Σαν ουρά προϊστορικού τέρατος (Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC).

Η διαφήμιση παλιά έλεγε: ο χρόνος είναι χρήμα, είναι κρίμα στην κουζίνα την ζωή σου να περνάς, Λαγκοστίνα, ταν ταν!

Στην κουζίνα βέβαια κατά τη γνώμη μου καθόλου κρίμα δεν είναι να την περνάς, εκτός αν ετοιμάζεις τα αυριανά κολατσιά και ταπεράκια, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές άλλες στιγμές νεκρού χρόνου που οι δείκτες του ρολογιού σου κυλούν ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ αργά… Ωραία τα smartphone, μπορείς να χαζέψεις, να δεις Νetflix, ή να κάνεις κάτι παραγωγικό, αλλά πόσο smartphone να αντέξεις;

Χρόνος αναμονής στην ουρά του ταμείου του σουπερμάρκετ

Εξαρτάται από την ημέρα και την ώρα που θα επισκεφθείς το σουπερμάρκετ. Αν πας ένα πρωί στις 10 ο χρόνος αυτός είναι πολύ μικρός και δύσκολα θα ανεχτείς 3 καρότσια ουρά πριν από σένα, οπότε πας στο ταμείο που δεν έχει κανέναν η άντε να έχει μόλις φύγει ο προηγούμενος.. Αν πάλι πας Σάββατο στις 12 με 3 καρότσια ουρά είναι η τυχερή σου μέρα! Ο χρόνος αυτός είναι υπέρνεκρος γιατί ουσιαστικά δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα.
Υπολογίζεις μια διάρκεια Χ ανά μπροστινό Καρότσι και ξέρεις περίπου πότε θα έρθει η σειρά σου.

Στο σούπερ μάρκετ η ταμίας είναι μαθητευόμενη και μια έμπειρη μεγαλύτερη ταμίας της δείχνει με προθυμία τα κουμπιά και πως περνάς visa από μηχάνημα ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΡΟΤΣΙ.

Μπορεί βέβαια, όσο τυχερός και να νιώθεις και όσο και να βιάζεσαι, τελικά να χέστηκε το σύμπαν για σένα και να συμβούν στο ταμείο σου πραγματάκια όπως:

– “δεν περνάει το barcode του Νυχοκόπτη” και πρέπει ένας υπάλληλος να πάει να βρει πόσο κάνει ο νυχοκόπτης και να έρθει να πει τον κωδικό στο ταμείο. Εκεί ο χρόνος σου ακριβαίνει απότομα η δε αξία του υπερτριπλασιάζεται αν ο νυχοκόπτης είναι στο καλάθι του μπροστινού και όχι στο δικό σου, γιατί τότε δεν μπορείς να πεις, άστο γάμα το (αφήστε το γαμήστε το για ευγένεια), δεν θα το πάρω.

– η κάρτα του προηγούμενου δεν περνάει και ο/η ταμίας πατάει διαφορά κουμπιά και φωνάζει την tech freak των ταμείων, και πατάει κάτι διάφορα και μετά του ζητάει να την ξαναπεράσει και ούτε τότε περνάει και μετά του λέει να δώσει άλλη κάρτα κ.ο.κ.

– η ταμίας είναι μαθητευόμενη και μια έμπειρη μεγαλύτερη ταμίας της δείχνει με προθυμία τα κουμπιά και πως περνάς visa από μηχάνημα ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΡΟΤΣΙ, οπότε πάλι νιώθεις ότι ο χρόνος σου ακριβαίνει και αγανακτείς, αλλά πάντα από μέσα σου διότι δεν είμαστε αγροίκοι και γαϊδούρια.

Χρόνος αναμονής στα τυριά στο σούπερμάρκετ

Αν δεν έχεις δει ότι υπάρχει χαρτάκι με νουμεράκι και περιμένεις, και όταν έρθει η σειρά σου την χάνεις γιατι δεν έχεις νουμεράκι, τότε είσαι ο αδύναμος κρίκος και καλά να πάθεις. Αν έχεις νουμεράκι, τα τυριά είναι πολύ δύσκολη περίπτωση. Αφενός έχουν μεγάλο χρόνο αναμονής.

