας μιας κυβέρνησης μετριέται από το πολιτικό κόστος που λαμβάνει όταν πρόκειται να προχωρήσει σε ένα μέτρο αναγκαίο που θα είναι επ΄ωφελεία του συνόλου. Εν προκειμένω βρισκόμαστε ακριβώς σ’ αυτό το σημείο. Θα έλεγε κανείς πως η κυβέρνηση μάς θυσιάζει στο βωμό μια έωλης εντύπωσης κάποιων θρησκόληπτων ότι ο κορωνοϊός φοβάται να μπει στις εκκλησίες και ότι οι ψαλμοί τον διώχνουν μακριά όπως ο απήγανος τον σατανά.

Είναι πραγματικά κρίμα να πετάγονται εν μια νυκτί στον κάλαθο των αχρήστων τα σωστά μέτρα που πάρθηκαν το πρώτο διάστημα της έξαρσης του ιού, μέτρα που έκαναν θετική εντύπωση σε όλη την παγκόσμια κοινότητα, για να χαρούν οι πιστοί που προσέρχονται στους ναούς (μεγάλης ηλικίας άνθρωποι ως επί το πλείστον). Στο κάτω κάτω, πιστοί είναι κι εκείνοι που δεν πηγαίνουν στις εκκλησίες. Εκτός αν θέλει η κυβέρνηση να τους βάλει με το ζόρι μέσα στους ναούς. Θα μπορούσε να βρει άλλον, πιο πρόσφορο τρόπο. Αυτός που διάλεξε είναι επικίνδυνος και ολισθηρός.

 

Διαβάστε ακόμα: Τελικά πώς κολλάμε κορωνοϊό; Τα συμπεράσματα των επιστημόνων, 6 μήνες μετά.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top