Τον οποίο θα μπορούσες να εκμεταλλευτείς και να πας να ψωνίσεις άλλα πράγματα από αλαργινούς διαδρόμους, όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσεις οπτικοακουστική επαφή με την οθόνη με τα νούμερα και να ακούς κάθε γκλινγκλον που ακούγεται όταν προχωράει ένα νούμερο, για να μην γίνει η μέγιστη μαλακία και το δικό σου γκλινγκλον σε βρει να αγοράζεις αγγουράκια στην άλλη άκρη του καταστήματος.

Αν ο μπροστινός σας είναι ηλικιωμένος, μη εξοικειωμένος με ΑΤΜ όσο εσείς, η αξία του δευτερολέπτου εκτοξεύεται.

Αφετέρου, ενδέχεται να νιώσεις συναισθήματα αγανάκτησης και εκνευρισμού. Μπορεί να είσαι 2 νούμερα πριν την σειρά σου, και οι 2 προηγούμενοι να πάρουν τα πάντα. Ήτοι, η ερώτηση «κάτι άλλο;» που κάνει ο υπάλληλος πίσω από τον πάγκο, να λάβει θετική απάντηση 5 φορές. Ορίστε η φέτα, σας κάτι άλλο? Και 10 φέτες μίλνερ. Κάτι άλλο; Τριμμένη παρμεζάνα. Στον ψιλό τρίφτη ή στον χοντρό; (η εξειδίκευση και η πρόοδος της τεχνολογίας εις βάρος του χρόνου του επόμενου στη σειρά). Στον ψιλό. Κάτι άλλο;

Έχετε γραβιέρα πικάντικη; Ναι έχουμε 3 διαφορετικές; Χμμμμμ μπορώ να δοκιμάσω; (κάτσε να φέρω και ένα ουζάκι, κρίμα να το φας ξεροσφύρι) Βεβαίως. Μμμμ, ωραία αυτή. Βάλτε μου 400 γρ. Η μάλλον όχι 300. Α, τώρα το έκοψα στα 400, να σας το τυλίξω; Όχι, θα ήθελα 300 παρακαλώ και λίγο ανθότυρο. Πόσο; 200 γραμμάρια. Κάτι άλλο; Όχι, αυτά. Καμιά φορά λες δεν αξίζω τέτοια μεταχείριση και πάνω στο 3ο «Κάτι άλλο;» αγοράζεις συσκευασμένα τυριά γιατί ο Θεός αγαπάει τον τυροfreak αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη (εμένα). Επομένως εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο αναμονής, δεν είναι πεθαμένος, αλλά αναλαμβάνοντας τα ρίσκα που ενέχει η απόφασή μας αυτή.

Χρόνος αναμονής στο συνεργείο

Αν αφήσεις το αυτοκίνητο για ολόκληρη την ημέρα η για παραπάνω από μια μέρες δεν υπάρχει νεκρός χρόνος γιατί φεύγεις και πας αλλού κάνεις τις δουλειές σου κ επιστρέφεις και το παίρνεις. Αν όμως είναι κάτι που κρατάει “μισή ωρίτσα ” ποτέ δεν κρατάει μισή ωρίτσα και μισή ωρίτσα ίσον τουλάχιστον μια ώρα και 10 λεπτά και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Οπότε έχουμε μια ώρα και 10 λεπτά για σκότωμα, λίγο κινητό, λίγο να χαζέψουμε λίγο να δούμε και να μυρίσουμε να νέα μοντέλα της αντιπροσωπείας (η γνωστή καινουργίλα των αυτοκινήτων), να κάνουμε κανένα γύρο του τετραγώνου για γυμναστική, τέτοια πράγματα.

Χρόνος για να αφήσεις το αυτοκίνητο η να πάρεις το αυτοκίνητο από το συνεργείο

Λίγος χρόνος αλλά, όχι και τόσο λίγος που να μη μας νοιάζει. Γιατί για να το αφήσεις και να το πάρεις στην επίσημη αντιπροσωπεία ή σε συνεργείο leasing, γίνονται διάφορες διατυπώσεις χαρτιά κλπ σαν προεγχειρητικοός έλεγχος κάπως και άντε να περιγράψεις και να υπαγορεύσεις στην υποδοχή ότι κάνει έναν σφυριχτό ήχο φουιιιιι όταν βάζεις 3η και πιάνεις τις 3000 στροφές και μετά άντε να έρθει ο μηχανικός να του το εξηγήσεις και με δικά σου λόγια γιατί σιγά μην καταλάβει από το χαρτί της υποδοχής, έφυγε ένα μισάωρο έτσι.

Χρόνος αναμονής στο ΑΤΜ

Η αναμονή στο ΑΤΜ ισούται με είσοδο κάρτας +πληκτρολόγηση πιν+ επιλογή ανάληψης χρημάτων + τράβηγμα της κάρτας από την σχισμή+ τράβηγμα των χρημάτων από τη χαράδρα+ μεταβολή και αποχωρώντας, τακτοποίηση της κάρτας και των χρημάτων στην τσέπη/θήκη κλπ.

Οποιαδήποτε έξτρα ενέργεια όπως μεταφορά χρημάτων, ενημέρωση λογαριασμού ΜΕ εκτύπωση, η οποία δεν φαίνεται καλά, επαναεισαγωγή της κάρτας για νέα συναλλαγή, αυτομάτως ανεβάζει την τιμή του κάθε δευτερολέπτου έξτρα αναμονής. Αν δε, ο μπροστινός σας είναι ηλικιωμένος, μη εξοικειωμένος με ΑΤΜ όσο εσείς, η αξία του δευτερολέπτου εκτοξεύεται, για να πέσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, όταν έρθει η σειρά σου, και κάνει και εσύ με την σειρά σου, ανάληψη και μεταφορά χρημάτων και εκτύπωση.

Ουρά αυτοκινήτων. Συνηθισμένη εικόνα πλέον, παντού (Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC).

Χρόνος αναμονής στο πακάρισμα

Χρόνος αναμονής για να παρκάρει ο μπροστινός. Πανάκριβος, ιδίως αν πήρε την θέση που είχαμε σταμπάρει, ποτέ δεν κορνάρουμε όμως, δεν είμαστε αγροίκοι και γαϊδούρια είπαμε. Απλώς καμιά φορά απο μέσα μας ευχόμαστε να μην παρκάρει καλά και να απελπιστεί και να αφήσει την θέση και να φύγει.

Χρόνος αναμονής για να ξεπαρκάρει ο μπροστινός. Φθηνούτσικος, έως δωρεάν αν ετοιμαζόμαστε να παρκάρουμε στην κενή θέση που θα αφήσει.

Οσο ο μικρός προπονείται μπορείς να πας στο σουπερμάρκετ, να κάνεις γρήγορο βάδην γύρω από το τετράγωνο, να μιλήσεις με άλλες μανούλες και πατερούληδες.

Χρόνος αναμονής στο τηλεφωνικό κέντρο για κάτι

Η κλήση μας είναι σημαντική για αυτούς. Δεν πειράζει να περιμένω, υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Κάνω παράλληλα αλλά πράγματα. Παίρνω το τηλέφωνο και στο ντους όσο αναμένω. Φουλ παραγωγικός χρόνος. Το προτιμώ από την απόρριψη του «όλες οι γραμμές μας είναι κατειλημμένες, παρακαλώ καλέστε αργότερα». Μπιιιιιιιιιπ- -(Το μπιιιιπ είναι το παλιό τουτ τουυυυτ που έκανε όταν σου το έκλεινε κάποιος στη μούρη).

Χρόνος αναμονής για να στεγνώσει το μπλάνκο (retro)

Πανάκριβος, εξ ού και οι επανειλημμένες καταστρατηγήσεις του, με αποτέλεσμα αντί να γράφουμε τις λέξεις με το στυλό στο (μη) στεγνό μπλάνκο, να τις σκάβουμε.

Χρόνος αναμονής σε εξωσχολική δραστηριότητα

Μπορείς να πας στο σουπερμάρκετ, να κάνεις γρήγορο βάδην γύρω από το τετράγωνο, να μιλήσεις με άλλες μανούλες και πατερούληδες που επίσης περιμένουν το παιδάκι τους, για τα sos θέματα, εμβόλιο, κορωνοιό, μαθήματα, Paris Saint Germain, GNTM.

Χρόνος αναμονής ανταύγειας

Νεκρός χρόνος, ψόφιος, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, ίσως μανικιούρ. Περνά πιο γρήγορα με κινητό ή/και βιβλίο, ή με 5 περιοδικά ποικίλης celebrity ύλης.

Χρόνος αναμονής να πάει το σαμπουάν από τον πάτο στο στόμιο, όταν αυτό κοντεύει να τελειώσει και το γυρνάμε ανάποδα και το κουνάμε με υστερία: ανεκτίμητος γιατί συν τοις άλλοις είμαστε βρεγμένοι και κρυώνουμε. Λύση: Τα ημιτελή σαμπουάν να γυρνάμε από την προηγουμένη ανάποδα για να έχει φτάσει το σαμπουάν στο στόμιο.

Ουρά που δεν προχωράει. Τι παράξενο; (Φωτογραφία: sooc).

Χρόνος αναμονής στον οδοντίατρο

Μπορείς αν το θέλεις πολύ και αν δεν πονάς πολύ να το σκάσεις από το παραθυράκι του μπάνιου οπότε ο χρόνος να είναι μηδενικός.

Χρόνος για να βράσει το νερό

Αν παίζεις στο Μάστερσεφ πρόκειται για ένα πολύ παραγωγικό 3λεπτο γιατί προλαβαίνεις να ανοίξεις φύλλο και να φτιάξεις βινεγκρέτ αυγολέμονου με νεροκάρδαμο. Αν όμως δεν είσαι, συνήθως πας μέσα να κάνεις κάτι άλλο, και όταν το θυμηθείς και επιστρέψεις στην κουζίνα το νερό έχει βράσει και έχει ξε-βράσει.

Ο πιο γλυκός χρόνος είναι στο check in. Αρκεί να μην είναι μπροστά σου στην ουρά σχολείο με 2 καθηγητές και 18 εφήβους και 20 βαλίτσες.

Χρόνος αναμονής στο Check in αεροπλάνου

Ο πιο γλυκός χρόνος (όταν φεύγεις, όχι όταν έρχεσαι). Αρκεί να μην είναι μπροστά σου στην ουρά σχολείο με 2 καθηγητές και 18 εφήβους και 20 βαλίτσες.

Χρόνος αναμονής μέχρι να βγει το νέο μοντέλο Bentley

Δεν βιάζομαι, ακόμα βολεύομαι με το παλιό.

Υστερόγραφο

Πάντως άμα θέλουμε, μπορούμε να σκυλοβαρεθούμε και χωρίς smartphone. Γενιές ανθρώπων ανδρώθηκαν και γυναικώθηκαν στις ουρές του ΙΚΑ, του ΤΣΜΕΔΕ, με νουμεράκια ή άνευ, όρθιοι η καθιστοί, περιμένοντας το λεωφορείο 550, περιμένοντας τον μπροστινό να μετρήσει 250 δραχμές σε δεκάρικα, χωρίς κινητά. Υπάρχει πάντα μια λύση. Να, τώρα που περιμένω στο ΑΤΜ και είναι τέλος του μήνα, μετράω πόσα περιστέρια έχουν έρθει να τσιμπολογήσουν τα
σουσαμάκια από ένα πεσμένο κουλούρι.

 

Διαβάστε ακόμα: Φθινόπωρο, γιατί ήρθες πάλι;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top